Το εύπορο κοινό φαίνεται να στρέφεται προς τα συστήματα φιλτραρίσματος του αέρα, ενσωματώνοντάς τα στους εσωτερικούς χώρους διαβίωσής του.
Τι ποιο σημαντικό από το να αναπνέεις καθαρό αέρα; Αυτή είναι η σκέψη μάλλον που τριγυρνά στο μυαλό πολλών ευέλικτων οικονομικά ιδιοκτητών, οι οποίοι αποφασίζουν να επενδύσουν και να δώσουν προτεραιότητα στον φρέσκο, καθαρό αέρα. Και αφού δεν μπορούν να ελέγξουν πλήρως το περιβάλλον που όλοι ζούμε, ή την ατμόσφαιρα που τους περιβάλλει στην διαδρομή τους από το αυτοκίνητο στο γραφείο, επιλέγουν να βελτιώσουν των χώρο που περνάνε τον πολύτιμο, ελεύθερο χρόνο τους: την οικία τους. Πολλοί επενδύουν σε πολύπλοκα συστήματα και ευέλικτα σχέδια που υπόσχονται πιο υγιεινό αέρα εσωτερικού χώρου, μεταστρέφοντας την προσοχή τους μακριά από τις υπέρκομψες κουζίνες, τη διακόσμηση και τα ακριβά έργα τέχνης. Έτσι σε μια εποχή, όπου ζούμε στον απόηχο της πανδημίας, των δασικών πυρκαγιών και της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα, τα μηχανήματα εξαγνισμού του, αναδύονται στην πιο must-have τάση.
Γιατί να επενδύσω σε ένα σύστημα καθαρισμού αέρα;
Καθώς οι πόλεις παλεύουν με τα αυξανόμενα επίπεδα ρύπανσης, η ζήτηση για καθαρισμένο αέρα στα σπίτια έχει εκτοξευθεί στα ύψη μεταξύ των ευκατάστατων. Οι καταχωρίσεις αντίστοιχα, στην αγορά κατοικιών, διαφημίζουν όλο και περισσότερο ανέσεις που καταπολεμούν τη ρύπανση, για να προσελκύσουν τους πιθανούς αγοραστές. Στη Σάντα Ρόζα της Καλιφόρνιας, για παράδειγμα, ένα κτήμα 13 στρεμμάτων που πωλείται για 15 εκατομμύρια δολάρια διαθέτει έναν καθαριστή αέρα ολόκληρου του σπιτιού. Το ίδιο ισχύει και για το κτίριο Dovecote, που κατασκευάζεται στη γειτονιά Χάρλεμ του Μανχάταν, το οποίο θα προσφέρει έξι διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων, κατασκευασμένα με αυστηρά πράσινα πρότυπα και πρότυπα καθαρού αέρα, που θα ξεκινούν από 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το κτίριο Charlotte of the Upper West Side, που άνοιξε τις πόρτες του το 2023, έχει 7 οροφοδιαμερίσματα με ιδιωτική είσοδο, με κόστος από 8,35 έως 17 εκατομμύρια δολάρια. Ο χώρος του διαθέτει ένα σύστημα που μπορεί να επιτύχει πλήρη ανταλλαγή αέρα 13 φορές την ημέρα σε κανονική λειτουργία και περισσότερες από 28 φορές την ημέρα σε λειτουργία boost.
Ένας από τους κύριους παράγοντες πίσω από αυτή την αναδυόμενη τάση είναι η αυξανόμενη συνειδητοποίηση των βλαβερών επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία. Καθώς οι αστικές περιοχές παλεύουν με το νέφος, τα αιωρούμενα σωματίδια και άλλους ρύπους, οι ιδιοκτήτες επενδύουν σε υπερσύγχρονα συστήματα φιλτραρίσματος αέρα, που όχι μόνο απομακρύνουν τις ακαθαρσίες, αλλά και διατηρούν τη βέλτιστη ισορροπία υγρασίας και θερμοκρασίας. Αυτή η προσέγγιση για την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, διασφαλίζει ουσιαστικά ότι οι κάτοικοι μπορούν να αναπνέουν εύκολα μέσα στο περιβάλλον του σπιτιού τους.
Τα αλλεργιογόνα, μια άλλη σημαντική ανησυχία για πολλούς, έχουν επίσης ωθήσει τη ζήτηση για προηγμένες τεχνολογίες καθαρισμού του αέρα. Τα φίλτρα σωματιδιακού αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA), οι καθαριστές υπεριώδους φωτός (UV) και τα έξυπνα συστήματα εξαερισμού, γίνονται αναπόσπαστα στοιχεία των πολυτελών κατοικιών. Αυτές οι καινοτόμες λύσεις όχι μόνο φιλτράρουν τα κοινά αλλεργιογόνα, όπως η γύρη και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων, αλλά συμβάλλουν επίσης σε ένα καθαρότερο και υγιέστερο περιβάλλον διαβίωσης. Στους λόγους που όλοι στρέφονται στα παραπάνω συστήματα, συγκαταλέγεται επίσης και η συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημία, λόγω εξάπλωσης του covid-19, η οποία έχει προσθέσει ένα ακόμη επίπεδο επείγοντος στην αναζήτηση καθαρού αέρα. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τη σημασία της μείωσης του κινδύνου μετάδοσης ιών μέσω του αέρα και, ως εκ τούτου, επενδύουν σε προηγμένα συστήματα καθαρισμού της ατμόσφαιρας με δυνατότητες εξουδετέρωσης των ιών.
Κυνηγώντας τον αέρα
Ο αγώνας δρόμου για την ενσωμάτωση του καθαρού αέρα ως θεμελιώδους πολυτελούς οικιακού εξοπλισμού, φαίνεται να μεταμορφώνει την αγορά ακινήτων. Αρχιτέκτονες, εσωτερικοί σχεδιαστές και κατασκευαστές συνεργάζονται για να δημιουργήσουν κατοικίες που ενσωματώνουν άψογα την αισθητική με τη λειτουργικότητα, παρέχοντας μια απαράμιλλη εμπειρία διαβίωσης για την απαιτητική ελίτ. Καθώς η επιδίωξη του καθαρισμένου αέρα αποκτά δυναμική, είναι προφανές ότι αυτή η νεότερη απαραίτητη οικιακή παροχή για τους πλούσιους δεν είναι απλώς μια περαστική τάση, αλλά μια αντανάκλαση της αυξανόμενης δέσμευσης για συνολική ευημερία.
Εκτός λοιπόν από τα προηγμένα συστήματα φιλτραρίσματος, το νεότερο must-have για το σπίτι των πλουσίων περιλαμβάνει επίσης ευέλικτους σχεδιασμούς που διευκολύνουν τη βέλτιστη κυκλοφορία του αέρα. Οι ανοιχτοί χώροι, τα μεγάλα παράθυρα και οι ενσωματωμένες τεχνολογίες smart homes – όλα γίνονται από την οθόνη του smartphone κινητού τους – επιτρέπουν στους κατοίκους να ελέγχουν και να παρακολουθούν το εσωτερικό τους περιβάλλον χωρίς κόπο. Αυτή η έμφαση στην προσαρμοστικότητα διασφαλίζει ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν να διαμορφώνουν τους χώρους διαβίωσης τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες προτιμήσεις τους για την ποιότητα του αέρα και να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες εξωτερικές συνθήκες.
Καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι σας
Επειδή ο καθαρός αέρας είναι ένα προσόν που όλοι πρέπει να απολαμβάνουμε, ειδικά όταν βρισκόμαστε στους προσωπικούς μας χώρους, παρακάτω υπάρχουν μερικές πρακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να ζούμε σε μια καθαρή ατμόσφαιρα. Επίσης, σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε, όχι μόνο να φροντίζουμε το εσωτερικό των σπιτιών μας, αλλά να υιοθετούμε και «πράσινες» πρακτικές που θα βοηθήσουν στην βελτίωση της ατμόσφαιρας και έξω από το σπίτι μας. Άλλωστε όλοι λατρεύουμε να βγαίνουμε στον έξω κόσμο, να συναναστρεφόμαστε ανθρώπους και να περπατάμε στην πόλη. Ωστόσο, ακολουθούν ορισμένοι αποτελεσματικοί τρόποι:
Τακτικός αερισμός. Επιτρέψτε στον φρέσκο εξωτερικό αέρα να κυκλοφορεί στο σπίτι σας, ανοίγοντας τακτικά τα παράθυρα και τις πόρτες. Αυτό συμβάλλει στη μείωση των ρύπων του εσωτερικού αέρα.
Φυτά εσωτερικού χώρου. Ορισμένα φυτά, όπως η αράχνη, τα κρίνα ειρήνης και η Sansevieria, μπορούν να βοηθήσουν στο φιλτράρισμα του αέρα εσωτερικού χώρου απορροφώντας τους ρύπους. Προσέξτε την επιλογή σας, καθώς ορισμένα φυτά μπορεί να είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα.
Τακτικός καθαρισμός. Ξεσκονίστε τις επιφάνειες, σκουπίστε τα χαλιά με ηλεκτρική σκούπα και σφουγγαρίστε τακτικά τα δάπεδα για να ελαχιστοποιήσετε τη συσσώρευση σκόνης, αλλεργιογόνων και ρύπων.
Ελέγξτε την υγρασία. Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες για να διατηρήσετε τα βέλτιστα επίπεδα υγρασίας (μεταξύ 30-50%). Η υψηλή υγρασία μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας, ενώ η χαμηλή υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη σκόνη.
Περιορίστε το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους. Αποφύγετε το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους, καθώς ο καπνός του τσιγάρου είναι ένας σημαντικός ρύπος του αέρα εσωτερικών χώρων. Καθορίστε υπαίθριους χώρους για κάπνισμα, εάν είναι απαραίτητο.
Χρησιμοποιήστε φυσικά προϊόντα καθαρισμού. Επιλέξτε φιλικά προς το περιβάλλον, μη τοξικά προϊόντα καθαρισμού για να ελαχιστοποιήσετε την απελευθέρωση επιβλαβών χημικών ουσιών στον αέρα.
Ελέγξτε τις εκπομπές από το μαγείρεμα. Χρησιμοποιήστε εξαεριστήρες κατά το μαγείρεμα για να απομακρύνετε τις οσμές μαγειρέματος, τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια. Καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες της κουζίνας για να αποφύγετε τη συσσώρευση λίπους και σκόνης.
Μειώστε την ακαταστασία. Ελαχιστοποιήστε τη χρήση περιττών αντικειμένων και ακαταστασίας που μπορεί να συγκεντρώσουν σκόνη και να συμβάλουν στην κακή ποιότητα του αέρα εσωτερικού χώρου.
Αποφύγετε τα συνθετικά αρώματα. Πολλά αποσμητικά χώρου και αρωματικά κεριά απελευθερώνουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) στον αέρα. Προτιμήστε φυσικές εναλλακτικές λύσεις ή επιλογές χωρίς αρώματα. Η εφαρμογή αυτών των πρακτικών θα συμβάλει στη δημιουργία ενός υγιέστερου εσωτερικού περιβάλλοντος, μειώνοντας τους ρύπους και βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image