Μαγευτική. Αιθέρια. Ρομαντική. Ενας πίνακας ζωγραφικής. Οσα ταξιδιωτικά κλισέ κι αν χρησιμοποιήσεις, η πραγματικότητα της λίμνης Bled στη Σλοβενία τα υπερβαίνει.
Γαλήνη. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη λέξη να περιγράψει αυτό που ζω εδώ και λίγα λεπτά στις όχθες της λίμνης του Bled. Μόλις έχει χαράξει, το νερό ακόμα σκοτεινό μα τόσο καθησυχαστικό. Ο αέρας ελαφρύς, ψυχρός, μέσα Απριλίου και τα βουνά γύρω ακόμα χιονισμένα. Περπατώ σβέλτα για να φθάσω νωρίς στον ψηλό λόφο απέναντι, στη Mala Osojnica, να προλάβω την ανατολή του ήλιου, τη γλυκιά φροντίδα του πρωινού φωτός πάνω στα πράγματα.
Εκεί ψηλά, με την καρδιά να πασχίζει να βρει και πάλι τους ρυθμούς της, το τοπίο αρχίζει σιγά-σιγά να σχηματίζεται μπροστά μου σαν μια μεγαλοπρεπής Polaroid. Σχήματα, βάθη πεδίου και χρώματα παίρνουν τη θέση τους. Η λίμνη με το γαλάζιο της. Τα πρωινό πορτοκαλί των γυμνών ακόμα δέντρων που τινάζουν από πάνω τους τη νύχτα. Το νησάκι με τα μκροσκοπικά λευκά σπιτάκια. Το κάστρο απέναντι στην άκρη του γκρεμού. Τα βουνά με τα χιόνια στο βάθος του ορίζοντα. Οι ήχοι, καμπάνες που χτυπούν, πουλιά που λυσσομανούν, ένα μακρινό τρένο, γαλήνη.
Θυμάμαι εκείνη τη φράση ενός παλιού φίλου. Πως η φύση είναι η πιο χειροπιαστή επιβεβαίωση της ύπαρξης του Θεού. Και εδώ, στη βόρεια άκρη της Σλοβενίας, μπροστά σε αυτό το blockbuster υψηλής αισθητικής αγωγής, τη λίμνη του Bled, νιώθεις σα να συνομιλείς με κάτι πιο βαθύ. Κάτι που σε ξεπερνάει. Οντας όμως την ίδια στιγμή και στο δικό σου μέτρο. Γιατί τα πάντα σε αυτή την επιτομή του φυσικού κάλους που είναι η λίμνη του Bled, είναι φτιαγμένα στην κλίμακα του ανθρώπου, τίποτε υπερβολικό, τίποτα που να προκαλεί περιττό δέος. Ολα απόλυτα ισορροπημένα, τα πάντα αφημένα σε μία καθησυχαστική αίσθηση γαλήνης.
Πρόκειται για έναν ηδυπαθή γεωλογικό σχηματισμό, που άνετα κερδίζει μία θέση -και ψηλά μάλιστα- σε μία από τις google-friendly λίστες του τύπου “Οι 10 καλύτερες λίμνες της Ευρώπης”. Και πιστέψτε με, όλα όσα έχετε ακούσει ή διαβάσει γι’ αυτήν είναι πέρα για πέρα αληθινά. Και στις περισσότερες περιπτώσεις μάλλον λίγα μπροστά σε αυτά που θα βρείτε όταν την πλησιάσετε και την αφήσετε να σας μιλήσει από κοντά.
Τα πάντα πάνω της είναι τοποθετημένα με μία εκπληκτική σοφία. Πάρτε για παράδειγμα το νησάκι που αναδύεται στο μέσον της. Επάνω του υπάρχουν ακριβώς όσα απαιτεί η οικονομία μιας τέλειας εικόνας. Μία εκκλησία, της Κοίμησης της Θεοτόκου, με ιστορία που πάει πίσω έως τον 8ο αιώνα μ.Χ. για να φθάσει στη σημερινή γοτθική της μορφή τον 17ο αιώνα μ.Χ. Ενα ψηλό καμπαναριό 52 μέτρων, με την καμπάνα που θρυλείται ότι φέρνει τύχη σε όποιον την κάνει να αντηχεί σε όλη τη λίμνη. Μερικά βοηθητικά κτίρια και κάμποσα σκαλιά, 99 λένε όσοι τα μετρούν. Τίποτα περιττό, τίποτα φαντεζί και ακραίο. Ολα μέσα στον αέναο ρυθμό (αρχιτεκτονικό και όχι μόνο) της επικράτειας του νερού.
Για να φθάσεις πάνω σε αυτή τη μετέωρη γη χρειάζεται και πάλι να συμφιλιωθείς με το υγρό στοιχείο και τον αργό χρόνο. Οι ξύλινες βάρκες που θα σε πάνε μέχρι τα σκαλιά κινούνται νωχελικά. Ολες με κουπί. Είτε αυτές οι γεμάτες με τους Κινέζους τουρίστες, είτε εκείνες οι μικρότερες που θα νοικιάσεις για να κωπηλατήσεις μόνος σου. Ολα κυλούν με βάση την κυριαρχία της λίμνης και των ανέμων. Καμία υπερβολή, ελάχιστα μηχανικά μέσα, μόνο ηρεμία. Και ένας τόπος που επιβάλλει με την αυτάρκεια και τη χάρη του τον δικό του τρόπο σε όσους βρεθούν εκεί.
Υπάρχει απέναντι το κάστρο. Παλιό αλλά -φευ!- πρόσφατα ανακαινισμένο. Το παλαιότερο στη Σλοβενία, από το 1004 μ.Χ. υπάρχουν οι πρώτες αναφορές. Βρίσκεται ψηλά, 130 μέτρα πάνω από τη λίμνη. Καμιά 400αριά σκαλιά γρήγορων ανασών, που σε καλούν να απολαύσεις μία ασθμαίνουσα ανάβαση 20 λεπτών μέσα στο δάσος. Μπορείς να πας και με αυτοκίνητο. Ομως θα στερηθείς την ηδονή της τρελαμένης καρδιάς που θα φθάσει πάνω στο προαύλιο του Κάστρου. Και ξέπνοη θα ακουμπήσει στα τείχη για να ηρεμήσει με την εκπληκτική θέα προς τη λίμνη και τις χιονισμένες Ιουλιανές Αλπεις.
Ομως, πέρα και πάνω από όλα, στο Bled πας για ένα -ας μου επιτραπεί- προσκύνημα: Τον γύρο της λίμνης. Μία μικρή απόσταση 6-7 χιλιομέτρων συνολικά, πάνω σε όμορφες promenade και τακτοποιημένα μονοπάτια, η οποία καλύπτεται το πολύ σε δύο ώρες. Συνήθως κάνεις περισσότερο, μιας και κάθε λίγα μέτρα θα σταματάς για “μία-ακόμα-πόσες-ακόμα” φωτογραφίες μιας καρτ-ποστάλ υπερδιέγερσης. Μπορείς να κάνεις τον γύρο αργά και στοχαστικά, μπορείς να τον κάνεις τρέχοντας ή με ποδήλατο, με παρέα ή μόνος, μπορείς να τον κάνεις μέρα και νύχτα (απόλυτη ασφάλεια παντού), πρέπει, μην αμελήσεις να μην τον κάνεις το ξημέρωμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα τη γυρίσεις μία φορά. Είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις μία φορά τον γύρο της λίμνης του Bled. Ακόμα και αν έχεις λίγες ώρες μαζί της.
Τα πάντα γύρω από τη λίμνη κινούνται σε έναν adagio ρυθμό. Και όλα έχουν μια βαθιά αίσθηση του ουσιαστικού. Ακόμα και το γλυκό τους, το περίφημο Bled Cream Cake, είναι και αυτό η επιτομή της γεύσης μέσω της απλότητας. Μερικά φύλλα σφολιάτας πάνω και κάτω και ανάμεσά τους μία στρώση κρέμας και μία στρώση σαντιγί, δημιουργούν μία αρμονία γεύσεων χωρίς εκρήξεις και γκουρμέ ανησυχίες.
Και όλα αυτά μέσα σε ένα τοπίο και μία χώρα που από την εύνοια της Ιστορίας κατάφερε να μην εμπλακεί στη Βαλκανική μοίρα των εμφυλίων. Και να μπορεί να βλέπει πλέον το μέλλον με αισιοδοξία και μια λελογισμένη ευμάρεια. Φιλόξενοι με τον δικό τους τρόπο οι Σλοβένοι, μοιάζουν πολύ με τους Αυστριακούς (κάτι λογικό άλλωστε, με δεδομένη τη φυσική και πολιτισμική γειτνίασή τους). Και εντυπωσιάζουν ακόμα και τον πιο αυστηρό παρατηρητή με τον τρόπο που έχουν καταφέρει να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους. Είτε αυτό αφορά την οικονομία τους και τους μακρο-στόχους, είτε εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας που κατατρέχουν κάθε Ελληνα ταξιδιώτη (βλέπε, για παράδειγμα, την παντελή απουσία σκουπιδιών στους δρόμους).
Εχοντας περάσει δυο μέρες και ένα αξέχαστης λαμπρότητας ξημέρωμα στη λίμνη Bled, μου είναι πια ξεκάθαρο ότι αυτός ο τόπος μπορεί να φέρνει τη μεγαλοπρεπή αισθητική πλοκή των Αλπεων, στην κλίμακα του ανθρώπου. Για την ακρίβεια στην κλίμακα της ανάσας μου μέσα στην πρωινή πάχνη, εκεί κάτω από το “παλάτι του Τίτο”, με τα αγουροξυπνημένα πουλιά και τη διστακτική καμπάνα από το νησάκι, να μου θυμίζουν ότι η φύση είναι η μοναδική δυνατότητά μας να επαληθεύσουμε το θείο. Στη λίμνη του Bled όλα οδηγούν σε αυτή την αλήθεια. Και αυτό μπορείς να το πεις σίγουρα γαλήνη.
Πού βρίσκεται;
Η λίμνη του Bled βρίσκεται στα βόρεια της Σλοβενίας, στους πρόποδες των Ιουλιανών Αλπεων. Η περιοχή αυτή στην ουσία αποτελεί μία φυσική συνέχεια των ειδυλλιακών τοπίων της Αυστρίας, με πανέμορφα μικρά χωριά με ξύλινα σπίτια, πράσινα λιβάδια, χιονισμένες κορυφές και διαρκείς εναλλαγές των εικόνων. Η λίμνη βρίσκεται χωμένη ανάμεσα σε μικρούς λόφους σε υψόμετρο 501 μέτρων, με το χωριό Bled να έχει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή λίγο πάνω από 8.000 κατοίκους. Το μέγιστο βάθος της φθάνει τα 30,6 μέτρα και η θερμοκρασία του νερού το καλοκαίρι μπορεί να αγγίξει και τους 26 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος κυμαίνεται από αρκετά κάτω από το μηδέν σε μία χιονισμένη νύχτα, μέχρι και αρκετά πάνω από τους 30 βαθμούς τα καλοκαίρια, ιδίως τα πρόσφατα, όπου παρατηρούνται κι εκεί έντονα τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.
Πότε να πάτε;
Πρόκειται για τον απόλυτο four seasons προορισμό. Οι πιο “φωτογραφικοί” τύποι θα ενθουσιαστούν με την παλέτα των χρωμάτων του φθινοπώρου. Οι λάτρεις του χειμώνα θα ζήσουν μερικές σπάνιες στιγμές μεσαιωνικού μυστηρίου, με την ομίχλη και το χιόνι να καλύπτουν το νησάκι και τα γύρω χωριά. Η άνοιξη έχει και αυτή το δικό της χρώμα, με τη φύση να ξυπνά και να φέρνει και πάλι ζωή σε όλο τον τόπο. Και το καλοκαίρι είναι η εποχή που μπορεί κανείς να απολαύσει όλα όσα μπορεί να προσφέρει η λίμνη, από μπάνιο και κάμπινγκ μέχρι κάθε είδους outdoor δραστηριότητα. Τους καλοκαιρινούς μήνες πάντως υπάρχει και η περισσότερη τουριστική κίνηση και οι τιμές σε καταλύματα, φαγητό και δραστηριότητες ανεβαίνουν κάθετα. Οι μήνες με τον λιγότερο κόσμο είναι συνήθως αργά το φθινόπωρο και νωρίς την άνοιξη, όταν η λίμνη ζει σε πιο χαμηλούς τουριστικούς ρυθμούς και σου αποκαλύπτει πιο εύκολα τα μυστικά της.
Πώς θα πάτε;
Με πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, τη μικρή (δεν ξεπερνά τους 250.000 κατοίκους) και σπιρτόζικη Λουμπλιάνα. Από εκεί το Bled απέχει 35 χιλιόμετρα και μπορείτε να φθάσετε εκεί με τρένο ή με λεωφορείο. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τη λύση της ενοικίασης αυτοκινήτου. Μία λύση που έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να ανακαλύψετε και τις γύρω περιοχές που εντυπωσιάζουν με τη φυσική ομορφιά τους και τις πολλές δυνατότητες για δραστηριότητες (τον χειμώνα υπάρχουν και αρκετά χιονοδρομικά κέντρα σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη). Το πάρκινγκ στην πόλη είναι μάλλον προβληματικό τους τουριστικούς μήνες, οπότε συνίσταται η στάθμευση λίγο πιο έξω από τη λίμνη και περπάτημα. Για τους πιο περιπετειώδεις προτείνουμε να συμπεριληφθεί η επίσκεψη στη λίμνη με ένα βαλκανικό road-trip είτε από Αθήνα είτε -ακόμα καλύτερα- από Θεσσαλονίκη. Οι αποστάσεις είναι πολύ μικρότερες από όσο φαίνεται σε πρώτη εκτίμηση. Με λογικό κόστος και σύγχρονους πλέον αυτοκινητόδρομους σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, το Bled μπορεί να γίνει το απόλυτο highlight ενός τουρ στις ποικιλοτρόπως τεταμένες και αισθητικά ενδιαφέρουσες γειτονικές μας χώρες.
Πού να διασκεδάσετε;
Το έξαλλο nightlife είναι μάλλον εκτός κλίματος στο Bled. Υπάρχουν κάποια μπαρ τα οποία μένουν έως λίγο αργά τη νύχτα (μην φανταστείτε ελληνικές καταστάσεις) για όσους θέλουν ένα ήσυχο ποτό δίπλα στη λίμνη. Υπάρχει και καζίνο που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, για εκείνους που απολαμβάνουν αυτού του τύπου τις ενασχολήσεις. Η πραγματική διασκέδαση όμως στην Bled είναι οι αμέτρητες δυνατότητες που προσφέρει για κάθε είδους outdoor δραστηριότητες. Από βαρκάδες μέχρι αιωροπτερισμό και ποδηλατάδες γύρω από τη λίμνη, υπάρχει πάντα κάτι για να σας απασχολήσει μέσα στην ημέρα. Για όσους αναζητούν κάτι πιο οργανωμένο, το τουριστικό γραφείο Pr1mo Tours έχει λύσεις για όλους και για όλα.
Πού να μείνετε;
Η καλύτερη επιλογή είναι προφανώς σε κάποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα δίπλα στη λίμνη. Εμείς μείναμε στο ξενοδοχείο Park, το οποίο διαθέτει μία καλή σχέση τιμής/αξίας, σε συνδυασμό με πολλές παροχές, όπως εσωτερική πισίνα, σπα, ενοικίαση εξοπλισμού και ποδηλάτων και πολλά ακόμα. Είναι επίσης και το σημείο που μπορείς να φας το γνήσιο τοπικό γλυκό. Μία ακόμα κορυφαία επιλογή -αν και ακριβή- είναι η φημισμένη Vila Bled, με εξαιρετική θέα στη λίμνη και μεγάλο παρελθόν, καθώς εκεί διέμενε ο Στρατάρχης Τίτο μαζί με τους διάσημους φιλοξενούμενούς του, όπως ο Γκάντι. Ακόμα πιο exclusive επιλογή είναι το Grand Hotel Toplice, ένα εντυπωσιακό κτίριο από τη δεκαετία του 1930, με την πατίνα μιας άλλης εποχής και τη γοητεία να μένεις στον ίδιο χώρο που έχουν περάσει τον χρόνο τους ο πρίγκηπας Κάρολος ή ο Ντόναλντ Τραμπ (μην ξεχνάμε ότι η Μελάνια είναι Σλοβένα).
Ολα τα πρώτης γραμμής ξενοδοχεία περιλαμβάνουν και εγκαταστάσεις με θερμά ιαματικά λουτρά. Μία διαφορετική εμπειρία προσφέρει το Garden Village Bled, μία πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση στον οικοτουρισμό, με πολλές και διαφορετικές δυνατότητες διαμονής σε δεντρόσπιτα, σκηνές, κανονικά δωμάτια μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο και μόλις 300 μέτρα μακριά από τη λίμνη. Αρκετές πιο προσιτές επιλογές υπάρχουν περιμετρικά της λίμνης αλλά και μέσα στο χωριό, τόσο σε μικρά ξενοδοχεία όσο και σε λύσεις Airb&b, οι οποίες όμως δεν λειτουργούν όλο τον χρόνο.
Πού να φάτε;
Εκτός από τα εστιατόρια των προαναφερθέντων ξενοδοχείων, μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το εστιατόριο που λειτουργεί μέσα στο κάστρο. Εξαιρετική κουζίνα, με τοπικά “χρώματα” και fine-dining διάθεση, προσφέρει και μία αξιοπρόσεκτη κάβα από καλά σλοβένικα κρασιά. Bonus η εκπληκτική θέα προς τη λίμνη και τις γύρω κορυφές. Μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για τοπική κουζίνα είναι το Murka στο κέντρο της πόλης. Λειτουργεί από το 1909, φημίζεται για τη φιλόξενη εξυπηρέτησή του και για την πληθώρα των εξαιρετικών πιάτων (δοκιμάστε το μοσχαρίσιο στιφάδο με ντάμπλιγκ σχοινόπρασου). Για τοπική κουζίνα υπάρχουν καλές κριτικές και για το Mlino, το οποίο εκτός από εστιατόριο είναι και ένα πολύ ιδιαίτερο μικρό ξενοδοχείο, σε εξαιρετικό σημείο δίπλα στη λίμνη. Η πιο ελκυστική πρόταση για καφέ και ξεκούραση είναι το Cafe Belvedere, με την καλύτερη θέα στη λίμνη και -για κάποιους- την πιο γευστική Bled Cream της περιοχής. Για την καλύτερη Bled Cream πάντως παλεύει λόγω “πνευματικών δικαιωμάτων” και το καφέ στο ξενοδοχείο Park, το οποίο επίσης έχει πολύ όμορφη θέα.
Τι άλλο μπορείτε να δείτε;
Η λίμνη Bled μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο για μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εξορμήσεις στην γύρω περιοχή. Η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το επιβλητικό φαράγγι Vintgar Gorge που έχει μήκος 1,6 χιλιόμετρα και βάθος 250 μέτρα. Το διατρέχει ένα ποτάμι, το βάθος του οποίου μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή και η διάσχισή του δεν απαιτεί κάποιο ιδιαίτερο εξοπλισμό. Σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση υπάρχει το εθνικό πάρκο Triglav με πολλά μονοπάτια και αμέτρητες δυνατότητες δραστηριοτήτων στη φύση. Υπάρχει επίσης μία ακόμα πολύ όμορφη και πιο ήσυχη λίμνη, η Bohinj. Αν ταξιδεύετε με δικό σας αυτοκίνητο, υπάρχουν πολύ όμορφες ορεινές διαδρομές, μία εκ των οποίων οδηγεί και στο χιονοδρομικό κέντρο Pokljuka, με ένα εξαιρετικής αισθητικής σαλέ με πολύ καλό εστιατόριο. Υπάρχει επίσης ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών με καλή σήμανση και ακριβείς χάρτες. Για όσους μείνουν λίγο παραπάνω υπάρχει κάρτα τριών ημερών από το τοπικό γραφείο τουρισμού, μέσω της οποίας παρέχονται εκπτώσεις σε πολλές δραστηριότητες.
Το Bled Cream Cake ή Κremsnita
Το πιο φημισμένο προϊόν της περιοχής, το οποίο μάλιστα μπορείτε να πάρετε και μαζί σας σε ειδικές ισοθερμικές συσκευασίες. Αποτελείται από μία παχιά στρώση κρέμας ζαχαροπλαστικής, μία λιγότερο παχιά στρώση σαντιγί οι οποίες τοποθετούνται ανάμεσα σε τραγανά φύλλα σφολιάτας (θυμίζει ελαφρά μιλφέιγ). Ο αστικός μύθος θέλει να κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1953 από τον σεφ του Hotel Park με το όνομα Istvan Lukacevic και από τότε να παραμένει μυστική η συνταγή του. Αν και απλό στη σύλληψη, είναι πολύ τεχνικό στην κατασκευή του και απαιτεί κορυφαία υλικά για να αναδείξει τη γεύση του. Για να είναι φρέσκα, φτιάχνονται πολλές την ημέρα και κόβονται σε τετράγωνα κομμάτια των 7×7 εκατοστών (τιμή γύρω στα 5-6 ευρώ το κομμάτι).
Tip: Για να είστε βέβαιοι ότι πρόκειται για φρέσκο κέικ, θα πρέπει κατά το σερβίρισμα οι στρώσεις κρέμας να έχουν μία “ελαστικότητα”, που κάνει το γλυκό άκρως ελκυστικό.