Η Ελλάδα μπορεί να μην διαθέτει πολλούς Viognier εκπροσώπους, όμως στην περίπτωση της ισχύει το “λίγους αλλά καλούς”.
To Viognier είναι κάτι σαν τη Lotus. “Φίλε σού έχει βγει καλό αυτό; Γιατί δεν βλέπω να κυκλοφορούν πολλά!” λες όταν βλέπεις μια στο φανάρι, “φίλε πίνεται αυτό; Γιατί δεν βλέπω να κυκλοφορούν πολλά!”, λες όταν υπάρχει μια ετικέτα από Viognier στο τραπέζι! Η αλήθεια είναι ότι η σπουδαία ποικιλία του βόρειου Ροδανού είναι -όπως και μια Lotus- ιδιαίτερα δύστροπη. Οχι βέβαια στο να την οδηγήσεις αλλά στο να την καλλιεργήσεις, αφού είναι ιδιαίτερα επιλεκτική ως προς την στιγμή του τρύγου και -λόγω του ευοξείδωτου χαρακτήρα της- δεν συγχωρεί λάθη στο οινοποιείο. Oταν όμως όλα πάνε καλά, το υπεύθυνο για τα διάσημα Condrieu σταφύλι αποζημιώνει με παραδείσια βερυκοκένια αρώματα και ηδονιστικό συνδυασμό γευστικού πλούτου και σκερτσόζικης δροσιάς. Η Ελλάδα μπορεί να μην διαθέτει πολλούς εγχώριους εκπροσώπους, όμως οι λιγοστοί παραγωγοί που το καλλιεργούν έχουν καταφέρει να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του και να προσφέρουν υπέροχους βαρελάτους -και μη- εκπροσώπους, αλλά και ενδιαφέρουσες συμπράξεις με ελληνικά σταφύλια. Η παρακάτω λίστα αποδεικνύει του …Viognier το αληθές!
Αβαντίς Κτήμα, Αγιος Χρόνος Viognier
Ο εξαιρετικός παραγωγός της Εύβοιας αρτύζει τον περίφημο ερυθρό Aγιο Χρόνο του με μια τζούρα Viognier, οπότε λογικό ήταν να επιλέξει την εν λόγω ποικιλία για το λευκό αδελφάκι του. Παλαιωμένο για 6 μήνες σε βαρέλια που δεν έχουν καεί, συνδυάζει βερυκοκένιο και μελένιο μπουκέτο με λιπαρό, βανιλάτο στόμα.
Γεροβασιλείου Κτήμα, Viognier
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι από τους πρωτεργάτες της ποικιλίας αφού την έχει φυτέψει στον αμπελώνα της Επανομής ήδη από το 1993! Προσθέστε εδώ και τη βαρελάτη οινοποιητική του μαεστρία και θα καταλάβετε γιατί το βαρυφορτωμένο με βερίκοκο, μέντα και βανίλια Viognier του είναι ίσως το καλύτερο της χώρας.
Κιντώνη Οινοποιία, Viognier Single Vineyard
Το φορμαρισμένο οινοποιείο της Αιγιαλείας, μας προσφέρει το μοναδικό inox Viognier, από έναν αμπελώνα που βρίσκεται στα 400 μέτρα. Λόγω κλίματος και απουσίας βαρελιού, αυτή η ετικέτα δεν διαθέτει τη λιπαρότητα και των όγκο άλλων, ρεφάρει ωστόσο με γευστική δροσιά, σχετική ελαφράδα και ποικιλιακή καθαρότητα.
Λύκου Οινοποιείο, Αγέλη
Τετράμηνη ωρίμανση σε βαρέλια Hermitage είναι ο δρόμος που έχει επιλέξει το οινοποιείο της Ερέτριας, προκειμένου να επιτρέψει στο Viognier του να εκφραστεί. Και αυτό μάλλον …γουστάρει, αφού γεμίζει το ποτήρι με αρώματα γλυκών λουλουδιών και ροδάκινου, καπνιστό flavor και γευστικό όγκο.
Μερκούρη Κτήμα, Coma Berenices
Μόλις 3.000 φιάλες ετησίως μετρά αυτό το ιστορικό Viognier από το μαγευτικό κτήμα της Ηλείας, γεγονός που καθιστά τον αστερισμό του ακόμα πιο λαμπρό και πολύτιμο! Eνα μικρό πέρασμα από βαρέλι αυξάνει την πολυπλοκότητα και συμπληρώνει τον πικάντικο εξωτισμό του με βελούδινη στρογγυλάδα.
Παλυβού Κτήμα, Viognier Barrel Fermented
Χρειάστηκαν λίγα χρόνια προκειμένου το Νεμεάτικο οινοποιείο να αναδείξει τον καρπό των 12 στρεμμάτων από την ορεινή Μαμουσιά Αχαΐας. Ομως κάθε νέα κυκλοφορία φέρνει πιο μεστά αρώματα κίτρινων φρούτων και περισσότερη βουτυράτη δύναμη σε αυτό το εύσωμο, βαρελάτο Viognier.
Παπαγιάννη Κλαούντια Κτήμα, Claudia Λευκός
Αυτό το κρασί από την Αρναία Χαλκιδικής προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσουμε τη σύμπραξη του Viognier με το Ασύρτικο, μέσα από μια οινοποίηση σε δεξαμενή. Λίγες νότες βοτάνων και κίτρου συμπληρώνουν τον χαρακτήρα κίτρινων φρούτων, ενώ η οξύτητα του Ασύρτικου χαρίζει μια γλυκόξινη μάχη ευγενούς άμιλλας.
Ρούβαλης Οινοποιείο, Σύρραχο
Το Σύρραχο είναι ένα blend Viognier και Ροδίτη (σε αναλογία 60/40) από τα πολύ ορεινά της Αιγιαλείας. Τα υψόμετρα των 800-1000 μέτρων και η παρουσία του λεμονάτου ντόπιου σταφυλιού θα πρέπει να κάνουν κάποιον να ξεχάσει λέξεις, όπως όγκος και λιπαρότητα και να τις αντικαταστήσει με νεύρο και φρεσκάδα!
Σκούρα Κτήμα, Cuvee Larsinos
Σχεδόν 30 ετών έχουν γίνει τα κλίματα στο αμπελοτόπι της Κορινθίας και έχουν προικίσει αυτή την all time classic ετικέτα με δύναμη και βάθος. Μόνο το 30% της συνολικής ποσότητας παλαιώνει σε βαρέλι, με αποτέλεσμα η φρέσκια στρογγυλάδα να είναι αυτή που κυριαρχεί, αρετή που προστατεύεται και από το βιδωτό πώμα.
Σκούρα Κτήμα, Viognier Eclectique
Εκλεκτό και ιδιαίτερα σπάνιο αυτό το ζυμωμένο και ωριμασμένο για 12 μήνες σε βαρέλι Viognier, που προέρχεται από ένα ημιορεινό αμπελοτόπι στην Αργολίδα. Ενα ιδιαίτερα πληθωρικό και εξωτικό κρασί που μας χαρίζει την πιο ώριμη έκφραση των κίτρινων και τροπικών φρούτων, μπολιασμένη ωστόσο με νεύρο που ξαφνιάζει.