Το νυφικό της πριγκίπισσας του Μονακό συνεχίζει να γράφει ιστορία στο γαμήλιο στυλ, αλλά και στις καρδιές των γυναικών παγκοσμίως.

Το 1956, η Grace Kelly δεν ήταν απλά στο απόγειο της καριέρας της όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Rainier III του Μονακό. Επρόκειτο να γίνει πριγκίπισσα και το φόρεμα που θα φορούσε στον γάμο της έπρεπε να αντικατοπτρίζει τον τίτλο της. Τον σχεδιασμό του νυφικού, που ήταν δώρο από τα στούντιο της MGM στην πιο διάσημη σταρ τους, ανἐλαβε η βραβευμένη με Όσκαρ σχεδιάστρια κοστουμιών, Helen Rose, η οποία είχε συνεργαστεί με την Grace Kelly σε τέσσερις ταινίες.
Στο τμήμα κοστουμιών του στούντιο, εργάστηκαν πυρετωδώς για έξι εβδομάδες 35 άτομα, για την δημιουργία του.

Το μυθικό φόρεμα της Grace Kelly που εμπνέει τις νύφες σε όλο τον κόσμο
Αν και είχε προτάσεις από κορυφαίους σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο, η Grace Kelly επέλεξε την Helen Rose, σχεδιάστρια κοστουμιών της MGM. Στιγμιότυπο από την Rose και την Kelly, που κρατάει ένα σκίτσο για ένα από τα φορέματα της ταινίας “High Society”, 1956.
Το μυθικό φόρεμα της Grace Kelly που εμπνέει τις νύφες σε όλο τον κόσμο

Το εμβληματικό νυφικό φόρεμα της Grace Kelly ήταν φτιαγμένο από rose point δαντέλα, με μπούστο με ψηλό γιακά, κομψά μανίκια από δαντέλα και μεταξωτή φούστα από ταφτά. Το πέπλο που σχεδιάστηκε για να μην καλύπτει το πρόσωπο της Kelly, ήταν κεντημένο με χιλιάδες μικροσκοπικά μαργαριτάρια. Στο πέπλο, μήκους τριών μέτρων, διακρίνονταν δύο δαντελένια περιστέρια. Η σχεδιάστρια κοστουμιών, Helen Rose, πίστευε ότι το πίσω μέρος του φορέματος θα έπρεπε να έχει κάτι ενδιαφέρον, καθώς είναι αυτό το σημείο που βλέπουν οι καλεσμένοι την ώρα της γαμήλιας τελετής.

Πριγκιπικά αξεσουάρ
Η υποψήφια πριγκίπισσα αποφάσισε να μην φορέσει τιάρα την ημέρα του γάμου της. Αντ’ αυτού επέλεξε ένα καπέλο Juliet που ταυτόχρονα κρατούσε το πέπλο στη θέση του. Σχεδιασμένο για να ταιριάζει με το νυφικό της, το κάλυμμα κεφαλής με το πέπλο κατασκευάστηκε από την ίδια δαντέλα rose point, που χρησιμοποιήθηκε για το φόρεμα, και επιπλέον είχε κέρινα άνθη πορτοκαλιάς και κεντημένα φύλλα από μικροσκοπικά μαργαριτάρια.

Το μυθικό φόρεμα της Grace Kelly που εμπνέει τις νύφες σε όλο τον κόσμο

Αντί για μια μεγάλη νυφική ​​ανθοδέσμη, η Grace Kelly κρατούσε ένα μικρό μπουκέτο με κρίνα και ένα βιβλίο με προσευχές, όπως έκαναν πολλές θρησκευόμενες νύφες εκείνη την εποχή. Το βιβλίο ήταν δώρο από έναν οικογενειακό φίλο και στάλθηκε στην MGM, ώστε να διακοσμηθεί με μετάξι, δαντέλες και μαργαριτάρια για να ταιριάζει με το νυφικό της.

Για τα γαμήλια παπούτσια της, η Grace Kelly επέλεξε τακούνια 2 εκατοστών για να μην φαίνεται πιο ψηλή από τον σύζυγό της, που δεν ήταν πολύ ψηλότερος από αυτήν. Τα παπούτσια σχεδιάστηκαν από τον David Evins και ήταν διακοσμημένα με μαργαριτάρια και δαντέλα. Στο αριστερό παπούτσι χαράχτηκε, με μια χάλκινη δεκάρα για καλή τύχη, το όνομά της και στο δεξί το όνομα του πρίγκιπα Prince Rainier III. Ο γάμος μεταδόθηκε από πολλά ευρωπαϊκά τηλεοπτικά κανάλια και την τελετή παρακολούθησαν πάνω από 30 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Το μυθικό φόρεμα της Grace Kelly που εμπνέει τις νύφες σε όλο τον κόσμο

Το φόρεμα στο μουσείο
Δύο μήνες μετά τον γάμο της, η πριγκίπισσα δώρισε το φόρεμα, το πέπλο, τα παπούτσια και το βιβλίο προσευχής στο μουσείο της πόλης της, στο Philadelphia Museum of Art. Το 2006, με αφορμή την 50ή επέτειο του γάμου της πριγκίπισσας, το μουσείο παρουσίασε στο κοινό το φόρεμα, στο πλαίσιο της έκθεσης “Fit for a Princess: Grace Kelly’s Wedding Dress”. «Ήταν ένα τόσο περίπλοκο φόρεμα. Κρατήθηκε μυστικό μέχρι δύο μόλις ημέρες πριν τον γάμο. Όλοι ήθελαν να το δουν», είπε στο WWD η Kristina Haugland, επιμελήτρια κοστουμιών και υφασμάτων του μουσείου. Το 1956 το νυφικό κόστισε 65.200 δολάρια (σε σημερινή αξία 623.000 δολάρια), καθιστώντας το ένα από τα πιο ακριβά νυφικά στην ιστορία.

Το μυθικό φόρεμα της Grace Kelly που εμπνέει τις νύφες σε όλο τον κόσμο
Η πριγκίπισσα Grace στο πάρτι που πραγματοποιήθηκε στους κήπους του παλατιού, μετά τον πολιτικό γάμο της με τον πρίγκιπα Rainier.
Το μυθικό φόρεμα της Grace Kelly που εμπνέει τις νύφες σε όλο τον κόσμο
Το σκίτσο της Helen Rose με το σύνολο που φόρεσε η Grace Kelly στον πολιτικό γάμο.
Το μυθικό φόρεμα της Grace Kelly που εμπνέει τις νύφες σε όλο τον κόσμο
Με δημιουργία Lanvin, από τον Antonio Castillo, στην συνέντευξη τύπου μετά τον πολιτικό της γάμο.

Τρία νυφικά φορέματα
Όπως θα ταίριαζε σε κάθε πριγκίπισσα, έτσι και στην περίπτωση της Grace Kelly, υπήρχαν περισσότερα από ένα φορέματα για τον γάμο της με τον Rainier III, ο οποίος δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ μετά το θάνατο της συζύγου του, το 1982. Το ζευγάρι παντρεύτηκε πρώτα με πολιτικό γάμο, μία ημέρα πριν από τη θρησκευτική τελετή. Η Grace Kelly φόρεσε μία κομψή ροζ δημιουργία από μεταξωτό μπροκάρ, που σχεδίασε επίσης η Helen Rose, με εφαρμοστό μπούστο και στρογγυλεμένο γιακά. Το look ολοκληρώθηκε με ένα καπέλο Juliet και ένα ζευγάρι γάντια. Για την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε η πριγκίπισσα φόρεσε ένα λευκό μεταξωτό Lanvin φόρεμα, σχεδιασμένο από τον Antonio Castillo.

Το πανέμορφο, δαντελένιο νυφικό της Kelly αντικατόπτριζε το status μιας ηθοποιού του Χόλιγουντ που έγινε μέλος της βασιλικής οικογένειας των Μονεγάσκων και ενέπνευσε χιλιάδες γυναίκες μετά από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της Kate Middleton: το Alexander McQueen φόρεμα που φόρεσε στο γάμο της έμοιαζε πολύ με αυτό της πριγκίπισσας του Μονακό.
Ο σχεδιαστής Oscar de la Renta είπε κάποτε για την νυφική εμφάνιση της Kelly: «Την ημέρα του γάμου της, η Grace Kelly έδωσε νέο νόημα στην έννοια ίνδαλμα. Ολόκληρη η εμφάνισή της, από το βασιλικό πέπλο μέχρι τις θηλυκές λεπτομέρειες από δαντέλα και το συντηρητικό σχέδιο, την έκαναν να την θυμόμαστε ως αιώνια νύφη».
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image