O εκδοτικός οίκος Taschen εξιστορεί στο βιβλίο “Marc Newson Works 84-24” την εξέλιξη και την καινοτομία του δημιουργικού σχεδιαστή σε μια καριέρα σαράντα χρόνων.
Ο Marc Newson έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές της γενιάς του. Έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων που καλύπτουν τομείς από έπιπλα, είδη πολυτελείας και τεχνολογία, μέχρι ναυτιλία, αυτοκίνητα και αεροσκάφη. Στους πελάτες του περιλαμβάνονται κορυφαίες εταιρείες όπως Louis Vuitton, Apple, Montblanc, Hermès, Nike, Dom Pérignon, Jaeger-LeCoultre, Ferrari αλλά και η αεροπορική Quantas.
Ένα από τα αναμφισβήτητα προσόντα του διάσημου σχεδιαστή είναι η και προσαρμοστικότητα. Αυτό, στην προσωπική του ζωή τον έκανε να ζήσει από τη Μελβούρνη, όπου γεννήθηκε το 1963, στο Τόκυο, το Παρίσι και τελικά από το 1997 στο Λονδίνο όπου ίδρυσε και την εταιρεία του Marc Newson Limited. Η περιβόητη «Lockheed lounge», που σχεδίασε στην Αυστραλία στα 23 του χρόνια, έσπασε 4 παγκόσμια ρεκόρ υψηλότερης τιμής πώλησης σε δημοπρασία που έγινε τριάντα χρόνια αργότερα από τον οίκο Phillips. Η πολυθρόνα άγγιξε τις 2.434.500 λίρες και παραμένει από το 2015 που πουλήθηκε μέχρι και σήμερα το πιο ακριβό αντικείμενο στην ιστορία του design. Δεν ήταν τυχαίο που ο Βρετανός φίλος του Jonathan Ive τον κάλεσε στην Apple για να μεγαλουργήσουν μετά τον άδικο χαμό του ιδρυτή της εταιρείας Steve Jobs.
Υπερήφανος για την ελληνική του ρίζα -ο παππούς του ήταν Έλληνας- περνάει τρεις μήνες τον χρόνο στο σπίτι που έχτισε στην Ιθάκη. Δεν παύει ποτέ να εκφράζει το παράπονο ότι έχει δει να εκτίθενται έργα του στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου αλλά ποτέ στην Ελλάδα: “Δεν έχω δει κάποια τμήματα από τη δουλειά μου να εκτίθενται σε ελληνικό μουσείο και θα το ήθελα πολύ! Ξέρεις ο παππούς μου ήταν Έλληνας. Περνάω κάθε χρόνο τουλάχιστον τρεις μήνες στην Ιθάκη, από εκεί καταγόταν ο παππούς μου. Πριν από λίγο καιρό το περιοδικό των Financial Times, «How To Spend It», έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο σπίτι μου στην Ιθάκη. Όπως καταλαβαίνεις έχω πολύ ισχυρό δεσμό με την Ελλάδα. Είναι η δεύτερη μου χώρα”, μας είχε πει χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε με το Λονδρέζικο χιούμορ του: “Το πρόβλημα που πάντα είχα είναι ότι δεν ξέρω ποια είναι η πρώτη μου χώρα”.
Τα χρόνια της Apple
O Αυστραλός σχεδιαστής μπήκε στο πιλοτήριο της Apple τον Σεπτέμβριο του 2015 -ως Designer for Special Projects- ύστερα από πρόσκληση του φίλου του Jonathan Ive, του Βρετανού πίσω από τις καθαρές γραμμές των iMac, iPod, iPhone και iPad, και δημιούργησαν μαζί το Apple Watch. Στη δεκαετία του 1990, ο Newson είχε ιδρυσει μια εταιρεία με την ονομασία Ikepod που κατασκεύαζε ρολόγια. Η Ikepod και η συνεργασία με τη Jaeger-LeCoultre “οδήγησαν τον Jony στο συμπέρασμα ότι θα ήταν καλό να με εμπλέξει στο Apple Watch”, είχε δηλώσει ο Newson. Πριν από τρία χρόνια συνεργάστηκαν ξανά με τον Ive για να δημιουργήσουν ένα προσαρμοσμένο ρολόι Jaeger-LeCoultre Memovox για μια δημοπρασία των αγαπημένων τους αντικειμένων με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για το RED, το φιλανθρωπικό ίδρυμα που ίδρυσε ο Bono των U2 για την καταπολέμηση του AIDS. Ήταν το πρώτο ρολόι για τον Ive αλλά ένα από τα πολλά για τον Newson.
Ο ίδιος μας εξήγησε αυτήν την εναλλαγή βιομηχανικού αντικειμένου στην καριέρα του ως εξής: “Νομίζω ότι είναι η περιέργεια. Αλλά και η βαρεμάρα. Είμαι σχεδιαστής. Κάνω πολλά διαφορετικά πράγματα γιατί αυτή είναι η δουλειά μου. Είμαι λύτης προβλημάτων. Και για να χρησιμοποιήσω μια πιο… western έκφραση είμαι «όπλο προς πρόσληψη». Όλοι οι πελάτες μου έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν το σχεδιασμό μόνοι τους αλλά έρχονται σε εμένα γιατί θέλουν μια άλλη προσέγγιση στο πρόβλημα. Μπορεί να δουλεύω σε πολλούς τομείς, σε διαφορετικές βιομηχανίες αλλά τελικά, όλα συνδέονται. Όταν σχεδίαζα αποσκευές για τη Samsonite είχα επηρεαστεί από τη δουλειά που είχα κάνει για τα παπούτσια της Nike. Και τα δύο έχουν επαφή με το έδαφος. Έχουν επομένως κοινά σημεία αναφοράς. Βρίσκω τελείως «μυωπική» τη σκέψη τού να μην καταλαβαίνεις τη σφαιρικότητα του design. Αντιθέτως μια βιομηχανία επηρεάζει την άλλη”.
*Το λεύκωμα “Marc Newson: Works 84-24” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Taschen στην τιμή των 150€. www.taschen.com
Eξωτερική φωτογραφία: www.swarovskioptik.com