search icon

Fine Living

Τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου – Clumsies, Baba au rum και Line από την Αθήνα

Ο νεοβιομηχανικός χώρος Pasir Panjang Power Station, που βρίσκεται στα docklands της Σιγκαπούρης, φιλοξένησε τους τιτάνες της βιομηχανίας του μπαρ για τη ζωντανή τελετή απονομής των βραβείων “The World’s 50 Best Bars 2023”, όπου αποκαλύφθηκε και η αντίστροφη μέτρηση των μαγαζιών που κατατάσσονται από το Νο 50 μέχρι το Νο 1. Η φετινή σειρά εκδηλώσεων […]

Στη Σιγκαπούρη, στην 15η απονομή βραβείων του διαγωνισμού “The World’s 50 Best Bars 2023” για τα καλύτερα μπαρ του κόσμου, τρία ελληνικά εκπροσώπησαν την Αθήνα.

Ο νεοβιομηχανικός χώρος Pasir Panjang Power Station, που βρίσκεται στα docklands της Σιγκαπούρης, φιλοξένησε τους τιτάνες της βιομηχανίας του μπαρ για τη ζωντανή τελετή απονομής των βραβείων “The World’s 50 Best Bars 2023”, όπου αποκαλύφθηκε και η αντίστροφη μέτρηση των μαγαζιών που κατατάσσονται από το Νο 50 μέχρι το Νο 1. Η φετινή σειρά εκδηλώσεων – η πρώτη στην 15χρονη ιστορία του προγράμματος που φιλοξενείται στην Ασία – συγκέντρωσε ανθρώπους από όλο τον κόσμο που εξειδικεύονται στον κλάδο των μπαρ για αρκετές ημέρες εορτασμού, συμπεριλαμβανομένης της τελετής αποκάλυψης της ολοκαίνουργιας λίστας με τους προορισμούς ποτών που θεωρούνται οι καλύτεροι στον πλανήτη. Στην 50άδα έκαναν περήφανα την εμφάνισή τους και τρία ελληνικά μπαρ, που υπογράφουν με χρυσά γράμματα τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας.

Νο 47 – The Clumsies
Το μπαρ αυτό έχει γίνει πλέον ένας θρύλος για τον διαγωνισμό, αφού λαμβάνει μέρος σε αυτόν από το 2015, έναν χρόνο δηλαδή μετά το άνοιγμά του το 2014. Το Clumsies, επί της οδού Πραξιτέλους στο κέντρο της Αθήνας, αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους φίλους του ποτού και των κοκτέιλ, ενώ περιλαμβάνει μοναδικές γευστικές επιλογές, όπως το aegean negroni και το mediterranean gimlet του Νίκου Μπάκουλη, με Mataroa Mediterranean Dry Gin, χυμό ντομάτας, αγγούρι και ελιές.
Οι Λευτέρης Γεωργόπουλος, Θάνος Τσουνάκας και Γιώργος Καίσαρης, επιχειρηματίες στον τομέα της φιλοξενίας και οι Νίκος Μπακούλης και Βασίλης Κυρίτσης, γνώστες των μπαρ, συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν αυτό το ξεχωριστό μαγαζί με το ζεστό και φιλόξενο μπαρ.
The Clumsies, Πραξιτέλους 30, Αθήνα / Instagram:@the_clumsies

No 25 – Baba au Rum
Δικαίως βρίσκεται στη θέση αυτή, αφού το Baba au Rum αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα καλύτερα μπαρ της Ελλάδας και της Αθήνας. Το μαγαζί της Κλειτίου κάνει μικρά αλκοολούχα θαύματα στον χώρο του, μέσα από μια προσεκτικά επιλεγμένη ποικιλία ποιοτικών και premium αποσταγμάτων, που μας ταξιδεύουν στην ιστορία του κοκτέιλ και στις διαφορετικές κουλτούρες του.
Ρούμι, μπύρες, κρασιά και ιδιαίτερα Βερμούτ, χτίζουν τον χαρακτήρα του μπαρ αυτού, στην μπάρα του οποίου οι barman δημιουργούν τα δικά τους ξεχωριστά ποτά. Η θρυλική ιδιότητα του Baba au Rum ως ένας άλλος νονός της συνεχώς εξελισσόμενης αθηναϊκής νυχτερινής σκηνής, οφείλεται στον ιδιοκτήτη του, Θάνο Προύναρο, έναν πραγματικό μάστορα της φιλοξενίας και μελετητή της τέχνης και του σχεδιασμού. Το μαγαζί διαθέτει 400 ετικέτες από ρούμι και εκμοντερνισμένες εκδοχές των κλασικών τροπικών ποτών.
Baba au Rum, Κλειτίου 6, Αθήνα / Instagram: @baba_au_rum

No 12 – Line
O Νίκος Μπακούλης και Βασίλης Κυρίτσης ξαναχτυπούν δυναμικά, με το ολόδικό τους δημιούργημα στα Πετράλωνα, με zero waste φιλοσοφία, συνεργατικό πνεύμα και ένα μικρό προσωπικό αποστακτήριο στο οποίο δημιουργούν τα μοναδικά τους κρασιά από φρούτα.
Στον χώρο του Line, όπου κάποτε ήταν η φημισμένη γκαλερί Ζουμπουλάκη, τα πάντα φτιάχνονται από το μηδέν. Από τη σπιτική μπύρα, τα φρουτοκρασιά και τα κοκτέιλ, μέχρι τα τυριά και τα ψωμιά, τα οποία παράγονται από υποπροϊόντα των ζυμώσεών τους. Αυτή η συνδυασμένη σκέψη βλέπει το κρασί σύκου να αποτελεί τη βάση του Pisco Sour, ενώ το κρασί ροδιού μπαίνει στο σπιτικό βερμούτ, το οποίο στη συνέχεια βρίσκει τον δρόμο του στο Negroni. Σε αυτό το χαλαρό περιβάλλον όλα μοιάζουν μάλλον αβίαστα.
Line, Αγαθοδαίμονος 37, Kάτω Πετράλωνα / Instagram:@line.athens

No 1 – Sips – Βαρκελώνη
Από τη στιγμή που ανακηρύχθηκε νικητής του διαγωνισμού, το Sips της Βαρκελώνης πρέπει να δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες κλικαρίσματα στο google. Η αλήθεια είναι ότι η Βαρκελώνη μάλλον κάνει κάτι πολύ καλά στον τομέα της εστίασης, αν σκεφτούμε ότι περσινός νικητής του διαγωνισμού ήταν το Paradiso, το οποίο βρίσκεται επίσης στην ίδια πόλη. Οι νικητές Simone Caporale and Marc Álvarez, εξήγησαν καθώς παραλάμβαναν το βραβείο τους, ότι το Sips είναι ένα μικρό μπαρ που άνοιξε κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού το 2021, μιας μετέωρης για την οικονομία και κοινωνία περιόδου. Μόλις δύο χρόνια αργότερα έχει ανακηρυχθεί το καλύτερο μπαρ του κόσμου και το καλύτερο στην Ευρώπη.

Τι το κάνει τόσο ξεχωριστό; Η παστέλ ροζ και πράσινη διακόσμηση του Sips το καθιστά έναν προσιτό χώρο για νωρίς το βράδυ, ο οποίος γίνεται ιδανικός για την παρουσίαση πρωτοποριακών τεχνικών που κρύβονται πίσω από πολλές από τις θαυμάσιες δημιουργίες του. Για παράδειγμα το Primordial – ένα μείγμα από ουίσκι 12 ετών, Ruby Port και pera nashi – σερβίρεται στους επισκέπτες σε ένα μεταλλικό εκμαγείο δύο χεριών, αντί για ποτήρι, ενώ το Daiquiri Heliodora φτάνει μέσω μιας μηχανής που περιστρέφεται με το χέρι και παραδίδει πάγο γκρέιπφρουτ, προτού μια υπερμεγέθης πιπέτα ρίξει σέρι σε ένα ποτήρι με ρούμι και λάιμ. Και οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ, αφού στο Sips υπάρχει πλέον ένα μπαρ μέσα στο μπαρ, το οποίο προσφέρει μια εμπειρία που μοιάζει με μενού γευσιγνωσίας με το όνομα Esencia.
Sips, C/ de Muntaner 108, Barcelona / Instagram:@sips.barcelona

Exit mobile version