Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν επτά τρόποι ζωής που μπορούν να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης της ψυχικής ασθένειας.
Υπάρχει ένα βίντεο που πλανιέται κάπου στο διαδίκτυο και αποτελεί ίσως τον πιο εύστοχο τρόπο να κατανοήσουμε τι σημαίνει κατάθλιψη. Είναι από μια συζήτηση που εξελίσσεται στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών του Τορόντο και έχει ως βασικό ομιλητή των ηθοποιό Jim Carrey. Ο Carrey εξηγεί με έναν απλό και ειλικρινή τρόπο, χωρίς περίσσιους επιστημονικούς όρους, ότι η κατάθλιψη συμβαίνει “όταν το σώμα σου λέει, δεν θέλω να είμαι άλλο αυτός ο χαρακτήρας. Δεν θέλω να είμαι άλλο αυτό το άβαταρ που δημιούργησε. Πρέπει να σκεφτόμαστε την λέξη depressed (κατάθλιψη) ως deep rest (βαθιά ξεκούραση)” προσθέτει ο ίδιος. Σαν να χρειαζόμαστε μια βαθιά ξεκούραση από αυτό που προσπαθούμε να δείχνουμε στην κοινωνία, στους φίλους και τους συγγενείς μας.
Ουσιαστικά, η κατάθλιψη είναι μια συχνή ψυχική διαταραχή, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι το 5% των ενηλίκων πάσχει από αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη και έλλειψη ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για δραστηριότητες που προηγουμένως ήταν ικανοποιητικές ή ευχάριστες. Μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και την όρεξη, ενώ η κόπωση και η κακή συγκέντρωση είναι επίσης κοινά φαινόμενα. Αν και αποτελεί μια κοινή ψυχική ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα, η κατάθλιψη φαίνεται να συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τη γενετική προδιάθεση. Ωστόσο, μια νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Nature Mental Health δείχνει ότι η τήρηση επτά υγιεινών συνηθειών του τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο αυτό και να υπερισχύσει ακόμα και του DNA.
7 τρόποι να νικήσουμε την κατάθλιψη
Η έρευνα με τίτλο “Η δομή του εγκεφάλου, οι ανοσομεταβολικοί και γενετικοί μηχανισμοί που διέπουν τη σχέση μεταξύ του τρόπου ζωής και της κατάθλιψης”, που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας και το Πανεπιστήμιο Fudan στην Σαγκάη της Κίνας, προτείνει για την διερεύνηση της ψυχικής ασθένειας αυτής, το συνδυασμό ενός εκτεταμένου φάσματος παραγόντων του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αλκοόλ, της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας, του ύπνου, του καπνίσματος, της καθιστικής συμπεριφοράς και της κοινωνικής σύνδεσης. Κατά τη διάρκεια εννέα ετών παρακολούθησης, οι ερευνητές εξέτασαν αρχικά τις αυτοαναφερόμενες συνήθειες του τρόπου ζωής 287.282 ατόμων, αξιολογώντας παράλληλα τις εξετάσεις αίματός τους, τις απεικονίσεις του εγκεφάλου τους και τα γενετικά τους δεδομένα. Με βάση τα παραπάνω ανέπτυξαν ένα μοντέλο που απέδειξε τον προστατευτικό ρόλο επτά παραγόντων του τρόπου ζωής, απέναντι στην εμφάνιση κατάθλιψης. Αυτοί είναι:
1. Η υγιεινή διατροφή: ορίζεται ως ο περιορισμός των επεξεργασμένων δημητριακών, των επεξεργασμένων κρεάτων και του κόκκινου κρέατος. Η κατανάλωση πολλών δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών και ψαριών- μείωσε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 6%.
2. Μείωση του αλκοόλ: η κατανάλωση το πολύ ενός αλκοολούχου ποτού την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες μείωσε τον κίνδυνο κατά 11%.
3. Περισσότερος ελεύθερος χρόνος: το να περνάμε λιγότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα εκτός εργασίας, παρακολουθώντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας υπολογιστή μείωσε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 13%.
4. Ασκηση, άσκηση, άσκηση: η ενασχόληση με τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου κατά 14%.
5. Επαφή και κοινωνικοποίηση: Η παραμονή σε κοινωνικές επαφές με φίλους και οικογένεια μείωσε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 18%.
6. Κόψιμο τσιγάρου: το να μην καπνίζουμε ποτέ συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου κατά 20%.
7. Αρκετός και ποιοτικός ύπνος: Ο ύπνος επτά έως εννέα ωρών κάθε βράδυ κατά μέσο όρο μείωσε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 22%.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν τουλάχιστον πέντε από αυτές τις υγιεινές συνήθειες απολάμβαναν αξιοσημείωτη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης κατά 57%, σε σύγκριση με τα άτομα που ακολουθούσαν μία ή καμία από τις προαναφερθείσες. Επιπροσθέτως, ανακάλυψαν ότι υιοθέτηση τουλάχιστον πέντε από τους επτά τρόπους ζωής, βοήθησε τα άτομα με γενετική προδιάθεση στην ασθένεια να αποφύγουν την κατάθλιψη.
Η έρευνα αποτελεί σημαντικό εργαλείο τόσο στην αντιμετώπιση, αλλά κυρίως στην πρόληψη της κατάθλιψης και αποτελεί την πιο ποιοτική μελέτη παρατήρησης που αποδεικνύει πειστικά πόσο μεγάλη επίδραση μπορεί να έχει ο τρόπος ζωής μας. Αν και εδώ και χρόνια οι ψυχίατροι προτείνουν πέρα από τις κλινικές θεραπείες, να υπάρξει μια εστίαση προς τις συνήθειες της καθημερινότητας των ανθρώπων που ζουν με κατάθλιψη, στην πραγματικότητα υπάρχει η πεποίθηση ότι ο τρόπος ζωής δεν επηρεάζει τόσο έντονα τις ψυχικές ασθένειες. Αυτό έρχεται να αμφισβητήσει σθεναρά η συγκεκριμένη μελέτη, δείχνοντας μας τελικά πως ο ύπνος, το να μην καπνίζουμε και η άσκηση, μπορούν να κάνουν θαύματα ή μπορούν να οχυρώσουν την ψυχική μας δύναμη και να μας κάνουν να βγούμε αλώβητοι μέσα από τις δυσκολίες της ζωής. Αρκεί να επιμείνουμε σε αυτές.
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image