Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από τις γιορτές για να κάνει κάποιος την υπέρβαση και να φέρει στο τραπέζι του μια κόκκινη “κρασάρα”. Οι παρακάτω προτάσεις θα προσφέρουν τόνους συγκίνησης.
Φαντάζομαι ότι δεν θα πείσω κανέναν για το ότι τα περισσότερα κλασσικά πιάτα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς –με πρώτη και καλύτερη τη γαλοπούλα- ταιριάζουν με λευκά κρασιά. Ούτε βέβαια ότι τα λευκά κρασιά είναι πολύ ακριβοθώρητα και πιο σπάνια από τα κόκκινα. Βλέπετε, στη συνείδηση των περισσοτέρων οινόφιλων τα ερυθρά εκφράζουν την πεμπτουσία του κρασιού αλλά και την πλέον μυθική πλευρά του.
Συνεπώς το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προτείνω (με αλφαβητική σειρά) 10 κορυφαίες ετικέτες του Ελληνικού αμπελώνα, που θα φέρουν ρίγη συγκίνησης σε κάθε σοβαρό οινόφιλο. Ναι, τα περισσότερα εξ αυτών είναι ιδιαίτερα ακριβά, όμως η ποιότητα μέσα στο ποτήρι δεν θα σας κάνει ούτε στιγμή να σκεφτείτε αν θα ξεστομίσετε: “χαλάλι του”!
Αβαντίς, Syrah Collection
Μόνον 8 βαρέλια δίνει το χαρισματικό Cru στο Αφράτι Ευβοίας, όμως ακόμα και αυτά θεωρούνται πολλά για το κορυφαίο Syrah της χώρας. Ετσι μετά από επιλογή των καλυτέρων εξ αυτών, μόλις 1000 φιάλες γεμίζουν με το Collection! Οι οπαδοί των σαρκωδών Syrah μπορούν να στραφούν στο ομόσταβλο Αγιο Χρόνο, αφού εδώ η φινέτσα είναι αυτή που έχει τον πρώτο λόγο. Και είναι τόσο Γαλλική που κάνει πολλά από τα μυθικά Cote Rotie και Hermitage να φαντάζουν χοντροκομμένα!
Ζαφειράκη, Λημνιώνα Terracotta
Η Λημνιώνα έχει αναδειχθεί στο νέο ερυθρό αστέρι του Ελληνικού αμπελώνα, χάρη στις προσπάθειες του Χρήστου Ζαφειράκη. Ο επιδραστικός παραγωγός από τον Τύρναβο αναδεικνύει τη φρουτώδη a la Pinot Noir ευγένεια της ποικιλίας, ακόμα και στις βαρελάτες εκδοχές, όμως τερματίζει την ηδονή σε αυτή την cuvee που ωριμάζει για 12 μήνες σε πήλινους αμφορείς. Το γεμάτο αρώματα βιολέτας και βοτάνων αποτέλεσμα είναι γλυκόπιοτο, βελούδινο και άκρως εξαρτησιογόνο!
Θυμιόπουλος, Αυτόριζο
Με το Γη και Ουρανός, ο Απόστολος Θυμιόπουλος άνοιξε νέα μονοπάτια για τη Νάουσα και το Ξινόμαυρο, στέλνοντας το σπουδαίο σταφύλι από τη γη στον ουρανό, όμως με το Αυτόριζό του αποδεικνύει ότι μπορεί να ταξιδέψει στη στρατόσφαιρα! Προερχόμενη από ένα αμπελοτόπι φυτεμένο με αυτόριζα αμπέλια που ξεπερνούν τα 50 χρόνια, αυτή η Νάουσα από την ημιορεινή (450μ) Φυτειά, βάζει νέα όρια σε γευστικό βάθος και πολυπλοκότητα ενώ παράλληλα σφυροκοπά με άφθονο φρούτο.
Κώστα Λαζαρίδη, Κάβα Αμέθυστος
Το δύστροπο Cabernet Franc σπάνια πρωταγωνιστεί στο Μπορντό, όταν όμως αυτό συμβεί ο πλανήτης αποζημιώνεται με κρασιά σαν το Chateau Cheval Blanc. Το κλίμα της Ελλάδας επιτρέπει μονοποικιακές εκδοχές, με το Κάβα Αμέθυστος να είναι η πιο πολύπλοκη και αριστοκρατική. Δυστυχώς η ηλικία μου δεν επιτρέπει να παλαιώσω όσο θα ήθελα αυτό το Δραμινό αριστούργημα, αν όμως σας περισσέψει καμιά φιάλη θάψτε την στον κήπο! Οι καλές χρονιές συγκινούν ακόμα και μετά από 30 χρόνια!
Οικονόμου, Antigone
Απομονωμένος στο οροπέδιο της Ζήρου, ο Γιάννης Οικονόμου δεν ποζάρει για φωτογραφίες, δεν χαζολογάει στα social media, ούτε αναλώνεται σε αυτοθαυμασμούς. Αντίθετα μετουσιώνει το ταπεινό Λιάτικο και το απαξιωμένο Μανδηλάρι σε έργα ύψιστης οινικής τέχνης σαν το Αντιγόνη, ένα βαποριζατέρ μεταξένιας πολυπλοκότητας, που απλά φέρνει δάκρυα στα μάτια. Αλήθεια είναι, κοστίζει όσο πολλές διάσημες Βουργουνδίες· αλλά είναι καλύτερο από όλες τους!
Παπαργυρίου, Le Roi de Montagnes Syrah
Ο Γιάννης Παπαργυρίου εκμεταλλεύεται την εξαιρετική πρώτη ύλη από τους ορεινούς αμπελώνες του στην Κορινθία για να τερματίσει την έννοια της πληθωρικότητας, με το Syrah να είναι η πλέον τρομακτική ετικέτα του. Μαύρο στο χρώμα, σχεδόν στέρεο στην αρωματική συμπύκνωση, αχαλίνωτο στο αλκοόλ και σχεδόν “μολύβι” στο σώμα, κάνει κάθε γουλιά να μοιάζει με μπουνιά από τον Mike Tayson στα νιάτα του. Τουλάχιστον θα πεθάνετε ευτυχισμένοι!
Σταυρόπουλος, Έλις Merlot
Λίγοι γνωρίζουν αυτόν τον κρυμμένο θησαυρό από το Παλαιοχώρι Ηλείας. Η σαρκώδης, εύσωμη, γλυκόπιοτη δύναμη που προσφέρει το πολυαγαπημένο σταφύλι, θα ωθούσε κάποιον να το παρομοιάσει με Mercedes E class. Ομως, το Merlot της οικογένειας Σταυρόπουλου μάλλον πιο πολύ θυμίζει μια Jaguar XF: είναι γρήγορο, πολυτελές, ευγενικό και διαθέτει ένα ιδιαίτερο αριστοκρατικό flair. Α, και μια τζούρα αλμύρας, απόρροια του παραθαλάσσιου αμπελώνα από τον οποίο προέρχεται!
Τ- Οίνος, Clos Stegasta Rare
Το “σουρεαλιστικό” project του Τ- Οίνος στα ψηλά της Τήνου δίνει έναν ultra premium θησαυρό, του οποίου το Rare αποτελεί το πλέον πολύτιμο πετράδι. Μια βελούδινη βόμβα ιβίσκου και μαύρων φρούτων τόσο εκπληκτική όσο και ο διαμορφωμένος σε πεζούλες αμπελώνας Ράσονας από τον οποίο προέρχεται. Βέβαια η τιμή αυτού του Μαυροτράγανου μπορεί να φέρει στο ποτήρι πολλά μεγάλα κρασιά του κόσμου. Αυτό ακριβώς όμως είναι και το Rare· ένα μεγάλο κρασί!
Χατζηδάκη, Μαυροτράγανο
Η Σαντορίνη έψαχνε χρόνια να βρει ένα ερυθρό σταφύλι που να μπορεί να σταθεί δίπλα στο κορυφαίο Ασύρτικο και το βρήκε στο πρόσωπο του Μαυροτράγανου. Το οινοποιείο Χατζηδάκη αναμειγνύει τον καρπό δύο αμπελοτοπιών με τρομακτικά χαμηλές αποδόσεις (200 κιλά/ στρέμμα) από τον Πύργο και το Ακρωτήρι για να μας χαρίσει μια επική εκδοχή του. Ενα τέρας συμπύκνωσης και αλκοόλης που όμως την ίδια στιγμή καταφέρνει να παραμένει τρυφερό και ντελικάτο.
Χατζημιχάλης, Οπούς Ιβ΄ Cabernet Franc
Από τις αμέτρητες ποικιλίες που έχουν φυτευτεί στους αμπελώνες του ιστορικού οινοποιείου της Αταλάντης, οι ποικιλίες του Μπορντό φαίνεται ότι είναι αυτές που έχουν εγκλιματιστεί καλύτερα στο terroir της Λοκρίδας. Το Οπούς Ιβ΄ είναι ίσως η ύψιστη δημιουργία του, προσφέροντας μια πληθωρική έκφραση του σπουδαίου Cabernet Franc. Ωστόσο αυτό το ακριβό κρασί δεν θυσιάζει ούτε στάλα από την ευγένεια και την ντελικατέτσα που καθιστούν την ποικιλία μεγαλειώδη.
Η εισαγωγική φωτογραφία του άρθρου είναι από τους Τηνιακούς αμπελώνες.