Ο Κάρλος Αλκαράθ έχει ένα μοναδικό ταλέντο να εξαντλεί τους αντιπάλους του στα κορτ -λένε πως στο στιλ παιξίματός του καταφέρνει να συμπυκνώνει τις αρετές των τριών τοτέμ του αθλήματος.

Στον πήχη του αριστερού χεριού του έχει ένα τατουάζ με τις λέξεις «cabeza, corazon y cojones» (σε ελεύθερη μετάφραση, μυαλό, καρδιά και κότσια). Ηταν το πρώτο μάλιστα που έκανε πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν το αστέρι του στην παγκόσμια τενιστική κοινότητα είχε ξεκινήσει να ανατέλλει.

Το φαινόμενο Αλκαράθ: Ενα μείγμα των Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς

Οσο φωτεινό κι αν έμοιαζε τότε όμως, κανείς δεν φανταζόταν πως 24 μήνες μετά ο 21χρονος Ισπανός παίκτης θα σημείωνε άνοδο που μόνο η λέξη μετεωρική θα μπορούσε να περιγράψει, θα πρόβαλε ως ο πιο άξιος επίγονος των τριών σταρ του τένις, δηλαδή του Ρότζερ Φέντερερ, του Ράφα Ναδάλ και του Νόβακ Τζόκοβιτς, θα είχε επικρατήσει δύο φορές του τελευταίου στο Γουίμπλεντον και θα τον ανάγκαζε να μοιραστεί μαζί του τον τίτλο τού πιο καλοπληρωμένου τενίστα στον κόσμο. Για την τρέχουσα σεζόν τα ετήσια έσοδά του υπολογίζονται σε 45 εκατ. δολάρια -μόνο από τον πρόσφατο θρίαμβό του στο Λονδίνο έγινε πλουσιότερος κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από το μότο με τα τρία C που ακολουθεί την οικογένεια Αλκαράθ πάππου προς πάππου, ο νεαρός τενίστας, ο οποίος μετά τη δεύτερη σερί νίκη του στο Γουίμπλεντον βρίσκεται στο Νο 3 της παγκόσμιας κατάταξης, έχει χαράξει άλλα δύο τατουάζ στο σώμα του. Ενα στο δεξιό αγκώνα του χεριού του με την ημερομηνία 11/09/2022, όταν πέτυχε την πρώτη νίκη του σε Γκραν Σλαμ στο Αμερικανικό Open κι έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία των ATP rankings που έφτασε στο νούμερο 1 και ένα στον δεξιό αστράγαλό του με μια φράουλα (παραδοσιακό σνακ στις κερκίδες του Γουίμπλεντον) και την ημερομηνία της πρώτης επικράτησής του στο αγγλικό τουρνουά. Η αγάπη του για τα τατουάζ (και η έγκριση που λέει πως πρέπει να παίρνει ακόμα από τους γονείς του κάθε φορά που θέλει να «χτυπήσει» ένα καινούργιο) είναι πιθανότατα το μόνο κοινό που έχει ο Κάρλος Αλκαράθ -ή Καρλίτο για την οικογένεια, τους φίλους και τους συντοπίτες του στη Μούρθια- με τους συνομίληκούς του.

Το φαινόμενο Αλκαράθ: Ενα μείγμα των Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς
Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ παρακολουθεί ενώ η πριγκίπισσα Σάρλοτ χαιρετά τον νικητή του φετινού Γουίμπλετον μετά τη νίκη του επί του Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό των Gentlemen’s Singles, Λονδίνο 2024.

Ο “ήρωας” της Μούρθια
Ο ίδιος βέβαια, μολονότι οι ειδήμονες τον περιγράφουν και τον αντιμετωπίζουν ως τον εκλεκτό της παγκόσμιας αντισφαίρισης, επιμένει να θεωρεί τον εαυτό του όχι κάτι σπουδαίο. Αλλωστε αυτό που τα εκατομμύρια των fans του τον βλέπουν να κάνει σήμερα εντός των κορτ, για τον Καρλίτο είναι απλώς η καθημερινότητά του τα τελευταία 17 χρόνια. Μοιάζει με τη λογική εξέλιξη μιας μακράς διαδρομής με απειράριθμους αγώνες, ατελείωτες προπονήσεις, πολύ κόπο και κυρίως μεγάλες συγκρούσεις με τον εαυτό του. Μπορεί σήμερα σήμα κατατεθέν του Ισπανού τενίστα να είναι το χαμόγελό του, το οποίο διατηρεί πλατύ και ακέραιο ακόμα και στους πιο σκληρούς αγώνες του, όμως για να το κατακτήσει πέταξε πολλές ρακέτες, έσπασε άλλες τόσες και έκλαψε πολύ, τόσο που θα γεννούσε αισθήματα φθόνου ακόμα και στον παροιμιώδη κλαψιάρη του παγκόσμιου αθλητικού στερεώματος, ήτοι τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Για τους αυτόχθονες της Μούρθια, όπου ζει περιστασιακά έως σήμερα και μάλιστα στο πατρικό σπίτι του μαζί με τη μητέρα, τον πατέρα και τους τρεις αδελφούς του, ο Αλκαράθ ενσαρκώνει στον απόλυτο βαθμό το αρχέτυπο του τοπικού ήρωα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως έχουν ξεχάσει το νευρικό παιδί που υπήρξε κάποτε, εκείνο που δεν μπορούσε με τίποτα να διαχειριστεί τις ήττες και να κουλαντρίσει τα αρνητικά συναισθήματά του και συνήθιζε να στυλώνει τα πόδια στο γήπεδο και να μη φεύγει τις -σπάνιες- φορές που δεν νικούσε τους αντιπάλους του. Πώς κατάφερε να χαλιναγωγήσει τον εαυτό του και να εμφανίζεται σήμερα στις συνεντεύξεις και τις δημόσιες εμφανίσεις του ως ένας υγιής ενήλικας που έχει μεν πίστη στον εαυτό του αλλά όχι σε βαθμό αλαζονείας; Με πολλή (και σκληρή) δουλειά με την ψυχοθεραπεύτριά του.

Από την άλλη θα ήταν άδικος κανείς μαζί του εάν δεν του αναγνώριζε ένα μεγάλο ελαφρυντικό για την αλλοτινή συμπεριφορά του. Από παιδί ο Καρλίτο ανέλαβε να ικανοποιήσει εκών άκων ένα οικογενειακό απωθημένο. Βρέθηκε να μαθαίνει τένις στον όμιλο που είχε ιδρύσει και είχε εν πολλοίς χτίσει με τα ίδια του τα χέρια ο παππούς του -επίσης ονόματι Κάρλος-, ο οποίος είχε ονειρευτεί καριέρα τενίστα, αλλά λόγω οικονομικών συνθηκών δεν κατάφερε να πετύχει και να προπονείται με δάσκαλο τον πατέρα του -κι αυτός Κάρλος- που κι εκείνος με τη σειρά του δεν κατάφερε να βρει τους πόρους για να ανοίξει τα φτερά του και να κυνηγήσει το όνειρό του ως τενίστας καριέρας εκτός των ισπανικών συνόρων. Ολη η προσοχή και η ενέργεια της οικογένειας στράφηκε προς τον Κάρλος τον νεότερο, ο οποίος από τις απαρχές του έδειχνε πως είχε τόσο την αντίληψη όσο και το ταλέντο για να καταφέρει εκείνα που δεν μπόρεσαν ο παππούς και ο πατέρας του – σημειώνεται ότι και τα άλλα τρία αδέρφια του, Αλβάρο, Τζέιμι και Σέρχιο μυήθηκαν στο τένις από τα γενοφάσκια τους.

Το φαινόμενο Αλκαράθ: Ενα μείγμα των Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς
Με τη μητέρα Virginia, τα αδέρφια του, Sergio, Alvaro και Jaime και τον πατέρα του Gonzalez.
Το φαινόμενο Αλκαράθ: Ενα μείγμα των Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς
Το νέο χρυσό αγόρι του τένις.
Το φαινόμενο Αλκαράθ: Ενα μείγμα των Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς
Ο Carlos Alcaraz με το τρόπαιο μετά τη επικράτησή στον τελικό με τον Alexander Zverev στο Roland Garros, Παρίσι 2024.

Το golden boy της παγκόσμιας αντισφαίρισης
Βέβαια μέχρι και το 2021 τα προγνωστικά ήταν μάλλον εναντίον του παίκτη που σήμερα θεωρείται ο αδιαφιλονίκητος σούπερ σταρ του τένις και μάλιστα σε λίγες ημέρες θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με ένα από τα ινδάλματά του, τον Ράφα Ναδάλ στο διπλό. Το κομπόδεμα που είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν ο προπονητής τένις πατέρας του και η πωλήτρια στα καταστήματα IKEA μητέρα του δεν έφτανε ώστε ο Αλκαράθ να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του και να πληρώσει τα ναύλα του για τους αγώνες του ATP Tour. Από μηχανής θεός για τον χαρισματικό τενίστα έγινε μια τοπική ισπανική επιχείρηση παραγωγής γλυκών και γαλακτοκομικών προϊόντων, την οποία προσέγγισε ο τότε προπονητής του, Κίκο Ναβάρο. Η νικηφόρα πορεία του Καρλίτο στο τουρνουά της Κροατίας τον Ιούλιο του 2021, όπου συμμετείχε χάρη στον πρώτο χορηγό του, λειτούργησε ως το καλύτερο εχέγγυο ώστε η συνεργασία να συνεχιστεί. Και να διαρκέσει έως και σήμερα που πολυεθνικές-κολοσσοί διαγωνίζονται πια για να χορηγήσουν το νέο χρυσό αγόρι του τένις.

Ο Καρλίτο αν και βρίσκεται μόλις στο ξεκίνημα μιας καριέρας που προοιωνίζεται ουρανομήκης, έχει ήδη στρατευθεί ως πρέσβης της LVMH (βλ. Louis Vuitton) και της ωρολογοποιίας Rolex, έχει ποζάρει για διαφημιστική καμπάνια εσωρούχων της Calvin Klein, ανήκει στο ρόστερ των υπερήφανων οδηγών της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW και διατηρεί συνεργασία με την ισπανική εταιρία δερμοκαλλυντικών και αντηλιακών προϊόντων ISDIN. Φυσικά για τις ρακέτες του φροντίζει η γαλλική εταιρία Babolat, όπως άλλωστε και για του Ναδάλ, ενώ έχει υπογράψει και συμβόλαιο συνεργασίας με τη Nike, το οποίο αποτιμάται σύμφωνα με τις φήμες σε αρκετές εκατοντάδες δολάρια -κάποιοι υπολογίζουν πως η δεκαετής συμφωνία τού αποφέρει 15 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Στα κακά νέα, μπορεί η καριέρα του Καρλίτο να πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, όμως η προσωπική ζωή του έχει προς το παρόν αντίθετη ρότα. Για χρόνια ο Αλκαράθ υπήρξε σε σχέση με τη συναθλήτριά του Μαρία Γκονθάλεθ, όμως πλέον έχουν χωρίσει από τραπέζης και κλίνης. Θρυαλλίδα για τον χωρισμό φαίνεται πως ήταν τα συνεχή ταξίδια του Αλκαράθ και η απουσία του από την Ισπανία, η οποία όσο ο ίδιος γιγαντώνεται ως σταρ του τένις μεγεθύνεται. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο τενίστας που παρεμπιπτόντως χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα με ασκητική φειδώ προκειμένου να μην αποσπάται από τις προπονήσεις του, εξομολογήθηκε σχεδόν με παράπονο πως μοιάζει ακατόρθωτο να βρει έναν άνθρωπο που θα κατανοεί τον φρενήρη ρυθμό που έχει πάρει η ζωή του. Πάντως, όσα κι εάν έχει καταφέρει ο Αλκαράθ λέει πως δεν αλλάζει με τίποτα στον κόσμο τις λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς που μπορεί να απολαμβάνει στη γενέτειρά του, εκεί όπου δεν χρειάζεται να κυκλοφορεί και να συμπεριφέρεται ως celebrity. Είναι για όλους ο Καρλίτο κι αυτό είναι αρκετό.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image