“Μαθήματα Γευσιγνωσίας Κρασιού – Από το αμπέλι στο ποτήρι”. Μια ειδική έκδοση 100 σελίδων που αξίζει να βρίσκεται στα χέρια κάθε οινόφιλου και όχι μόνο.
Ένα μοναδικό εγχειρίδιο κρασιού κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με το Θέμα με τίτλο Μαθήματα Γευσιγνωσίας Κρασιού, Από το Αμπέλι στο Ποτήρι. Πρόκειται για μία συλλεκτική έκδοση που έχει την υπογραφή του Master of Wine Κωνσταντίνου Λαζαράκη που μυεί τους φίλους του κρασιού στον μαγικό κόσμο της γευσιγνωσίας.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος «…σε πολλά πράγματα που υπάρχουν στην ζωή μας, το να κατανοήσουμε κάτι σε βάθος οδηγεί την ευχαρίστηση και τα συναισθήματα μας σε επίπεδα που δεν μπορούμε να φανταστούμε (και είναι κρίμα να τα χάνουμε)».
Και συνεχίζει : «Η πορεία του γευσιγνώστη όμως δεν έχει να κάνει μόνο με την εξερεύνηση των αρωμάτων και των γεύσεων που θα βρούμε στο ποτήρι μας. Πρέπει να γνωρίζει και τα βασικά στοιχεία της παραγωγής και να τα συνδέει με την έκφραση του κρασιού στην μύτη του και το στόμα του. «Μυρίζει έτσι γιατί προέρχεται από εκεί και ο παραγωγός το έκανε με αυτόν τον τρόπο». Πρέπει επίσης να γνωρίζει το πώς μπορεί να πάρει τα μέγιστα μέσα από την εμπειρία, μέσα από το ποτήρι που θα επιλέξει, την θερμοκρασία που θα σερβίρει το κάθε κρασί».
Η έκδοση Μαθήματα Γευσιγνωσίας Κρασιού είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης που απαντά σε αμέτρητα ερωτήματα:
Ποια είναι τα επίπεδα της γεύσης και της όσφρησης στο κρασί;
Πώς αξιολογείται η ποιότητα του κρασιού;
Πώς διαβάζεται σωστά η ετικέτα της φιάλης;
Πότε εφαρμόζεται η μετάγγιση κρασιού και γιατί;
Πώς συντηρείται μια φιάλης που έχει ανοιχτεί;
Ποιος είναι ο ρόλος του ποτηριού σερβιρίσματος;
Πώς ρυθμίζεται η θερμοκρασία σερβιρίσματος;
Ποιες είναι οι θερμοκρασίες σερβιρίσματος για το κάθε στυλ κρασιού;
Πώς παλαιώνει ένα κρασί με ασφάλεια;
Τα κεφάλαια που αναλύονται στα Μαθήματα Γευσιγνωσίας καλύπτουν όλο το φάσμα της γνώσης του κρασιού στη διαδρομή του από το Αμπέλι στο Ποτήρι.
• Η επίδραση του περιβάλλοντος και της ποικιλίας
• Η επίδραση του οινοποιού
• Η επίδραση της παλαίωσης
• Γευσιγνωσία και αξιολόγηση της ποιότητας
• Η αποκωδικοποίηση της ετικέτας
• Αποθήκευση – σερβίρισμα και συντήρηση
Όπως καταλήγει ο συγγραφέας της έκδοσης Κωνσταντίνος Λαζαράκης «Το να αρχίσετε να ανακαλύπτετε, μέσα από την μύτη και το στόμα σας, έναν καινούργιο κόσμο συγκινήσεων, πιστέψτε με, θα είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που έχετε κάνει στον εαυτό σας».
*Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης είναι μια σημαντική προσωπικότητα στο χώρο του κρασιού διεθνώς. Ηταν άλλωστε ο πρώτος Master of Wine της Νότιας Ευρώπης. Το βιβλίο του The Wines of Greece που εκδόθηκε στη αγγλική γλώσσα από την ίδια την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) αποτελεί το βασικό εγχειρίδιο μελέτης των ελληνικών οίνων σε όλον τον κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι, στον συγγραφέα της έκδοσης Κωνσταντίνο Λαζαράκη μαζί με τον τίτλο του Master of Wine, τού έχουν απονεμηθεί δύο ακόμη βραβεία, για τις επιδόσεις του κατά τη διάρκεια των εξαιρετικά απαιτητικών εξετάσεων για τον τίτλο του Master of Wine: Το “Bollinger Medal” για την αριστεία του στην τυφλή γευστική δοκιμή οίνου και το “Villa Maria Award” για την εξαίρετη επίδοσή του στην εξέταση της Αμπελουργίας. Ήταν ο 13ος στην ιστορία του Institute of Masters of Wine που κατέκτησε αυτά τα Βραβεία.