Ζωηροί ρυθμοί και εξαίσια γαστρονομική εμπειρία σύγχρονης περουβιανής κουζίνας, σχεδιασμένη από τον Μάριο Τσουρή.

Το εστιατόριο COYA, έκανε την εμφάνισή του στα Ματογιάννια, στην καρδιά της Μυκονιάτικης Χώρας, το καλοκαίρι του 2020, φέρνοντας στο κοσμοπολίτικο νησί μια εμπειρία εμπνευσμένη από την κουλτούρα, τους ρυθμούς και τις γεύσεις του Περού. Η γεμάτη φυτά αισθησιακή αυλή και τα δύο Pisco bars, όπου τα κλασσικά περουβιανά cocktails έχουν την τιμητική τους, στολίζονται με πολύχρωμα λατινοαμερικάνικα μοτίβα, αμφορείς και αγάλματα από την κληρονομιά των Ινκας. Σε συνδυασμό με τους tribal ρυθμούς μουσικής, έξοχα εμπλουτισμένοι με house και downtempo ήχους, συνθέτουν ένα μυστικιστικό σκηνικό.

COYA: Η γαστρονομική εμπειρία του Περού στη Μύκονο
COYA: Η γαστρονομική εμπειρία του Περού στη Μύκονο
COYA: Η γαστρονομική εμπειρία του Περού στη Μύκονο
COYA: Η γαστρονομική εμπειρία του Περού στη Μύκονο
Ο head chef Μάριος Τσουρής

«Το πρώτο COYA άνοιξε στο Mayfair του Λονδίνου το 2012. Σήμερα το γκρουπ διαθέτει 11 εστιατόρια στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ συνεχίζει να εξετάζει κατάλληλους προορισμούς για
την περαιτέρω παγκόσμια επέκταση του brand»
, λέει ο ταλαντούχος head chef Μάριος Τσουρής. Τα εγκαίνια του πρώτου εστιατορίου έγιναν μετά από πολύμηνη γαστρονομική περιήγηση του Sanjay Dwivedi, executive chef του ομίλου, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Δελεασμένος από τον γευστικό πλούτο του Περού, αποφάσισε να του δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον γαστρονομικό ρεπερτόριο του COYA, ορίζοντας ως συμπρωταγωνιστές του γευστικές επιρροές από μοναδικές κουζίνες του κόσμου, ανάμεσά τους και αυτή της Ισπανίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Δημιούργησε έτσι μια ιδιαίτερη εκδοχή της σύγχρονης περουβιανής κουζίνας, που αγαπήθηκε από χιλιάδες fans ανά την υφήλιο και χάρισε στο εστιατόριο την παγκόσμια φήμη του.

«Αρκετά από τα πιάτα που παρουσιάστηκαν, όταν πρωτάνοιξε το COYA στο Λονδίνο, βρίσκονται ακόμη στον κατάλογό μας. Αυτά είναι τα DNA πιάτα μας. Ο head chef του κάθε εστιατορίου βάζει τις δικές του πινελιές στις υπόλοιπες γεύσεις του μενού», λέει ο Μάριος. Η γαστρονομική ψυχαγωγία στο COYA ξεκινά με την οπτική ικανοποίηση που προσφέρει η αισθησιακή εμφάνιση των πιάτων, περνά στις δελεαστικές οσφρητικές απολαύσεις από τα αρώματα που σκορπούν και κορυφώνεται με την αρμονική πολυπλοκότητα και την ένταση που χαρίζουν οι γεύσεις αλλά και την ωραία επίγευση που αφήνουν στο στόμα.

COYA: Η γαστρονομική εμπειρία του Περού στη Μύκονο
Guacamole και tortilla chips
COYA: Η γαστρονομική εμπειρία του Περού στη Μύκονο
Ensalada de COYA
COYA: Η γαστρονομική εμπειρία του Περού στη Μύκονο
Baos de res
COYA: Η γαστρονομική εμπειρία του Περού στη Μύκονο
Tuna tostada se caviar

Η αυλαία του δικού μου δείπνου άνοιξε με μια εντυπωσιακή σύνθεση από ωμά πιάτα με ταρτάρ king crab, αβοκάντο και αυγά χελιδονόψαρου και πέντε καταπληκτικά σεβίτσε – lubina clásica με λαυράκι, καλαμπόκι, γλυκοπατάτα, κρεμμυδάκι και leche de tigre, corvina a la trufa με μυλοκόπι, ponzu, σχοινόπρασο και φρέσκια τρούφα, atún chifa με κιτρινόπτερο τόνο, σουσάμι, κράκερ ρυζιού και chili garlic, dorada nikkei με τσιπούρα, χυμό αγγουριού, λάιμ, μέντα και φαγόπυρο και erizos del mar με αχινό, νερό ντομάτας, ají roccoto και κόλιανδρο.

Δίπλα στα δροσερά και όμορφα πικάντικα ωμά πιάτα, στέκονταν τσιπς αποξηραμένης μπανάνας που πρόσθεταν εκπληκτικές τραγανές νότες στην κάθε μπουκιά. Ακολούθησε η δροσερή, με εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα στη μεταλλικότητα και τη γλυκύτητα, σαλάτα φάβας με μαύρο και κίτρινο καρότο, ντοματίνια και φρέσκα τρυφερά λαχανικά, ανάμεσά τους ρόκα, σπανάκι και σπαράγγια, ενώ αφράτα και ζουμερά παρουσιάστηκαν τα bao bun με brisket από Wagyu, μαγειρεμένο σε jus από κοτόπουλο και μαγιονέζα τρούφας με yuzu. Για τη ζύμωση, το ψήσιμο στον ατμό και το γέμισμά τους έχει συσταθεί τριμελής ομάδα στην κουζίνα, με μοναδικό της στόχο τη συνέπεια στο υψηλό επίπεδο νοστιμιάς και αρτιότητας του δημοφιλούς αυτού εδέσματος.

COYA: Η γαστρονομική εμπειρία του Περού στη Μύκονο
Pulpo de roca
COYA: Η γαστρονομική εμπειρία του Περού στη Μύκονο
Res anticuchos
COYA: Η γαστρονομική εμπειρία του Περού στη Μύκονο
Arroz nikkei
COYA: Η γαστρονομική εμπειρία του Περού στη Μύκονο
Churros

Αξια πολλών επαίνων ήταν η βουτυράτη και έξοχα πικάντικη guacamole, συνοδευόμενη από τραγανά tortillas καλαμποκιού, η οποία ετοιμάζεται a la minute στο τραπέζι με φρέσκα αβοκάντο, λάιμ, κρεμμύδι και ají amarillo. Οντας λάτρης του κρέατος, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στα αρτιστικά ψημένα στη σχάρα και ελαφρώς καυτερά μοσχαρίσια anticuchos με ají panca και κόλιανδρο.
Στην κατηγορία των «must try» ανήκει και το arroz nikkei, ένα από τα best seller του εστιατορίου, με σωστά βρασμένο ρύζι και Χιλιανό λαβράκι μαριναρισμένο με ταμάρινδο. Με ένα από τα πιο παραδοσιακά επιδόρπια της Λατινικής Αμερικής έκλεισε το γεύμα – όμορφα τηγανισμένα churros, τραγανά εξωτερικά και αφράτα εσωτερικά, με λαχταριστή σοκολάτα γάλακτος, εμπλουτισμένη με πορτοκάλι και dulce de leche.

Με ονειρική αυλή, έντονα vibes που παντρεύουν αριστουργηματικά το περιπετειώδες πνεύμα της Μυκόνου με συναρπαστικούς πολιτισμούς και αρτιστικά σχεδιασμένο, με υπέροχες γεύσεις, μενού, το COYA προσφέρει μια μοναδική εμπειρία και παραμένει δικαίως ένα από τα hot spot στο περίφημο νησί των ανέμων.
Οδός Μαλαματένιας, Ματογιάννια, Μύκονος 84600, τηλ: +30 2289 022515
Φωτογραφίες: Αννα Τασιούλα
Instagram: @coyamykonos