Το κρύο επιτέλους ήρθε και η στιγμή για κόκκινες “κρασάρες” δεν θα μπορούσε να είναι η πιο κατάλληλη. Φυσικά πολλές ποικιλίες μπορούν να μας δώσουν κρασιά με στυλ, φινέτσα και δύναμη, όμως ελάχιστες τα καταφέρνουν τόσο καλά όσο το Merlot.
Το σπουδαίο σταφύλι που είναι υπεύθυνο για μύθους όπως το Petrus και το Masseto είναι από τα πλέον πολυφυτεμένα του κόσμου, αποκαλύπτοντας σε κάθε terroir και διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς του. Ως ποικιλία αγαπά τα βαριά εδάφη και το υγρό κλίμα και έτσι η Ελλάδα που διαθέτει πληθώρα αμπελώνων πλούσιων σε πηλό μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες, αρκεί βέβαια να φυτευτεί σε τόπους που δεν έχουν υπερβολική ζέστη.
Οι πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης Merlot είναι “σαρκώδες” και “γλυκόπιοτο”. Και πράγματι το βαθύχρωμο σταφύλι προσφέρει άφθονο αλκοόλ και τόνους γλυκού φρούτου, ωστόσο κάποιες φορές οι τανίνες του είναι ικανές να κάνουν το στόμα τόσο …σόλα που θα το ζήλευε ακόμα και ένα running παπούτσι!
Πάντως τα 10 Merlot που ακολουθούν καλύπτουν όλα τα στυλ και προφίλ, έχοντας σαν κοινό μοναδικό χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όλα τους είναι υπέροχα! Α, και 100% Merlot!
Αρβανιτίδη Κτήμα, Merlot
Αν κανείς αναζητά ένα μαλακό και ισορροπημένο Merlot δεν χρειάζεται να ψάξει παραπέρα από την πρόταση των αδελφών Αρβανιτίδη. Προερχόμενο από το αμπελοτόπι “Σταυροδρόμι” των 10 στρεμμάτων στον Ασκό Θεσσαλονίκης, εκμεταλλεύεται το υψόμετρο των 500μέτρων για να γεμίσει το ποτήρι με αρώματα βατόμουρου και χόρτων, μετρημένο αλκοόλ και στρόγγυλες τανίνες.
Βιβλία Χώρα Κτήμα, Πλαγίως Merlot
Η Καβάλα –όπως και η γειτονική Δράμα- διαθέτει ιδανικά εδάφη για το Merlot και το Πλαγίως το αποδεικνύει περίτρανα. Η πρόταση του πολυσυζητημένου οινοποιείου του Κοκκινοχωρίου σχεδόν τρομάζει με το σκούρο χρώμα και άρωμα μελάσας και υπερώριμου δαμάσκηνου που σχεδόν κόβεται με το μαχαίρι! Όμως εξίσου πληθωρικό είναι και το στόμα που πατά σε τόνους αλκοόλης, τανινών και νέου βαρελιού.
Δημόπουλου Κτήμα, Merlot
Ναι, το Αμύνταιο κυρίως διαθέτει αμμώδη εδάφη τα οποία διόλου δεν αγαπά το Merlot. Όμως το οινοποιείο Δημόπουλου έχει επιλέξει –διόλου τυχαία! – την τοποθεσία Κόκκινα Χώματα για να καλλιεργήσει την ποικιλία και κατόπιν να την παλαιώσει για 17μήνες σε αμερικάνικη και γαλλική δρυ. Το αποτέλεσμα είναι σαρκώδες και πληθωρικό, γεμάτο μοσχοβολιστό ώριμο φρούτο και γλυκά μπαχάρια.
Κατσαρός Κτήμα, Merlot.
Όντας ένα από τα πρώτα εγχώρια icon κρασιά, το blend Cabernet Sauvignon/ Merlot από το οινοποιείο της Κρανιάς Ολύμπου απέκτησε στην πορεία ένα μονοποικιλιακό αδελφάκι. Όχι όμως και ένα μαλακό αδελφάκι, αφού ο συνδυασμός κρύου κλίματος, μεγάλου υψομέτρου (600-650μ) και αργιλοπηλώδους εδάφους μερικές φορές σε κάνει να αναρωτιέσαι αν αυτό το Merlot θα μαλακώσει ποτέ!
Κώστα Λαζαρίδη Κτήμα, Chateau Julia Merlot
Το κλασσικότερο όσο και διασημότερο Merlot της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί το απόλυτο ποικιλιακό πρότυπο. Προερχόμενο από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του σπουδαίου Δραμινού οινοποιείου, γεμίζει το ποτήρι με τρομερό μαύρο φρούτο και γλυκές βαλσαμικές νότες που θυμίζουν καραμέλα ευκαλύπτου αλλά και σοκολατάκι μέντας. Τρομερή χρήση βαρελιού και ηδονιστικός, σαρκώδης χαρακτήρας.
Παλυβού Κτήμα, Ίχνος
Το οινοποιείο της Αρχαίας Νεμέας σίγουρα αφήνει το ίχνος του στην ποικιλία με ένα σχεδόν …τρομακτικό Merlot. Προερχόμενο από μόλις 7 ιδιόκτητα στρέμματα, αφήνεται να υπερωριμάσει σχεδόν για ένα μήνα(!) πάνω στο αμπέλι, ξεπερνώντας έτσι συχνά τους 15 αλκοολικούς βαθμούς. Επαναπροσδιορίζει ως εκ τούτου την έννοια του full bodied, προσφέροντας ομοβροντίες τανινών, βαρελιού και μελάσας.
Τσέλεπος Κτήμα, Κοκκινόμυλος Merlot
Το γεγονός ότι η πλαγιά από την οποία προέρχεται ο Κοκκινόμυλος βρίσκεται σε υψόμετρο 750μέτρων δεν απαγορεύει σε αυτό το φημισμένο Merlot να διαθέτει εντυπωσιακή πληθωρικότητα αλλά και φοβερή δομή την οποία μάλιστα ενισχύει η ωρίμανση σε καινούργια βαρέλια. Τανικό και άγριο στη νιότη του, το γεμάτο μαύρο φρούτο κρασί απαιτεί 10ετή παλαίωση μέχρι να φθάσει στην κορύφωσή του.
Σταυρόπουλος Κτήμα, Ήλις
Ξέρω ότι παρουσίασα πρόσφατα αυτή την ετικέτα από την Ηλεία, όμως θα ήταν άδικο να στερήσω αυτή τη λίστα από έναν κορυφαίο εκπρόσωπο. Απέναντι στην πληθωρικότητα και τα μούσκλα άλλων Merlot, το Ήλις φαντάζει σαν …αναρριχητής. Όμως μην ξεγελιέστε, το σχετικά ελαφρύ σώμα του διαθέτει φοβερό μάκρος και η μπολιασμένη με αλμύρα αυστηρότητά του είναι παντοδύναμη!
Κανακάρη Οινοποιείο, Merlot 103
To Merlot αυτό από την Αιγιάλεια οφείλει το όνομά του στο υψόμετρο του αμπελώνα που φθάνει στα 1000μέτρα! Προσθέσετε εδώ και την απουσία βαρελιού και θα καταλάβετε γιατί αυτό είναι το πλέον σπαρταριστό Merlot της Ελλάδας! Προφανώς βέβαια είναι και ένα από τα πλέον ελαφριά και όξινα, με τα αρώματα άγριου φραγκοστάφυλου και πετροκέρασου να ενισχύουν την φρεσκάδα του.
Γκίκα Οινοποιείο, Μαΐστρος
Αν και ντροπαλή, αυτή η cuvee δεξαμενής διαθέτει συμπύκνωση αδιανόητη για την κατηγορία της. Κάτι πάντως διόλου περίεργο αν κανείς ξέρει τον Αντρέα Γκίκα και το πάθος με το οποίο καλλιεργεί των αμπελώνα των 150 στρεμμάτων στα ημιορεινά του όρους Κιθαιρώνα. Τα γλυκά λουλουδάτα αρώματα είναι αυτά που κυριαρχούν σε αυτό το Best Buy Merlot που συνδυάζει ιδανικά πλούτο και ντελικατέτσα.