Αυτά είναι τα φυτά που ενώ σας βοηθούν να απαλλαγείτε από τα κουνούπια ταυτόχρονα συνθέτουν μια πράσινη όαση για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας.

Όσο επικρατούν υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας δεχόμαστε την ανεπιθύμητη επίσκεψη κουνουπιών στον κήπο ή το μπαλκόνι μας, που τελευταία  η εμφάνισή τους δεν είναι τόσο αθώα όσο είχαμε συνηθίσει. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στην τελευταία  έκθεση που δημοσίευσε, προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει περιβαλλοντικές συνθήκες ευνοϊκές για την εγκατάσταση και ανάπτυξη πληθυσμών κουνουπιών, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται από αυτά. Και σε αυτή την περίπτωση τα φυτά χρησιμοποιούνται ενάντια στην καταπολέμηση τους. 
Τα φυτά που απωθούν τα κουνούπια έχουν χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά, δυσάρεστη γι’ αυτά. Τοποθετήστε τα κοντά στον χώρο που κάθεστε συνήθως, αλλά και σε εισόδους. Παρακάτω σάς περιγράφω φυτά που όχι μόνο σας βοηθούν να απαλλαγείτε από τα κουνούπια αλλά παράλληλα δημιουργούν υπέροχες φυτικές συνθέσεις.

Τα φυτά που θα σας προστατέψουν από τα κουνούπια
Photo: Pixabay

Λεβάντα η ελληνική (στοιχάς), Lavandula stoechas, οικ. Labiatae
Έχετε παρατηρήσει ότι έντομα, εκτός από την μέλισσα, δεν πλησιάζουν το φυτό της Λεβάντας; Οφείλεται στο υπέροχο άρωμά του που προέρχεται από τα αιθέρια έλαιά του. Έρευνες έδειξαν πως το λάδι λεβάντας εμποδίζει την ικανότητα του κουνουπιού να μυρίζει! Αυτό το καταπληκτικό φυτό δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Όχι μόνο είναι ανθεκτικό, αφού ευδοκιμεί σε κήπο, μπαλκόνι αλλά και σε ταράτσα, αλλά επιπλέον έχει πολλαπλά οφέλη. Είναι το Νο1 αντικουνουπικό φυτό. Δεν είναι τυχαίο πως τα άνθη του προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από έντομα όπως ο σκόρος, και η μυρωδιά τους αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστές στις ντουλάπες μας. Πρόκειται για ποώδες αρωματικό φυτό με όρθιους βλαστούς που φτάνει σε ύψος μέχρι το 1 μ. Τα φύλλα του είναι γκριζοπράσινα και λογχοειδή. Τα ανθοφόρα στελέχη του αποτελούνται από μωβ ταξιανθίες τύπου στάχεος. Ανθεκτικό στην ξηρασία φυτό, μόλις εγκατασταθεί χρειάζεται μόνο ηλιόλουστη θέση και χώμα με καλή αποστράγγιση.
Tip: Για να απολαύσετε τα οφέλη της στο μέγιστο βαθμό, μαζέψτε τα άνθη της κατά το στάδιο της πλήρης ανθοφορίας.  

Τα φυτά που θα σας προστατέψουν από τα κουνούπια
Photo: Wikimedia Commons

Λεμονόχορτο ή γρασίδι σιτρονέλα (lemongrass), Cymbopogon nardus. της οικογένειας Poaceae
Είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φυσικό συστατικό στα απωθητικά κουνουπιών που αγοράζουμε για την προστασία μας. Ο λόγος είναι πως αυτό το φυτό έχει αποδειχθεί το πιο αποτελεσματικό ενάντια στα κουνούπια. Είναι φυτό χαμηλής συντήρησης που σάς συνιστώ να το φυτέψετε σε συστάδες για καλύτερη ανάπτυξη. Έχει στενόμακρα φύλλα, ενώ φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο. Ευδοκιμεί σε κήπο αλλά και σε ζαρντινιέρες αρκεί να έχει άπλετο φως και καλή στράγγιση.
Tip: Κόψτε μερικά φύλλα και τεμαχίστε τα με τα χέρια σας για να απελευθερώσετε τα αιθέρια έλαιά του. Προσοχή, μη το μπερδέψετε με την αρμπαρόριζα σιτρονέλλα ή mosquito plant που είναι απλά μια όμορφη ποικιλία αρμπαρόριζας αλλά αναποτελεσματική όσον αφορά στην καταπολέμηση των κουνουπιών τίγρεις, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Τα φυτά που θα σας προστατέψουν από τα κουνούπια
Photo: Wikimedia Commons

Ντουλμπάχια, Tulbaghia violaceae, της οικογένειας Aliaceae
Αυτό το υπέροχο καλλωπιστικό φυτό με καταγωγή από την Αφρική, ανήκει στην ίδια οικογένεια που περιλαμβάνει το σκόρδο και τα κρεμμύδια, έτσι απελευθερώνει ένα δυνατό άρωμα που τα κουνούπια δεν το προτιμούν. Έχει πυκνό όρθιο φύλλωμα και επάκριες μωβ σφαιρικές ταξιανθίες. Τα άνθη του εμφανίζονται το καλοκαίρι και παραμένουν μέχρι τις αρχές φθινοπώρου. Ποτίστε καλά μέχρι να εγκατασταθεί το φυτό και τοποθετείτε σε ηλιόλουστη θέση. Είναι φυτό βραδείας ανάπτυξης με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης που θα φτάσει σε ύψος το μισό μέτρο μέσα σε 5 έτη περίπου. 

Τα φυτά που θα σας προστατέψουν από τα κουνούπια
Photo: Getty Images / Ideal Image

Δενδρολίβανο (αρισμαρί), Rosmarinus officinalis της οικογένειας Lamiaceae
Η μυρωδιά αυτού του καταπληκτικού αρωματικού φυτού όσο νοστιμίζει τα φαγητά μας τόσο δεν αρέσει στα κουνούπια. Είναι ξυλώδης μεσογειακός θάμνος που διατηρεί το φύλλωμά του τον χειμώνα (αειθαλής) και μπορεί να φτάσει τα δυο μέτρα. Ανθεκτικός στον δυνατό αέρα και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις συντήρησης. Δεν έχει απαιτήσεις σε πότισμα γι’ αυτό θα το δείτε να φυτρώνει σε βραχώδεις και ορεινές περιοχές. Τα λιλά άνθη του έλκουν την μέλισσα ωστόσο τα κουνούπια δεν τα προτιμούν. Οι βλαστοί του έχουν γήινο άρωμα και φτιάχνουν τσάι με πικάντικη γεύση και πολλαπλά  οφέλη για την υγεία μας.
Tip: Διώξτε τα κουνούπια ρίχνοντας μερικά κλωναράκια δενδρολίβανο μέσα στο μπάρμπεκιου. 

Τα φυτά που θα σας προστατέψουν από τα κουνούπια
Photo: Wikimedia Commons

Κατηφές, Tagetes Sp της οικογένειας Asteraceae 
Είναι ζωηρό ετήσιο φυτό με καταγωγή από το Μεξικό. Καλλιεργήστε το σε γλάστρες και τοποθετήστε το κοντά στο καθιστικό του κήπου σας. Από τη μία θα φωτίσει τον χώρο με τα θερμά χρώματά του (πορτοκαλοκίτρινα) και από την άλλη, λόγω της μυρωδιάς του θα απομακρύνει τα κουνούπια. Έχει γρήγορη ανάπτυξη και φτάνει έως 50 εκ. σε ύψος. Η ανθοφορία του κρατάει όλο το καλοκαίρι αρκεί να το βλέπει ο ήλιος και να είναι προστατευμένο από ρεύματα αέρα. Σε  υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να χρειαστεί πότισμα και δύο φορές την ημέρα για να ανταπεξέλθει.
Tip: Kόψτε αμέσως τα μαραμένα άνθη για να ενισχυθούν τα καινούρια.

Τα φυτά που θα σας προστατέψουν από τα κουνούπια
Photo: Wikimedia Commons

Φασκόμηλο, Salvia officinalis της οικογένειας Lamiaceae 
Το θαυματουργό φασκόμηλο είναι αρωματικό φυτό με ύψος που δεν ξεπερνά το μισό μέτρο. Τα φύλλα του είναι γκριζοπράσινα με βελούδινη υφή ενώ τα άνθη του έχουν εντυπωσιακό μπλε-ιώδες χρώμα. Στην Ελλάδα αυτοφύονται πάνω από 10 ποικιλίες φασκόμηλου. Εκτός από ισχυρό αντικουνουπικό το αφέψημα ή το έλαιό του είναι αναγνωρισμένο από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους. Άλλωστε το επιστημονικό του όνομα Σάλβια προέρχεται από το λατινικό “salvere” που σημαίνει θεραπεύω. Είναι ανθεκτικό φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Προτιμά αμμώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση. Το βράδυ στην αυλή ή το μπαλκόνι δοκιμάστε να κάψετε λίγα κλαδάκια φασκόμηλου. ‘Όχι μόνο θα καθαρίσετε ενεργειακά το χώρο αλλά θα απαλλαγείτε από την εμφάνιση  ανεπιθύμητων κουνουπιών και μυγών!
Tip: Bράστε αποξηραμένα άνθη φασκόμηλου για έναν γρήγορο και ήρεμο ύπνο. 

Για τον έλεγχο των κουνουπιών χρησιμοποιήστε συνδυαστικά κεριά σιτρονέλλας και φυσικά εντομοαπωθητικά για το σώμα με αιθέρια έλαια για καλύτερα αποτελέσματα. Επιπρόσθετα, προσέξτε τα πιατάκια από τις γλάστρες σας να μην έχουν νερό. Έχετε στο νου σας ότι τα στάσιμα νερά αποτελούν το πιο κατάλληλο έδαφος για την αναπαραγωγή των κουνουπιών. Ενδεικτικά αναφέρω πως σε μια μόνο κουταλιά νερό μπορούν να γεννηθούν εκατοντάδες αυγά! 
Η Μαριάννα Ράππου είναι Garden Coach, Γεωπόνος και Αρχιτέκτων Τοπίου / Instagram:@mariannarappou

Εξωτερική Φωτογραφία: Rosmarinus officinalis, Getty Images / Ideal Image