search icon

Fine Living

L’Escargot: Η εμπειρία στο παλαιότερο γαλλικό εστιατόριο του Λονδίνου

Το L’ Escargot, το παλαιότερο γαλλικό εστιατόριο του Λονδίνου, στεγάζεται σε ένα υπέροχο γεωργιανό αρχοντικό του 1741, μια πρώην ιδιωτική κατοικία του Δούκα του Πόρτλαντ. Εκείνη την εποχή το Σόχο ήταν μία εξοχική περιοχή, πολύ δημοφιλής για το κυνήγι με άλογα -το όνομα προέρχεται από μία δημοφιλή κραυγή κυνηγιού της εποχής «soohoo». Το Σόχο άρχισε […]

Το γαλλικό εστιατόριο θρύλος της βρετανικής πρωτεύουσας αποπνέει την εκλεκτική γοητεία της παλιάς σχολής, χωρίς τον γαλλικό σνομπισμό.

Το L’ Escargot, το παλαιότερο γαλλικό εστιατόριο του Λονδίνου, στεγάζεται σε ένα υπέροχο γεωργιανό αρχοντικό του 1741, μια πρώην ιδιωτική κατοικία του Δούκα του Πόρτλαντ. Εκείνη την εποχή το Σόχο ήταν μία εξοχική περιοχή, πολύ δημοφιλής για το κυνήγι με άλογα -το όνομα προέρχεται από μία δημοφιλή κραυγή κυνηγιού της εποχής «soohoo». Το Σόχο άρχισε να αναπτύσσεται μετά τη Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου το 1666, όταν καταστράφηκαν πάνω από 13.000 σπίτια και 100.000 πολίτες έμειναν άστεγοι. Τότε ονομαζόταν Soho Fields και υπήρξε η επιλογή των πλουσίων για να χτίσουν τα ακίνητά τους, καθώς βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τα βασιλικά παλάτια του Γουεστμίνστερ.

Το L’Escargot έχει φιλοξενήσει πολλές διασημότητες στο πέρασμα των χρόνων, όπως η Κοκό Σανέλ, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ, ο Σερ Ελτον Τζον, η Τζούντι Ντεντς, ο Φρανκ Σινάτρα, αλλά και περιβόητους γκάνγκστερ όπως ο Ρόναλντ “Ρόνι” Κρέι και ο Ρέτζιναλντ “Ρέτζι”, ενώ υπήρξε το αγαπημένο εστιατόριο της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Η Πετούλα Κλάρκ και η Σίρλεϊ Μπάσι τραγουδούσαν γύρω από το πιάνο, ενώ ο Λούσιαν Φρόιντ και ο Φράνσις Μπέικον γευμάτιζαν μαζί στο εστιατόριο μία φορά τον μήνα.

Η ιστορία
Το 1896 ο M. Ζορζ Γκωντέ εγκαινίασε ένα εστιατόριο στο κάτω άκρο της οδού Greek με την ονομασία «Le Bienvenue». Εγινε διάσημος για τα σαλιγκάρια του και ήταν το πρώτο εστιατόριο στην Αγγλία που σέρβιρε αυτή την «περίεργη» λιχουδιά. Οταν το 1927 μετακόμισε σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, λίγο πιο κάτω στο νούμερο 48, οι πελάτες του τον παρακάλεσαν να μετονομάσει το εστιατόριό του σε «L’Escargot», από το πιο δημοφιλές πιάτο του. Μετά τη συνταξιοδότησή του, τα ηνία ανέλαβε ο γιος του Αλεξ και το L’ Escargot καθιερώθηκε ως το καλύτερο γαλλικό εστιατόριο στο Λονδίνο.

Τη δεκαετία του 1980 ο Νικ Λάντερ και η σύζυγός του, οινοκριτικός Τζάνσις Ρόμπινσον, ανέλαβαν την διαχείρηση, προσλαμβάνοντας την Ελένα Σαλβόνι, μία από τις σημαντικότερες διευθύντριες εστιατορίων της δεκαετίας του 1980 και εμβληματική μορφή της περιοχής. Το 1998, ο Λιβανέζος επιχειρηματίας και εστιάτορας, Τζίμμυ Λαχούντ και ο βραβευμένος με τρία αστέρια Μichelin, σεφ Μάρκο Πιερ Γουάιτ ανέλαβαν τα ηνία, όπου κατά τη διάρκεια της θητείας τους το L’Escargot ψηφίστηκε ως το καλύτερο γαλλικό εστιατόριο στο Λονδίνο και το καλύτερο εστιατόριο στο Soho, μία φήμη που διατηρεί ακέραια μέχρι σήμερα.

“Library” / 1st floor
“Salon Vert” / 1st Floor
The Blue Room / 2nd Floor
Snail Bar / Top Floor

Καλεσμένοι ενός θρύλου
Μπαίνοντας στο εσωτερικό του L’Escargot, οι επισκέπτες υποδέχονται ένα γοητευτικό εσωτερικό, το οποίο διατηρεί τα αυθεντικά χαρακτηριστικά που έχουν ευχάριστη γαλλική αισθητική και μία ζεστή, οικεία ατμόσφαιρα ντυμένη με βελούδο και πολυελαίους με φόντο τα αυθεντικά, αξιόλογα έργα τέχνης σε ολόκληρο τον χώρο.
Τα δωμάτια είναι πολύχρωμα και εκκεντρικά – με περίτεχνους καθρέφτες, απαλό φωτισμό και μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης με παλιές φωτογραφίες διάσημων πελατών και σύγχρονη τέχνη από τους Ντέιβιντ Χόκνεϊ, Ανρί Ματίς, Γκρέισον Πέρι και Λουμπάινα Χίμιντ. Οι επάνω όροφοι περιλαμβάνουν μια σειρά από ιδιωτικές αίθουσες τραπεζαρίας, χωρητικότητας από 10 έως 40 ατόμων, οι οποίες είναι ιδανικές για ειδικές περιστάσεις, εταιρικές εκδηλώσεις ή ιδιωτικά δείπνα.

Afternoon Tea

Ενα ιδιωτικό club bar, το Snail Bar, φιλοξενεί τακτικά εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική και τις Παρασκευές και τα Σάββατα έχει έναν πιανίστα να συνοδεύει μελωδικά τα περίτεχνα κοκτέιλς. Προτιμήστε το French 75 με τζιν, λεμόνι και σαμπάνια ή το No.48 με Campari, ασπράδι αυγού, λεμόνι και σιρόπι ζάχαρης. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μενού περιλαμβάνει μια λίστα με παραδοσιακά κλασικά γαλλικά πιάτα, ενώ τα σαλιγκάρια με την υπογραφή του εστιατορίου έρχονται βουτηγμένα σε βούτυρο σκόρδου ή ως μέρος μιας πίτας με μανιτάρια και ροκφόρ.

Στα γλυκά θα βρείτε όλα εκείνα που επιθυμείτε από ένα κλασσικό γαλλικό εστιατόριο. «Τραγανή» κρεμ μπρουλέ, λαχταριστή τάρτα αχλαδιού και αμυγδάλου και μια πλούσια επιλογή παγωτού και σορμπέ. Βεβαίως σε μια μικρή παρέκκλιση στο γαλλικό μενού, το απογευματινό τσάι σερβίρεται από Πέμπτη έως Σάββατο, στις 14:00 έως τις 17:00. Είτε είστε έμπειρος γαστρονόμος, είτε λάτρης των τεχνών, είτε απλώς αναζητάτε μια αξέχαστη γευστική εμπειρία, το L’Escargot υπόσχεται μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία, άξια ενός θρύλου!
L’ Escargot, 48 Greek St. / www.lescargot.co.uk

Exit mobile version