search icon

Fine Living

Το οινοποιείο που φέρνει νέο αέρα στα κρασιά της Ηπείρου

Ιδρυτές του οινοποιείου Jima Boutique Winery είναι ο Πάνος Τζίμας και η σύζυγός του Κρίστυ Καραγιαννίδου. Σήμερα, η οικογένεια διαχειρίζεται αμπελώνες σε τρία διαφορετικά σημεία που διατρέχουν το κατακόρυφο άξονα της Ηπείρου, από το νοτιότερο έως το βορειότερο άκρο της. Στον Αμβρακικό κόλπο (Άρτα), ο αμπελώνας αποτελείται από Cabernet Franc, Merlot και Βερτζαμί. Το κλίμα […]

Το οινοποιείο JIMA βρίσκεται στην Ηπειρο, στο χωρίο Καλομόδια της Αρτας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Αμβρακικό κόλπο.

Ιδρυτές του οινοποιείου Jima Boutique Winery είναι ο Πάνος Τζίμας και η σύζυγός του Κρίστυ Καραγιαννίδου. Σήμερα, η οικογένεια διαχειρίζεται αμπελώνες σε τρία διαφορετικά σημεία που διατρέχουν το κατακόρυφο άξονα της Ηπείρου, από το νοτιότερο έως το βορειότερο άκρο της.
Στον Αμβρακικό κόλπο (Άρτα), ο αμπελώνας αποτελείται από Cabernet Franc, Merlot και Βερτζαμί. Το κλίμα είναι μεσογειακό και το έδαφος πυκνός πηλός. Στα κρασοχώρια της Ζίτσας (Ιωάννινα), ο αμπελώνας αποτελείται από τις τοπικές ποικιλίες Ντεμπίνα και Βλάχικο. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό και το υψόμετρο κυμαίνεται από 400 έως 700 μέτρα. Στη Κόνιτσα (Ιωάννινα), η οικογένεια αναβιώνει έναν αμπελώνα 72 στρεμμάτων που αποτελείται από τις ποικιλίες Gewurztraminer, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι, το κλίμα εκεί είναι ηπειρωτικό και το τοπίο αλπικό.

Φιλοσοφία και επιδίωξη του Πάνου Τζίμα είναι να δημιουργεί κρασιά υψηλής γαστρονομικής αξίας, με δυνατότητα παλαίωσης και εξέλιξης στο ποτήρι. Στο οινοποιείο, πραγματοποιούνται πολλές μικροοινοποιήσεις σε δρύινα βαρέλια, αμφορείς και ανοξείδωτα και από αυτές προκύπτουν τα τελικά χαρμάνια που θα εμφιαλωθούν. Χαρακτηριστικό του οινοποιείου είναι οι ιδιαίτερες ετικέτες που κοσμούν τις φιάλες. Πρόκειται για έργα τέχνης που αλλάζουν από χρονιά σε χρονιά, δημιουργώντας μοναδικότητα και συλλεκτική αξία.

Από τη σοδειά του 2023 κυκλοφόρησαν τα λευκά Super Girl και Plein Soleil από Ντεμπίνα, με το δεύτερο να έχει εκχύλιση στεμφύλων και ωρίμαση σε αμφορέα, το ροζέ Liberté, επίσης με ωρίμαση σε αμφορείς, και τα ερυθρά Monopolies, Odyssey III, JIMA Day 28 και Dame Rouge IV, όλα τους με ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια.
Τα Odyssey III και Dame Rouge IV είναι χαρμάνια Merlot και Cabernet Franc, με το δεύτερο να περιέχει σταφύλια που έχουν αφυδατωθεί υπό σκιά, μια τεχνική που έρχεται από το Βένετο της Ιταλίας εκεί όπου δημιουργούνται τα διάσημα Amarone. Το Monopolies κυκλοφόρησε αποκλειστικά σε φιάλη 375ml και είναι ένα Merlot που συνδυάζει τα ζωηρά φρέσκα κόκκινα φρούτα με τις πιο αποξηραμένες τους εκφάνσεις. Τέλος, το JIMA Day28 είναι ένα ιδιαίτερα κομψό και ρωμαλέο Cabernet Franc που κυκλοφόρησε στον απίστευτα μικρό αριθμό των 550 φιαλών.

O Πάνος Τζίμας και η σύζυγός του Κρίστυ Καραγιαννίδου.

Παρά το μικρό αριθμό φιαλών που παράγονται, τα κρασιά βρίσκονται σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια ανά την Ελλάδα, αλλά και σε χώρες εκτός αυτής καθώς το 50% εξάγεται σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Αγγλία και Κύπρο. Τη χρονιά που μας πέρασε, το οινοποιείο είχε τη χαρά να δει τις φιάλες του σε βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο Πάνος Τζίμας, Χημικός με ειδίκευση στην Οινολογία, έχει Master of Science στη τεχνολογία τρόφιμων και είναι κάτοχος του WSET Diploma. Από το 2020, είναι Quality Assurance Coordinator και εισηγητής του WSET στη διάσημη σχολή WSPC στο Παλαιό Φάληρο. Παράλληλα, συμμετέχει σε πολλές εκδόσεις και άρθρα σχετικά με το κρασί και τα ποτά. Η Κρίστυ είναι παιδίατρος, ασκεί την ιατρική στα Ιωάννινα και διευθύνει το κέντρο αισθητικής BEL-AIR.

*Το οινοποιείο και οι αμπελώνες είναι επισκέψιμα κατόπιν ραντεβού.
www.jimawinery.com
, @jima.winery/Instagra

Exit mobile version