Ενα concept ρολόι της Vacheron Constantin που συνδυάζει, υψηλή ωρολογοποιία με υψηλή ραπτική και την τέχνη της αρωματοποιίας.

«Τα αρωματικά ρολόγια είναι το μέλλον» προβλέπει ο σπουδαίος ελβετικός οίκος που, ανάμεσα στις καινοτομίες του για τη Watches & Wonders της Γενεύης, την μεγαλύτερη έκθεση της ωρολογοποιίας, παρουσίασε και ένα αρωματικό concept watch.

Τα concept watches δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους του κλάδου να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους και να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους χωρίς περιορισμούς. Το συγκεκριμένο της Vacheron Constantin φέρει τον τίτλο “Égérie – The Pleats of Time” και αποτελεί καρπό συνεργασίας με τη fashion designer Yiqing Yin. Η υψηλή ραπτική και η ωρολογοποιία συνδυάστηκαν σε μία δημιουργία, η οποία ξεχωρίζει καθώς το λουράκι του ρολογιού είναι εμποτισμένο με ένα άρωμα που δημιούργησε ο κορυφαίος αρωματοποιός Dominique Ropion. Ο Γάλλος master της αρωματοποιίας, τον οποίο ο Frederic Malle αποκαλεί «τολμηρό τελειομανή» και «αληθινό εφευρέτη», εμπνεύστηκε ένα άρωμα με νότες λεβάντας και άνθη πορτοκαλιάς, τουμπερόζα και ιλάνγκ-ιλάνγκ, το οποίο απελευθερώνεται τυχαία καθώς το λουράκι τρίβεται στο δέρμα με την κίνηση του καρπού.

Το πρώτο αρωματικό ρολόι στην ιστορία

Για τη συνεργασία του με την Κινέζα σχεδιάστρια μόδας που μεγάλωσε στο Παρίσι, ο οίκος ωρολογοποιίας δήλωσε στο Wallpaper: «Η Yiqing Yin έχει ισχυρούς δεσμούς με τη χειροτεχνία και μια σύγχρονη και καινοτόμο προσέγγιση στο επάγγελμά της, η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με τις αξίες και την ταυτότητα της Vacheron Constantin».
Το Égérie είναι ένα ρολόι που αποτελεί αισθητηριακή εμπειρία και αποδεικνύει τη βαθιά σύνδεση μεταξύ του χρόνου, του συναισθήματος και της δεξιοτεχνίας. «Αυτό το κομμάτι ενορχηστρώνει έναν διάλογο μεταξύ τριών κόσμων -της haute horlogerie, της haute couture και της haute parfumerie- και πηγάζει από μία εξαιρετική καλλιτεχνική συνεργασία ανάμεσα στο πνεύμα καινοτομίας της Vacheron Constantin και το αιθέριο σύμπαν της Yiquing Yin», επισημαίνει ο κορυφαίος ελβετικός οίκος.

Σκόπιμα δεν έχει ενδείξεις ώρας τo καντράν από mother-of-pearl, προσφέροντας μια διαισθητική και συναισθηματική εμπειρία του χρόνου. «Στόχος του σχεδιασμού ήταν να συλλάβει την απεριόριστη ουσία του χρόνου, με ένα καθαρό καντράν» σημειώνει η VC. Αντί να το γεμίσουν με δείκτες και ενδείξεις, ενσωμάτωσαν στοιχεία όπως πτυχώσεις και κυματισμούς που αντανακλούν τη ρευστότητα του χρόνου. Mια στεφάνη με 92 διαμάντια πλαισιώνει το «πλισέ» καντράν με τους ονειρικούς λιλά τόνους, όπου η ένδειξη φάσεων της σελήνης αποκαλύπτεται σε ένα παράθυρο διακοσμημένο με αστέρια και μια σελήνη σε ροζ χρυσό που κρύβεται πίσω από σύννεφα από mother-of-pearl.
Tο δερμάτινο λουράκι είναι ένα ξεχωριστό έργο τέχνης: κεντημένο με μετάξι και διακοσμημένο με θραύσματα από φίλντισι, τα καμπύλα μοτίβα του ανακαλούν τόσο την ευθραυστότητα του δέρματος του φιδιού όσο και την κομψότητα της δαντέλας.

Το πρώτο αρωματικό ρολόι στην ιστορία
Το πρώτο αρωματικό ρολόι στην ιστορία
Το πρώτο αρωματικό ρολόι στην ιστορία
Η Yiqing Yin, Κινέζα σχεδιάστρια υψηλής ραπτικής με έδρα το Παρίσι, συνεργάστηκε με τον οίκο Vacheron Constantin για το καινοτόμο ρολόι Égérie – The Pleats of Time.
Το πρώτο αρωματικό ρολόι στην ιστορία
Για να συνοδέψει το concept watch, η Yiqing Yin σχεδίασε και ένα haute couture φόρεμα.
Το πρώτο αρωματικό ρολόι στην ιστορία
Ο εξαιρετικός αρωματοποιός Dominique Ropion.

Εμποτισμένο με το άρωμα που δημιούργησε ο Dominique Ropion, o σταρ της αρωματοποιίας που έχει υπογράψει θρυλικά αρώματα, όπως το Portrait of a Lady του Frederic Malle, το ρολόι προσφέρει και μια μοναδική οσφρητική εμπειρία. Για να μετατρέψει την έννοια του χρόνου σε άρωμα, ο Ropion αποκάλυψε ότι αναζήτησε έμπνευση σε δύο στοιχεία: «Στον ήλιο, την απόλυτη πηγή φωτός και ζεστασιάς μας, που δίνει ρυθμό στη ζωή μας, και στον αμέθυστο, με το βαθύ, πλούσιο χρώμα του».
Για να συνοδέψει το concept watch, η Yin σχεδίασε και ένα haute couture φόρεμα, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες, ολοκληρώνοντας μια συνεργασία που επιδίωξε να εξερευνήσει νέα σύνορα, αισθήσεις και εμπειρίες.

Photos: ©Courtesy of Vacheron Constantin / www.vacheron-constantin.com