Το καλοκαίρι θα ανοίξει το πρώτο του εστιατόριο στην Ελλάδα, στο ξενοδοχείο One & Only Αesthisis στη Γλυφάδα.
Μπαίνοντας στο Μanko, το εστιατόριο του Gastón Acurio στην Avenue Montaigne στο Παρίσι (φωτό), όλα σε θαμπώνουν: η διακόσμηση με τις δερμάτινες πολυθρόνες, οι καναπέδες με τα υφάσματα εμπνευσμένα από την κληρονομιά των Ινκας, τα custom made επιτραπέζια φωτιστικά που σκορπίζουν χρυσαφί λάμψη ενώ η άφθονη χρήση μαρμάρου, ξύλου και δέρματος είναι η επιτομή του σύγχρονου Περού. Στο μπαρ σερβίρονται premium τεκίλες και mezcal ενώ τα μεγάλα τραπέζια αντανακλούν τη γενναιόδωρη προσωπικότητα του Περουβιανού Gaston Acurio, ενθαρρύνοντας τους πελάτες να παραγγείλουν μεγάλα πιάτα για μοίρασμα. Στο μενού κυριαρχούν ψάρια βιώσιμης προέλευσης, τα οποία γίνονται σεβίτσε ή τιραντίτο σερβιρισμένα με τη διάσημη leche de tigre -τη σάλτσα με μοσχολέμονο, κόλιανδρο, κίτρινη πιπεριά τσίλι, κρεμμύδι και fumet (ζωμό) ψαριού αλλά και πιάτα με κρέας όπως τα περίφημα anticucho, περουβιανά σουβλάκια μαριναρισμένα σε πιπεριά aji panca, κύμινο και ρίγανη.
Το Μanko -και το «αδερφάκι» του στη Ντόχα- είναι η τελευταία προσθήκη στο portfolio του δραστήριου επιχειρηματία και πρωτοπόρου σεφ που έκανε παγκόσμια τάση την περουβιανή κουζίνα. Η ενασχόληση του με τη μαγειρική ξεκίνησε το 1989∙ τότε εγκαταλείπει τις σπουδές νομικής στη Μαδρίτη και γράφεται σε σχολή διοίκησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Με όραμα να εκπληρώσει τις προσδοκίες της οικογένειάς του, μετά από δύο χρόνια μετακομίζει στο Παρίσι για να φοιτήσει στη φημισμένη σχολή μαγειρικής Le Cordon Bleu. Eκεί γνωρίζει τη μετέπειτα σύζυγό του Astrid Gutsche και το 1994, ένα χρόνο μετά την επιστροφή στην πατρίδα του τη Λίμα, ανοίγουν το πρώτο τους εστιατόριο, Αstrid & Gastón. Στην αρχή σερβίρουν πιάτα κλασικής γαλλικής κουζίνας – όλα όσα διδάχτηκαν στο Παρίσι. Στη συνέχεια αρχίζουν να πειραματίζονται με περουβιανές παρασκευές και υλικά, επινοώντας πιάτα που έμελλε να εκσυγχρονίσουν την περουβιανή κουζίνα και να την κάνουν διάσημη σε όλο τον κόσμο – άλλωστε το σεβίτσε χρωστάει την παγκόσμια φήμη του στο Astrid & Gastón.
Με συνολικά 11 εστιατόρια, με 48 παραρτήματα σε 12 χώρες, όπως η σεβιτσερία La Mar σε Μαϊάμι και Σαν Φρανσίσκο, το παραδοσιακό περουβιανό Τanta στο Σικάγο και το Nikkei Yakumanka σε Γενεύη και Βαρκελώνη και με συνεχείς διακρίσεις στα World’s 50 Best Restaurants και Latin America’s 50 Best Restaurants, o Gastón και η Astrid είναι ένα power couple της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής.
H δράση του Acurio δεν σταματά εκεί. Εκδίδει βιβλία που γίνονται best-seller όπως το “Cebiche Power” και το βραβευμένο τo 2008 στα Gourmand World Cookbook Awards “500 Años de Fusión”. Ιδρύει σχολή μαγειρικής στην πατρίδα του για νέους με χαμηλά εισοδήματα και το 2007 διοργανώνει για πρώτη φορά το φεστιβάλ μαγειρικής Mistura στη Λίμα, που εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες φιέστες γαστρονομικού πολιτισμού της Νότιας Αμερικής. Το 2009 ορίζεται Πρέσβης Καλής Θέλησης της UNICEF και το 2013 κερδίζει το βραβείο Global Gastronomy στο White Guide – τον αντίστοιχο Μichelin της Σουηδίας, για τη συνεισφορά του στην «ανάπτυξη μιας πλούσιας και προνοητικής τοπικής γαστρονομίας —της πρωτοποριακής κουζίνας των Ανδεων Novoandina— που ανακτά παραδοσιακές και νέες πρώτες ύλες από τα βάθη του Ειρηνικού, τα ύψη των Ανδεων και τις ζούγκλες του Αμαζονίου…»
Χαρισματικός και πάντα «ανήσυχος», ο Gaston Acurio επεκτείνει το δίκτυό του με ένα εστιατόριο στο πολυτελές resort One & Only Αesthesis, που αναπτύσσεται σε εμβληματικό σημείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, στα Αστέρια Γλυφάδας, και αναμένεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2023.