Το ξινόμαυρο είναι ο αδιαμφισβήτητος γηγενής σκουρόχρωμος βασιλιάς, μιας και προσφέρει ερυθρά και ροζέ κρασιά που κόβουν την ανάσα με την αρωματική τους πολυπλοκότητα και την στιβαρή ευγένειά τους.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Ξινόμαυρο πρωταγωνιστεί σε πολλές ερυθρές και ροζέ ΠΟΠ της χώρας. Αν όμως πάρεις την ποικιλία, την βάλεις σε ένα πιεστήριο και την πατήσεις γρήγορα, θα πάρεις ένα λευκό μούστο γεμάτο με τις περισσότερες αρετές του σπουδαίου σταφυλιού αλλά χωρίς το χρώμα του. Και αυτό ακριβώς κάνουν ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί της Νάουσας, του Αμυνταίου αλλά και των άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, παράγοντας ήσυχα αλλά και αφρώδη λευκά κρασιά από τις υπέροχες, ερυθρές ρόγες του.
Βέβαια αυτή η blanc de noir οινοποίηση έχει και τις αδυναμίες της, αφού η απουσία επαφής του μούστου με τα στέμφυλα στερεί το έντονο άρωμα, καθιστώντας τον χαρακτήρα φύλλων ντομάτας και καλαμποκιού που χαρακτηρίζει τα περισσότερα κρασιά ιδιαίτερα ντροπαλό. Όμως το λευκό Ξινόμαυρο ρεφάρει στο στόμα, αφού η εξαιρετική του οξύτητα, οι λιγοστές τανίνες που περνούν στο κρασί αλλά και το σχετικά πλούσιο σώμα προσδίδουν εξαιρετική δύναμη και νεύρο. Έτσι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί “επιχειρούν” στην εν λόγω οινοποίηση με τους εκπροσώπους της είναι αντιστρόφως ανάλογοι της φήμης της. Μάλιστα ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν άλλων ιδιαίτερα προβεβλημένων και σημαντικών ποικιλιών, γεγονός που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν πασχίζεις για να συμπληρώσεις δεκάδα, αλλά πρέπει και να αποκλείσεις αξιόλογα κρασιά. Τι περιμένετε επομένως για να δοκιμάσετε και αυτή την εξίσου γοητευτική έκφραση του Ξινόμαυρου;
Amyntas Wines, Ξινόμαυρο Blanc de Noir
Ο συνεταιρισμός του Αμυνταίου είναι γνωστός για τα ροζέ ΠΟΠ αφρώδη του, όμως η λευκή του πρόταση -που παράγεται με την μέθοδο της κλειστής δεξαμενής (Charmat)- είναι εξίσου ξεμυαλιστική. Η απουσία τανινών και τα 20gr/lt σακχάρων δημιουργούν υπέροχα γλυκόξινα παιχνίδια, “ανεβάζοντας” ταυτόχρονα τα αρώματα τσουκνίδας και passion fruit.
Αργυράκη Οινοποιείο, Χρόνος Λευκό
Ο Γιώργος Αργυράκης ήταν έμπορος αλόγων στην Σμύρνη, γεγονός που αποτυπώνεται και στο λογότυπο του οινοποιείο της Νάουσας. Η λευκή ναυαρχίδα του μπορεί να διαθέτει το κάλλος ενός αραβικού ατιού αλλά όχι και την αγριάδα του, αφού αυτό το πυκνό λευκό Ξινόμαυρο στρογγυλεύει και γλυκαίνει μέσα από την 10μηνη ωρίμανση του σε νέο βαρέλι.
Vaeni, Δογματικός
Με το Δογματικός ο συνεταιρισμός της Νάουσας μάς υπενθυμίζει να μην είμαστε δογματικοί ως προς τις δυνατότητες του Ξινόμαυρου. Το εν λόγω blanc de noir είναι ένα από τα πρώτα που κυκλοφόρησαν αλλά και ένα από τα πλέον ήρεμα. Αρκετά ελαφρύ και μετρημένο σε οξύτητα και τανίνες, προτάσσει χαρακτήρα κίτρινων φρούτων και βουτύρου.
Karanika Domaine, Extra Cuvee de Reserve
Σταφύλια από αυτόριζα 60χρονα αμπέλια, μερική ζύμωση σε μεγάλα βαρέλια, παραμονή με τις οινολάσπες για τουλάχιστον 5 χρόνια και απουσία dosage είναι κάποια από τα “υλικά” για αυτό το παγκόσμιας κλάσης κατάξηρο αφρώδες από τον σπεσιαλίστα παραγωγό του Αμυνταίου, που κοιτά ακόμα και σπουδαίες Σαμπάνιες… στα μάτια.
Κυρ Γιάννη, Παράγκα Sparkling Brut
4 αφρώδη κρασιά αριθμεί η συλλογή της Κυρ Γιάννη, όλα από το Αμύνταιο και όλα από Ξινόμαυρο. Το λευκό Παράγκα είναι το πλέον ανεπιτήδευτο όλων, μιας και παράγεται με την μέθοδο Charmat ενώ παράλληλα μετρά και ένα υψηλό για αφρώδες Ph 3,29. Στην πράξη αυτά μεταφράζονται σε ένα ήρεμο, ευχάριστο, ισορροπημένο, φρουτώδες κρασί.
Magoutes, Vieilles Vignes Blanc
Όσοι έχουν δοκιμάσει τα ερυθρά και τα ροζέ κρασιά του οινοποιείου από την Σιάτιστα θα έχουν μείνει με το στόμα ανοιχτό. Το ίδιο θα συμβεί και με αυτή την πρώτη λευκή απόπειρα από παλαιά αμπέλια, φυτεμένα σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 880 μέτρα. Αρκεί βέβαια να αρέσκονται στις τρομακτικές οξύτητες μιας και το VVB… τρυπά λαμαρίνα.
Noema, Xinomavro Blanc de Noir
Την τελευταία 10ετία ο επενδυτής David Wittig μοιράζει της ζωή του μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος, με το οινικό του εγχείρημα να έχει ως έδρα το Ξινό Νερό Φλωρίνης. To λευκό αυτό πάντως προέρχεται από Ξινόμαυρο της Νάουσας και δίνει νέο …noema στην έννοια της οινικής αγριάδας με την άφθονη οξύτητα και το τανικό του μάκρος.
Taralas Estate, Blanc de Xinomavro
Με έδρα της Φυτειά Ναούσης η οικογένεια Ταραλά συνεχίζει μια οινοποιητική παράδοση που έχει τις ρίζες της στην ανατολική Ρωμυλία. Το Blanc de Xinomavro προέρχεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα στα Πολλά Νερά και αποτελεί το αστέρι της συλλογής, προσφέροντας τόνους αγριάδας και νεύρου αλλά και αρωματική τυπικότητα φύλλων ντομάτας.
Φουντή Κτήμα, Τρυγίας
Η οικογένεια Φουντή εκφράζει την old school οινοποιητική πλευρά της Νάουσας και το Blanc de Noir Ξινόμαυρο Τρυγίας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Το Τρυγίας μαρτυρά την οινοποίησή του σε βαρέλι, αφού διαθέτει ώριμη μύτη ξηρών καρπών και καπνού αλλά και μέσου βάρους, βανιλάτη όσο και μαλακή (για το είδος!) γεύση.
Χρυσοχόου Κτήμα, Ασπρο από Μαύρο
Το οινοποιείο της οικογένειας Χρυσοχόου βρίσκεται στην Στράντζα -την καρδιά του αμπελώνα της Νάουσας- και προσφέρει μια σχετικά μεγάλη γκάμα κρασιών από τον ιδιόκτητο αμπελώνα των 180 στρεμμάτων. Ο μούστος για την εν λόγω cuvee λαμβάνεται χωρίς πίεση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα δυνατό αλλά όχι επιθετικό λευκό.
Eξωτερική Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image