Αξέχαστα νυχτερινά τοπία και μοναδικές εμπειρίες φωτισμού σχεδιάζει η υψηλού κύρους εταιρεία που δεν σταματά να λαμβάνει βραβεία.
Η μελέτη φωτισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αρχιτεκτονικού οράματος. Αυτή ήταν η φιλοσοφία και η δέσμευση του studio που ιδρύθηκε το 1989 για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σύγχρονων έργων φωτισμού.
Ήταν το πρώτο studio μελέτης φωτισμού στην Αθήνα, μια ομάδα από σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και μηχανικούς που αντιλαμβανόταν το φως όχι µόνο ως συµβατικό µέσο ανάδειξης του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και ως εργαλείο ερμηνείας και δημιουργίας των διαφορετικών µορφών που το έργο αποκτά στο πέρασµα από το σκοτάδι στο φως και αντίστροφα.
Σήμερα, η ΙFI είναι µια εταιρεία µε αναγνωρισµένο υψηλό κύρος, που διαθέτει ένα ευρύ portfolio έργων διαφορετικής κλίµακας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από την έδρα της στην Αθήνα και τα γραφεία της στην Κύπρο και τα ΗΑΕ, η ΙFI εφαρµόζει µια ολιστική προσέγγιση της µελέτης φωτισµού, διαχειρίζοντας τα έργα της από τα πρώτα στάδια της μελέτης μέχρι τις τελικές φάσεις υλοποίησης, και καλύπτοντας ένα µεγάλο εύρος έργων, από ξενοδοχεία πολυτελείας, εστιατόρια και χώρους καταστηµάτων µέχρι αρχιτεκτονική τοπίου και κατοικίες.
«Το φως μας επιτρέπει να υφάνουμε μια ιστορία πάνω στο χώρο, να προσθέσουμε ένα νέο επίπεδο ανάγνωσης» αναφέρει ο Γιώργος Αναγνωστάκης, Διευθύνων Σύμβουλος και Senior Σχεδιαστής Φωτισμού της IFI. «Το «να βλέπω» είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Η πραγματική αξία του φωτός είναι στο πώς μας κάνει να νιώθουμε».
Mια εξαιρετική ομάδα νέων και έμπειρων αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών και μηχανικών δημιουργεί καινοτόμες μελέτες και ολοκληρωμένες λύσεις φωτισμού, site specific εγκαταστάσεις και εξατομικευμένες σχεδιαστικές προτάσεις. Παράλληλα, το Research Lab της IFI είναι το εργαστήριο όπου οι ιδέες παίρνουν μορφή, αναλαμβάνοντας την έρευνα, το σχεδιασµό, την παραγωγή και την εφαρµογή φωτιστικών σωµάτων.
Σκοπός τους δεν είναι ο σχεδιασμός του έργου αλλά το ίδιο το ολοκληρωμένο έργο, ο παραγόμενος χώρος, το νυχτερινό τοπίο και η εμπειρία του χρήστη από την πρώτη μέρα της παράδοσης του έργου. «Στην IFI κάθε έργο ακολουθεί τη δική του πορεία, η οποία και παράγει σημαντικά διαφοροποιημένα -ειδικά σε επίπεδο εικόνας- αποτελέσματα, όμως η προσεκτικά μελετημένη αλλά και τεκμηριωμένη διαδικασία είναι αυτή που διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων νυχτερινών χώρων και τοπίων» εξηγεί ο Γιώργος Αναγνωστάκης.
Τρεις είναι οι βασικοί άξονες που διατρέχουν όλα τα έργα της εταιρείας αλλά και αποτελούν την ειδοποιό διαφορά της προσέγγισης: Η συμπερίληψη των χρηστών στη διαδικασία μέσα από μια σειρά workshops με όλους τους εμπλεκόμενους, η ανθρωποκεντρική προσέγγιση στον σχεδιασμό, και η εξασφάλιση της τεχνικής επάρκειας καθώς και η κατανόηση των φωτοτεχνικών δυνατοτήτων των υλικών που χρησιμοποιούν, στο εργαστήριο τους. «Οι διαδικασίες αυτές μας δίνουν μία μοναδική ματιά στο τελικό αποτέλεσμα, πλουταίνουν τη φωτιστική εργαλειοθήκη μας και τέλος μας προσδίδουν σιγουριά για το τελικό αποτέλεσμα» τονίζει ο σχεδιαστής.
Από τον φωτισμό πρόσοψης του Εθνικού Θεάτρου και την ανάδειξη του σε ορόσημο μέχρι το μαγευτικό λαμπύρισμα μιας πισίνας στη Μύκονο, η καινοτομία είναι ένα βασικό αποτύπωμα της IFI.
«Είναι κάτι οργανικό για μας, αφού πηγάζει από μια παιδική σχεδόν περιέργεια να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν τα πράγματα, να εξερευνήσουμε τις δυνατότητές τους και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους να τα εφαρμόσουμε στα έργα. Αυτή η στενή-απτή σχέση με τα φωτιστικά σώματα και η προσπάθεια να δουλέψουμε το φως σαν να είναι υλικό προσδίδει στα έργα μας μια πηγαία ποιότητα που δεν έχει στόχο τον εντυπωσιασμό. Δεν θέλουμε τα έργα μας να εντυπωσιάζουν σε πρώτη ανάγνωση και να απογοητεύουν μετά καινοτομώντας με έναν επιφανειακό τρόπο, θέλουμε οι άνθρωποι να κοντοστέκονται όταν έρχονται σε επαφή με το έργο μας και να εντυπωσιάζονται καθώς το βιώνουν και αντιλαμβάνονται τα πολλαπλά επίπεδά του».
Πίσω από κάθε έργο τους, από τον φωτισμό που προωθεί την ευεξία σε ένα spa πολυτελούς ξενοδοχείου μέχρι την εξατομικευμένη ατμόσφαιρα φωτισμού μιας εταιρείας, κρύβεται η εκτεταμένη γνώση που διαθέτουν αναφορικά με τις τεχνολογίες φωτισμού, τον βιομηχανικό σχεδιασμό και τη συμμόρφωση με τις ενεργειακές απαιτήσεις. Πάντα με σεβασμό στην αειφορία και την αρχιτεκτονική σύλληψη, κάνουν αυτό που τους αρέσει∙ δημιουργούν χώρους όπου οι άνθρωποι δεν ζουν απλώς, αλλά και ευημερούν.