Εστιατόρια με χαλαρή ατμόσφαιρα και εκπληκτικές προτάσεις brunch που ξεχωρίζουν.
Ένα από τα πιο θρυλικά «παντρέματα» της γαστρονομίας, αυτό του breakfast με το lunch, έδωσε πνοή στο brunch, που έχει πλέον αναδειχθεί σε αγαπημένο κομμάτι του γευστικού μας βίου. Ανεπανάληπτα εδέσματα, ελληνικά και ξενόφερτα -ανάμεσά τους και αυγουλάκια μαγειρεμένα με αμέτρητους τρόπους, πίτες, φρουτοσαλάτες, αφράτα κρουασάν, τυριά κάθε λογής, προζυμένια και φρυγανισμένα ψωμιά, pancakes και εποχιακά λαχανικά- ροφήματα και signature cocktails συνθέτουν ένα εθιστικά νόστιμο γεύμα. Μάλιστα για πολλούς, το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα αλλά μια καθόλα ευχάριστη διασκέδαση, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα.
Στο κέντρο της Αθήνας είναι πλέον αρκετά τα στέκια για brunch, άλλα παλιά και άλλα νέα, μερικά με φινετσάτα πολυτελή διακόσμηση και μερικά με μοντέρνο σκηνικό αλλά όλα με χαλαρή ατμόσφαιρα και έμφαση στην ποιότητα, τη γεύση και τη φιλική εξυπηρέτηση. Εμείς σας προτείνουμε επτά από αυτά που ξεχωρίζουν.
The Zillers
Με πάμπολα βραβεία στη φαρέτρα του, συμπεριλαμβανομένου και του ενός αστεριού Michelin, το The Zillers είναι ένα από τα γαστρονομικά διαμάντια στο κέντρο της πόλης. Το μπαλκόνι του χαρίζει μοναδική θέα στο βράχο της Ακρόπολης και γεμίζει από τους ήχους των εντόνων ρυθμών της Μητροπόλεως. Το εστιατόριο λειτουργεί όλη τη μέρα, με μενού που φέρουν την υπογραφή του επιδραστικού σεφ Παύλου Κυριάκη και επικεντρώνονται στην εποχικότητα και την εντοπιότητα. Οι επιλογές του brunch είναι πολλές και άκρως γευστικές, ανάμεσά τους τα αυγά ποσέ florentine με κουλούρι Θεσσαλονίκης και άγρια χόρτα, τα scrambled αυγά με μαύρη τρούφα και τυρί πεκορίνο, το εξωτερικό διάφραγμα με αυγά τηγανιτά και άχυρο πατάτας καθώς και το French toast με τσουρέκι, κρέμα λεμονοθύμαρο και μαρμελάδα κόκκινων φρούτων.
Μητροπόλεως 54, Αθήνα, Τηλ.: 210 3222 277
Athénée
Η σάλα του, ντυμένη με βαριά ξύλινα έπιπλα, μάρμαρο και βελούδινους καναπέδες, μοιάζει με privée club ενώ τα τραπέζια στο patio προσφέρουν θέα πρώτης σειράς στην έντονη ζωή της πόλης. Το Κυριακάτικο brunch στο Athénée ξεχωρίζει και έχει την υπογραφή του σεφ Νίκου Σκλήρα. Συμπεριλαμβάνει πληθώρα επιλογών, ανάμεσά τους και τα αυγά ποσέ με αβοκάντο και κινόα, το κρουασάν με cream cheese, αυγό ποσέ, προσούτο και φρέσκια τρούφα, τα mini burger με καραμελωμένο κρεμμύδι και τσένταρ καθώς και τα pancakes με κόκκινα φρούτα και σιρόπι σφενδάμου. Ιδιαίτερα ευχάριστος είναι και ο σημαντικός ρόλος που έχουν τα cocktails στην τελετουργία του brunch.
Βουκουρεστίου 9, Αθήνα, Τηλ.: 210 3251 430
The Makers
Πρωτότυπο concept store με λιτή, μοντέρνα αισθητική, το The Makers έχει πιάσει πόστο στην οδό Πραξιτέλους. Στο χώρο του φιγουράρουν είδη που σχετίζονται με τη μαγειρική, όπως ποδιές κουζίνας, πετσέτες, σουπλά και τσάντες για ψώνια. Το The Makers προσφέρει επίσης ένα από τα πιο γευστικά brunch στο κέντρο της πρωτεύουσας, με πληθωρικές αλλά και healthy επιλογές. Ανάμεσα στα πιάτα του καταλόγου βρίσκονται και τα scrambled αυγά με φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, το τοστ με σιγομαγειρεμένο χοιρινό, προβολόνε και πίκλα αγγουριού, η ομελέτα με σπαράγγια, μοτσαρέλα, τσένταρ και manchego, το açai μπολ με φρέσκα μύρτιλα, καρύδα, φυστικοβούτυρο και βρώμη, τo cheesecake French waffle με κρέμα γιαουρτιού και μαριναρισμένα berries και τα pancakes ricotta με πικραμύγδαλο, καραμελωμένα πεκάν και maple syrup κανέλας.
Πραξιτέλους 37, Αθήνα, Τηλ.: 210 3311 372
Oh! Dio Athens
Εγκαταστημένο στο οίκημα όπου στεγαζόταν το Ωδείο Athenaeum Μαρία Κάλλας, το Oh! Dio Athens μας πρωτοσυστήθηκε στα τέλη του 2023. Στη σάλα, με τους πέτρινους τοίχους, το ξύλινο πάτωμα και τους βαθυκόκκινους καναπέδες, το βλέμμα τραβά το πορτραίτο της φημισμένης σοπράνο ενώ τα τραπέζια της αυλής χαρίζουν θέα σε ανεκτίμητης αξίας μνημεία της πόλης. Η άκρως προσωπική κουζίνα της ταλαντούχας σεφ Σταυριανής Ζερβακάκου βαδίζει σε ελληνικά σοκάκια. Στο μενού του brunch ξεχωρίζουν οι απίθανες πίτες από εποχιακά προϊόντα Ελλήνων μικροπαραγωγών. Ανάμεσά τους βρίσκονται και η πίτα με άσπρο λάχανο, κρεμμύδι, πελτέ ντομάτας και κασέρι Ξάνθης, η κιμαδόπιτα με ξινό τραχανά, η πίτα με βιολογικές φακές Φενεού και σφέλα και η Μανιάτικη τραβηχτή, στην αλμυρή της εκδοχή, με λουκάνικο Μάνης και χόρτα, αλλά και στη γλυκιά της, με θυμαρίσιο μέλι Κέας.
Αδριανού 3, Θησείο, Τηλ.: +30 210 3213 170
Philos
Elegant με vintage διακόσμηση και ζεστή ατμόσφαιρα, το Philos επέλεξε για σπίτι του ένα φινετσάτο και πλήρως ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο του 1937. Τα τραπέζια του απλώνονται στην ευρύχωρη σάλα αλλά και στον διάδρομο της κεντρικής εισόδου, στο τέλος του οποίου βρίσκεται ένα κομψό speakeasy bar. Στο μενού του brunch ιδιαίτερη θέση έχουν τα πιάτα με αυγά, ανάμεσά τους τα scrambled αυγά με άγρια μανιτάρια σωτέ, Sauvignon Blanc και σχοινόπρασο και τα αυγά ποσέ με χειροποίητο παστό σολομό, εσπεριδοειδή, αβοκάντο και hollandaise σος με σχοινόπρασο και τηγανιτό κρεμμύδι πάνω σε φρέσκο μπριός. Εξαιρετικά είναι και τα pancakes με σιρόπι σφενδάμου, κρέμα τυριού, μαρμελάδα από κόκκινα μήλα και καρύδια καθώς και το στραγγιστό γιαούρτι με φρούτα, νιφάδες καρύδας, σπόρους chia, μέλι και granola.
Σόλωνος 32, Αθήνα, Τηλ.: 210 3619 163
Zampanó
Ένα πλήρως ανακαινισμένο νεοκλασικό του 1880 στο Ψυρρή έχει κάνει σπίτι του εδώ και οκτώ χρόνια το Zampanó. Η σάλα έχει αισθητική κεντροευρωπαϊκής πρωτεύουσας με όμορφο συνδυασμό ρετρό και ρουστίκ στοιχείων με βιομηχανικά, όπως η τσιμεντοκονία και οι χαλκοσωλήνες στο μαρμάρινο μπαρ. Ο Στέφανος Κόκκαλης ανέλαβε πρόσφατα τα σκήπτρα της κουζίνας και σχεδίασε ένα μενού brunch που κινείται σε διεθνή μονοπάτια. Στον κατάλογο εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, το katsu sando με τραγανό στήθος κοτόπουλο με τυρί γραβιέρα, τα tacos με scrambled αυγά, chorizo και κασέρι, το croque madame με παστό χοιρινό φιλέτο, γραβιέρα και μπεσαμέλ, τα αυγά benedict με σολομό που σερβίρονται σε αγγλικό muffin και τα pancakes από χαρούπι με κατσικίσιο τυρί, maple σιρόπι και καβουρδισμένα φιλεταρισμένα αμύγδαλα.
Σαρρή 18, Ψυρρή, Αθήνα, Tηλ.: 213 0233 244
Art Lounge
Φιλοξενούμενο στον έβδομο όροφο του New Hotel, το Art Lounge είναι ντυμένο με ξύλο και αποτελεί έντεχνο συνδυασμό μπαρόκ και μοντέρνων στοιχείων. Τους ζεστούς, δε, μήνες το μεγάλο μπαλκόνι του προσφέρει όμορφες εικόνες της πόλης, του βράχου της Ακρόπολης καθώς και του Λυκαβηττού. Τα Σαββατοκύριακα το Art Lounge καλεί τους λάτρεις του brunch να γευματίζουν στο χώρο του και, φυσικά, να δοκιμάσουν cocktails από τον κατάλογο των Bloody Mary και των απεριτίφ. Ανάμεσα στα πιάτα του μενού βρίσκονται και η παραδοσιακή παστουρμαδόπιτα, τα αυγά καγιανά με σύγκλινο και φέτα Καλαβρύτων, το steak sandwich με καραμελωμένα κρεμμύδια και παρμεζάνα, τα pancakes με κρέμα τυριού ρικότα, φρούτα του δάσους και οι λουκουμάδες με παγωτό βανίλια και μαριναρισμένες σταφίδες σε κονιάκ.
Φιλελλήνων 16 & Ναυάρχου Νικοδήμου 1, Τηλ.: 210 3273 000