Στα Ιταλικά uva σημαίνει ρόγα. Αν και σχετικά νεαρή, η ομώνυμη εισαγωγική εταιρεία στόχευσε αμέσως τόσο ψηλά, που η φράση “Premium Wines” του τιμοκατάλογου της μάλλον φαντάζει σεμνότυφη παρά αμετροεπής.
Το μικρό portfolio της -κυρίως από την Ευρώπη- περιλαμβάνει μεγάλους παραγωγούς και σπουδαία κρασιά, των οποίων τα 3 ψηφία στην τιμή μάλλον αποτελούν κανόνα παρά εξαίρεση σε αντίθεση με τα allocation στα οποία συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Παρόλα τα παραπάνω είχα την ευκαιρία να φέρω μερικές από τις ετικέτες της UVA στο ποτήρι μου, σε μια σπάνια δοκιμή που μπορεί να μην περιελάμβανε τον μυθικό Βουργουνδό παραγωγό Domaine de Montille -δεν μπορώ καν να σκεφτώ τις διαθέσημες ποσότητες των κρασιών του στην Ελλάδα- ωστόσο δεν φειδόταν σε exclusivity! Απόδειξη τα παρακάτω κρασιά-χρυσάφι!
Pol Roger, Cuvee Sir Winston Churchill 2013
Για τρία πράγματα δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον μεγάλο Άγγλο πολιτικό: για την πίστη του στην νίκη, το πάθος του για τα πούρα και την αγάπη του για τις Σαμπάνιες του οίκου Pol Roger! Δίκαια αφιερωμένη σε αυτόν επομένως η κορυφαία ετικέτα του παραγωγού, που ωριμάζει για 8(!) χρόνια σε κάποια από τα βαθύτερα (-30μέτρα) και ψυχρότερα κελάρια της Καμπανίας. Μια πανδαισία λεμονάτης και φρυγανισμένης συμπύκνωσης, παντοδύναμης ελαφράδας και υπέρμετρης αριστοκρατικότητας. Άποψή μου με την οποία δείχνει να συμφωνεί και το Αγγλικό παλάτι…
Raoul Gautherin, Chablis 1er Cru “Montmains” Vieilles Vignes 2021
Η οικογένεια Gautherin καλλιεργεί με πάθος την γεμάτη με κελύφη απολιθωμένων οστράκων ασβεστολιθική γη του Chablis και μας προσφέρει κρασιά μοναδικού ύφους. Απτή απόδειξη η cuvèe από το 1er Cru αμπελοτόπι Montmains, που προέρχεται από αμπέλια ηλικίας 60 ετών και ωριμάζει μέσα σε τσιμεντένια αυγά. Σε αντίθεση με άλλα κρασιά της πιο ξακουστής περιοχής λευκών κρασιών του κόσμου, η πρόταση των Gautherin είναι πιο πληθωρική και κρεμώδης, με την φοβερή οξύτητα να είναι άριστα ενσωματωμένη μέσα σε μια άβυσσο ζυμαριού και βρεγμένου μαλλιού. Ένα “one of a kind” Chablis!
Guy Amiot, Chassagne Montrachet 1er Cru “Clos St Jean” 2020
Στις αρχές του 20ου αιώνα η παριζιάνα Flavie Amiot έψαχνε νταντά για τα παιδιά της και ο ταχυδρόμος της απάντησε ότι η αδελφή του κάνει αυτή τη δουλειά στο Chassagne Montrachet, καθορίζοντας την μοίρα της οικογένειας! Αν και το περίφημο κρασοχώρι της Βουργουνδίας είναι το βασίλειο του Chardonnay, μόνο το 1/3 από τα μόλις 2,4 στρέμματα του Clos St Jean είναι φυτεμένα με τον λευκό βασιλιά. Συνεπώς κάθε ευκαιρία να απολαύσει κανείς αυτήν την γεμάτη γαρδένια, λιβάνι και βανίλια ηδονιστική Βουργουνδία που ωριμάζει σε βαρέλι για 20 ολόκληρους μήνες μάλλον πρέπει να θεωρείται ευκαιρία ζωής.
Comtesse de Cherisey, Meursault Blagny 1er Cru “La Genelotte” Monopole 2018
Στο πλάτωμα του Blagny που από τα 350 μέτρα αγναντεύει το Meursault, ο οίκος Comtesse de Cherisey συνεχίζει μια παράδοση που ξεκίνησε από τους Σιστεριανούς μοναχούς τον 12 αιώνα. To αμπελοτόπι “La Genelotte” αποτελεί μέρος της ιδιοκτησίας των 9 εκταρίων και ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στην οικογένεια, με το κρασί από τα αμπέλια του να παλαιώνει σε βαρέλια από ξυλεία της περιοχής που κατασκευάζει η ίδια! Το αποτέλεσμα επικό: Μια ομοβροντία ορυκτών, μπαρουτιού, καπνού και λεμονιού και την μνήμη να χαράζεται ανεξίτηλα από το φοβερό μάκρος και την ατελείωτη επίγευση.
Fontodi, Flaccianello della Pieve 2019
Οι Manetti μπορεί να έγιναν γνωστοί για τα περίφημα πιθάρια τους από τερακότα, όμως από το 1968 έκαναν τον οινικό κόσμο να παραμιλάει και για τα κρασιά τους από την καρδιά της Τοσκάνης. Το εκπληκτικό Fontodi Chianti Classico προσφέρει μια αξέχαστη πρώτη γνωριμία με την εμβληματική οινοποιία, αν όμως κάποιος θέλει να γνωρίσει τα απόλυτα όρια της δύναμης και φίνας πληθωρικότητας στα οποία μπορεί να φτάσει το σπουδαίο σταφύλι Sangiovese, το Flaccianello αποτελεί μονόδρομο. Και επειδή θα ρωτήσετε, “όχι, ο υπέρπυκνος δυναμίτης μελανιού και μαύρων φρούτων δεν παλαιώνει σε πιθάρια αλλά σε βαρέλια”!