Μια ιαπωνική πρακτική που καταργεί χαρτί περιτυλίγματος, σελοτέιπ και κορδέλες, και γιορτάζει τη φιλοσοφία της επαναχρησιμοποίησης.

Πρόκειται για το furoshiki, τα παραδοσιακά γιαπωνέζικα υφάσματα που χρησιμεύουν για την μεταφορά ρούχων και τροφίμων και για το τύλιγμα δώρων. Mαζί με την καλλιγραφία, το oριγκάμι, την ικεμπάνα, το sado -την τελετουργία του τσαγιού- και τόσα άλλα, το furoshiki είναι μια ακόμα παράδοση αυτής της νησιωτικής, ηφαιστειακής χώρας με τους περήφανους και αφοσιωμένους κατοίκους.
Τα πρώτα furoshiki χρησιμοποιήθηκαν στους ναούς κατά την περίοδο Nάρα (710-794 μ.Χ.) για να προστατεύσουν πολύτιμα αντικείμενα. Αργότερα, οι Ιάπωνες τύλιγαν με αυτά τα ρούχα τους όταν επισκέπτονταν τα δημόσια λουτρά και τα onsen, τις ιαματικές πηγές. Την περίοδο Έντο, ήταν ευρέως διαδεδομένη η συνήθεια του τυλίγματος δώρων με αυτά τα τετράγωνα υφάσματα. Σήμερα, τα furoshiki κερδίζουν δημοτικότητα και στον δυτικό κόσμο, καθώς προσφέρουν μια πρωτότυπη, zero waste εναλλακτική λύση συσκευασίας δώρων.    

Furoshiki: Ο πιο οικολογικός τρόπος για να τυλίγουμε δώρα είναι ιαπωνικός
Photo: Getty Images /Ideal Image

Στην Ιαπωνία όλα είναι τέχνη, ακόμα και η συσκευασία ενός δώρου. Όταν προσφέρουν κάτι τυλιγμένο σε furoshiki, το δώρο γίνεται αυτόματα μοναδικό και ελκυστικό στα μάτια του αποδέκτη. Στη συνέχεια, το ύφασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τυλίξουμε ένα άλλο δώρο, να φτιάξουμε μια αυτοσχέδια τσάντα ή μια όμορφη συσκευασία για ένα μπουκάλι κρασί. To furoshiki είναι «ένα δώρο μέσα σε ένα δώρο» όπως αναφέρει το The Strategist του Νew York Magazine. 

Η άνοδος του DIY και η αχόρταγη όρεξη του κόσμου για χειροτεχνίες σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε αύξηση του ενδιαφέροντος για το furoshiki. H πλατφόρμα Εtsy είναι γεμάτη με πολύχρωμα furoshiki, σε κάθε μοτίβο που μπορεί κανείς να φανταστεί –από φλοράλ και ρίγες μέχρι νιφάδες χιονιού και εικονογραφημένες γάτες. 
Τα παραδοσιακά υφάσματα είναι διαθέσιμα και στο ΚonMarie, την ιστοσελίδα της γκουρού του συγυρίσματος Μarie Kondo, ενώ συλλογές furoshiki έχoυν συμπεριληφθεί στα διάσημα αμερικανικά καταστήματα Anthropologie και Free People.

Furoshiki: Ο πιο οικολογικός τρόπος για να τυλίγουμε δώρα είναι ιαπωνικός
Photo: @brooklyn_misomaru/Instagram
Furoshiki: Ο πιο οικολογικός τρόπος για να τυλίγουμε δώρα είναι ιαπωνικός
Photo: @asuka_afo/Instagram
Furoshiki: Ο πιο οικολογικός τρόπος για να τυλίγουμε δώρα είναι ιαπωνικός
Photo: @asuka_afo/Instagram

Στη Βρετανία, η Lush λάνσαρε υφάσματα furoshiki, το πολυκατάστημα John Lewis οργανώνει εργαστήρια furoshiki κατά την διάρκεια των γιορτών και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι κλέβουν την παράσταση τα δωράκια του ουαλικού brand Toast -πρόκειται για fair trade στολίδια τυλιγμένα σε χειροποίητα furoshiki φτιαγμένα στο Τζαϊπούρ.
Ανάρπαστα γίνονται τα υφάσματα της Link Collective, μιας κολεκτίβας σχεδιασμού που δημιουργεί όμορφα, μοντέρνα υφάσματα σε συνεργασία με καλλιτέχνες και σχεδιαστές από όλο τον κόσμο, τα οποία τυπώνονται στο χέρι με την τεχνική της μεταξοτυπίας στην Ιαπωνία.

Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές για να δέσουμε το furoshiki, oι ειδικοί λένε ότι ο πιο απλός τρόπος είναι να τυλίξουμε τις αντίθετες γωνίες του υφάσματος πάνω από το δώρο και στη συνέχεια να φτιάξουμε έναν όμορφο κόμπο με τις άλλες δύο. Οδηγίες παρέχει και τo υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας με μια αφίσα που παρουσιάζει 14 διαφορετικούς τρόπους δεσίματος του furoshiki αλλά και βιβλία όπως το “Wrapping with Fabric: A Guide to Furoshiki της Etsuko Yamada” που μεγάλωσε σε οικογένεια που έφτιαχνε furoshiki και μοιράζεται όλα τα μυστικά των κόμπων και του δεσίματος, από το τύλιγμα μιας ανθοδέσμης μέχρι ενός yoga mat.

Furoshiki: Ο πιο οικολογικός τρόπος για να τυλίγουμε δώρα είναι ιαπωνικός
Photo:@kimandono_/Instagram
Furoshiki: Ο πιο οικολογικός τρόπος για να τυλίγουμε δώρα είναι ιαπωνικός
Photo: @keikofuroshiki/Instagram
Furoshiki: Ο πιο οικολογικός τρόπος για να τυλίγουμε δώρα είναι ιαπωνικός
Photo: @kutaniware/Instagram

Στο βιβλίο “The World of the Gift”, ο συγγραφέας Jacques T. Godbout επισημαίνει ότι το τύλιγμα του δώρου μας επιτρέπει να το δεχθούμε χωρίς να το κρίνουμε: «Ο παραλήπτης αντιλαμβάνεται μια ωραία χειρονομία. Οι σκέψεις του δεν έχουν ακόμη επικεντρωθεί στην υλική ή συναισθηματική αξία του δώρου».
Ακόμα κι αν το δώρο είναι κάτι τόσο απλό όσο μια παγοθήκη σε σχήμα πιγκουίνου, τυλιγμένο με furoshiki αποκτά επιπλέον αξία∙ ο ιδιαίτερος τρόπος τυλίγματος δείχνει ότι αφιερώσαμε χρόνο, το ύφασμα προσθέτει μυστήριο και πολυτέλεια, και το δώρο γίνεται πιο «πρακτικό» αφού το furoshiki έχει πολλές χρήσεις – αρκεί να εξηγήσουμε το concept του στον αποδέκτη ώστε να μπορέσει να το αξιοποιήσει και να το χαρίσει κι εκείνος με τη σειρά του σε ένα πρόσωπο που αγαπά.