search icon

Fine Living

Το μεγαλύτερο ζαφείρι στον κόσμο και η μυστηριώδης ιστορία του

Οι μεγάλες και ακριβές πέτρες έχουν παραδοσιακά συνδεθεί με παλιές ιστορίες, που ανακατεύουν την πραγματικότητα με τη φαντασία. Μαχαραγιάδες, σουλτάνοι και βασιλιάδες με διαμάντια, ζαφείρια και τοπάζια που στόλιζαν δάχτυλα, λαιμούς και στέμματα. Το «Αστέρι του Αδάμ», το μεγαλύτερο ζαφείρι που έχει βρεθεί ποτέ, είναι η φωτεινή εξαίρεση. Και η απόδειξη ότι μπορούν να δημιουργηθούν […]

Το «Αστέρι του Αδάμ» ανακαλύφθηκε το 2015 και οι λεπτομέρειες που το αφορούν παραμένουν επτασφράγιστα μυστικά.

Οι μεγάλες και ακριβές πέτρες έχουν παραδοσιακά συνδεθεί με παλιές ιστορίες, που ανακατεύουν την πραγματικότητα με τη φαντασία. Μαχαραγιάδες, σουλτάνοι και βασιλιάδες με διαμάντια, ζαφείρια και τοπάζια που στόλιζαν δάχτυλα, λαιμούς και στέμματα. Το «Αστέρι του Αδάμ», το μεγαλύτερο ζαφείρι που έχει βρεθεί ποτέ, είναι η φωτεινή εξαίρεση. Και η απόδειξη ότι μπορούν να δημιουργηθούν μυστηριώδεις ιστορίες και στις μέρες μας.

Το “Αστέρι του Αδάμ” βρέθηκε τον Αύγουστο του 2015. Είναι το μεγαλύτερο ζαφείρι στον κόσμο και ζυγίζει 1.404,49 καράτια. Photo: www.geologyin.com

Το «Αστέρι του Αδάμ», έτσι το ονόμασε ο ιδιοκτήτης του, είδε το φως του ήλιου τον Αύγουστο του 2015. Είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο ζαφείρι που έχει βγει (για την ώρα, βέβαια) από τα έγκατα της γης. Ζυγίζει 1.404,49 καράτια, δηλαδή 280 γραμμάρια. Για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις, ως την ώρα που καταγράφηκε το ζαφείρι αυτό, το αμέσως μεγαλύτερο ήταν ο «Μαύρος Αστέρας της Κουίνσλαντ» που βρέθηκε το 1938 και ζυγίζει 733 καράτια, δηλαδή σχεδόν το μισό.

Το μυστήριο του τεράστιου πολύτιμου λίθου
Οι ιστορίες τέτοιου είδους είναι πολύ δημοφιλείς, οπότε και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, το ορυχείο που «βγάζει» την πέτρα, ο τεχνίτης που την «κόβει», ο οίκος που αναλαμβάνει να την κοστολογήσει και να την πουλήσει, ακόμα κι ο αγοραστής, προσθέτουν όλο και περισσότερες λεπτομέρειες. Για το «Αστέρι του Αδάμ» τα μόνα γνωστά είναι ο μήνας που βρέθηκε και ο τόπος: τα ορυχεία της Ρατναπούρα στο νότο του νησιού της Σρι Λάνκα, το νησί που βρίσκεται κάτω από την Ινδία. Η έντονη φημολογία ότι το ζαφείρι εξορύχθηκε συγκεκριμένα στο ορυχείο της Πελμαντούλα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η περιοχή αυτή ονομάζεται και «Πόλη των Πολύτιμων Λίθων» κι έχει δεκάδες ορυχεία, τα οποία λειτουργούν επί αιώνες.

Το “Μαύρο αστέρι του Κουίνσλαντ” είναι το αμέσως μεγαλύτερο ζαφείρι μετά το “Αστέρι του Αδάμ” το οποίο βρέθηκε το 1938 και ζυγίζει 733 καράτια. Photo: Wikipedia

Το ζαφείρι πιστοποιήθηκε στο Γεμολογικό Ινστιτούτο του Κολόμπο, της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, το οποίο ανακοίνωσε και το βάρος του. Σε αντίθεση με την τακτική του σε άλλες μεγάλες πέτρες, η ανακοίνωση ήταν πολύ λιτή και ανέφερε απλώς ότι «το Ινστιτούτο δεν έχει πιστοποιήσει κανέναν μεγαλύτερο πολύτιμο λίθο».
Το μυστήριο συνεχίζεται όσον αφορά την επεξεργασία του. Η συνηθισμένη διαδικασία είναι οι ιδιοκτήτες του ορυχείου να εμπιστεύονται τον λίθο σε συγκεκριμένους τεχνίτες, οι οποίοι αναλαμβάνουν το κόψιμο και την ανάδειξη της λάμψης του. Πότε ακριβώς έγινε αυτό και ποιοι ανέλαβαν το μεγαλύτερο ζαφείρι στον κόσμο δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ. Ακόμα μια λιτή ανακοίνωση μάς γνωστοποίησε ότι ο πολύτιμος λίθος έχει μπλε χρώμα και μια εξάκτινη αντανάκλαση σε σχήμα αστεριού στο κέντρο του. Κάτι που εκτίναξε την αξία του σε ύψη που ζαλίζουν.

Η αρχική εκτίμηση για την τιμή που θα μπορούσε να πιάσει η πέτρα αυτή με το βάρος της είχε ανέλθει στα 100 εκ. δολάρια. Μετά την αποκάλυψη για το σημάδι αυτό, οι ειδικοί πρότειναν τιμές που αρχίζουν από 175 εκ. δολάρια και φτάνουν ως και τα 300 εκ. δολάρια! Για την ιστορία, το ακριβότερο ζαφείρι που έχει πουληθεί ποτέ σύμφωνα με τα στοιχεία του Lotus Gemology στη Μπανγκόκ δεν ξεπέρασε τα 17,3 εκ. δολάρια. Δηλαδή η τιμή του «Αστεριού του Αδάμ» θα μπορούσε να είναι και δεκαπλάσια. Το πιο μεγάλο μυστήριο, όμως, αφορά την αγοραπωλησία του. Έχοντας στο νου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους δυνητικούς αγοραστές, οι ιδιοκτήτες των ορυχείων εμπιστεύονται τον πολύτιμο λίθο σ’ έναν διεθνή οίκο δημοπρασιών κι αυτός το «βγάζει στο σφυρί» μετά από την ανάλογη διαφήμιση.

Τα πάντα έγιναν εν κρυπτώ
Κανείς δεν γνωρίζει πότε πουλήθηκε το ζαφείρι, σε ποια τιμή και, κυρίως, σε ποιον ακριβώς. Ότι υπήρξε αγοραπωλησία είναι απολύτως βέβαιο και το πιθανότερο είναι αυτή να έγινε μόλις λίγες ημέρες μετά την εύρεσή του. Αυτό αποδεικνύεται από το ρεπορτάζ της BBC World Service, το οποίο εξασφάλισε και δηλώσεις από τον αγοραστή, έχοντας υπογράψει συμφωνία να μην αποκαλύψει το όνομά του. «Αποφάσισα να το αγοράσω τη στιγμή ακριβώς που το είδα», είπε ο άγνωστος. «Δεν πρόκειται για κόσμημα, αλλά για ένα εκθεσιακό κομμάτι».
Στο ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύφθηκε και το όνομά του. Το «Αστέρι του Αδάμ» είναι ένα όνομα συμβολικό, που έχει σχέση με τον τόπο εύρεσης. Σύμφωνα με τις παραδόσεις που έχουν διαδοθεί από το ισλάμ, ο Αδάμ μετά την πτώση του από τον Παράδεισο αποφάσισε να ζήσει στη Σρι Λάνκα και συγκεκριμένα στην Κορυφή του Αδάμ, ένα βουνό 2.343 μέτρων στο κέντρο της χώρας, το οποίο ακόμα και σήμερα θεωρείται ιερό.

Για πολλούς δημοσιογράφους που ασχολούνται με αυτό το χώρο αποτελεί… τίτλο τιμής να ανακαλύψουν την ταυτότητα του ιδιοκτήτη, γι’ αυτό πιθανολογούν ότι η ονομασία παραπέμπει σε μουσουλμάνο. Φυσικά η πέτρα είναι τόσο ακριβή, που ελάχιστοι θα μπορούσαν να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα και να την αγοράσουν. Όπως είναι φυσικό, αναπτύχθηκε έντονη φημολογία για τον ιδιοκτήτη. Ακούστηκαν τα ονόματα του σουλτάνου του Μπρουνέι, του (σήμερα αυτοεξόριστου στην Ουαλία) Xαν του Καλάτ (Μπαλουτσιστάν, στο Πακιστάν) ή ακόμα και του πλουσιότερου μουσουλμάνου επί γης, του Σαουδάραβα-Αιθίοπα μεγιστάνα Μοχάμεντ Αλ Αμουντί. Κανείς δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Eξωτερική Φωτογραφία: screenshot YouTube

Exit mobile version