Μια ματιά στο στυλ των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των κλαμπς της Μυκόνου, της Ιμπιζα, του Σεντ Μπαρθ και όχι μόνο, πιστοποιεί ότι η τάση του bohemian chic αποδείχθηκε απίστευτα ανθεκτική στον χρόνο.
To Tulum είναι μια παραλία δεκαπέντε χιλιομέτρων στο Μεξικό που την περιβάλλει η προστατευόμενη χλωρίδα και πανίδα της ζούγκλας και οι πυραμίδες των Μάγιας. Στις αρχές των 90s, απέκτησε τη φήμη του VIP προορισμού όχι μόνο για το εξωτικό της σκηνικό, αλλά κυρίως για μια αντίληψη ζωής με μια φιλοσοφία και ένα στυλ που θα ονομαζόταν “bohemian chic” και θα αποτελούσε μια νέα μορφή κοσμοπολίτικης, αλλά αυτή τη φορά, χαλαρής πολυτέλειας.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο προορισμός έγινε γνωστός από τις εικόνες του διάσημου φωτογράφου Mario Testino που αγόρασε γη και έφτιαξε το σπίτι του στο Tulum. Η Αμερικανίδα ηθοποιός Melissa Perlman από τη Νέα Υόρκη είναι η συνιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου “Amansala” με το trendy Bikini Bootcamp wellness retreat που αποτελεί τμήμα του ξενοδοχείου, όπου η yoga και οι εναλλακτικές μορφές θεραπείας αποτελούν τη συνήθη απασχόληση των θαμώνων του.
Η Drew Barrymore, η Cameron Diaz, και η Reese Witherspoon και πολλοί-πολλοί άλλοι έχουν μείνει εκεί για να απολαύσουν τα θεραπευτικά αγαθά της γιόγκα.
Παράλληλα, ο Nicolas Malleville και η Francesca Bonato (μοντέλο για τους οίκους Gucci, Burberry αλλά και Ιταλίδα σχεδιάστρια) δημιούργησαν το Coqui Coqui, έναν εμβληματικό παραλιακό ξενώνα 7 δωματίων φτιαγμένο από ασβεστόλιθο και εμπλουτισμένο από τη σοφιστικέ διακόσμηση των ειδών χειροτεχνίας των Μάγια. Ένα ξενοδοχείο που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί το concept πάνω στο οποίο χτίζονται αντίστοιχα πρότζεκτς σε όλον τον κόσμο.
Tι είναι το bohemian chic;
Το bohemian chic είναι ένα στυλ μόδας που βασίζεται σε διάφορες μποέμικες και χίπικες επιρροές, το οποίο, στο απόγειό του, στα τέλη του 2005, συνδέθηκε ιδιαίτερα με την ηθοποιό Sienna Miller, το μοντέλο Kate Moss στο και την ηθοποιό-επιχειρηματία Mary-Kate Olsen. Η ύπαρξη του όρου εμφανίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και παρ’ ότι μοιάζει να υποχωρεί κατά καιρούς, επανεμφανίζεται με διαφορετικές μορφές.
Γιατί το Tulum έγινε τόσο επιδραστικό τελικά;
Διότι συνδυάζει την επαφή με τη Φύση, καθώς όλα τα ξενοδοχεία, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα καλά του εστιατόρια βρίσκονται μέσα στα όρια της πυκνής βλάστησης της ζούγκλας. Θα μπορούσε να το δεί κανείς σαν μια εξωτική luxury εκδοχή του ιστορικού Woodstock. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο μέρος έχει την δική του εντελώς ιδιαίτερη ενέργεια, αφού η ιστορία του ξεκινάει από την εποχή των Mayas.
Το Tulum είναι το μέρος όπου οι Maya έχτισαν το μοναδικό τους κάστρο δίπλα στην παραλία. Η τειχισμένη πόλη ονομαζόταν Zama και η εμβληματική κατασκευή της ήταν τοποθετημένη στον βράχο.
Πρόκειται επίσης για μια τόσο νέα πόλη, που οι περισσότεροι από τους κατοίκους της δεν έχουν καν γεννηθεί εδώ, για αυτό εκεί βρίσκεται ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα πολιτισμών, ανθρώπων, φαγητού, των πάντων.
Επιπλέον είναι ο επίγειος παράδεισος του bohemian chic αφού έχει προσελκύσει ένα ιδιαίτερο πλήθος μποέμ οικολογικών αρχιτεκτόνων, εκλεκτικούς πλούσιους επιχειρηματίες, εκατομμυριούχους συλλέκτες έργων τέχνης, φωτογράφους, fashionistas, γιόγκι και καλλιτέχνες κάθε είδους, οι οποίοι σιγά σιγά διαμόρφωσαν και δημιούργησαν το μοντέρνο αποκλειστικό μέρος που είναι τώρα, ή τουλάχιστον την μοντέρνα πλευρά του Tulum.
Η περίπτωση του Scorpios Mykonos
Δεν υπάρχει πιο τρανταχτή απόδειξη της νέας bohemian chic φιλοσοφίας που ξεκίνησε στο Tulum (δεν είναι τυχαίο ότι φέτος θα ανοίξει και Scorpios στο Tulum) και διαπερνά πλέον τον κόσμο της “πολυτέλειας” και ευρύτερα του μοντέρνου στυλ και τρόπου ζωής από την επιτυχία του Σκορπιού της Μυκόνου που έχει ταυτιστεί με τη μποέμ-πολυτελή εικαστική ταυτότητα, το χαλαρό, συναισθηματικό ντιζάιν και την ελευθερία.
Ο αγαπημένος hippy προορισμός των διασήμων
Οι επισκέπτες του Τουλούμ, μεταξύ των οποίων η Jade Jagger, η Sienna Miller και η ηθοποιός Kate Bosworth φάνηκαν γοητευμένοι από την έλλειψη ανέσεων: το κινητό στο αθόρυβο, δωμάτια χωρίς ηλεκτρικές πρίζες ενώ δεν υπάρχει δίκτυο εναλλασσόμενου ρεύματος (A/C). «Δεν χρειάζεται ηλεκτρικός φωτισμός επειδή ο Νick και η Francesca γεμίζουν το σπίτι με κεριά» είπε τότε η Bosworth στο περιοδικό W. «Νιώθεις σα να είσαι σε μαγικό νησί». Από το 2012 οι New York Times έγραφαν πως το Τulum συγκέντρωνε πιο μοδάτο κοινό και από την εβδομάδα μόδας στη Νέα Υόρκη. Παρ’ότι οι τιμές των ξενοδοχείων ήταν πολύ υψηλές για την πραγματικά στυλάτη και εξωτική απλότητά τους, τίποτα δεν ανέκοπτε τις τουριστικές ροές προς τον διάσημο μεξικανικό προορισμό. Όπως και στην Ελλάδα αποκαλούμε σήμερα τη Μύκονο «μια διαφορετική χώρα», έτσι κάπως πλανάται και η αίσθηση για το Τουλούμ στο Μεξικό. Τουλούμ σημαίνει, όμως και αυθεντικότητα.
Tο ξενοδοχείο Esencia, ένας χώρος που ανήκε κάποτε σε μια Ιταλίδα δούκισσα έγινε σήμερα ο αγαπημένος προορισμός της Γκουίνεθ Πάλτροου. Το πιο hip εστιατόριο της περιοχής, το Hartwood αλλάζει το μενού του καθημερινά και ετοιμάζει τα φαγητά σε ανοιχτή φωτιά ενώ δεν υπάρχει σκεπή! Το εστιατόριο άνοιξε το 2010 μέσα στη ζούγκλα. «Θέλαμε να συνδέσουμε τη διεθνή πελατεία με την τοπική κοινότητα των Maya», λέει ο ιδιοκτήτης του Werner.
Η γοητεία του Τουλούμ συνδέεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό με την αρχαία ιστορία και πολιτισμό των Μάγια που είναι ακόμα παρούσα εκεί. «Οι Μάγια δεν μετρούν μόνο τον χρόνο αλλά και την ποιότητα του», εξηγεί ο Jorge Eduardo Neira Sterkel, Αργεντινός επιχειρηματίας και σχεδιαστής γνωστός στην περιοχή και ως Roth, ιδιοκτήτης του eco-lux ξενοδοχείου Azulik. «Κάθε στιγμή έχει συγκεκριμένο σκοπό. Έζησαν χιλιάδες χρόνια σε αρμονία με τον πλανήτη και την ιερότητα της φύσης κι εμείς σήμερα κάναμε το αντίθετο. Έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτούς». Το τουριστικό φαινόμενο του Τουλούμ αποδεικνύει ότι σήμερα όσο πιο πολυτελής είναι ένας χώρος, τόσο πιο κοντά στη φύση βρίσκεται.
Η ελληνική πλευρά του hippy chic
“Η Tulum ήταν ο παράδεισος των Μάγια”. Όπως ήταν τα Μάταλα και η Μύκονος, το Tulum έγινε ένας μποέμ προορισμός μόνο που το “hippy” στοιχείο του τότε, έγινε το “hippy chic” του σήμερα.
Όπως μάς λέει ο Μάνος Βαμβούκης, γνωστός για τα ιστορικά Magna parties στα 90s, και ο οποίος σήμερα έχει συν-ιδρύσει την εταιρεία Ultra concierge που θέλει να συνδυάσει το χίπυ-μποέμ πνεύμα με την πολυτέλεια. “το Τουλούμ έχει καταπληκτικά club, bar και εστιατόρια, υπάρχουν πολλές κοινότητες ανθρώπων που συγκεντρώνονται εκεί, κάνουν διαλογισμό, χορεύουν κτλ. Βεβαίως, έξω από την περιοχή του Tulum είναι επικίνδυνα. Επίσης παρότι έχει συγκεντρώσει υψηλού εισοδήματος τουρισμό είναι πολύ πιο φτηνά από τη Μύκονο».
Ποιο είναι το bohemian chic για εσένα που το προωθείς σαν τρόπο ζωής πολυτελείας στη Μύκονο;
Όλα ξεκίνησαν φυσικά από το Tulum, αλλά το στυλ αυτό εξαπλώθηκε στην Ibiza και τη Μύκονο. Πρόκειται στην ουσία για νεο-hippies που απέκτησαν οικονομική άνεση εργαζόμενοι με τον υπολογιστή τους, ή δουλεύοντας για μεγάλες εταιρείες concierge ενεργώντας ως σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες που χρειάζονται βοήθεια ή πληροφορίες. Το bohemian chic είναι eco-friendly και “laid back” εμπειρία. Όλη αυτή η ενέργεια που είναι πιο relaxed, δεν συνδέεται δηλαδή με το ατσαλάκωτο στυλ και την επίδειξη πλούτου. Υπάρχει και μουσική επένδυση για αυτό το lifestyle, το organic house που είναι μια νέα ειδική κατηγορία αυτού του μουσικού είδους. Δεν υπάρχει επιθετικότητα και η λέξη που κυριαρχεί είναι μία: “Ζεν”.
Τι γίνεται στο Tulum, rave parties;
Είναι μια καινούργια μορφή διασκέδασης που θυμίζει τα rave αλλά πιο ζεν και πιο κοντά στο περιβάλλον. Είναι η καλύτερη απάντηση που θα συνέβαλε για να διορθωθούν τα “κακά” της Μυκόνου.
Άρα το bohemian chic είναι η καινούργια πολυτέλεια;
Αυτό που αναβιώνει κυρίως και σε επίπεδο ενδυματολογική, είναι το hippy chic. Και πίσω του υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής. Στο Tulum ό,τι καθιερώνεται, γίνεται και μόδα παγκοσμίως. Κάποτε συνέβαινε το ίδιο με την Ibiza, αλλά και με τα parties που κάναμε στη Μύκονο τα 90ς. Τώρα εμφανίστηκε αυτή η καινούργια τάση που συνδυάζει τα parties με τη φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά και γιατί όχι, τον διαλογισμό.
O Έλληνας dj που έπαιξε μεταξύ των πρώτων στο Tulum
Ο resident dj του Zelus Athens και Alemagou Mykonos, Konstantinos Marousopoulos γνωστός και ως «Pan», είναι ένας από τους πρώτους Έλληνες που προσκλήθηκαν να παίξουν μουσική στο Tulum και να ζήσουν το ιδιαίτερο lifestyle αυτής της περιοχής.
Πώς και πότε βρέθηκες στο Tulum για πρώτη φορά;
Είναι ένα μέρος που εδώ και παραπάνω από μια δεκαετία έχει αρχίσει να ανακαλύπτεται ως επίγειος παράδεισος από κόσμο που είναι world-travelers, άνθρωποι που ψάχνουν πιο ιδιαίτερες μουσικές εμπειρίες, μια πιο νέο-χίππυ κάστα ανθρώπων που αναζητούν μικρούς παράδεισους και πηγαίνοντας στο Μεξικό ανακάλυψαν μια παραλία 15 χιλιομέτρων μέσα στη ζούγκλα. Είναι ένα ξεχωριστό μέρος και ενεργειακά. Άνθρωποι που ασχολούνται με world, ethnic downtempo μουσικές πιο spiritual, με κάλεσαν προς τα εκεί, όπου κατάλαβα ότι η ιδιαιτερότητα του είναι αυθεντική και όχι ένα προϊόν τουριστικού marketing. Η μορφολογία του μέρους από μόνη της του προσδίδει μια μαγεία. Μην ξεχνάμε ότι πιο πέρα από την παραλία και τη ζούγκλα του Sian Ka’an μια από τις πιο ωραίες του Μεξικού εκεί κοντά βρίσκονται οι πυραμίδες των Μάγιας.
Η ιδιαιτερότητα του Τούλουμ έχει να κάνει με το δέσιμο με τη φύση;
Είναι τόσο έντονο το στοιχείο της φύσης, τόσο δυνατό και «καθαρό», «ωμό» θα έλεγα, αφού η τεχνολογία δεν έχει μπει ακόμα τόσο πολύ εκεί δηλαδή να φανταστείς ακόμα και τα κτίρια τους είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Δε θα βρεις εύκολα ιντερνέτ. Παρόλο που έχει πολύ καλά και ακριβά ξενοδοχεία είναι ‘bio friendly’.
Πώς, όμως, έγινε VIP προορισμός;
Είναι μια μορφή πολυτέλειας που υπάρχει μόνο στο Τούλουμ και χαρακτηρίζεται από το πόσο κοντά είναι στη φύση. Υψηλή ποιότητα υπηρεσιών μέσα στη ζούγκλα. Αλλά από την άλλη πλευρά έχει αρχίσει να γίνει πολύ τουριστικό και οι Μεξικάνοι έχουν αρχίσει να το εκμεταλλεύονται και να βλέπουν τους επισκέπτες σαν κινούμενο πορτοφόλι.
Και γιατί ό,τι πετυχαίνει στο Τουλούμ γίνεται παγκόσμιο brand;
Όλοι οι άνθρωποι έχουν φτάσει σε ένα κορεσμό σχετικά με τον δυτικό τρόπο ζωής. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να επιστρέψει σε πιο φυσικά πρότυπα, σε έναν πιο ελεύθερο τρόπο ζωής.
Credit: Getty Images / Ideal Image