Εδώ και μια 10ετία η Κεφαλονιά συναρπάζει κάθε σοβαρό οινόφιλο και τα παρακάτω 7 κρασιά από το νησί των Επτανήσων εξηγούν το γιατί.
Την τρέχουσα χιλιετία το ελληνικό κρασί βρίσκεται σε μια φάση εξαιρετικών επιδόσεων, με υπέροχα κρασιά να έρχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας. Ετσι, θα ήταν αντικειμενικά αδύνατο να πεις ότι μια οινοπαραγωγική περιοχή τα καταφέρνει καλύτερα από κάποια άλλη, όμως σε προσωπικό –και φυσικά αυθαίρετο- επίπεδο νομίζω ότι κάποιες περιοχές ή και ποικιλίες “μιλούν” δυνατότερα στην καρδιά αλλά και στο στόμα(!) κάθε οινόφιλου. Η δική μου “δυνατή φωνή” έρχεται από την Κεφαλονιά, έναν αμπελώνα ο οποίος για πολλά χρόνια βρισκόταν σε φάση παρακμής. Ομως την τελευταία 10ετία το νησί του Ιονίου καταφέρνει να εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις και τον μοναδικό χαρακτήρα των κρασιών του.
Φυσικά η Ρομπόλα πάντα θα είναι η ατμομηχανή του νησιού, όχι μόνο γιατί συμμετέχει στη μοναδική ΠΟΠ για ξηρά κρασιά –την ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας- αλλά και γιατί ευθύνεται για τη συντριπτική ποσότητα των παραγόμενων κρασιών του νησιού. Ομως η Κεφαλονιά διαθέτει και άλλα λευκά διαμάντια, όπως το μελένιο Βοστιλίδι, το σπάνιο Ζακυνθινό και το ευωδιαστό Μοσχάτο, τα οποία χαρίζουν ξηρές αλλά και ιδιαίτερες γλυκές εκδοχές. Φυσικά διαθέτει και ένα μεγάλο ερυθρό σταφύλι που ακούει στο όνομα Μαυροδάφνη. Αν και οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την ποικιλία με την Πάτρα, η πατρίδα της είναι η Κεφαλονιά και τα κόκκινα κρασιά που προσφέρει εδώ κόβουν την ανάσα με τη δύναμη και το γευστικό τους βάθος.
Προφανώς 3-4 καλές ποικιλίες δεν αρκούν για να απογειώσουν μια περιοχή, αλλά ταυτόχρονα απαιτούνται εξαιρετικά αμπελοτόπια και παθιασμένοι παραγωγοί που θα μετουσιώσουν τον καρπό τους σε σπουδαία κρασιά. Οι απότομες πλαγιές του Αίνου αλλά και πολλές παραθαλάσσιες περιοχές είναι γεμάτες με χαρισματικά terroir, ενώ η ύπαρξη αμπελώνων με αμπέλια πολύ μεγάλης ηλικίας -κάποια εκ των οποίων προφυλλοξηρικά!- προσδίδουν στα κρασιά τρομακτικό βάθος και πολυπλοκότητα.
Παράλληλα οι πιο ιστορικοί παραγωγοί του νησιού Gentilini, Σκλάβος και Ορεάλιος Γη, έχουν πλαισιωθεί από άλλα νεότερα, πλην περφεξιονιστικά οινοποιεία, όπως αυτά των Πετρακόπουλου, Χαριτάτου και Σαρρή, δημιουργώντας μια ομάδα κρούσης ικανής να σπείρει τον οινικό πόθο! Ολα τα παραπάνω βέβαια έρχονται σε διόλου ευκαταφρόνητες τιμές –αυτή τη στιγμή η Κεφαλονιά ίσως έχει τον ακριβότερο μέσο όρο τιμών από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας!- όμως το περιεχόμενο της φιάλης είναι τόσο premium ώστε να δικαιολογεί (σχεδόν) τα πάντα έξω από αυτήν. Θέλετε αποδείξεις; Ιδού όχι μια και δυο αλλά επτά από το φοβερό και τρομερό νησί των Επτανήσων!
Gentilini, Ρομπόλα Wild Paths
Το οινοποιείο Gentilini κράτησε ψηλά το λάβαρο της μεγάλη ποικιλίας κατά την πέτρινη δεκαετία του ’90 και αυτή η cuvee, των μόλις 4500 φιαλών, είναι η επιτομή αυτού του αγώνα. Το Wild Paths προέρχεται από παλαιά αμπέλια που βρίσκονται στα 850 μέτρα και διαθέτει περίσσια mineral αυστηρότητα, όμως αυτή ντύνεται με άφθονο φρούτο, φοβερή γευστική διάρκεια και δυναμικό 5ετίας.
Sarris, V for Vostilidi
Ο Παναγιώτης Σαρρής είναι από τα νεότερα πρόσωπα στο Κεφαλλονίτικο κρασί και εφαρμόζει ελάχιστες παρεμβάσεις σε όλα τα κρασιά της γκάμας του. Το V for Vostilidi προέρχεται από ένα μικρό αμπελοτόπι στην Παλλική και προσφέρει μια υπερτροφοδοτούμενη έκφραση του μελένιου χαρακτήρα της ποικιλίας Βοστιλίδι, την ίδια στιγμή που η οινοποίηση σε 2τονα βαρέλια το μπολιάζει με άφθονη αγριάδα.
Κτήμα Χαριτάτου, Λευκός
Από το παραμυθένιο κτήμα της οικογένειας Χαριτάτου στα Κλαδάτα Ληξουρίου προέρχεται μια μικρή συλλογή κρασιών, όλη άξια δοκιμής. Ομως το ξηρό Μοσχάτο είναι αυτό που εκτοξεύει τη βελόνα της ίντριγκας, αφού θυμίζει τα πάντα εκτός από …Μοσχάτο! Αυστηρό και γεμάτο ορυκτότητα μπορεί να μην φωνάζει το όνομα της μοσχοβολιστής ποικιλίας, φωνάζει όμως με στεντόρεια φωνή “Κεφαλονιά”!
Πετρακόπουλος, Μαυροδάφνη MOV
MOV από το Mavrodaphne Old Vines ή MOV από το μωβ χρώμα; Τα μπουκάλια περιέχουν αμφότερα, είναι όμως μόνο 800 και κοστίζουν σχεδόν 50€ έκαστο! Βέβαια αξίζουν πέρα για πέρα την τιμή τους, αφού προσφέρουν ένα πολύπλοκο μπουκέτο μαύρων φρούτων, φασκόμηλου, κρέατος και πιπεριού, τρομακτική γευστική ένταση αλλά και υποδειγματική μεταφορά της αχαλίνωτης δύναμής του στον …δρόμο!
Πετρακόπουλος, Melitino
Το να αποκτήσεις χρυσό είναι πιο εύκολο από το να αποκτήσεις τον υγρό χρυσό του οικογενειακού αμπελώνα που διαθέτει ο Νίκος Πετρακόπουλος στην περιοχή Ελειός της νότιας Κεφαλονιάς. Ο καρπός των αυτόριζων κλιμάτων συλλέγεται υπερώριμος, συμπυκνώνεται περαιτέρω υπό σκιά και δίνει το μοναδικό γλυκό κρασί από Ζακυνθινό στη χώρα. Ενα ποίημα συμπυκνωμένης πλην άγλυκης γλύκας…
Σκλάβος, Μεταγειτνίων Bio
Ο Ευρυβιάδης Σκλάβος είναι πιονιέρος της βιοδυναμικής καλλιέργειας και αυτό το Βοστιλίδι από σχεδόν αιωνόβια κλίματα βάζει όλη την κοσμική ενέργεια στη φιάλη. Οι οπαδοί των φρουτωδών κρασιών πάντως ας τρέξουν μακριά, αφού η οινοποίηση σε μεγάλα βαρέλια χωρίς την προσθήκη συντηρητικών του χαρίζει ξηροκαρπάτα οξειδωμένο χαρακτήρα, τρομακτική μελένια δύναμη και ατελείωτη επίγευση.
Σκλάβος, Σύνοδος Bio
Μια …σύνοδος Κεφαλλονίτικων αστεριών, η οποία διαθέτει σχεδόν μαύρο χρώμα, αν και παρέα στην Μαυροδάφνη κάνει –με το διόλου ευκαταφρόνητο 17% μάλιστα- το λευκό Βοστυλίδι! Το βιοδυναμικό αυτό κρασί σπάει τα κοντέρ εκφραστικότητας, με ομοβροντία μαύρης ελιάς, μαρμελάδων και κασσίς, ενώ τα 40χρονα αμπέλια το μπολιάζουν με γευστικό βάθος αλλά και γλυκόξινη συμπύκνωση.