search icon

Fine Living

Σαν Σεμπαστιάν: Το απόλυτο γαστρονομικό ταξίδι στην πόλη των αστεριών Michelin

Το Σαν Σεμπαστιάν, ή Ντονόστια για τους ντόπιους Βάσκους, βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Ισπανίας. Λένε πως αν βρεθείτε στο κέντρο του Σαν Σεμπαστιάν μπροστά από το Δημαρχείο, και σχεδιάσετε μια ακτίνα 25 χιλιομέτρων, τότε θα βρίσκεστε έναν μικρό κύκλο ανάμεσα από 16 αστέρια Michelin, σε απόσταση μόλις δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο. Υπάρχουν 17 […]

Με εξαίρεση το Κιότο της Ιαπωνίας, κανένα άλλο μέρος στον κόσμο δεν έχει μεγαλύτερη γαστρονομική αναγνώριση ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Το Σαν Σεμπαστιάν, ή Ντονόστια για τους ντόπιους Βάσκους, βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Ισπανίας. Λένε πως αν βρεθείτε στο κέντρο του Σαν Σεμπαστιάν μπροστά από το Δημαρχείο, και σχεδιάσετε μια ακτίνα 25 χιλιομέτρων, τότε θα βρίσκεστε έναν μικρό κύκλο ανάμεσα από 16 αστέρια Michelin, σε απόσταση μόλις δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο.
Υπάρχουν 17 αστέρια Michelin. Με δύο αστέρια το Mugaritz και το Amelia, με ένα αστέρι το Kokotxa, το Alameda και το Elkano. Τώρα, αν ρωτήσετε πόσα από τα εστιατόρια της Ισπανίας έχουν τρία αστέρια Michelin, θα μάθετε πως από τα εννέα συνολικά σε όλη τη χώρα, τα τρία βρίσκονται στο Σαν Σεμπαστιάν και στη γύρω περιοχή: το Arzak, το Akelarre και το Martín Berasategui.
Συμπληρωματικά, το εστιατόριο Zelai Txiki έχει βραβευτεί με Πράσινο Αστέρι Michelin στον Οδηγό 2023, το οποίο επιβραβεύει εκείνα τα εστιατόρια των οποίων η φιλοσοφία βασίζεται στη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία.

Akelarre: 3 αστέρια Michelin
Βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Igueldo, με θέα στη θάλασσα, υπό τη διεύθυνση του σεφ Pedro Subijana. Από τη δεκαετία του 1970, ο Pedro Subijana και ο Juan Mari Arzak ήταν οι κύριες κινητήριες δυνάμεις πίσω από το λεγόμενο κίνημα της Νέας Βασκικής Κουζίνας, την πρώτη γαστρονομική πρωτοπορία της Ισπανίας. Το Akelarre προσφέρει τρία διαφορετικά μενού, το ένα με πιο παραδοσιακή προσέγγιση και τα άλλα με πιο καινοτόμες προτάσεις, επιτρέποντάς σε όσους βρεθούν στο εστιατόριο να απολαύσουν την υψηλή κουζίνα με όλες τους τις αισθήσεις.

Arzak: 3 αστέρια Michelin
Το Arzak βρίσκεται σε ένα οίκημα που μετράει αίωνες. Η ιστορία αυτού του εστιατορίου ξεκίνησε με τους παππούδες του Juan Mari Arzak που έχτισαν το σπίτι το 1897, αρχικά ως κάβα και ταβέρνα. Η Paquita Arratibel, η μητέρα του Juan Mari, το μετέτρεψε σε εστιατόριο με παραδοσιακά βασκικά και ντονοστιανά πιάτα. Ήταν μέντοράς του και του δίδαξε τα πάντα για την παραδοσιακή βασκική κουζίνα. Μητέρα και γιος ένωσαν τις δυνάμεις τους το 1966. Η τεχνογνωσία της και η επιθυμία του να καινοτομεί εξελίχθηκε σταδιακά στην υπογραφή της μαγειρικής του Arzak. Από τη δεκαετία του ’90, η κόρη του Elena είναι επικεφαλής του εστιατορίου.
Το εστιατόριο προσφέρει στους επισκέπτες δύο διαφορετικές επιλογές: ένα μενού γευσιγνωσίας και ένα μενού à la carte που περιλαμβάνει ένα απεριτίφ, ένα ορεκτικό, ένα κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο.

Martin Berasategui: 3 αστέρια Michelin
Επτά χιλιόμετρα από την πόλη, μέσα στη φύση, βρίσκεται το εστιατόριο Martin Berasategui. Από τότε που άνοιξε το 1993, ο σεφ Berasategui κερδίζει βραβεία. Είναι ο σεφ με τα περισσότερα αστέρια Michelin στην Ισπανία και τρίτος στον κόσμο και τελικά, σεφ της χρονιάς το 2019.
Το εστιατόριο του Martin Berasategui προσφέρει μενού γευσιγνωσίας και μενού με περισσότερα από 25 πιάτα για να διαλέξει κανείς.

Η γαστρονομική αξία του Σαν Σεμπαστιάν δεν αναγνωρίζεται μόνο από τον Οδηγό Michelin. Η λίστα του περιοδικού “Restaurant” συμπεριλαμβάνει το Mugaritz του Andoni Luis Aduriz ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο με την όγδοη θέση στη λίστα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, το 2019, ενώ το εστιατόριο Arzak έχει επίσης συμπεριληφθεί μεταξύ των 10 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο, από το 2006, με τη Elena Arzak να αναδεικνύεται η καλύτερη γυναίκα σεφ του κόσμου.
Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται ότι η πόλη του Σαν Σεμπαστιάν φιλοξενεί την πρώτη σχολή γαστρονομίας στον κόσμο, το Basque Culinary Center.

Το Mugaritz του Andoni Luis Aduriz

Το Σαν Σεμπαστιάν δεν μένει μόνο στην υψηλή γαστρονομία
Το Bacalao al pil pil είναι το πιο διάσημο βασκικό πιάτο και τα Pintxos η βασκική εκδοχή των τάπας. Η γεωγραφική θέση του Σαν Σεμπαστιάν του δίνει πρόσβαση στα πιο φρέσκα θαλασσινά της περιοχής. Μερικά από τα πιο εμβληματικά τοπικά πιάτα επικεντρώνονται στα θαλασσινά, όπως το bacalao al pil pil δηλαδή μπακαλιάρος τηγανισμένος για ώρα ελαιόλαδο και σκόρδο.
Τα Pintxos, από την άλλη, είναι τα βασκικού στιλ τάπας, μικρά κομμάτια ψωμιού, με διάφορα υλικά -από ισπανικό ζαμπόν, γαρίδες και αντζούγιες μέχρι τυρί, chorizo ή κροκέτες από άγρια μανιτάρια. Συνήθως τοποθετούνται κατά μήκος του μπαρ για να συνοδεύσουν το ποτό σας και στο τέλος της νύχτας μετράνε τις οδοντογλυφίδες σας και πληρώνετε τον λογαριασμό.
Στο Σαν Σεμπαστιάν τα επιδόρπια δεν μένουν στο παρασκήνιο με το pastel vasco και το pantxineta να είναι δύο από τα πιο νόστιμα και πιο δημοφιλή. Το πρώτο που μοιάζει με τάρτα γεμισμένη με κρέμα βανίλιας ή αμυγδάλου ενώ το δεύτερο φτιάχνεται από σφολιάτα γεμισμένη με κρέμα και από πάνω πασπαλισμένα αμύγδαλα.
Εξωτερική Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Exit mobile version