search icon

Fine Living

Πώς το σαπούνι κάνει τη μεγάλη επιστροφή στον κόσμο της περιποίησης

«Αυτή μπορεί κάλλιστα να είναι η πιο σημαντική ανακοίνωση ομορφιάς που θα διαβάσετε ποτέ» γράφει η διαφήμιση του σαπουνιού Lux της δεκαετίας του ’60 με την Sophia Loren. Από το πανάρχαιο φυσικό πράσινο σαπούνι Χαλεπίου με ελαιόλαδο και δαφνέλαιο -που λέγεται ότι χρησιμοποιούσε για το μπάνιο της η Κλεοπάτρα- μέχρι τo φημισμένο Savon de Marseille […]

Loewe / Photo: @loewe_perfumes/Instagram

Η νέα τάση θέλει κορυφαίους οίκους μόδας και ομορφιάς να παρασκευάζουν σαπούνια με εκλεκτά αρώματα.

«Αυτή μπορεί κάλλιστα να είναι η πιο σημαντική ανακοίνωση ομορφιάς που θα διαβάσετε ποτέ» γράφει η διαφήμιση του σαπουνιού Lux της δεκαετίας του ’60 με την Sophia Loren. Από το πανάρχαιο φυσικό πράσινο σαπούνι Χαλεπίου με ελαιόλαδο και δαφνέλαιο -που λέγεται ότι χρησιμοποιούσε για το μπάνιο της η Κλεοπάτρα- μέχρι τo φημισμένο Savon de Marseille που παρασκευάζεται στη Μασσαλία από την Αναγέννηση και την εγκατάσταση Form Follows Formulation του Βέλγου αρχιτέκτονα Nicolas Schuybroek στα πλαίσια του φετινού Salone del Mobile με τις εκατοντάδες πλάκες σαπουνιού στο νέο κατάστημα της Aesop, η ιστορία του σαπουνιού διασχίζει αιώνες.

Dior / Photo: www.dior.com

H αναβίωση των soap bars
Πρόσφατα, μια νοσταλγία για την αργή, απολαυστική τελετουργία του μπάνιου έφερε στο προσκήνιο την τάση για πολυτελή σαπούνια. Διάσημα brands μόδας και ομορφιάς ανταποκρίθηκαν στη ζήτηση παρασκευάζοντας σαπούνια με κορυφαία αρώματα.
Παριζιάνικη αίγλη φέρνουν στο μπάνιο τα στρογγυλά σαπούνια της Celine, χαραγμένα με το μοτίβο Triomphe, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε συρτάρια και ντουλάπια για να εμπλουτίσουν με το άρωμά τους ρούχα και λευκά είδη. Σε σετ τριών τεμαχίων, σχεδιάστηκαν για να μεταφέρουν πιστά κάθε αρωματική σύνθεση του οίκου, από τις νότες εσπεριδοειδών του Parade μέχρι το τριαντάφυλλο και την λευκή ίριδα του La Peau Nue.
Η Chanel παρουσίασε το N°5 The Bath Soap, για μια απτική εμπειρία του εμβληματικού αρώματος και η Dior, που κάθε φθινόπωρο συλλέγει το τριαντάφυλλο Granville από κήπους στην κοιλάδα του Λίγηρα, δημιούργησε το Prestige Le Savon, ένα σαπούνι με αναπλαστικές ιδιότητες και λεπτό άρωμα τριαντάφυλλου. Τα περίφημα αρώματα της Jo Malone, όπως το Lime, Basil & Μandarin με την εξωτική φρεσκάδα του λάιμ, τον πιπεράτο βασιλικό και το λευκό θυμάρι, εμπλουτίζουν σαπούνια με πλούσιο αφρό, κλεισμένα σε όμορφες συσκευασίες.

Κάποιοι σχεδιαστές φαντάζονται τη μπάρα σαπουνιού ως διακοσμητικό αντικείμενο: η Loewe ενσωματώνει ένα λινό σχοινί στα σαπούνια της για να κρεμαστούν στο μπάνιο. Mε δελεαστικά αρώματα από τη συλλογή Home Scents όπως το φρέσκο και πράσινο Tomato Leaves εμπλουτισμένο με απολεπιστικά σωματίδια κόκκινων φυκιών, το μεσογειακό Oregano και το καταπραϋντικό Scent of Marijuana με shea butter, είναι εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή πρακτική ενσωμάτωσης θεραπευτικών βοτανικών αποσταγμάτων στις τελετουργίες του μπάνιου.

Jo malone / Photo: @jomalonelondon/Instagarm
Diptyque / Photo: @diptyque/Instagram
Celine / Photo: www.celine.com
Maison Francis Kurkdjian / Photo: www.franciskurkdjian.com
Creed, Bath and Body Collection / Photo: @creedfragrance/Instagram

Oι οβάλ μπάρες σαπουνιού της Diptyque ξεχωρίζουν τόσο για το άρωμα όσο και για τις ανάγλυφες διακοσμήσεις τους. Όπως το σαπούνι Tam Dao, με χαραγμένο στην επιφάνεια του έναν ελέφαντα, που αιχμαλωτίζει το ομώνυμο ξυλώδες και πικάντικο άρωμα εμπνευσμένο από την παιδική ηλικία στην Ινδοκίνα του συνιδρυτή του οίκου Yves Coueslant. O παριζιάνικος οίκος διαθέτει μια συλλογή επτά αρωματικών σαπουνιών, από το 34 Βοulevard Saint Germain, μια αιθέρια συμφωνία από κεχριμπάρι και πατσουλί με νότες τριαντάφυλλου και κανέλας, μέχρι το Eau des Sens, ένα ιδιαίτερο αρωματικό μπουκέτο με άνθη πορτοκαλιάς, καρπό άρκευθου και ρίζα αγγελικής.
Η νέα σειρά σαπουνιών του ταλαντούχου αρωματοποιού Francis Kurkdjian είναι αρωματισμένη με δημιουργίες από τις σειρές À la rose, 724, ΟUD και Αqua. Xαραγμένα με το μονόγραμμα του οίκου και εμπλουτισμένα με λάδι καρύδας, δημιουργούν έναν απαλό και αέρινο αφρό και υπόσχονται μια ολιστική εμπειρία αρώματος, από το φρουτώδες και ηλιόλουστο Aqua Celestia Cologne forte, μια σύνθεση με περγαμόντο, νότες φραγκοστάφυλου, μιμόζας και γιασεμιού μέχρι το πληθωρικό Baccarat Rouge 540 με τη λάμψη του σαφράν και τους ξυλώδεις τόνους του κέδρου.

Για την Creed, την αρωματοποιία με έδρα το Παρίσι και ιστορία 250 ετών, τα πολυτελή σαπούνια δεν είναι κάτι καινούριο. Η σειρά Bath & Body, εκτός από ενυδατικά αφρόλουτρα και body wash, περιλαμβάνει και χειροποίητα σαπούνια εμπλουτισμένα με ορισμένα από τα πιο ευπώλητα αρώματά της, όπως το unisex Silver Mountain Water που αιχμαλωτίζει την παγωμένη λάμψη του ελβετικού αλπικού τοπίου εξισορροπώντας νότες εσπεριδοειδών με γλυκό φραγκοστάφυλο και γοητευτικό musk.
Eξωτερική Φωτογραφία: @loewe_perfumes/Instagram

Exit mobile version