Ο Θωμάς Μάτσας σχεδιάζει ένα απίστευτο γαστρονομικό ταξίδι σε αγαπημένους ελληνικούς γευστικούς προορισμούς.

«Το νησί που σαγήνευσε την υφήλιο» αποκάλεσε τη Μύκονο ο διάσημος Αμερικανός φωτογράφος Robert McCabe και είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα διαφωνήσουν μαζί του. Αξεπέραστη φυσική γοητεία, κρυστάλλινα νερά, κομψή αρχιτεκτονική και έντονα καλοκαιρινά vibes αναδεικνύουν το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων σε top προορισμό τα καλοκαίρια. Ηγετική θέση στη δημιουργία των δυνατών ρυθμών του, κατέχουν τα περιβόητα beach clubs. Ανάμεσά τους, το Alemagou με την υψηλή του αισθητική, το άψογο service, τα επικά πάρτι, τα δροσερά του cocktails και την εμπνευσμένη κουζίνα του.

Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο

Χτισμένο σε ένα απομονωμένο κόλπο στην ανατολική πλευρά της παραλίας Φτελιά, έχει πλάσει ένα δικό του κόσμο, γεμάτο συναρπαστική ενέργεια. Με φινετσάτο boho design, ελκυστικούς φοίνικες στην παραλία και γήινα χρώματα πέτρας και φυσικού ξύλου, κυρίως καστανιάς, γίνεται ένα με το γύρω περιβάλλον και μοιάζει με μαγευτική όαση, απλωμένη στα πόδια του τραχύ λόφου που χτυπιέται αλύπητα από τον κυκλαδίτικο ήλιο. Στο Alemagou, όμως, δροσιά και κομψή πολυτέλεια έχουν τον πρώτο λόγο. Πανέμορφα φυτά και δέντρα, ευρύχωρες ξαπλώστρες απλωμένες στην απαλή άμμο κάτω από ψάθινες ομπρέλες, αναπαυτικοί καναπέδες με μαξιλάρια στο lounge, μακραμέ αιώρες με κρόσσια, μακούτι από κοκοφοίνικα, φωτιστικά από κέλυφος κολοκύθας και σικ ντεκόρ συνθέτουν μια άκρως χαλαρή και συνάμα sexy ατμόσφαιρα. 

Οι ήχοι της μουσικής σπάνε τη σιωπή, ανεβάζοντας tempo όσο πέφτει η νύχτα, περνώντας σταδιακά από boho lounge σε deep house, afro house και techno. Πίσω από τα decks στέκονται καθημερινά resident DJs ενώ κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, καθώς και αρκετά Σάββατα, φιλοξενούνται διάσημοι ξένοι DJs και παραγωγοί μουσικής, ανάμεσά τους και οι Blond:ish, Innellea, Juan Hansen και Kaz James. 

Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Ο executive chef Θωμάς Μάτσας

Το τεράστιο μπαρ δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη σημασία που έχουν τα cocktails και τα spirits. Το δυνατό, όμως, ατού του club βρίσκεται πίσω από μια μόνιμα ανοιχτή πόρτα. Από εκεί βγαίνουν, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, οι γευστικές δημιουργίες του γνωστού και ιδιαίτερα αγαπητού executive chef Θωμά Μάτσα (Le Sapin, Yalos, Zurbaran). Η κουζίνα του Μάτσα χαρακτηρίζεται από αρμονικές συνθέσεις με όμορφη εμφάνιση, διακριτικές δημιουργικές πινελιές και φινετσάτα πληθωρικές γεύσεις. Στα πιάτα τού σεφ δεν υπάρχουν φλυαρίες. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει πάντα η άριστη πρώτη ύλη. Στο Alemagou, αποδίδει αρτιστικά παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, εμπλουτίζοντάς τες με εύστοχα twists που δεν αλλοιώνουν γευστικές μνήμες ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν νέες. 

«Προμηθευόμαστε τα υλικά μας από συγκεκριμένους παραγωγούς και εμπόρους, απαιτώντας πάντα άριστη ποιότητα, η οποία είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη. Αν δεν υπάρχει το επιθυμητό προϊόν τότε δε βγάζουμε το αντίστοιχο πιάτο. Τα ψάρια και τα θαλασσινά μας είναι ολόφρεσκα, όλα μας τα κρέατα αυστηρά premium και τα λαχανικά μας φρέσκα», τονίζει ο σεφ.
Το Alemagou δίνει έμφαση στα ντόπια, εποχιακά προϊόντα ενώ εξαιρέσεις γίνονται μόνο όταν η χώρα μας δε διαθέτει την αναγκαία πρώτη ύλη, όπως είναι το Wagyu που εμφανίζεται σε ορισμένα πιάτα. 

Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Τυροκαυτερή με προζυμένιο ψωμί
Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Ζέστη σαλάτα
Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Ταρτάρ Αθηναϊκής
Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Μελιτζάνα της γιαγιάς με γιαούρτι

Το γεύμα μου φέτος άνοιξε μια άκρως εθιστική τυροκαυτερή. Πλούσια σε φέτα, με εκπληκτική υφή και όσο έπρεπε καυτερή, με έκανε στην κυριολεξία να μαζέψω από το πιάτο και την τελευταία στάλα, χρησιμοποιώντας ένα ιδιαίτερα γευστικό φτυαράκι – το τραγανό ζυμωτό ψωμί που τη συνόδευε. Όμορφα όξινες εντάσεις και εξαιρετικό μαγείρεμα χαρακτήριζαν τη ζεστή σαλάτα με μπρόκολο, φασολάκι, μους ντομάτας και σος ταραμά που ακολούθησε ενώ το ταρτάρ αθηναϊκής από τσιπούρα με καρότο, αγγούρι, κολοκύθι, γαλάκτωμα ταραμά και λάδι βασιλικού σκόρπιζε φρεσκάδα και πληθώρα φινετσάτων γεύσεων στην κάθε μπουκιά.

Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Γυαλιστερές σχάρας
Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Γύρος Wagyu
Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Tataki τόνου
Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Αποδομημένο παστίτσιο
Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Καλαμαράτα μπριάμ
Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Αχινομακαρονάδα

Η εξαίσια πρώτη ύλη του εστιατορίου φάνηκε ξεκάθαρα στις αρτιστικά ψημένες γυαλιστερές σχάρας, οι οποίες έλαμπαν στην απλότητά τους και αποκτούσαν σπιρτάδα από το φρέσκο πιπέρι και την απαλή οξύτητα που τους χάριζε ο χυμός φρεσκοστυμμένου λεμονιού και λάιμ.
Μετά την περσινή γνωριμία μου μαζί του, η οποία εξελίχθηκε σε μεγάλο έρωτα, ήταν αδύνατο να προσπεράσω τον πληθωρικό και άκρως ζουμερό γύρο Wagyu με τραγανό λαδοπιτάκι, σος γιαουρτιού, ντομάτα κονφί και πίκλα κρεμμυδιού. Γλυκύτητα, απαλή οξύτητα και φρεσκάδα συνδυάζονται έντεχνα, χαρίζοντας μια premium και αφοπλιστικά νόστιμη έκφραση του παραδοσιακού μας τυλιχτού.

Πολλά ακόμη, ιδιαιτέρως νόστιμα, πιάτα τίμησαν το τραπέζι μου. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και το τατάκι τόνου με ajo blanco, το μεστό αποδομημένο παστίτσιο, η άκρως δημιουργική καλαμαράτα με λιεζόν από μπριάμ και η πλούσια αχινομακαρονάδα.

Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Αρνάκι μπούτι
Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Πουρές πατάτας

Το γεύμα έκλεισε με ένα εξαιρετικό μπουτάκι αρνιού από τη Ρούμελη. Σιγομαγειρεμένο στη γάστρα με τα μπόλια του και μυρωδικά και καραμελωμένο σε Josper, έλιωνε κυριολεκτικά στο στόμα. Η, δε, χρήση δεντρολίβανου, κατά τη διάρκεια του ψησίματος στο Josper, πρόσθετε στο κρέας διακριτικά πικάντικες γευστικές πινελιές. Χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες, το βότανο προσφέρει και σημαντικά οφέλη στην υγεία.
«Οι παλιοί μαέστροι της σχάρας έλεγαν ότι το δεντρολίβανο προστατεύει το κρέας από τα κάρβουνα, και κατ’ επέκταση αυτούς που το τρώνε» μου λέει ο Θωμάς και προσθέτει χαμογελώντας «καλό είναι να ακούμε και να ακολουθούμε επιλεκτικά τις παραδοσιακές μας μαγειρικές τεχνικές». 

Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Αποδομημένο γαλακτομπούρεκο
Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Coconut Monte

Τα επιδόρπια υπογράφει ο Μπάμπης Ζηντίλης (σouit) με το κλασικό πλέον γαλακτομπούρεκο να είναι ψηλά στις προτιμήσεις μου, ενώ τον «γλυκό» κατάλογο ολοκληρώνουν το προφιτερόλ, η vegan μπάρα σοκολάτας και το coconut monte με κρέμα καρύδας και φρέσκο ανανά.
Στα κρασιά ο Γιώργος Καραμανώλης έχει δημιουργήσει μια εντυπωσιακή λίστα με απλές και premium επιλογές από όλο τον κόσμο που όχι μόνο ταιριάζουν απόλυτα αλλά αναδεικνύουν περαιτέρω τις γεύσεις του μενού. 

Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο
Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο

Στη φετινή μου επίσκεψη, έμαθα πως «αλεμαγκού» σημαίνει «επιτέλους» σε παλιά μυκονιάτικη διάλεκτο. Εύστοχο είναι, λοιπόν, το όνομα του club αφού οι θαμώνες του βρίσκουν «επιτέλους!» στο χώρο του την απόλυτη καλοκαιρινή ευχαρίστηση, εκτιμώντας τη γαλήνη, τη ζωντάνια, τις απίθανες γεύσεις του και τη μποέμ διάθεση που γεννά.
Το Alemagou είναι «ένα έθνος από μόνο του», όπως τονίζουν οι ιδρυτές του και πολλοί είναι εκείνοι που δικαίως δηλώνουν μέλη του, συνεπαρμένοι από τη μυστικιστική του ενέργεια και την κουλτούρα του. 
Παραλία Φτελιά, Μύκονος – Τηλ. +30 22890 71339alemagou.gr

Φωτογραφίες: Αννα Τασιούλα