Ολα όσα κάνουν αυτά τα πέντε πιάτα εστιατορίων, που στέκονται δίπλα στο κύμα, να ξεχωρίζουν.
Πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών, τα ψάρια και τα θαλασσινά, αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της μεσογειακής διατροφής. Στην Αθήνα υπάρχουν πολλά αξιόλογα εστιατόρια που τιμούν τους θησαυρούς της θάλασσας και ξεχωριστά ανάμεσά τους είναι αυτά που προσφέρουν μοναδικά σε νοστιμιά πιάτα, αλλά και μαγευτική θέα στα καταγάλανα νερά του Σαρωνικού.
Τόσο, λοιπόν, για τους φανατικούς λάτρεις όσο και για τους πιο «ήπιους» υποστηρικτές της ψαροφαγίας, επιλέξαμε πέντε αξιομνημόνευτα πιάτα σε κοσμοπολίτικα εστιατόρια της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Papaioannou Restaurant: Αχνιστός ροφός
Πάνε 25 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε το πρώτο εστιατόριο Παπαϊωάννου στο Μικρολίμανο. Το καλοκαίρι του 2021, ο chef-patron Γιώργος Παπαϊωάννου εγκατέστησε το τρίτο σε σειρά εστιατόριο του ομίλου στο Καβούρι. Χτισμένο σε μια όμορφη προβλήτα πάνω στο κύμα, προσφέρει εκπληκτική θέα στη θάλασσα, ενώ η προσεγμένη του διακόσμηση δημιουργεί ένα κομψά πολυτελές σκηνικό. Η κουζίνα του εστιατορίου εστιάζει στην κλασική ψαροφαγία, χωρίς twist και πειραματισμούς, στοχεύοντας πάντα στην ανάδειξη της άριστης πρώτης ύλης. Τα ψάρια και τα θαλασσινά προέρχονται από τα πελάγη της χώρας μας, ενώ έμφαση δίνεται και στα υπόλοιπα προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο που προμηθεύονται από συγκεκριμένο παραγωγό της Κρήτης.
Στα πιάτα ημέρας του μενού βρίσκεται και ο μεστός αχνιστός ροφός, ένα πιάτο συγκλονιστικής νοστιμιάς, με βελούδινες υφές και φινετσάτη οξύτητα. Για να δημιουργηθεί η σάλτσα, στο πήξιμο της οποίας βοηθά πολύ το κολλαγόνο που διαθέτει ο ροφός, το νερό μέσα στο οποίο έχει βράσει το ψάρι, αναμιγνύεται με τα κόκκαλά του, λάδι, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια τα ξεκοκαλισμένα κομμάτια του ροφού μαγειρεύονται μαζί με τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Το πιάτο σερβίρεται μόνο με ελάχιστο ξύσμα λάιμ, πασπαλισμένο πάνω στο ψάρι.
Ηλίου 2, Βουλιαγμένη, τηλ.: 211 1001 117
Matsuhisa Athens: Λαβράκι Amapeño
Ο θρυλικός Nobuyaki (Nobu-san) Matsuhisa, καθώς και η παγκόσμια αυτοκρατορία των εστιατορίων που φέρουν το όνομά του, μετρούν πλήθος θαυμαστών σε όλο τον κόσμο. Στην Αθήνα το Matsuhisa είναι εγκαταστημένο από το 2008 σε προνομιακή θέση, πάνω σε μια χερσόνησο του Αστέρα Βουλιαγμένης. Σκούρο ξύλο και μοντέρνα μινιμαλιστική διακόσμηση, συνθέτουν ένα κοσμοπολίτικο σκηνικό, ενώ η θέα στα νερά του Σαρωνικού είναι μοναδική. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία που διέπει όλα τα εστιατόρια του ομίλου, το Matsuhisa Athens δίνει έμφαση στις πρώτες ύλες, τη συνέπεια στη νοστιμιά, την άρτια εμφάνιση των πιάτων και στο άψογο service.
Στο μενού φιγουράρουν πιάτα με διεθνή φήμη, όπως το black cod miso, αλλά και νέες δημιουργίες, για τις οποίες το εστιατόριο της Αθήνας έχει την αποκλειστικότητα, όπως το εθιστικά νόστιμο, με κομψές γλυκές, πικάντικες και όξινες γευστικές πινελιές, λαβράκι amapeño διά χειρός Τόνυ Βρατσάνου, executive chef των Matsuhisa στην Ελλάδα. Το λαβράκι τοποθετείται σε μαντέμι και μπαίνει στον ξυλόφουρνο, όπου και ψήνεται για λίγα μόνο λεπτά. Ραντίζεται με σάλτσα που περιέχει amazu ponzu και jalapeño και σερβίρεται sizzling μέσα στο μαντεμένιο σκεύος που ψήθηκε, συνοδευόμενο από ψητά ντοματίνια, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πιπεριά και αποξηραμένο τσίλι.
Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, τηλ.: +30 210 8960 510
Ακτή: Καραβιδομακαρονάδα
Σμιλεμένο πάνω στα βράχια της Βουλιαγμένης, το εστιατόριο Ακτή αγναντεύει εδώ και χρόνια τον Σαρωνικό κόλπο. Το καλοκαίρι του 2021 πέρασε στον όμιλο «The Margi» των αδερφών Αγιοστρατίτη και ανανεώθηκε πλήρως. Αναπαυτικοί καναπέδες, λευκά χρώματα στους τοίχους, φυσικό ξύλο και πήλινα διακοσμητικά συνθέτουν ένα χαλαρό σκηνικό, με άπλετα νησιώτικα στοιχεία και κοσμικό χαρακτήρα. O βραβευμένος με ένα αστέρι Michelin, Παναγιώτης Γιακαλής, executive chef του ομίλου, δημιουργεί και εδώ το μενού σε συνεργασία με τον στενό του συνεργάτη σεφ Πέτρο Φωτείνη, ενώ χρέη head chef εκτελεί ο Αντρέας Γιαννόπουλος. Ο κατάλογος βαδίζει σε μονοπάτια μοντέρνας ψαροφαγίας, με την κορυφαία πρώτη ύλη σε ρόλο πρωταγωνιστή.
Στα πιάτα που ξεχωρίζουν βρίσκεται δίχως αμφιβολία η πληθωρική καραβιδομακαρονάδα. Τα λιγκουίνι της βράζουν σε ένα μείγμα φτιαγμένο από μπισκ καραβίδας, που περιλαμβάνει καρότο, σέλερι, κρεμμύδι, λίγο σκόρδο και τα κεφάλια της καραβίδας και ζωμό μπουγιαμπέσας, στα συστατικά της οποίας συμπεριλαμβάνονται πετρόψαρα, φρέσκια ντομάτα, κεφάλια γαρίδας ή καραβίδας και κρόκος Κοζάνης. Ο φινετσάτα πολύπλοκος ζωμός χαρίζει στα μακαρόνια, αλλά και σε όλο το πιάτο, στιβαρή γεύση. Οι καραβίδες σοτάρονται ελαφριά για να παραμείνουν ζουμερές, βουτιούνται στιγμιαία στον ζωμό και τοποθετούνται στην κορυφή της pasta.
Λεωφόρος Ποσειδώνος 6, Βουλιαγμένη, τηλ. 210 8960 748
BlueFish: Σφυρίδα Φρικασέ
Στις αρχές του 2017, ο chef-patron Γιώργος Οικονομίδης εγκαινίασε το BlueFish της Βουλιαγμένης. Χτισμένο κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, το εστιατόριο χαρίζει ανεπανάληπτες εικόνες, ιδιαίτερα τα ηλιοβασιλέματα, ενώ τα λευκά του χρώματα, η ψάθα και το φυσικό ξύλο συνθέτουν ένα ανέμελο, κυκλαδίτικο σκηνικό που χαλαρώνει. Ο Γιώργος Οικονομίδης είναι θερμός υποστηρικτής και γνώστης της ξηρής διατήρησης των ψαριών και της «head-to-tail» πρακτικής. Στο BlueFish, δίνει έμφαση στην ιδιαιτερότητα του κάθε μέρους του ψαριού και δημιουργεί πιάτα με χαρακτήρα και απίστευτο γευστικό βάθος, ενώ παράλληλα συμβάλλει καθοριστικά στην εξάλειψη της φύρας και την υποστήριξη της βιωσιμότητας.
Ενα από αυτά τα πιάτα είναι και η σφυρίδα φρικασέ, η οποία παντρεύει με μαεστρία ελληνικά, γαλλικά και ιαπωνικά στοιχεία. Για τη δημιουργία του πιάτου χρησιμοποιείται η σπάλα της σφυρίδας, που είναι πιο τρυφερή και χυμώδης. Το ψάρι ψήνεται αρχικά στον φούρνο με dashi, μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένια πέτσα, και κατόπιν μαγειρεύεται με σπανάκι και μαρούλι, λαμβάνοντας έτσι ωραία αρώματα. Η σφυρίδα φρικασέ ολοκληρώνεται με ένα αέρινο αυγολέμονο, ενισχυμένο με sake και αστεροειδή γλυκάνισο, που δένει όμορφα τα υλικά μεταξύ τους και χαρίζει στο πιάτο κομψή οξύτητα και όμορφη ένταση στη γεύση.
Λεωφόρος Βουλιαγμένης 4, Βουλιαγμένη, 210 9671 778
Varoulko Seaside Restaurant: Καλαμάρι Pesto
Με πάνω από 35 χρόνια ιστορίας και σημαντικές διακρίσεις στη φαρέτρα του, ανάμεσά τους και το ένα αστέρι Michelin που διατηρεί από το 2002, οι συστάσεις για το Βαρούλκο και τον chef-patron του Λευτέρη Λαζάρου είναι περιττές. Το εστιατόριο έχει ρίξει άγκυρα στο Μικρολίμανο, με τα περισσότερα τραπέζια του να απλώνονται σε μια κομψή ξύλινη εξέδρα δίπλα στο κύμα και την περατζάδα της Ακτής Κουμουνδούρου. Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το πρώτο fine dining εστιατόριο αποκλειστικά για ψαροφαγία, βάζοντας παράλληλα σε θέση πρωταγωνιστή θαλάσσιους θησαυρούς που δεν είχαν ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα, όπως η πεσκανδρίτσα και το μελάνι σουπιάς. Ανάμεσα στα πιάτα που τον συνοδεύουν χρόνια και έχουν γράψει γαστρονομική ιστορία, τόσο για την πρωτοτυπία όσο και για τη νοστιμιά τους, είναι και το καλαμάρι pesto. Ο σεφ πρόσθεσε στη σάλτσα βασιλικού λίγο φιστίκι Αιγίνης, χαρίζοντάς της σπιρτάδα και ελληνικό χαρακτήρα και αντί για pasta, που θα περίμενε κανείς να δει σε πιάτο με pesto, έβαλε καλαμάρι κομμένο σε μακρόστενες λωρίδες και το έσβησε με ούζο. Στη βάση του πιάτου η ντομάτα κονφί και τα χρυσαφένια chips από πατάτες Νάξου, προσθέτουν ντελικάτα γλυκά και τραγανά στοιχεία.
Ακτή Κουμουνδούρου 54, Πειραιάς, 210 5228 400
Eξωτερική Φωτογραφία: @matsuhisa_athens/Instagram
Φωτογραφίες: Αννα Τασιούλα