Η απόλυτη οινική έκφραση της απερίγραπτης συμπύκνωσης και της ηδονιστικής πολυπλοκότητας.
Μπορείς με πολλούς τρόπους να καταλήξεις στην σχεδόν στερεή υπόσταση που προσφέρουν τα γλυκά κρασιά, με πλέον οικεία σε εμάς το λιάσιμο των ρογών στον ήλιο που οδηγεί σε εξάτμιση του νερού. Αυτή η μέθοδος είναι υπεύθυνη για τα Vinsanto, τα γλυκά Λιάτικα της Κρήτης και άλλα κορυφαία κρασιά εντός και εκτός συνόρων, όμως υπάρχουν και άλλοι τρόποι να διασφαλίσει κανείς τα άφθονα σάκχαρα που απαιτεί ένα κρασί του είδους, χωρίς μάλιστα να κάψει τα αρώματα του. ‘
Άλλοι εμπλέκουν διαδικασίες που ακούγονται πιο εξωτικές -όπως ο τρύγος και το πάτημα εντελώς παγωμένων τσαμπιών- και άλλοι, πιο …αποκρουστικές -όπως η συλλογή ρογών που έχουν που έχουν προσβληθεί από ευγενή σήψη και οι οποίες ενώ σάπιες είναι γεμάτες μοναδικά αρώματα και γεύσεις. Όμως όλες τους οδηγούν σε παγκόσμιας κλάσης ελιξίρια σαν και αυτά που ακολουθούν.
Egon Muller, Riesling Scharzhofberger Auslese
Το ιστορικό οινοποιείο που ιδρύθηκε το 1797 κατέχει τα 8,3 από τα 28ha του κορυφαίου αμπελώνα του Mosel Scharzhofberger και μετουσιώνει τον χυμό τους στα ακριβότερα γλυκά κρασιά του κόσμου. Ναι, με περίπου 600 ευρώ δεν αγοράζετε καν ευγενή σήψη, όμως φέρνετε στο ποτήρι σας την πλέον αριστοκρατική και αέρινη άγλυκη γλύκα του πλανήτη. Πάντως αν ντε και καλά θέλετε σαπίλα υπάρχει και το Trockenbeerenauslese των 10.000 ευρώ!
Klein Constantia, Vin de Constance
Το όνομα Klein Constantia είναι ίσως το δεύτερο γνωστότερο της Νοτίου Αφρικής μετά από αυτό του Nelson Mandela. Βαρυφορτωμένο με ιστορία που ξεκινά το 1685, παινεμένο από κάθε σπουδαίο κριτικό ως ένα από τα κορυφαία κρασιά του κόσμου και αγαπημένο κάθε γαλαζοαίματου, το Vin de Constance με την μοναδική φιάλη του είναι ένας οινικός θρύλος. Α, και μην ξεχάσω, πρόκειται για ένα Muscat de Frontignan από υπερώριμα σταφύλια.
Inniskillin, Vidal IceWine Oak Aged
Τα γλυκά κρασιά από σταφύλια που έχουν προσβληθεί από ευγενή σήψη έχουν το πάνω χέρι σε πολυπλοκότητα και τιμές, όμως ο καρπός των παγωμένων σταφυλιών -οι σταγόνες τους για την ακρίβεια!- δεν έχουν αντίπαλο σε συμπύκνωση και εξωτισμό. Ο τρελός Καναδός τρυγά το άγνωστο σε εμάς Vidal στους -6οC, παίρνει σχεδόν μηδενικά ml από κάθε τσαμπί που πατάει και λιθοβολεί το μυαλό με τόνους μάνγκο μέχρι αυτό να …παγώσει.
Chateau Rieussec, Sauternes 1er Cru Classe
Το νέο, σχεδόν ιερόσυλο, packaging του σπουδαίου πύργου του Sauternes ίσως να οδηγήσει το τμήμα marketing στην γκιλοτίνα. Όμως η οινοποιητική ομάδα μπορεί να κοιμάται ήσυχη αφού συνεχίζει απλά να παράγει ένα από τα σπουδαιότερα γλυκά κρασιά του κόσμου. Η φύση φροντίζει να προσβάλει τα 930 στρέμματα του αμπελώνα του με ευγενή σήψη, τα οποία μεταμορφώνονται σε ένα κρεμώδες έργο τέχνης γεμάτο εξωτισμό.
Hugel, Gewurztraminer Selection des Grains Nobles
Η Αλσατία δεν είναι τόσο ευλογημένη ώστε να παράγει κρασιά που έχουν προσβληθεί από τον μύκητα botrytis cinerea με την συχνότητα του Sauternes ή του Tokaji. Διαθέτει όμως την πιο αρωματική ποικιλία του κόσμου, αμπελώνες σαν το Grand Cru Sporen, ιστορία 13 γενεών των Hugel και την εμμονή συλλογής μόνο των ευγενών ρογών, έστω και αν αυτό σημαίνει αποδόσεις 8hl/ha. Διαθέτει επομένως αυτό το αποθεωτικό Gewurztraminer SGN!
Oremus, Tokaji Aszu 6 Puttonyos
Όπως και στο Sauternes έτσι και στο Tokaji τα σταφύλια προσβάλλονται από τον μύκητα botrytis cinerea, όμως η γεμάτη νεύρο ποικιλία Furmint φροντίζει για ένα πιο γλυκόξινο πλην εξίσου ηδονιστικό παιχνίδι. Τα διαμάντια από την Β.Α. Ουγγαρία αποκαλούνται “το κρασί των βασιλιάδων, ο βασιλιάς των κρασιών” και φροντίζουν να δικαιώνουν αυτή την αμετροέπεια σε κάθε ευκαιρία. Μόνο που αυτή του μυθικού Oremus είναι ξεχωριστή.
Dal Forno, Vigna Sere Passito Rosso
Αν και το οινοποιείο του Romano dal Forno έχει κλείσει μόλις 40 χρόνια ζωής, η φήμη και οι τιμές των κρασιών του το έχουν οδηγήσει στο πάνθεον των Ιταλών παραγωγών. Η συμπύκνωση και η γλύκα της απόλυτης ωριμότητας των -θεωρητικά- ξηρών κρασιών του προκαλεί τρόμο, οπότε κανείς φαντάζεται τι πρέπει να συμβαίνει σε αυτό το προερχόμενο από αφυδατωμένες υπό σκιά ρόγες Βερονέζικο blend. Μια γλυκόπικρη μαγεία…
Niepoort, Tawny Port 30 Years Old
Τα Vintage Port εκφράζουν το απόλυτο γλυκό, μαύρο φρούτο, όμως τα κεραμιδιά Tawny είναι αυτά που εκφράζουν το απόλυτο βελούδο. Ωριμασμένα σε μικρά βαρέλια για δεκαετίες, μετατρέπουν το άφθονο αλκοόλ σε (ξηροκαρπάτες, καραμελένιες) υφές που θα ζήλευε και ένα Morton Mulberry. Ο μεγάλος Niepoort γιόρτασε τα 170 χρόνια του με το υπεραιωνόβιο τετραψήφιας τιμής VV, όμως και το 30χρονο Tawny του είναι μαγικό.
Graham’s, Vintage Port
Μόλις 7 χρονιές μετά το millennium θεωρήθηκαν τόσο καλές ώστε να δώσουν ένα Graham’s Vintage Port. Φυσικά και η κορυφαία ετικέτα του προέρχεται μόνο από τα καλύτερα αμπελοτόπια που διαθέτει στην κοιλάδα του Douro, φυσικά και μετρά 20% αλκοόλ, φυσικά και κόβει την ανάσα. Μην φανταστείτε όμως ένα γλυκό κρασί σαν αυτά που ξέρετε αλλά ένα σπουδαίο ξηρό κόκκινο που απλά έχει μπει στον επιταχυντή του Cern.
Henriques & Henriques, Madeira Malvasia 10 Years Old
Μην κρίνετε πάντα ένα κρασί από την τιμή. Μια Madeira από έναν κορυφαίο παραγωγό μπορεί να “πατήσει κάτω” κάθε κρασί της Γης. Οι επικλινείς, ηφαιστειογενείς αμπελώνες του απομονωμένου νησιού του Ατλαντικού δίνουν τον χυμό τους ο οποίος περνά 10 βαρελάτα χρόνια στη ζεστασιά θερμαινόμενων κελαριών καραμελώνοντας τα σάκχαρα και προσφέροντας ένα αλησμόνητο γλυκό-ξινό-πικρό όργιο ασύγκριτης έντασης και επίγευσης.