search icon

Fine Living

Το προπύργιο των Δανών βασιλέων στον γαλλικό Νότο

Οι Άγγλοι γαλαζοαίματοι έχουν το Μπαλμόραλ -το κάστρο του 15ου αιώνα στο Αμπερντίν της Σκωτίας που αγαπούσε η βασίλισσα Ελισάβετ και στο οποίο αποχαιρέτησε το μάταιο τούτο κόσμο το Σεπτέμβριο του 2022. Οι Ολλανδοί έχουν το θερινό απάγκιο τους στο Πόρτο Χέλι -μια πολυτελή έπαυλη, η αγορά της οποίας έγινε όχι απλώς θέμα συζήτησης στις […]

Η βασιλική οικογένεια της Δανίας περνά τα καλοκαίρια της στον τόπο όπου γεννήθηκε και αυτοεξορίστηκε ο αείμνηστος πατριάρχης της, πρίγκιπας Χένρικ, μαζεύοντας ήλιο και πίνοντας (το δικής της παραγωγής) καλό κρασί.

Οι Άγγλοι γαλαζοαίματοι έχουν το Μπαλμόραλ -το κάστρο του 15ου αιώνα στο Αμπερντίν της Σκωτίας που αγαπούσε η βασίλισσα Ελισάβετ και στο οποίο αποχαιρέτησε το μάταιο τούτο κόσμο το Σεπτέμβριο του 2022. Οι Ολλανδοί έχουν το θερινό απάγκιο τους στο Πόρτο Χέλι -μια πολυτελή έπαυλη, η αγορά της οποίας έγινε όχι απλώς θέμα συζήτησης στις Κάτω Χώρες αλλά ένα ζουμερό για τον Τύπο σκάνδαλο που σημάδεψε τη φήμη του βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ. Οι Ισπανοί από τη μεριά τους έχουν τη Μαγιόρκα, έδρα τα τελευταία χρόνια της βασιλομήτορος Σοφίας και αγαπημένο προορισμό για την υπόλοιπη βασιλική φαμίλια τους καλοκαιρινούς μήνες.

O πρίγκιπας Χένρικ και η Βασίλισσα Μαργκρέτε σε θερινές διακοπές στο Château de Cayx το 1987. Photo: Getty Images / Ideal Image

Είναι όμως οι Δανοί βασιλείς που έχουν στο real estate χαρτοφυλάκιό τους την ανεπίσημη- θερινή κατοικία που όλοι οι ομόλογοί τους -κατά το κοινώς λεγόμενο- λιγουρεύονται. Μπορεί το Château de Cayx να μην είναι αυτό που φαντάζεται κανείς ως αρχετυπικό θερινό καταφύγιο, αφού δεν βρέχεται από τη Μεσόγειο, όμως απολαμβάνει τόσα άλλα γεωγραφικά και όχι μόνο προνόμια που κάνουν ακόμα και τους γαλαζοαίματους να παραβλέπουν το ένα και μάλλον μοναδικό μειονέκτημά του.

Ενα κάστρο στην καρδιά ενός αμπελώνα
Στην πραγματικότητα βέβαια ο πύργος του 15ου αιώνα που στέκει αγέρωχος και σχεδόν αλώβητος από το χρόνο στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας -συγκεκριμένα 132 χιλιόμετρα βόρεια της Τουλούζης- δεν χτίστηκε ως παραθεριστική κατοικία ούτε και αγοράστηκε από τους Δανούς βασιλείς για να αποτελέσει μια τέτοια.

Η πιθανότερη ιστορικά εκδοχή είναι πως το Château de Cayx αρχικά λειτούργησε ως φρούριο και παρατηρητήριο, λόγω της στρατηγικής θέσης του, εκείνης που του επέτρεπε να κατοπτεύει και να ελέγχει τα εμπορικά πλοία που διέσχιζαν κάποτε τον ποταμό Λοτ. Οσο για το λόγο που αγοράστηκε από τη βασιλική οικογένεια της Δανίας, θα πρέπει κανείς να τον αναζητήσει μάλλον στη νοσταλγία.

Συγκεκριμένα στην παιδιόθεν σύνδεση που είχε ο αείμνηστος πρίγκιπας Χένρικ -σύζυγος της βασιλομήτορος Μαργκρέτε- με την περιοχή. Μπορεί εκείνος να πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών χρόνων του στην Ινδοκίνα, όμως η περίοδος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στη διάρκεια της οποίας η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Καχόρ, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το σημείο όπου βρίσκεται το Château de Cayx, στάθηκε πολλά χρόνια αργότερα καθοριστική για μια αγορά, την οποία η βασιλική οικογένεια της Δανίας προφανώς και δεν έχει μετανιώσει.

Το Château de Cayx βρίσκεται στη μέση του αμπελώνα Cahors και χρονολογείται από τις αρχές του 15ου αιώνα.
Σήμερα στην ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας βρίσκονται περί τα 240 στρέμματα αμπελώνων.
O λάτρης του κρασιού Χένρικ αφιέρωσε μεγάλο μέρος του (πολύ) ελεύθερου χρόνου του στο Château de Cayx μετατρέποντάς το σε οινοποιείο αξιώσεων.
Το οινοποιείο παράγει συνολικά έξι ετικέτες.

Υπάρχει μάλιστα η υποψία -τόσο έντονη ώστε πολλοί την εκλαμβάνουν ως βεβαιότητα- ότι η τότε βασίλισσα Μαργκρέτε αποφάσισε να επενδύσει στο γαλλικό chateau, για να καλοπιάσει και να κατευνάσει τον σύζυγό της. Το 1974 εκείνη συμπλήρωνε δύο χρόνια ζωής στο θρόνο της Δανίας, περίοδο στην οποία ο Χένρικ ξεκίνησε να εκφράζει ένα παράπονο το οποίο μεγεθύνθηκε σε απωθημένο που έμελλε μάλιστα να τον ακολουθεί ως πιστό σκυλί μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η Μαργκρέτε ήταν η πρώτη βασίλισσα της χώρας και άρα εκείνος ο πρώτος βασιλικός σύζυγος, πράγμα που σήμαινε πως τα καθήκοντά του ήταν ακαθόριστα ή πιο σωστά ανύπαρκτα. Κοντολογίς ο Χένρικ ήταν επισήμως ένας άεργος τύπος στον οποίο μάλιστα η σύζυγός του αρνούνταν τον τίτλο του βασιλιά. Το Château de Cayx θα μπορούσε να γίνει ένα πρώτης τάξεως καινούργιο παιχνίδι για τον παρολίγο βασιλιά. Βρισκόταν δυο βήματα από την πατρική γη του και επιπλέον είχε όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε καρδιά ενός παραγωγικού οινοποιείου αξιώσεων, πράγμα που ο λάτρης του κρασιού Χένρικ εκτίμησε τελικά δεόντως και στο οποίο αφιέρωσε έκτοτε μεγάλο μέρος του (πολύ) ελεύθερου χρόνου του.

Σύμφωνα με τα επίσημα χρονικά της δανέζικης βασιλικής οικογένειας από το 1974 το ζευγάρι έβαλε μπόλικη προσωπική εργασία για την υποδειγματική ανακαίνιση του Château -λέγεται μάλιστα πως οι τότε νεαροί πρίγκιπες Φρέντερικ και Γιόακιμ έβαψαν με τα χέρια τους κάποια από τα παγκάκια που σώζονται έως σήμερα- ενώ η Μαργκρέτε και ο Χένρικ, ρέκτες αμφότεροι των καλών τεχνών, ανέλαβαν προσωπικά τη διακόσμησή της θερινής κατοικίας τους στη νότια Γαλλία.

Παράλληλα προχώρησαν σε αγορές γης, με αποτέλεσμα σήμερα στην ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας να βρίσκονται περί τα 240 στρέμματα αμπελώνων με κυρίαρχη κόκκινη ποικιλία το malbec και λευκή το chardonnay. Το οινοποιείο παράγει συνολικά έξι ετικέτες και φυσικά δύο εξ αυτών -μία κόκκινη και η μοναδική ροζέ- είναι αφιερωμένες στον συγχωρεμένο πρίγκιπα Χένρικ, ο οποίος έφυγε από την ζωή το Φεβρουάριο του 2018, αφήνοντας ρητή εντολή να μην ταφεί πλάι στην σύζυγό του όταν και όποτε έρθει η ώρα της. Προφανώς δεν της συγχώρεσε ποτέ την αδιαλλαξία της να μην τον χρίσει ποτέ βασιλιά.

Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Δανίας στο Château de Cayx το 2014. Photo: Getty Images / Ideal Image

Το Château de Cayx, το οποίο εννοείται πως δεν είναι επισκέψιμο για το κοινό, έχει συνδεθεί με κομβικές οικογενειακές στιγμές της βασιλικής οικογένεια της Δανίας, όπως με τους εορτασμούς για τα 80χρονα του πρίγκιπα Χένρικ ή με τα 20χρονα γενέθλια του εγγονού του πρίγκιπα Φέλιξ, τα οποία η φαμίλια γιόρτασε στη νότια Γαλλία προ διετίας. Επίσης εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι το αγαπημένο ησυχαστήριο των Σκανδιναβών γαλαζοαίματων κι ένα λαχταριστό για το Instagram σκηνικό για τις φωτογραφίες τους. Όχι δηλαδή ότι δεν έχει λειτουργήσει κατά καιρούς ακόμα και ως τόπος αυτοεξορίας.

Το χειμώνα του 2002 ο πρίγκιπας Χένρικ τα βρόντηξε εν μία νυκτί από την Κοπεγχάγη και αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνος στο γαλλικό Château, τόπο όπου παρεμπιπτόντως έχει εμπνευστεί και γράψει πολλά από τα δεκάδες ποιήματά του. Αφορμή για την εγκατάλειψη της συζυγικής στέγης ήταν η υποβάθμιση που θεώρησε πως έζησε από τον ίδιο του τον πρωτότοκο γιο. Ο σημερινός βασιλιάς Φρέντερικ αντικατέστησε την απούσα μητέρα του σε μια επίσημη βασιλική υποχρέωση, υποσκέλισε με άλλα λόγια τον Χένρικ και έκανε τον κατά τα άλλα Γάλλο πατέρα του… Τούρκο. Ο θυμός του κράτησε περί τις τρεις εβδομάδες, όσο δηλαδή και η παραμονή του στη Γαλλία, αλλά στοίχισε την απαρτία των Δανών γαλαζοαίματων στο γάμο του Ολλανδού βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ με την βασίλισσα Μάξιμα.
Φωτογραφίες: www.chateau-de-cayx.com

Exit mobile version