Brexit, χαμηλά κόστη φοίτησης και μια πολύ καλή σχέση τιμής-ποιότητας ζωής μετατρέπουν την Ολλανδία σε μια ακαδημαϊκή όαση για πολλούς Eλληνες και ξένους σπουδαστές, τόσο μεταπτυχιακούς, όσο και προπτυχιακούς.
Αποφασίζοντας κανείς να κάνει το επόμενο βήμα στην ακαδημαϊκή του πορεία, τα δεινά που μπορεί να συναντήσει είναι σίγουρα αρκετά. Μια ατελείωτη λίστα Πανεπιστημίων, τα κόστη φοίτησης που μοιάζουν να αφορούν περισσότερο τους απογόνους του Elon Musk και η αγχωτική στιγμή που εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή η διορία των αιτήσεων. Ωστόσο, στην ακαδημαϊκή εξίσωση του 2023-2024 έχει εισέλθει δυναμικά η Ολλανδία. Με ένα ήδη μεγάλο αριθμό διεθνών εισακτέων που αποτέλεσε ρεκόρ για τα Πανεπιστήμια το 2021-2022, οι Κάτω Χώρες φαίνεται να αποτελούν τον πιο ελκυστικό προορισμό για τους φοιτητές.
Brexit και οι Ελληνες φοιτητές
Μια φορά κι έναν καιρό οι σπουδές στην Αγγλία ήταν το όνειρο κάθε φοιτητή, καθώς συνδύαζαν εξαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ένα μεγάλο κοινωνικό δίκτυο, μοναδικές επαγγελματικές ευκαιρίες και μια πολιτιστική πραγματικότητα που σου άλλαζε τη ζωή. Η ελληνική φοιτητική «παροικία» στη Βρετανία ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη μετά την κινεζική, την ινδική και τη γερμανική, καθώς περίπου 11.500 Ελληνες φοιτητές επέλεγαν για τις σπουδές τους τα αγγλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο ερχομός του Brexit ωστόσο, απέβη μοιραίος, καθώς λίγα έτη αργότερα οι εκτιμήσεις δείχνουν μόνο μερικές εκατοντάδες Ελλήνων φοιτητών στη Βρετανία.
Αυτός ο συρρικνωμένος αριθμός των φοιτητών οφείλεται κυρίως στην κατακόρυφη άνοδο των τιμών των διδάκτρων, βασικό επακόλουθο της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με την Αγγλία να αποχωρεί επισήμως από την Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2021, οι αιτήσεις για εγγραφές για το 2021-2022 μειώθηκαν δραματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Universities and Colleges Admissions Service (UCAS), η πτώση στον αριθμό των αιτήσεων για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά ήταν 47% λιγότερη σε σχέση με το 2020-2021. Το Brexit δημιούργησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς τόσο οι Ελληνες, όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φοιτητές έχασαν πολλά προνόμια. Η αδυναμία λήψης φοιτητικού δανείου, η απαγόρευση εισόδου στη χώρα χωρίς βίζα και ο ιδιαίτερα ακριβός τρόπος διαβίωσης, ωθούν τους σπουδαστές μακριά από την κάποτε πιο cool και ταυτόχρονα βαρυσήμαντη «ακαδημαϊκή γειτονιά» της Αγγλίας.
Με κατεύθυνση προς την Ολλανδία
Πολλοί φοιτητές πλέον έχουν αρχίσει να κατευθύνονται για σπουδές στις Κάτω Χώρες, οι οποίες προσφέρουν ένα αρκετά δυναμικό «πακέτο» πλεονεκτημάτων. Η Ολλανδία, η οποία κατέχει την τρίτη σε κατάταξη θέση τής πιο μορφωμένης χώρας στον κόσμο, σύμφωνα με το World Economic Forum, εσωκλείει φημισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα τόσο για μεταπτυχιακές, όσο και για προπτυχιακές σπουδές. Η εκπαίδευση στις Κάτω Χώρες αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόπιστα συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον κόσμο. Με πολλά ολλανδικά πανεπιστήμια να κατατάσσονται ψηλά στις παγκόσμιες κατατάξεις, δεν είναι περίεργο που οι σπουδές εκεί είναι τόσο δημοφιλείς. Τα ολλανδικά πανεπιστήμια προσφέρουν επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό προγραμμάτων με αγγλική διδασκαλία στην Ευρώπη. Στα 55 σε σύνολο Πανεπιστήμια, περίπου 2.000 προγράμματα διδάσκονται εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, ενώ παράλληλα το 95% των Ολλανδών μιλούν αγγλικά, γεγονός που κάνει ευκολότερη την επικοινωνία στην καθημερινή ζωή.
Τα παραπάνω αποτελούν την ιδανική αιτιολογία για τα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι το έτος 2022 υπήρχαν 115.068 διεθνείς φοιτητές στις Κάτω Χώρες, αριθμός αυξημένος κατά 12% σε σχέση με πέρυσι, όπως αναφέρει η Nuffic, ο ολλανδικός κυβερνητικός φορέας για τη διεθνοποίηση της εκπαίδευσης. Αυτό ακολουθεί την είδηση ότι οι διεθνείς φοιτητές αποτελούν σήμερα έναν στους τέσσερις πρωτοετείς στα ολλανδικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας των Κάτω Χωρών (CBS) που δημοσιεύθηκαν στις 28 Μαρτίου του 2022.
Δίδακτρα και καθημερινή ζωή
Η Ολλανδία συνδυάζει μοναδικά την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την καταβολή χαμηλών διδάκτρων, ειδικά για φοιτητές που ανήκουν στην Ε.Ε. και στην E.E.A. – χώρες της Ε.Ε. και η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν. Τα δίδακτρα και το κόστος ζωής είναι σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι στις αγγλόφωνες χώρες, ενώ υπάρχουν πολλές ευκαιρίες υποτροφιών για διεθνείς φοιτητές με ορισμένα από τα διαθέσιμα προγράμματα να προσφέρονται απευθείας από τα πανεπιστήμια, ενώ άλλα από οργανισμούς όπως η Nuffic.
Ωστόσο, εκτός από τα φιλικά δίδακτρα και το ευρύ φάσμα αγγλόφωνων προγραμμάτων, οι σπουδές στην Ολλανδία προσφέρουν και μια θαυμάσια εμπειρία ζωής για τους διεθνείς φοιτητές. Οι Κάτω Χώρες θεωρούνται από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης του 2018 και ανήκουν στις 10 πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Εχουν πλούσια ιστορία με ιστορικές πόλεις και την υψηλότερη πυκνότητα μουσείων στον κόσμο, ενώ παράλληλα αποτελούν μια πύλη προς την Ευρώπη. Σε μόλις τρεις ώρες μπορεί κανείς να βρίσκεται στο Παρίσι. Το Λονδίνο και το Βερολίνο απέχουν μόλις πέντε ή έξι ώρες με το τρένο.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας βέβαια που κάνει την Ολλανδία τόσο φιλική χώρα για έναν φοιτητή ενέχεται στο γεγονός της συμπεριληπτικότητας. Οι Ολλανδοί ζουν την καθημερινότητά τους με μια στάση “ζήσε και άσε τους άλλους να ζήσουν”, η οποία φαίνεται στην ποικιλομορφία του περιβάλλοντός τους. Η ποικιλομορφία αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνίας τους, με τις ολλανδικές πολιτικές νομιμοποίησης να έχουν δημιουργήσει ένα ασφαλές μέρος για τους ανθρώπους να ζουν τη ζωή τους, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι.
Top 5 Ολλανδικά Πανεπιστήμια
Ολα τα παραπάνω ωθούν την Ολλανδία να αποκτά μια ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική στο κομμάτι των ακαδημαϊκών σπουδών, γεγονός που φυσικά έχει ανταπόκριση και από τους Ελληνες φοιτητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ολλανδικού οργανισμού Nuffic, το 2010 στη χώρα σπούδαζαν 1.026 Ελληνες, το 2018- 2.937, το 2019- 3.114 και το 2020- 3.266. Παρακάτω παρουσιάζουμε τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ολλανδίας, σύμφωνα με το Times Higher Education, το βρετανικό περιοδικό με ειδίκευση σε θέματα σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
1. University of Amsterdam
Το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ (UvA) ιδρύθηκε το 1632 και είναι το τρίτο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας. Εχει περίπου 24.000 φοιτητές, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο στις Κάτω Χώρες με βάση τον αριθμό των φοιτητών. Το UvA βρίσκεται στην πρώτη 100άδα της παγκόσμιας κατάταξης πανεπιστημίων και κατατάσσεται ιδιαίτερα ψηλά στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Το UvA είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά πανεπιστήμια της Ευρώπης, με βάση τον αριθμό των επιστημονικών δημοσιεύσεων και το ύψος της χρηματοδότησης της έρευνας. Προσφέρει περίπου 150 πτυχία που διδάσκονται στα αγγλικά, προσελκύοντας περισσότερους από 3.000 διεθνείς φοιτητές από περισσότερες από 100 χώρες. Η κύρια πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στο κέντρο του Αμστερνταμ, ενώ τα πανεπιστημιακά κτίρια είναι διάσπαρτα στην πόλη, επιτρέποντας την καλή ενσωμάτωση μεταξύ φοιτητών και ντόπιων. Και μην ξεχνάτε ότι η μετακίνησή σας θα είναι πιο εύκολη από ποτέ στην πρωτεύουσα του ποδηλάτου.
2 . Delft University of Technology
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft (TU Delft) είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο δημόσιο τεχνικό πανεπιστήμιο των Κάτω Χωρών και ιδρύθηκε ως βασιλική ακαδημία για πολιτικούς μηχανικούς. Ο αριθμός των φοιτητών στο TU Delft αυξήθηκε δραματικά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που οδήγησε στην παράδοση, η οποία εξακολουθεί να εφαρμόζεται, να υπάρχει μια “εβδομάδα υποδοχής” για τους νέους φοιτητές, η οποία είναι παρόμοια με τις εβδομάδες πρωτοετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Παρόλο που τα αρχικά πανεπιστημιακά κτίρια βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης, τώρα βρίσκονται όλα στο Mekelpark, την πανεπιστημιακή γειτονιά που σχεδιάστηκε για τον σκοπό αυτό. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η βιβλιοθήκη του TU Delft, η οποία έχει οροφή καλυμμένη με γρασίδι για φυσική μόνωση. Στο πανεπιστήμιο φοιτούν περίπου 18.000 φοιτητές, εκ των οποίων το ένα τέταρτο είναι διεθνείς.
3. Utrecht University
Το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης ιδρύθηκε το 1636 και είναι ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά πανεπιστήμια της Ολλανδίας. Φοιτητές και προσωπικό από περίπου 118 διαφορετικές εθνικότητες σπουδάζουν και εργάζονται στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει περισσότερα από 90 μεταπτυχιακά προγράμματα και 12 προπτυχιακά προγράμματα. Ολα τα προγράμματα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών επιστημών, του δικαίου, της διακυβέρνησης, των επιστημών της ζωής, των ανθρωπιστικών επιστημών, των κοινωνικών επιστημών και των γεωεπιστημών. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές φοιτητικές ενώσεις και λέσχες στο πανεπιστήμιο, που καλύπτουν τις παραστατικές τέχνες, τον αθλητισμό, τις τέχνες και πολλούς άλλους τομείς ενδιαφέροντος, ενώ υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα φοιτητών. Η Ουτρέχτη είναι από τις πιο όμορφες και ήσυχες πόλεις της Ολλανδίας, μόλις 45 λεπτά μακριά από το Αμστερνταμ.
4. University of Groningen
Το Πανεπιστήμιο του Groningen ιδρύθηκε το 1614 και προσφέρει 180 πτυχία πτυχίου και μεταπτυχιακών σπουδών με αγγλική διδασκαλία. Τα μαθήματα αυτά κατανέμονται σε 11 σχολές και εννέα μεταπτυχιακές σχολές. Το πανεπιστήμιο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα αθλητικών δραστηριοτήτων και φοιτητικών συλλόγων. Σχεδόν κάθε άθλημα έχει τη δική του ένωση και προσφέρει τη χρήση των εγκαταστάσεών του σε μειωμένες τιμές για τους φοιτητές. Περισσότερες από 120 εθνικότητες εκπροσωπούνται στις πανεπιστημιουπόλεις του πανεπιστημίου.
5. Wageningen University & Research
Το Wageningen University & Research είναι εξειδικευμένο στις γεωργικές και περιβαλλοντικές επιστήμες. Τα περισσότερα από τα προπτυχιακά προγράμματα BSc διδάσκονται σε ένα μείγμα ολλανδικών και αγγλικών, αλλά περίπου 40 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα διδάσκονται αποκλειστικά στα αγγλικά. Για τον λόγο αυτό το πανεπιστήμιο προσελκύει σημαντικό αριθμό διεθνών φοιτητών – περίπου το 27% του συνόλου των φοιτητών προέρχεται από το εξωτερικό.
Συνολικά, το πανεπιστήμιο προσφέρει 20 διαφορετικά προπτυχιακά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων μαθημάτων στις επιχειρήσεις, τη διεθνή ανάπτυξη και τις επιστήμες υγείας. Υπάρχουν 37 προγράμματα σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία διδάσκονται όλα στην αγγλική γλώσσα. Ολα τα μαθήματα διαρκούν δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν. Η πόλη Wageningen βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, αλλά δεν απέχει πολύ από το Αμστερνταμ και τα γερμανικά σύνορα.
Σε όλα τα παραπάνω ιδρύματα, τα οποία κατέχουν υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων, τα δίδακτρα για του φοιτητές που ανήκουν στην Ε.Ε. ανέρχονται στα 2.314 ευρώ για μεταπτυχιακά προγράμματα και στα 2.314 ευρώ / ανά έτος για τα τριετή προπτυχιακά προγράμματα. Το κόστος ζωής κυμαίνεται από 750 έως 1000 ευρώ τον μήνα, περιλαμβάνοντας κατοικία, internet, ρεύμα, νερό, θέρμανση, βιβλία, μεταφορά και τρόφιμα.
Μελλοντικές προκλήσεις
Το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια στις Κάτω Χώρες γίνονται περιζήτητα, δεν προκαλεί μόνο χαρά στους υπευθύνους. Πολλοί έχουν ήδη παροτρύνει την ολλανδική κυβέρνηση να περιορίσει τον αριθμό των εισακτέων διεθνών φοιτητών, καθώς υπάρχει φόβος για αδυναμία διατήρησης της ποιότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Παράλληλα με τη φοιτητική ζωή που αποτελεί μια τόσο καλή εμπειρία, δημιουργείται επίσης ένα τεράστιο ζήτημα με τη στέγαση. Πέρυσι, το The PIE News ανέφερε ότι οι ελλείψεις φοιτητικών κατοικιών στην Ολλανδία αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2024-25, με περίπου 22.000 φοιτητές να επηρεάζονται από ελλείψεις στέγασης το 2020.
Ωστόσο, οι Ολλανδοί ιθύνοντες αντιλαμβάνονται πόσο πολύτιμο είναι το γεγονός ότι οι φοιτητές μπορούν να λάβουν εκπαίδευση σε ένα τόσο ποικιλόμορφο περιβάλλον, όπως η χώρα τους και είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν αυτές τις προκλήσεις που έρχονται στο προσκήνιο. Από την άλλη πλευρά οι φοιτητές είναι παραπάνω από διατεθειμένοι να εισέλθουν σε αυτό το κυνήγι κατοικίας, ειδικά όταν πρόκειται να ζήσουν αυτό το θαυμάσιο μέλλον, γεμάτο ευκαιρίες, που τους υπόσχονται τα Ολλανδικά Πανεπιστήμια.
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image