Ενα cigar-dinner που σίγουρα μένει χαραγμένο στη μνήμη εκείνων που το έζησαν.
Διοργανωτής του event το γνωστό ευζωϊστικό site FNL. O συνδυασμός των κρασιών, του ουίσκι, του πούρου, του καφέ, αλλά και του μενού, που διαμόρφωσε το πρόγραμμα της βραδιάς στο Alexander’s cigar-lounge της Μεγάλης Βρετανίας, φαίνεται να δικαιολογούν και με το παραπάνω την τόσο υψηλή τιμή συμμετοχής, μιας και η πραγματική αναλογική αξία των παραπάνω ήταν σχεδόν δεκαπλάσια.
Μιλήσαμε με τον Πάνο Δεληγιάννη, υπεύθυνο του FNL guide και ιθύνοντα νου του “Τhe Iconic cigar-dinner”, που άνοιξε έναν δρόμο στα πολυσυζητημένα FNL events. «Είτε λόγω του concept της εκδήλωσης, είτε λόγω του location, είτε λόγω των προϊόντων που δοκιμάζουμε, θα θέλαμε όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτά τα events να έχουμε ένα στοιχείο μοναδικότητας. Στο πνεύμα αυτό κάνουμε γαστρονομικά δείπνα εδώ και μια δεκαετία. Γενικά τα events του FNL είναι ακριβά σαν ονομαστική τιμή, η σχέση όμως ποιότητας τιμής είναι πάντα εξαιρετική. Η αφορμή για το event μας ήταν το γεγονός ότι βρήκαμε τη συλλεκτική κασετίνα με τα εννέα iconic Châteaux του Bordeaux, του περίφημου Duclot Case. Βρήκαμε την κασετίνα σε μία χρονιά, που ήταν πολύ καλή μεν αλλά ήταν κι εξίσου εύκολα προσβάσιμη στην νεότητά της, ώστε να βρούμε αυτά τα κρασιά σε μια φυσιολογική τιμή. Αν παραδείγματος χάριν κάναμε αυτό το event με κρασιά που είχαν βγει δέκα χρόνια πριν τότε η τιμή της εκδήλωσης θα εκτοξευόταν στις €3.500 το άτομο. Επειδή λοιπόν τα κρασιά ήταν τέτοιου επιπέδου θέλαμε όλο το πακέτο να έχει ένα στοιχείο μοναδικότητας. Κινηθήκαμε με την ίδια λογική για να βρούμε το ουίσκι που θα πίναμε, το πούρο που θα καπνίζαμε, το μενού που θα τρώγαμε και ούτω καθεξής. Δανειστήκαμε το όνομα του event από το ουίσκι γιατί ταίριαζε πολύ, επομένως γι’ αυτό το είπαμε iconic. Ηταν ένα στοίχημα για εμάς, για όλο το FNL, προκειμένου να δούμε αν μπορούμε να πουλήσουμε τέτοιου τύπου εκδηλώσεις, ώστε από εδώ και στο εξής να δημιουργήσουμε μια μίνι σειρά από events, τα οποία θα λέγονται “FNL events limited series”. Μιλάμε για 3-4 events τον χρόνο, όπου θα μπορούμε να δοκιμάζουμε πολύ ακριβά κι ιδιαίτερα κρασιά, τα οποία θα τα συνδυάζουμε με ένα υψηλής αξίας γαστρονομικό μενού. Στη Limited series σειρά των events θα υπάρχουν 3-4 κάθε χρόνο, που θα έχουν μια συμμετοχή αξίας €300-500. Η κορωνίδα όλων αυτών θα είναι το “Iconic event”, σαν κι αυτό που έγινε πριν λίγες μέρες».
Buvons â notre santé
Ας πιούμε στην υγεία μας, ευχήθηκαν εν είδει πρόποσης όσοι παρευρέθηκαν στο δείπνο όταν ανοίχθηκαν αρχικά δύο magnum φιάλες σαμπάνια Belle Epoque 2012 της Perrier-Jouët, δύο φιάλες Château Lafon-Rochet 2017 (St. Estèphe 4eme grand cru classé). Επειτα οι συμμετέχοντες είχαν την τύχη να δοκιμάσουν την dream team των εννέα iconic Châteaux του Bordeaux, του περίφημου Duclot Case 2017, σε ισάριθμες φιάλες. Η χρονιά 2017 για τα κρασιά του Bordeaux είναι η χρονιά αυτών που θέλουν να απολαύσουν και δεν τους ενδιαφέρει να επενδύσουν, δημιουργώντας ένα ζηλευτό Line up που περιλαμβάνει τα εμβληματικά: Margaux, Lafite-Rothschild, Mouton-Rothschild, Haut Brion, La Mission Haut Brion, Petrus, Cheval Blanc, Ausone & Yquem! Ολα τα παραπάνω συνόδεψαν το δείπνο που ετοίμασε η ομάδα του Αστέριου Κουστούδη.
Το δείπνο
«Για το Iconic event είχα πολύ συγκεκριμένο μενού στο μυαλό μου εξαρχής. Ηθελα μια κλασική κουζίνα την οποία δεν βρίσκουμε εύκολα στην Αθήνα, εξ ου κι η επιλογή του αστακού Thermidor και του Tournedos Rossini, τα οποία να είναι φυσικά στο υψηλότερο επίπεδο εκτέλεσης αλλά και πρώτων υλών. Προσωπικά εμπιστεύομαι ιδιαίτερα τον Αστέριο Κουστούδη, τον σεφ της Μεγάλης Βρετανίας και την ομάδα του ξενοδοχείου για τέτοιου είδους events, γιατί έχουμε κάνει πάρα πολλά σε αυτούς. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι το πήραν πάρα πολύ ζεστά, αφού κάνανε πολλά δοκιμαστικά μέχρι να καταλήξουν στο τελικό αποτέλεσμα το οποίο ήταν φανταστικό. Το σέρβις ήταν εξαιρετικό, ενώ το προσωπικό του ξενοδοχείου ξέθαψε τις παλιές πορσελάνες και τα ασημένια σερβίτσια της Μεγάλης Βρετανίας από το 1920-1930, τα οποία δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ξανά. Τα πάντα είχαν ένα στοιχείο μοναδικότητας» πρόσθεσε ο Πάνος Δεληγιάννης σχετικά με το δείπνο του event.
Eκει την παράσταση έκλεψε το Βeignet με βασιλικό καβούρι στο ξεκίνημα. Ακολούθησε σαν πρώτο πιάτο ο αστακός Thermidor σε σάλτσα hollandaise με σαμπάνια και χαβιάρι, ενώ σαν δεύτερο σερβιρίστηκε το ντουέτο πάπιας (ψητό στήθος με πράσινο πιπέρι και παντζάρι και ραβιόλι με μπούτι κονφί και βύσσινα). Τρίτο πιάτο ήταν ένα από τα μυθικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας το Tournedos Rossini με φιλέτο Wagyu, ψητό foie-gras, “ριζότο” σελινόριζα και λευκή τρούφα, ενώ τα τυριά που συνόδεψαν το δείπνο κλέβοντας την παράσταση ήταν τα Comte 24, Vacherin Fribourgeois και Beaufort Ete. Το επιδόρπιο ήταν κρέμα βανίλιας με μέλι και γύρη και παγωτό καραμέλα με ανθό αλατιού γεγονός που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους.
Το ουίσκι, το πούρο κι καφές που απογείωσαν το Iconic FNL event
Το Chivas Regal The Icon είναι το αποκορύφωμα της σειράς, ένα βαθύ και πολυσύνθετο blend με περισσότερα από 20 εκ των σπανιότερων ουίσκι της Σκωτίας. Οπως αρμόζει στο πολυτελές ποτό που φιλοξενείται στο εσωτερικό του, κάθε Chivas Regal The Icon παρουσιάζεται σε μια χειροποίητη κρυστάλλινη καράφα, που δημιουργήθηκε από ειδικούς τεχνίτες στη Dartington Crystal, απογειώνοντας την tasting του χρυσαφένιου βασιλιά των αποσταγμάτων. Το Trinidad Casilda που έκλεισε το δείπνο ανήκει στην ultra premium σειρά Coleccion Habanos και στην «έκδοση» του 2019. Το πούρο κυκλοφόρησε σ’ ένα μοναδικό vitola, το Sobresalientes No 2 (185mm X 53) σε 3.000 κουτιά, για να γιορτάσει τα 50 χρόνια της μάρκας και προσφέρει μια μοναδική καπνιστική εμπειρία.
Τέλος ο τροπαιούχος καφές Ninety Plus Gesha Estate έχει κερδίσει την πρώτη θέση στα πέντε από τα έξι Παγκόσμια Πρωταθλήματα Brewers Cup κι είναι ο αδιαμφισβήτητος σταρ του είδους. Ο Γιάννης Ταλούμης επισκέπτεται τη φάρμα αυτή από το 2015 που ξεκίνησε η συνεργασία με την taf και επιλέγει ξεχωριστά nano lots , όπως αυτό που γεύτηκαν οι συμμετέχοντες του event. Ο καφές καβουρδίστηκε από τον ίδιο σε ένα προηγμένο τεχνολογικά μηχάνημα, που μεταφέρει τη θερμότητα μέσω λάμπας αλογόνου. «Ακόμη και σε αυτό το επικό δείπνο, που ήταν πάρα πολύ ακριβό, η σχέση ποιότητας και τιμής ήταν πραγματικά καλή, γιατί η αξία των προϊόντων που δοκιμάστηκαν ξεπερνούσε τις €20.000», μας λέει ο κ. Δεληγιάννης. «Για όλους όσοι συμμετείχαν ήταν μια πραγματική εμπειρία να έχεις όλα αυτά τα κρασιά στο τραπέζι σου για να συγκριθούν και να διερευνήσεις το προσωπικό σου γούστο μέσα από αυτά» προσθέτει.
«Οσοι βρέθηκαν εκεί δεν ήταν πλούσιοι για τους οποίους τα €1.600 να είναι ένα ασήμαντο ποσό. Προφανώς έχουν μια οικονομική δυνατότητα που μπορεί να στηρίξει την παρουσία τους σε ένα τέτοιο event. Ολοι τους ήταν γνώστες του αντικειμένου κι η γενικότερη αίσθησή τους -όσο κι αν αυτό μπορεί να ακουστεί αστείο σε κάποιους- ήταν ότι ο συνδυασμός κρασιών, ουίσκι, πούρου, καφέ και δείπνου και η μοναδικότητα όλων των προϊόντων που δοκίμασαν, δικαιολογούσε και με το παραπάνω την τιμή του event. Πολλοί ήταν εκείνοι μάλιστα που το χαρακτήρισαν έως και φτηνό, τηρουμένων των αναλογιών, κι όλων όσων συμπεριλάμβανε. Καταφέραμε και βρήκαμε σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές τα προϊόντα κι ειδικά τα κρασιά. Αν μια παρέα 12 ατόμων παραδείγματος χάριν έπαιρναν τα αντίστοιχα σε ένα εστιατόριο θα έδιναν €60.000», καταλήγει ο ιθύνων νους του εμβληματικού αυτού δείπνου, προετοιμάζοντας πια τα επόμενα.