Ο Στράτος Χαϊταρίδης «στρώνει» ένα εκπληκτικό τραπέζι με θέα την περίφημη Καλντέρα και τα πύρινα ηλιοβασιλέματα.
Το Fly Away Creative Restaurant and Bar -Fly Away, όπως είναι ευρύτερα γνωστό- άνοιξε τις πόρτες του τον Αύγουστο του 2015 μέσα στο κομψό ξενοδοχείο West East στο Ημεροβίγλι. Χτισμένο πάνω στον περίφημο βράχο του νησιού, χαρίζει θέα πρώτης σειράς στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και τα πασίγνωστα ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης.
Ο ανοιχτός του χώρος με τη μοντέρνα κυκλαδίτικη διακόσμηση, το μεγάλο μπαρ και τα λίγα τραπέζια μπροστά από την πισίνα υπερχείλισης του ξενοδοχείου, αποφέρουν χαλάρωση και δημιουργούν ευχάριστη διάθεση, την οποία ενισχύουν σημαντικά η απαλή lounge και pop μουσική, καθώς οι εξαιρετικές γεύσεις του executive chef Στράτου Χαϊταρίδη.
«Από την αρχή του εστιατορίου μέχρι και την περσινή σεζόν η κουζίνα μας ήταν ελληνική δημιουργική. Φέτος αποφασίσαμε να την ανανεώσουμε προσθέτοντας μεσογειακές και διεθνείς πινελιές», μου λέει ο σεφ, ενώ προσθέτει «Δίνουμε πολύ μεγάλη βάση στις πρώτες μας ύλες. Για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του μενού μας προμηθευόμαστε τα καλύτερα προϊόντα από όλη την Ελλάδα, καθώς βέβαια και από την τοπική αγορά, όπως τα τυροκομικά μας, που προέρχονται από έναν μικρό παραγωγό στον Πύργο και τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας, τα οποία παίρνουμε από αγρότες που διαθέτουν μποστάνια στο νησί». Παράλληλα με την αριστεία στην πρώτη ύλη, η κουζίνα δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στις υψηλού επιπέδου μαγειρικές τεχνικές, ενώ ανανεώνει το μενού σύμφωνα με την εποχικότητα.
Το δικό μου γεύμα στο Fly Away αυτό το καλοκαίρι ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του σεφ, που αποτελούνταν από χρυσαφένια αραντσίνι με γεύση παραδοσιακών γεμιστών, κρύα βελουτέ σούπα κολοκύθι με crispy γραβιέρα, ζεστό χειροποίητο ψωμί και αγελαδινό βούτυρο. Στο πιάτο που ακολούθησε, το ντελικάτο χτένι είχε ρόλο πρωταγωνιστή. Παρουσιάστηκε μαγειρεμένο αροζέ, αλλά και ταρτάρ, συνοδεία αρωματικής μαγιονέζας από καπνιστά χτένια, καθώς και πουρέ φασολάδας με κρέμα παντζαριού, που πρόσθετε γήινα αρώματα και φινετσάτη πληθωρικότητα στη γεύση. Με έναν άλλο, εξίσου εξαίσιο, θησαυρό από τη θάλασσα, ήταν στολισμένο και το επόμενο πιάτο – ντελικάτο καρπάτσιο από γαρίδες Κοιλάδος, με ξύσμα αυγοτάραχου Μεσολογγίου και βανίλιας, στέκονταν στην κορυφή των όμορφα βρασμένων χειροποίητων ζυμαρικών με μπισκ θαλασσινών.
Ακρως δημιουργικές και λεπτοδουλεμένες ήταν και οι υπόλοιπες δημιουργίες που τίμησαν το τραπέζι μου, ανάμεσά τους το τρυφερό μπαρμπούνι με κρούστα δεντρολίβανου και σος από καρότο, τα θεσπέσια ραβιόλι με σπανάκι, φέτα, crispy τραχανά, παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης και σπαράγγια, το αρτιστικά ψημένο Australian Black Angus με φαγόπυρο, άγρια μανιτάρια, τερίνα πατάτας και σος από Vinsanto, καθώς και ο μεστός μπακαλιάρος με μαριναρισμένα φύλλα μπρόκολο, κρέμα μπρόκολο με τυρί μετσοβόνε και ψητή λαχανίδα.
Σε highlight του δείπνου αναδείχθηκε το μελωμένο και τρυφερό με λαχταριστή comfort νοστιμιά μπρεζέ μοσχαράκι, σιγομαγειρεμένο με πελτέ ντομάτας Μύλου και συνοδευόμενο από γραβιέρα και κρέμα σελινόριζας.
Αισθητές ήταν οι όμορφα δημιουργικές νότες και στα επιδόρπια, με τη μους σοκολάτας με τσίλι καραμέλα, μπισκότο μαύρης σοκολάτας και παγωτό από μανιτάρια πορτσίνι να ξεχωρίζει, ενώ αξιόλογη συντροφιά στο μενού προσφέρει η λίστα κρασιών με επιλογές από τον διεθνή και τον Ελληνικό αμπελώνα, ιδιαίτερα το Σαντορινιό terroir.
Το Fly Away αποτελεί αναμφίβολα πόλο έλξης για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα νόστιμο και χαλαρό γεύμα μεσογειακής δημιουργικής κουζίνας, με φιλικό σέρβις και θέα στην απαστράπτουσα Καλντέρα.
Επαρχιακή οδός Φηρών-Οίας, Ημεροβίγλι 84700, 2286 025765
Φωτογραφίες: Αννα Τασιούλα, flyawaycreativebarrestaurant.business.site, Instagram: @flyaway_restaurant