search icon

Fine Living

Τα μυστικά δωμάτια των σπιτιών γίνονται πάλι μόδα

Αν έχετε δει τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία “Τα Παράσιτα” σίγουρα θα θυμάστε τη μυστική πόρτα στην κουζίνα της έπαυλης που οδηγούσε στο υπόγειο. Η απόδραση σε αυτά τα κρυμμένα δωμάτια που είναι προσβάσιμα μόνο στους ιδιοκτήτες και σε λίγους εκλεκτούς κρύβουν μυστήριο και λίγη από παιδική μαγεία. Η αποστολή αυτού του χώρου μπορεί να […]

Τα secret rooms είναι η νέα αγάπη των διακοσμητών και προσφέρουν μια νότα μαγείας στους εσωτερικούς χώρους.

Αν έχετε δει τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία “Τα Παράσιτα” σίγουρα θα θυμάστε τη μυστική πόρτα στην κουζίνα της έπαυλης που οδηγούσε στο υπόγειο. Η απόδραση σε αυτά τα κρυμμένα δωμάτια που είναι προσβάσιμα μόνο στους ιδιοκτήτες και σε λίγους εκλεκτούς κρύβουν μυστήριο και λίγη από παιδική μαγεία. Η αποστολή αυτού του χώρου μπορεί να αφορά την απομόνωση και τη χαλάρωση, να λειτουργεί ως ένα ιδιωτικό playroom, ή κι ως ένα δωμάτιο που θα μας κρατήσει ασφαλείς σε μία έκτακτη ανάγκη. Ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνει κρυφός αυτός ο χώρος είναι και ο πιο απλός: μία κρυφή δυσδιάκριτη πόρτα που οδηγεί σ αυτό το -πολλές φορές προσωπικό- «καταφύγιο».

Αυτό μπορεί να γίνει με μία είσοδο από γυψοσανίδα στο ίδιο χρώμα με τον τοίχο, με μια ταπετσαρία, έναν πίνακα ζωγραφικής, ένα κρυγό άνοιγμα πίσω από μία ντουλάπα, κάποια πάνελ που μετακινούνται ή την κλασική ιδέα της βιβλιοθήκης -η πιο συνηθισμένη εικόνα-πρόταση που θα βρει κανείς αν την αναζητήσει στο διαδίκτυο. Ποιος δεν έχει δει μία ταινία όπου ξαφνικά ένας χαρακτήρας ακουμπάει σε κάτι που φαίνεται να είναι βιβλιοθήκη; Ολόκληρος ο τοίχος μετατοπίζεται για να αποκαλύψει μια μυστική εσοχή ή έναν διάδρομο.
Τι μπορεί τελικά να κρύβεται πίσω από αυτά τα μυστικά δωμάτια;

Υπνοδωμάτιο
Συνήθως δεν χρειάζεται ένα μυστικό δωμάτιο για να ξεκουραστεί κανείς. Όμως σε μερικές περιπτώσεις ένας κρυφός χώρος που χωράει ένα κρεβάτι και μία πολυθρόνα ίσως να είναι η τέλεια λύση πίσω από μία βιβλιοθήκη. Το κόλπο για έναν μυστικό χώρο που δεν θα φαίνεται αποπνικτικός ή κλειστοφοβικός είναι ένα παράθυρο ή ένα όμορφο φωτιστικό. Επιπλέον είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τρόπος για να φτιάξει κανείς έναν ξενώνα στο σπίτι.

Δωμάτιο πανικού
Η ασφάλεια του σπιτιού αποκτά νέο νόημα όταν έχουμε το δικό μας ‘’οπλοστάσιο’’ ή ένα μέρος για να κρύψουμε αντικείμενα αξίας. Στα πρότυπα της ταινίας Panic Room δημιουργούνται δωμάτια όπου όλη η οικογένεια μπορεί να κρυφτεί με ασφάλεια από πιθανούς εισβολείς.

Play Room
Ένα κρυφό δωμάτιο μόνο για παιχνίδι πόσο θα ενθουσίαζε ένα παιδί; Επιπλέον είναι ένας χώρος που μπορεί να παραμείνει ακατάστατος με παιχνίδια χωρίς να χρειάζεται να αγχωνόμαστε για τα διάσπαρτα επιτραπέζια, αρκουδάκια αλλά και τα Lego -που όλοι έχουμε πατήσει κατά λάθος τα μεσάνυχτα στη μέση του σαλονιού.

Closet
Ένας μικρός κρυμμένος χώρος πίσω από μία ντουλάπα ή βιβλιοθήκη μπορεί να κρύβει ένα μικρό θησαυρό μόδας. Δεν χρειάζεσαι να είναι ένα ολόκληρο δωμάτιο αλλά αρκεί ένας ανεκμετάλλευτος χώρος κάτω από μία σκάλα, κοντά στην είσοδο, όπου τα ράφια του μπορούν να φιλοξενήσουν παπούτσια και αξεσουάρ της οικογένειας κι έναν μεγάλο καθρέφτη.

Μία αποθήκη αναλωσίμων
Ένα μικρό κρυμμένο δωμάτιο μπορεί να κρύβει πίσω του σνακς, αποθέματα αναψυκτικών, απορρυπαντικά, χαρτικά αλλά και είδη γραφείου. Μία μικρή βοηθητική αποθήκη κρυμμένη πίσω από μία ραφιέρα μπορεί να είναι η λύση σε μία κουζίνα με λίγα ντουλάπια.

Γυμναστήριο
Ενας από τους τοίχους του γκαράζ μετατρέπεται σε μυστικό γυμναστήριο με ένα πάνελ ως κρυφή πόρτα. Ένα χώρος για γυμναστική στο σπίτι χωρίς περισπασμούς.

Secret Speakeasy
Ένα κρυφό μπαρ με αγαπημένα κρασιά και ποτά, με ένα πικάπ και μία τζαζ συλλογή.

Εξοδος διαφυγής
Τέλος, μια κρυφή πόρτα δεν χρειάζεται πάντα να οδηγεί σε ένα μυστικό δωμάτιο. Συχνά βλέπουμε προτάσεις όπως μια κρυφή πόρτα οδηγεί έξω από το σπίτι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έξοδος διαφυγής.

Exit mobile version