search icon

Fine Living

Το ποδηλατικό μονοπάτι 5.500 χλμ. που συνδέει 8 βαλκανικές χώρες

Το μονοπάτι Trans Dinarica θα παρασύρει τους ποδηλάτες σε μια διαδρομή εξαιρετικής φυσικής ποικιλομορφίας, από τα καταπράσινα δάση της Σλοβενίας μέχρι τα απόκρημνα βουνά του Μαυροβουνίου και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, μέσα από τα κρυστάλλινα ποτάμια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβίας, κατά μήκος των εκπληκτικών ακτών της Κροατίας και της Αλβανίας, και μέσω των εθνικών […]

Το Εθνικό Πάρκο Βόρειου Velebit στην Κροατία. Photo: Trans Dinarica/Facebook

Το μονοπάτι άνοιξε τον Ιούλιο του 2024 και διασχίζει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και λιγότερο επισκέψιμα τοπία της Ευρώπης.

Το μονοπάτι Trans Dinarica θα παρασύρει τους ποδηλάτες σε μια διαδρομή εξαιρετικής φυσικής ποικιλομορφίας, από τα καταπράσινα δάση της Σλοβενίας μέχρι τα απόκρημνα βουνά του Μαυροβουνίου και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, μέσα από τα κρυστάλλινα ποτάμια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβίας, κατά μήκος των εκπληκτικών ακτών της Κροατίας και της Αλβανίας, και μέσω των εθνικών πάρκων του Κοσσυφοπεδίου. 
Με κάθε χώρα να προσφέρει τη δική της ξεχωριστή γεύση και γοητεία το Trans Dinarica μοιάζει να προσφέρει πραγματικά μια αξέχαστη περιπέτεια.

Το Εθνικό Πάρκο Βόρειου Velebit στην Κροατία. Photo: Trans Dinarica/Facebook

Το όνειρο κάθε ποδηλάτη
To ταξίδι ξεκινά από τη Σλοβενία, με τα γραφικά τοπία της λίμνης Μπλεντ και το επιβλητικό Εθνικό Πάρκο Τρίγλαβ. Εκεί όπου οι Άλπεις δίνουν τη θέση τους στα Δειναρικά Όρη, η φύση προσφέρει καταρράκτες, πυκνά δάση και μια αίσθηση απομόνωσης που αναζητά κάθε ταξιδιώτης.
Στην Κροατία, οι ποδηλάτες περνούν από το μαγευτικό Πάρκο Πλιτβίτσε, όπου οι λίμνες και οι καταρράκτες σχηματίζουν έναν υδάτινο παράδεισο.
Στη συνέχεια, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη φανερώνει τη δική της ομορφιά με εικόνες από το εμβληματικό γεφύρι του Μοστάρ έως τις απομονωμένες κοιλάδες της οροσειράς Βλάσιτς. Η διαδρομή συνεχίζει στο Μαυροβούνιο, όπου το Εθνικό Πάρκο Durmitor δεσπόζει με τις άγριες κορυφογραμμές του, ενώ οι ακτές του Κότορ προσφέρουν μια δραματική εναλλαγή ανάμεσα στα βουνά και τη θάλασσα.

«Είχαμε αυτή την ιδέα μιας ποδηλατικής διαδρομής στα Βαλκάνια, για να φτάσουν άνθρωποι σε μέρη της Ευρώπης που δεν είναι πολύ γνωστά», λέει ο Matija Klanjšček, επικεφαλής χαρτογράφος της Good Trail, της σλοβενικής εταιρείας πίσω από την Trans Dinarica. Η ομάδα των οκτώ παθιασμένων ποδηλατών πέρασε δύο χρόνια σχεδιάζοντας το μονοπάτι, χαρτογραφώντας αγαπημένα τοπικά οικογενειακά ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα ποδηλάτων και πηγές νερού στη διαδρομή των 5.500 χιλιομέτρων. Με χρέωση, οι ποδηλάτες μπορούν να αγοράσουν αυτές τις λίστες μέσω πακέτων ψηφιακής πλοήγησης και να τις φορτώσουν σε μια αποκλειστική εφαρμογή.
Το Trans Dinarica δεν είναι μια εύκολη περιπέτεια· είναι μια δοκιμασία για τους ποδηλάτες που επιθυμούν να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους. Οι απότομες ανηφόρες, τα απόμερα μονοπάτια και οι μεγάλες αποστάσεις απαιτούν καλή φυσική κατάσταση και σωστή προετοιμασία. Τα μικρά χωριά που συναντά κανείς καθ’ οδόν είναι γεμάτα φιλόξενους κατοίκους, τοπικές γεύσεις και ιστορίες που αποτυπώνουν τη ζωή στα βουνά.

Πριν το χωριό Grobnik στη Κροατία. Photo: @transdinarica/Instagram
Το Eθνικό Πάρκο Drina στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Photo: @transdinarica/Instagram
Žabljak, κωμόπολη με υψόμετρο 1.456 μ. στο Μαυροβούνιο. Photo: Trans Dinarica/Facebook
Η πόλη Σκόδρα στη βορειοδυτική Αλβανία. Photo: @transdinarica/Instagram

Πότε αξίζει να βρεθεί εκεί κανείς
Η ιδανική εποχή για να ξεκινήσει κάποιος αυτή την περιπέτεια είναι από Μάιο έως Σεπτέμβριο, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές και τα μονοπάτια είναι πλήρως προσβάσιμα. Ένας έμπειρος ποδηλάτης μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδρομή σε περίπου τρεις εβδομάδες, ενώ οι λιγότερο έμπειροι μπορούν να επιλέξουν συγκεκριμένα τμήματα. Η διαδρομή απαιτεί καλό εξοπλισμό: ποδήλατο βουνού, ρούχα για όλες τις συνθήκες, GPS ή χάρτες και εργαλεία επισκευής.
Πέρα από την ίδια την ποδηλασία, το Trans Dinarica είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς τις πολιτισμικές και γαστρονομικές παραδόσεις των Βαλκανίων. Από το σλοβενικό štruklji μέχρι την κροατική δαλματική κουζίνα και τα βοσνιακά πιτάκια, κάθε στάση είναι και μια γευστική εμπειρία. Παράλληλα, τα τοπία εναλλάσσονται διαρκώς, από πυκνά δάση και λιβάδια μέχρι απόκρημνες ακτές και δραματικά φαράγγια, μία εναλλαγή που κάνει τη διαδρομή και την εμπειρία μοναδική.

Αξιοθέατα κατά μήκος του μονοπατιού
Η Σλοβενία θεωρείται το πράσινο διαμάντι και στα sos ανήκει  Εθνικό Πάρκο Τρίγλαβ, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Σλοβενίας που φιλοξενεί το βουνό Τρίγλαβ, σύμβολο της χώρας. Με καταρράκτες, λίμνες και αλπικά τοπία, είναι ένας παράδεισος για φυσιολάτρες. Το ίδιο εμβληματικό είναι το τοπίο της λίμνης Μπλέντ με την νησίδα και το κάστρο Μπλεντ. Ένας προορισμός γεμάτος ηρεμία και μαγευτική θέα αλλά και τη λίμνη Μπόχινι, τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Σλοβενίας.

Το εμβληματικό τοπίο της λίμνης Μπλέντ. Photo: Unsplash
Tο Πάρκο Πλιτβίτσε, γνωστό για τις γαλαζοπράσινες λίμνες και τους καταρράκτες του. Photo: Wikipedia
Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το παρόν ενώνεται με το παρελθόν στο Μοστάρ. Photo: Unspalsh

Στην Κροατία συναντάς το Πάρκο Πλιτβίτσε, γνωστό για τις γαλαζοπράσινες λίμνες και τους καταρράκτες του. Ολόκληρη η περιοχή έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ και η συμβουλή είναι να το επισκεφθείς το νωρίς το πρωί για να αποφύγεις την πολυκοσμία. Η οροσειρά Βελέμπιτ είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα και παρθένα μέρη της Κροατίας. Το μονοπάτι περνάει από τα Εθνικά Πάρκα Πακλένιτσα και Βόρειο Βελέμπιτ, με τα εντυπωσιακά φαράγγια και μονοπάτια.
Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που το παρόν ενώνεται με το παρελθόν συναντάς το Μοστάρ, το εμβληματικό γεφύρι-σύμβολο της ενότητας και της αναγέννησης μετά τον πόλεμο. Η παλιά πόλη είναι γεμάτη ανατολίτικη γοητεία και αξίζει να δεις την επίδειξη των δυτών που πηδούν από τη γέφυρα στον ποταμό Νερέτβα.

Στο Μαυροβούνιο βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Durmitor, ένα από τα πιο όμορφα της Ευρώπης, με βαθιά φαράγγια, παγωμένες λίμνες και πυκνά δάση, το φαράγγι του ποταμού Τάρα, το βαθύτερο φαράγγι στην Ευρώπη, ιδανικό για rafting και η μεσαιωνική πόλη Κότορ που είναι χτισμένη μέσα σε έναν εντυπωσιακό κόλπο και προστατεύεται από την UNESCO. Στο Κοσσυφοπέδιο φτάνεις από τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία κοντά στα βουνά Σαρ, κάνεις ποδήλατο μέσω της Πρίζρεν, της Γκιάκοβα και τέλος στην Πέγια ακριβώς στην άκρη των Δειναρικών βουνών όπου στη συνέχεια θα συνεχίζεις προς το Μαυροβούνιο. Αξίζει να μείνει κανείς στο ζωντανό Πίζρεν ή στην Πέγια στο τέλος της όμορφης κοιλάδας Ρούγκοβα. 

Η διαδρομή περνά μέσα από τις χώρες: Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Mαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο και Σερβία. Photo: CyclingEurope.org

Και για όποιον αναρωτιέται για το φαγητό, στη Σλοβενία δεν μπορείς να μη δοκιμάσεις τοπικά πιάτα όπως το štruklji (γλυκιά ή αλμυρή ζύμη) και την παραδοσιακή σούπα gibanica. Στην Κροατία πιάτα με φρέσκα ψάρια, στη Βοσνία το Τσέβαπι (κεμπάπ) και μπακλαβά ενώ στο Μαυροβούνιο το διάσημο Njeguški pršut (καπνιστό χοιρινό) και το τοπικό κρασί Vranac.
Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας συνδυάζει εθνικά πάρκα, τοποθεσίες της UNESCO, βουνά, και λίμνες. Σύμφωνα με το transdinarica.com οι ποδηλάτες κάνουν στάσεις στη λίμνη Οχρίδα, στο Εθνικό Πάρκο Galicica, στη Μπίτολα και στο Εθνικό Πάρκο Mavrovo. Επίσης, οι πόλεις και τα χωριά, όπως το απομακρυσμένο Galicnik και το Krushevo, με το μνημείο του Ilinden εντυπωσιάζουν.

www.transdinarica.com, @transdinarica/Instagram

Exit mobile version