Eχει τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου μεσογειακού νησιού: ευχάριστο κλίμα, πλούσια ιστορία, χωρίς να της διαφεύγει το ισχυρό αποτύπωμα του Αραβικού κόσμου.

Το “νησί των Ιπποτών” θυμίζει Κέρκυρα ή Ρόδο με μια γερή δόση Σικελίας που απογειώνει την εμπειρία ενός Έλληνα. Μπορείς να φτάσεις στη Βαλέτα με μια πτήση της Aegean Airlines -στη δικιά μας περίπτωση η αποστολή διοργανώθηκε από την εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων CK strategies. Στη πολυτελή αλλά και με πλούσια ιστορία Βαλέττα, διαμονή προσφέρουν ξενοδοχεία όπως το Casa Rocca Piccola, ένα παλάτι του 16ου αιώνα, που ήταν η κατοικία μιας από τις πιο σημαντικές οικογένειες ευγενών της Μάλτας. Το Casa Rocca Piccola διαθέτει πέντε ευρύχωρα δωμάτια και σουίτες όπου το noblesse oblige είναι διάχυτο σε κάθε γωνία του χώρου.

48 ώρες στη Μάλτα
Photo: Getty Images / Ideal Image

Ένα από τα νέας γενιάς boutique ξενοδοχεία στη Βαλέτα είναι το SU29. Το όνομα προέρχεται από τη διεύθυνση: 29 St Ursula Steps. Για solo ταξιδιώτες, διαθέτει εξαιρετικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, όπως το Theatre Room και -στον τελευταίο όροφο- την υπερπολυτελή σουίτα Charles & Ron, που φέρει το όνομα των σχεδιαστών. Διαθέτει μπαλκόνι με την προοπτική της υπέροχης θέας στη πόλη και τη Μεσόγειο
Αυτό που συνδέει τη Μάλτα με τη Ρόδο, πέρα από κάποια κοινά αρχιτεκτονικά στοιχεία, είναι το τάγμα των Ιπποτών με προστάτη τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμωνα. Το τάγμα ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Οι κτήσεις του Τάγματος των Ιωαννίτων Ιπποτών βρίσκονταν σε έναν νησιωτικό χώρο κατοικημένο από ορθόδοξο πληθυσμό, σε άμεση γειτονία με το ισλαμικό στοιχείο και σε συνθήκες συνεχούς πολέμου. Μετά την κατάκτηση της Ρόδου από τους Οθωμανούς οι ιππότες εγκατέλειψαν το νησί και μαζί με αυτό, το ελληνικό νησί έχασε την επαφή του με τον Δυτικό κόσμο. Οι Τούρκοι επιτέθηκαν ξανά, αλλά οι ιππότες επέζησαν από τη Μεγάλη Πολιορκία της Μάλτας το 1565. Ο Μέγας Γάλλος Μάγιστρος τους, Jean de Vallette, αποφάσισε να χτίσει μια σχεδόν αδιαπέραστη ακρόπολη στη χερσόνησο στην απέναντι ακτή. Ποτέ δεν έζησε για να δει την πόλη ολοκληρωμένη, αλλά ονομάστηκε προς τιμήν του, Βαλέτα. Η ιστορία αξίζει να αναφερθεί για μια πόλη που κέρδισε τον τίτλο του Μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco με τους χαρακτηριστικούς ευθύγραμμους δρόμους που αφήνουν τον ήλιο να χαϊδέψει την ώχρα των κτιρίων αφού οι Ιππότες πίστευαν πως η ύπαρξη δρόμων σε ευθεία θα έκανε την πόλη-φρούριο τους πιο αποτελεσματική στην άμυνα της σε περίπτωση πολιορκίας.

48 ώρες στη Μάλτα
Photo: Getty Images / Ideal Image
48 ώρες στη Μάλτα
O Kαθερδικός του Αγ. Ιωάννη / Photo: Getty Images / Ideal Image
48 ώρες στη Μάλτα
O Kαθερδικός του Αγ. Ιωάννη, ένα από τα ωραιότερα δείγματα υψηλής αρχιτεκτονικής μπαρόκ στην Ευρώπη. Photo: Getty Images / Ideal Image
48 ώρες στη Μάλτα
Casa Rocca Piccola

Καθεδρικός ναός Αγίου Ιωάννη
Οι Ιππότες του Αγ. Ιωάννη, αξίζει να αναφερθούν για έναν ακόμη λόγο. Είναι αυτοί που πλήρωσαν για τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη και ανέθεσαν το έντονα επιχρυσωμένο μπαρόκ εσωτερικό. Η εκκλησία σχεδιάστηκε από τον Μαλτέζο αρχιτέκτονα Girolamo Cassar, ο οποίος έχει βάλει την υπογραφή του σε πολλά από τα πιο σημαντικά κτίρια στη Βαλέτα. Τον 17ο αιώνα, το εσωτερικό του ναού διακοσμήθηκε εκ νέου από τον Mattia Preti και άλλους καλλιτέχνες και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα δείγματα υψηλής αρχιτεκτονικής μπαρόκ στην Ευρώπη ενώ αποτελεί το υψηλότερο αρχιτεκτονικό δείγμα της πίστης των Ιπποτών. Ολοκληρώθηκε το 1666.
Το “Oratory” του ναού περιέχει έναν ακόμη σημαντικό λόγο για να τον επισκεφθείς. Το εξαιρετικό έργο του Καραβάτζιο, “Ο Αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή”. Ο πίνακας χρησιμοποιεί φως και σκιά για δραματικό αποτέλεσμα και ήταν το μόνο έργο που υπέγραψε ο Καραβάτζιο -καθώς και ο μεγαλύτερος πίνακας του. Ο Καθεδρικός Ναός ανοίγει 9.30 π.μ.-12.30 μ.μ. τα Σάββατα και 9.30 π.μ.-4.30 μ.μ. Δευτέρα έως Παρασκευή.
Από το St. Peter and Paul Bastion κάτω από τους κήπους, το Noon-day Gun εκτοξεύεται κάθε μέρα στις 12, σηματοδοτώντας την έναρξη του γεύματος. Σήμερα είναι ενσωματωμένο στους δημόσιους κήπους του Upper Barakka, με θέα στο Fort Saint-Angel και το Grand Harbour.

48 ώρες στη Μάλτα
Photo: Unsplash
48 ώρες στη Μάλτα
St. Peter and Paul Bastion / Photo: Wikipedia
48 ώρες στη Μάλτα
Is-Suq tal-Belt, η αγορά της πόλης. / Photo: www.issuqtalbelt.com

Lunch break a la Maltese
Το Is-Suq tal-Belt (“αγορά της πόλης” ή “αγορά της Βαλέτα”), είναι μια αγορά του 19ου αιώνα. Είναι αξιοσημείωτο ότι είναι το πρώτο κτίριο στη Μάλτα που κατασκευάστηκε κυρίως από σίδηρο. Το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εγιναν αρκετές ανακατασκευές τις επόμενες δεκαετίες αλλά η αγορά άρχισε να παρακμάζει τη δεκαετία του 1970. Μια προσπάθεια μετονομασίας του σε εμπορική στοά γνωστή ως Ixtri Malti (αγοράστε Μαλτέζ) τη δεκαετία του 1980 ήταν ανεπιτυχής. Η αγορά συνέχισε να μειώνεται έως ότου ανακαινίστηκε το 2016–17 και άνοιξε ξανά ως μάρκετ τροφίμων τον Ιανουάριο του 2018.
Το Star cafe στο Waterfront Hotel προσφέρει ένα μενού γεμάτο με νόστιμα σνακ, όπως μπαγκέτες, τσιαμπάτα, φτύρας κλπ. To Ftira mimlija, το γεμιστό, στρογγυλό ψωμί φτύρας, είναι ένα κλασικό της Μάλτας που μπορείτε να αγοράσετε σε κάθε παραλιακό περίπτερο και μπαρ σε πολλές παραλλαγές, μερικές από αυτές είναι επίσης φτιαγμένες με τόνο, γαύρο, πιπεριά, Gbejna (κατσικίσιο τυρί Μαλτέζ) ή χοντρό λουκάνικο.

48 ώρες στη Μάλτα
Photo: Pixabay
48 ώρες στη Μάλτα
Photo: Pixabay
48 ώρες στη Μάλτα
Το Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων / Photo: Getty Images / Ideal Image

Προτεινόμενη επίσκεψη
Το Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων της Μάλτας είναι η πρώτη επίσημη κατοικία του ιδρυτή της πρωτεύουσας Βαλέτα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, είναι ένα μνημείο του 16ου αιώνα που είναι γεμάτο ιστορία. Αν και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως η επίσημη κατοικία των κυρίων του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τους Βρετανούς που μετέφεραν την πολιτική τους εξουσία εκεί. Σήμερα, αυτό το παλάτι στεγάζει το Κοινοβούλιο της Μάλτας και το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το οπλοστάσιο είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη της επίσκεψης στο Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων στη Μάλτα. Είναι μια συλλογή από όπλα, πανοπλίες και κράνη που ανήκαν στους ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Εκεί βρίσκουμε κανόνια, τουφέκια αλλά και μερικά όπλα που παραδόθηκαν από τον εχθρό κατά την οθωμανική εισβολή. Περισσότερα από 5.000 τεμάχια πανοπλίας εκτίθενται και προκαλούν το θαυμασμό του περιηγητή για το βάρος που φέρουν οι μαχητές κατά τη διάρκεια των πολέμων. Γιατί όταν πεθαίνουν οι ιππότες του Τάγματος της Μάλτας, η πανοπλία τους πηγαίνει απευθείας στο κράτος.

48 ώρες στη Μάλτα
Commando Restaurant / Photo: Facebook

Δείπνο στο Commando στην πόλη Mellieha
Αυτό το εστιατόριο έχει μια μακρά και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, ξεκινώντας από το ίδιο το κτίριο (περίπου 300 ετών) και συνεχίζοντας με την ιστορία της οικογένειας στο τιμόνι, που είναι εδώ από το 1930 και κάποτε παρείχε υποστήριξη στους Royal Marines. Η τραπεζαρία διαθέτει ρουστίκ αλλά εξατομικευμένη διακόσμηση με εμφανή τούβλα και μοντέρνα επίπλωση, ενώ η κουζίνα επικεντρώνεται σε φρέσκα υλικά. Προτείνουμε ιδιαίτερα τα ζυμαρικά pappardelle με ένα ραγού πάπιας και λίγα ψιλοκομμένα φουντούκια για έξτρα γεύση με κόκκινο μαλτέζικο merlot Marsovin 1919 -ή μάγουλα μοσχαρίσια με το ίδιο κόκκινο κρασί.

48 ώρες στη Μάλτα
Mdina / Photo: Getty Images / Ideal Image
48 ώρες στη Μάλτα
Mdina / Photo: Pixabay
48 ώρες στη Μάλτα
Mdina / Photo: Unsplash

Βόλτα στη Mdina
Μερικά από τα μεγαλύτερα blockbusters του Χόλιγουντ έχουν γυριστεί στη Μάλτα: τα Gladiator και Gladiator 2 του Ridley Scott μέχρι και η πρώτη season του Game of Thrones. Οι δρόμοι της M’dina, της “Σιωπηλής πόλης, προσφέρονται για γερές δόσεις ρομαντισμού και έχουν μεσαιωνικό χαρακτήρα οχυρωμένης μεντίνας με στενά δρομάκια. Η Mdina βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και από την παραλιακή Βαλέτα απέχει μόλις 20 -25 λεπτά. Αναγνωρίζεις το δρόμο από τη σκηνή του Napoleon με τον Joaquin Phoenix γιατί θυμίζει -όπως όλα- Παρίσι.
Η δεύτερη κεντρική είσοδος για τη Mdina είναι η Πύλη των Ελλήνων. Βρίσκεται νοτιοδυτικά και οφείλει το όνομά της στη μικρή κοινότητα των Ελλήνων που κάποτε ζούσε έξω από την πόλη, αλλά κοντά στην πύλη. Στη μεσαιωνική περίοδο, η Πύλη των Ελλήνων πλαισιωνόταν από έναν πύργο τείχους σε σχήμα D, ο οποίος παρέμεινε σε χρήση μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα. Τότε, η πόλη αναβάθμισε την οχύρωσή της από τον στρατιωτικό και αρχιτέκτονα Charles François de Mondion. Πιστεύεται ότι ο πύργος υπάρχει ακόμα θαμμένος πίσω από τις επάλξεις. O Mondion ήταν εκείνος που έδωσε στην Πύλη των Ελλήνων τη σημερινή της εμφάνιση. Η επιγραφή που μνημονεύει αυτή την ανακαίνιση χρονολογείται το 1724. Μετά το 2000 έγιναν ακόμα δύο αποκαταστάσεις της, το 2003 και το 2016. Η πύλη αυτή ήταν η μοναδική της Mdina που επιτρέπονταν να μπαίνουν σκλάβοι.
Το εστιατόριο Townhouse 3 με chef τον Malcolm Bartolo δεν είναι τίποτα άλλο από τον αριθμό της πόρτας του κτιρίου κάτι που συνδέεται με την απλότητα του οράματός του. Τα τοπικά προϊόντα είναι το κύριο συστατικό. Συνιστούμε το ριζότο λαχανικών που έχει σαν ορεκτικό και το ψητό αρνί με βορειοαφρικανικά μπαχαρικά και μελιτζάνα για κυρίως πιάτο.
Eξωτερική Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image