H Ελλάδα διαθέτει αναμφίβολα κάποια από τα καλύτερα γλυκά κρασιά του κόσμου.
Κουραμπιέδες, πίτες, μελομακάρονα αλλά και φουα γκρα, μπλε τυριά ή ακόμα και πούρα. Δεν μπορεί, κάτι από τα παραπάνω θα βρεθεί κάποια στιγμή πάνω στο τραπέζι και θα δώσει αφορμή για το άνοιγμα ενός γλυκού κρασιού. Και η Ελλάδα με το ηλιόλουστο κλίμα της αλλά και την οινική της ιστορία αριστεύει σε αυτό το πλέον ηδονιστικό στυλ που πάντα φέρνει χαμόγελα ευτυχίας αλλά και την γευσιγνωστική περιγραφή “ουάου” στην παρέα!
Εντάξει, τα σπουδαία γλυκά κρασιά είναι αρκετά ακριβά, αλλά αν κανείς σκεφτεί το πόσο δαπανηρός είναι συνήθως ο τρόπος παραγωγής τους θα καταλάβει ότι μάλλον πρέπει να χαρακτηριστούν ως ευκαιρία. Γιατί αν ένα ερυθρό κρασί, που παράγεται από ένα αμπέλι με 700 κιλά/στρέμμα και παλαιώνει για μερικούς μήνες σε βαρέλι, αξιώνει 50€ και 100€, τότε ένα προϊόν από σταφύλια που λιάζονται για 10 μέρες χάνοντας σχεδόν όλο το νερό τους, που πατιέται και ζυμώνει με πολύ κόπο και που ωριμάζει ακόμα και για δεκαετίες δίνοντας μόλις 30 λίτρα/ στρέμμα γιατί με τα ίδια χρήματα θεωρείται ακριβό; Ας φέρουμε συνεπώς ένα από τα παρακάτω 10 ελιξίρια στο ποτήρι μας –σε μια τουλίπα του λευκού, όχι σε ένα ποτήρι για απόσταγμα ή εκεί που σερβίρει η γιαγιά μας το λικεράκι!- και ας απολαύσουμε ένα Ελληνικό κρασί παγκόσμιας κλάσης. Αφήστε που κάποια από αυτά μπορούν να διατηρηθούν ακόμα και για μήνες στο ψυγείο προσφέροντας …πολλαπλούς οργασμούς!
Αργυρού Κτήμα, Vinsanto Late Release
Πρώτο αλφαβητικά, πρώτο ίσως και στον κόσμο στο είδος του, το Vinsanto αυτό είναι ικανό να σε κάνει σου φέρει δάκρυα στα μάτια με το μεγαλείο του. Καρπός αμπελιών που αγγίζουν τα 200 χρόνια, το Σαντορινιό αυτό λιαστό μνημείο παλαιώνει για 3 χρόνια σε τσιμεντένιες δεξαμενές και άλλα 16(!) σε βαρέλια 300-1350 λίτρων. Αν το θεωρείτε too much, το μισής τιμής First Release ήδη πάει πολύ μακριά…
Γεροβασιλείου Κτήμα, Μαλαγουζιά από Υπερώριμα Σταφύλια
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι ο master του πολυαγαπημένου σταφυλιού, πλάι όμως στις ξηρές εκδοχές μας προσφέρει και μια φανταστική γλυκιά Μαλαγουζιά. Παράγεται μόνο όταν η χρονιά επιτρέψει την υπερωρίμανση των σταφυλιών πάνω στο κλίμα και ωριμάζει για 3 χρόνια σε βαρέλι, προσφέροντας εκρηκτικά αρώματα ροδάκινου και τροπικών φρούτων αλλά και αέρινη -πλην επίμονη- γεύση.
ΕΟΣ Σάμου, Samos Solera
H Αλσατικού τύπου φιάλη των 375ml με τον θυρεό της Ηγεμονίας της Σάμου στον λαιμό σου δίνει να καταλάβεις το …πολύτιμον του περιεχομένου. Και δεν μένει μόνο στη μόστρα, αφού η σύμπραξη 5 εσοδειών που έχουν μείνει για 10 χρόνια σε βαρέλι έχει δημιουργήσει ένα κρασί με μπουκέτο βοτάνων και σταφίδας που ρεφάρει την απουσία απόλυτης συμπύκνωσης με το μοναδικό βελούδινο σκέρτσο του Μοσχάτου.
Ιδαία Οινοποιητική, Λιάτικο
Μην νομίζετε ότι οι εμπνευσμένες από τον δίσκο της Φαιστού μαργαρίτες της ετικέτας θα σας φέρουν μπροστά σε κανένα ανάλαφρο, παιχνιδιάρικο κρασί. Αντιθέτως αυτό το αφυδατωμένο για 8 μέρες ΠΟΠ Δαφνές αριστούργημα από Λιάτικο θα σοβαρέψει τα πράγματα κόβοντας την ανάσα με την συμπύκνωση, την πολυπλοκότητα και την γεμάτη χουρμά και καρυδάκι βελούδινη δύναμη του.
Κυρ Γιάννη, Χρυσογέρακας
Όταν είσαι έξω από το χορό είναι γοητευτικό να παρακολουθείς την μάχη των ανθρώπων της Κυρ Γιάννη με τα πουλιά, προκειμένου το Gewurztraminer και η Μαλαγουζιά να υπερωριμάσουν πάνω στο αμπέλι. Αλλά ακόμα πιο γοητευτικό να απολαμβάνεις τον καρπό της, που έρχεται με την μορφή του πιο μπαχαρένιου, εξωτικού και εκρηκτικού χρυσόχρωμου γλυκού κρασιού της χώρας!
Μοντοφώλι Κτήμα, Μοντοφώλι
Αν ο Θεός έριχνε τον παράδεισο στην Εύβοια αυτός θα ήταν σίγουρα το Κτήμα Μοντοφώλι. Όμως παραδεισένια δεν είναι μόνο η ιστορική ιδιοκτησία που κοιτάει αφ’ υψηλού την Κάρυστο αλλά και το λιαστό κρασί που παράγεται από τις 8 πεζούλες της. Το blend είναι ίδιο σχεδόν ίδιο με αυτό των Vinsanto, πολλά εκ των οποίων θα φέρει σε δύσκολη θέση με την ξηροκαρπάτη αγριάδα και το μάκρος του.
Οινοποιητική Μονεμβασιάς, Μονεμβασιά- Malvasia
Η προσπάθεια αναβίωσης του Μαλβάζιου οίνου, που μεσουράνησε από τον 12ο ως και τον 17ο αιώνα, έφερε στα ποτήρια μας ένα έργο τέχνης από την γενέτειρα του. Το ΠΟΠ αυτό blend με πρωταγωνιστές τις ποικιλίες Μονεμβασιά και Κυδωνίτσα λιάζεται για 12μέρες και παραμένει στο βαρέλι για 2 χρόνια προσφέροντας έναν καταιγισμό καραμέλας, ξερού βερίκοκου, λικέρ καρύδας, ανανά και καπνού.
Παρπαρούση, Μοσχάτο Ρίου Πατρών
Η εκπληκτική αυτή πρόταση από τα Μποζαίτικα Πατρών είναι ίσως η πιο πολυπουλημένη premium γλυκιά ετικέτα της χώρας. Και όχι άδικα, αφού συνδυάζει την λογική τιμή με περιεχόμενο που θα μπορούσε να ταπεινώσει κάθε Μοσχάτο του πλανήτη! Μια μελένια έκρηξη βερίκοκου που διατηρεί το φρούτο, την φρεσκάδα και την λεπτότητά του μέσα από την αφυδάτωση μέρους των σταφυλιών υπό σκιάν.
Πετρακόπουλος, Μελιτινό
Δεν ξέρω πόσες γιορτές πρέπει να περάσουν προκειμένου να καταφέρετε να φέρετε κάποια από τις μόλις 1800 φιάλες του μοναδικού γλυκού κρασιού από την ποικιλία Ζακυνθινού στα ποτήρια σας. Ωστόσο ο κόπος σας θα ανταμειφτεί, αφού η δύναμη του προφυλλοξηρικού αμπελώνα στον Ελειό Κεφαλονιάς, το μερικό λιάσιμο και η απουσία βαρελιού εκτοξεύουν πολυπλοκότητα και γλυκόξινη αριστοκρατικότητα.
Silva Wines, Emilia
Η Ειρήνη Δασκαλάκη καλλιεργεί με βιολογικό και βιοδυναμικό τρόπο τον ημιορεινό αμπελώνα της γύρω από το χωριό Σίβα Ηρακλείου και μας προσφέρει κρασιά φοβερής συμπύκνωσης και βάθους. Το λιαστό Emilia παλαιώνει για 8 χρόνια σε βαρέλι, επιτρέποντας στη μοναδική ποικιλία Λιάτικο να προσφέρει μια γλυκόξινη επική μάχη που γεμίζει με απερίγραπτο flavor από γλυκό καρυδάκι το μυαλό…
Εισαγωγική εικόνα: Credit: Getty Images / Ideal Image