Ο Eκτορας Μποτρίνι φέρνει σε φημισμένους κυκλαδίτικους προορισμούς μοντέρνες ελληνικές γεύσεις υψηλής γαστρονομίας.

Το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο του περίφημου σεφ και restaurateur Εκτορα Μποτρίνι (Etrusco, Selene) έκανε το ντεμπούτο του στις Κυκλάδες το περσινό καλοκαίρι. Η πρώτη, κατά γενική ομολογία μεγαλειώδης εμφάνισή του, έλαβε χώρα στη μαγευτική Οία της Σαντορίνης.
Σπίτι του στον οικισμό με τα εκρηκτικά ηλιοβασιλέματα είναι το Katikies Santorini. Με προνομιακή θέση δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου, χαρίζει μοναδική θέα στην Καλντέρα και τα λευκά σπιτάκια της Οίας.

Φέροντας επαίνους και διακρίσεις στις επωμίδες από τις επιδόσεις του στο νησί του ρομαντισμού, αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι στο Αιγαίο με επόμενο προορισμό τη Μύκονο. Αν και η άγκυρα αυτό το καλοκαίρι ρίχτηκε στο νησί της περιπέτειας και των έντονων ρυθμών, το Botrini’s, αποφασισμένο να διατηρήσει την αισθησιακή κομψότητα που το χαρακτηρίζει, στάθηκε δίπλα σε μια άλλη ελκυστική πισίνα, αυτή του ξενοδοχείου Katikies Mykonos, στη γαλήνια παραλία του Αγίου Ιωάννη.

Botrini’s: Το βραβευμένο μενού του Εκτορα Μποτρίνι σε Σαντορίνη και Μύκονο
Ο head chef του Botrini’s Santorini Θωμάς Μπόσμος.
Botrini’s: Το βραβευμένο μενού του Εκτορα Μποτρίνι σε Σαντορίνη και Μύκονο
Ο executive chef των εστιατορίων Botrini’s Νίκος Μπίλλης και ο head chef του Botrini’s Mykonos Μιχάλης Μπίρτσιος.

Η γαστρονομική εμπειρία του Botrini’s και στα δύο νησιά πηγάζει από τις προσωπικές αναμνήσεις του ευρηματικού σεφ και αποδίδει φόρο τιμής στη γευστική κληρονομιά των δύο του πατρίδων, της Τοσκάνης και της Κέρκυρας, ενώ παράλληλα αντανακλά τις εμπειρίες που απέκτησε από την κουλτούρα και την κουζίνα των χωρών στις οποίες έζησε και μαγείρεψε με ντόπιους σεφ.
Ξεκάθαρη είναι, επίσης, η έμφαση στην εποχικότητα και την εντοπιότητα, με πρωταγωνιστές στα περισσότερα πιάτα πολύτιμους θησαυρούς από τη θάλασσα και τη γη των Κυκλάδων. Με μια ταλαντούχα ομάδα στο πλευρό του – τον μόνιμο πλέον συνεργάτη του, Νίκο Μπίλλη, τον Θωμά Μπόσμο, head chef και φέτος του Botrini’s Santorini και τον Μιχάλη Μπίρτσιο, head chef του εστιατορίου στη Μύκονο – ο Μποτρίνι προσφέρει στα κυκλαδίτικα εστιατόρια ένα a la carte και δύο μενού γευσιγνωσίας, τον «Περίπατο», 13 σταδίων και τη «Φυσιολατρία», το χορτοφαγικό μενού 11 σταδίων.

Botrini’s: Το βραβευμένο μενού του Εκτορα Μποτρίνι σε Σαντορίνη και Μύκονο
Ψωμί
Botrini’s: Το βραβευμένο μενού του Εκτορα Μποτρίνι σε Σαντορίνη και Μύκονο
Τάρτα ρεβυθιού με αρακά και creme fraiche
Botrini’s: Το βραβευμένο μενού του Εκτορα Μποτρίνι σε Σαντορίνη και Μύκονο
Καρμπονάρα Τήνου
Botrini’s: Το βραβευμένο μενού του Εκτορα Μποτρίνι σε Σαντορίνη και Μύκονο
Φύλλο λαδιού κολοκύθι και τρούφα
Botrini’s: Το βραβευμένο μενού του Εκτορα Μποτρίνι σε Σαντορίνη και Μύκονο
Παλαμίδα με ταραμά
Botrini’s: Το βραβευμένο μενού του Εκτορα Μποτρίνι σε Σαντορίνη και Μύκονο
Μακαρόν τρούφα
Botrini’s: Το βραβευμένο μενού του Εκτορα Μποτρίνι σε Σαντορίνη και Μύκονο
Μπαρμπούνι με κρίταμο και ούζο
Botrini’s: Το βραβευμένο μενού του Εκτορα Μποτρίνι σε Σαντορίνη και Μύκονο
Κολιός με τζατζίκι

Ο γαστρονομικός Περίπατος στο Botrini’s χαρίζει μεγάλες γευστικές συγκινήσεις στα μονοπάτια που διασχίζει και στις ατέλειωτες βουτιές που κάνει στα καθαρά νερά της θάλασσας. Μακαρόν από άγρια μανιτάρια με φουντούκι και «νύξεις» πέντε μπαχαρικών, τάρτα ρεβιθιού με όστρακα, αρακά και crème fraiche που φέρνει θαλάσσια αύρα στο τραπέζι, ευφάνταστη, με εξαιρετικό γευστικό βάθος, καρμπονάρα με καπνιστό carpaccio ξιφία, κρέμα από λούζα Τήνου και τραγανά φιστίκια μαγειρεμένα σε ελληνικό καφέ και μέλι καθώς και παλαμίδα με ταραμά και μάνγκο από τη γειτονική Πάρο είναι μερικές μόνο από τις εξαίσιες δημιουργίες του μενού.

Σε αγαπημένα μου πιάτα έχουν αναδειχθεί το εντυπωσιακό και λεπτοδουλεμένο φύλλο λαδιού με κολοκύθι, τρούφα και κρέμα από καρίκι Τήνου καθώς και η ρέγγα, ένα ακόμη κομψοτέχνημα βγαλμένο από τη γαστρονομική ιστορία της Κέρκυρας όπου οι παλιοί την κάπνιζαν χρησιμοποιώντας εφημερίδα για προσάναμμα.

Botrini’s: Το βραβευμένο μενού του Εκτορα Μποτρίνι σε Σαντορίνη και Μύκονο
Ρέγγα
Botrini’s: Το βραβευμένο μενού του Εκτορα Μποτρίνι σε Σαντορίνη και Μύκονο
Κόκκινη γαρίδα Μάνης
Botrini’s: Το βραβευμένο μενού του Εκτορα Μποτρίνι σε Σαντορίνη και Μύκονο
Αρνί γάλακτος με μελιτζάνα

Στο Botrini’s, η ρέγγα παρουσιάζεται με τσιγαριαστά χόρτα, αφρό από καλαμπόκι και crumble. Σε ευχάριστα διαδραστικό κουίζ μετατρέπεται η όλη εμπειρία, μιας και οι καλεσμένοι, αφού δοκιμάσουν το υπέροχο έδεσμα, καλούνται να μαντέψουν σε ποια μορφή εμφανίζεται η ρέγγα μέσα στο πιάτο. Δώστε λοιπόν προσοχή! Ψηλά στις προτιμήσεις μου βρίσκονται και η απαστράπτουσα κόκκινη γαρίδα Μάνης με φράουλες και αυγοτάραχο καθώς και η «Συγχρονικότητα» – το ζουμερό αρνάκι γάλακτος με μελιτζάνα, τοματάκια και γιαούρτι, που με παραδοσιακά και ταυτόχρονα μοντέρνα στοιχεία ξυπνά αγαπημένες γευστικές αναμνήσεις καθώς δημιουργεί νέες.

Botrini’s: Το βραβευμένο μενού του Εκτορα Μποτρίνι σε Σαντορίνη και Μύκονο
Φράουλα, ιβίσκος, τομάτα Σαντορίνης
Botrini’s: Το βραβευμένο μενού του Εκτορα Μποτρίνι σε Σαντορίνη και Μύκονο
Μιμόσα
Botrini’s: Το βραβευμένο μενού του Εκτορα Μποτρίνι σε Σαντορίνη και Μύκονο
Σοκολάτα

Τα επιδόρπια, επιμέλεια των βραβευμένων pastry chefs Ιωάννη Κίκιρα (Overoll, Noble Pastry) και Ευγένιου Βαρδακαστάνη (Noble Pastry), κλείνουν με όμορφα γλυκές νότες το δείπνο, με τη γεμάτη καμπύλες φράουλα με ιβίσκο, τομάτα Σαντορίνης και αμύγδαλο, να ξεχωρίζει για τις φινετσάτα πολύπλοκες υφές της και τη ντελικάτη της νοστιμιά.

Η εντυπωσιακή λίστα κρασιών από τον ελληνικό, με έμφαση στον σαντορινιό, και τον διεθνή αμπελώνα, είναι δημιούργημα του Γιάννη Καρακάση – ένας από τους 412 Masters of Wine παγκοσμίως. Ο επαγγελματισμός και η εγκάρδια φιλοξενία των εστιατορίων ολοκληρώνει την καθ’ όλα αξιομνημόνευτη γευστική εμπειρία που προσφέρει το Botrini’s στις κυκλαδίτικες, γεμάτες με αρώματα Ελλάδας, οικείες του.
Katikies Santorini, Οία, τηλ: +30 22861 86654
Katikies Mykonos, Παραλία Αγ. Ιωάννη, τηλ: +30 2289 027890
Φωτογραφίες: Αννα Τασιούλα, botrinismykonos.com, botrinissantorini.com