Με ανάρτησή της στο Instagram η σύζυγος του πρωθυπουργού έφερε στο προσκήνιο το νέο βιβλίο του διακεκριμένου κοινωνικού ψυχολόγου Jonathan Haidt.

Πρόκειται για το “The Anxious Generation”, που εξετάζει τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η αλόγιστη χρήση των smartphones και των social media στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από τεχνολογικές εξελίξεις που αλλάζουν δραστικά τον τρόπο που ζούμε και επικοινωνούμε. Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις έχουν και μια σκοτεινή πλευρά, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους εφήβους, όπως αναλύει ο Jonathan Haidt στο βιβλίο του με τίτλο “The Anxious Generation: How the Great Rewiring of Childhood is Causing an Epidemic of Mental Illness”. Το βιβλίο διερευνά τις επιπτώσεις που είχε η άνοδος των smartphones και των social media στην ψυχική υγεία των νέων.

Το βιβλίο που προτείνει η Μαρέβα Μητσοτάκη σε όλες τις οικογένειες
Φωτογραφία: @marevagrabowskimitsotaki/Instagram

Η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, έκανε μια ανάρτηση στο Instagram που τράβηξε την προσοχή αναφορικά με το ζήτημα, στην οποία ανέφερε: «Στο εξαιρετικό βιβλίο του Jonathan Haidt, ”The Anxious Generation”, αναλύονται οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών από την αλόγιστη χρήση του κινητού τηλεφώνου και των social media που μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στον διαδικτυακό εθισμό.

Η παιδική και εφηβική ηλικία τείνουν να βασίζονται σ’ ένα κινητό τηλέφωνο, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά προβλήματα στους νέους για την ζωή τους, την εξέλιξή τους και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε τα σημάδια. Η ψυχική υγεία των νέων μάς αφορά όλους: γονείς, παιδιά, δασκάλους, εταιρείες τεχνολογίας. Eίναι απαραίτητο -περισσότερο από ποτέ- να ληφθεί συλλογική δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Διαβάστε το! Ό,τι πιο ενδιαφέρον διάβασα φέτος το καλοκαίρι».

Η ανάρτηση αυτή φέρνει στο προσκήνιο το βασικό μήνυμα του βιβλίου του Haidt: η ψυχική υγεία των νέων βρίσκεται σε κρίση και απαιτείται άμεση και συντονισμένη δράση. Όπως εξηγεί ο Haidt, οι αλλαγές που επέφερε η τεχνολογία στη ζωή των παιδιών και των εφήβων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο 2010-2015, δημιούργησαν ένα νέο είδος παιδικής ηλικίας, βασισμένη στα κινητά. Τα παιδιά που μεγάλωσαν αυτή την εποχή ήταν τα πρώτα που βίωσαν την πλήρη εξάρτηση από τα smartphones και τα social media, με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση των ποσοστών άγχους, κατάθλιψης και αυτοτραυματισμών.

Η έρευνα του Haidt αποκαλύπτει ότι η απότομη αυτή άνοδος στα προβλήματα ψυχικής υγείας δεν είναι απλώς αποτέλεσμα μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης ή καλύτερης διάγνωσης, αλλά αντανακλά πραγματικές αλλαγές στη συμπεριφορά και τις εμπειρίες των νέων. Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ, αλλά παρατηρείται και σε άλλες χώρες της Δύσης, καταδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα που απαιτεί παγκόσμια λύση.

Το βιβλίο που προτείνει η Μαρέβα Μητσοτάκη σε όλες τις οικογένειες
Ο Αμερικανός κοινωνικός ψυχολόγος και συγγραφέας, Jonathan Haidt. Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Οι τέσσερις καταλυτικές ενότητες
Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, το καθένα από τα οποία εξετάζει διαφορετικές πτυχές της ψυχικής υγείας των νέων. Ο Haidt εξηγεί πώς η απώλεια του παιχνιδιού στην ύπαιθρο, η διαρκής επίβλεψη από ενήλικες και η εξάρτηση από τα smartphones έχουν συμβάλλει στη δημιουργία μιας γενιάς που δυσκολεύεται να αναπτύξει υγιείς δεξιότητες για την ενήλικη ζωή.
Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου, ο Haidt προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως την αύξηση του χρόνου παιχνιδιού των παιδιών με άλλα παιδιά, την καθυστέρηση απόκτησης smartphone και την ενδυνάμωση των ουσιαστικών κοινοτήτων που περιβάλλουν τα παιδιά. Η ανάγνωση του “The Anxious Generation” αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην ψηφιακή εποχή. Όπως τονίζει και η Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η ψυχική υγεία των νέων είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και είναι καιρός να αναλάβουμε δράση.

Ο Jonathan Haidt είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους κοινωνικούς ψυχολόγους της εποχής μας, γνωστός για την ικανότητά του να αντιμετωπίζει με θάρρος και τεκμηριωμένα δεδομένα τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα. Στην καριέρα του έχει ασχοληθεί με την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε κοινότητες που πλήττονται από πολιτικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις, με τις πολιτισμικές συγκρούσεις στα πανεπιστήμια και, τώρα, με τη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η γενιά Z. Τα ευρήματά του σχετικά με την προστασία των παιδιών, αλλά και των ίδιων μας των εαυτών, από την ψυχολογική βλάβη που προκαλεί η εξάρτηση από την τεχνολογία είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
www.anxiousgeneration.com

Eξωτερική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image