Στην εποχή της συνεχούς αναζήτησης νέων γευστικών συγκινήσεων, οι μέρες όπου ένα fruit punch με μερικές φυσαλίδες και λίγα φανταχτερά κομμάτια φρούτων ονομαζόταν κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ έχει παρέλθει. Είναι ο καιρός των mocktails.
Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εντρυφούν στον κόσμο των πρώτων υλών, όχι μόνο στον χώρο του dining αλλά σε όλο το φάσμα της γαστρονομίας, ο χώρος των spirits δεν θα μπορούσε να μείνει μακριά από τα φώτα της εξέλιξης. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο οι πιο ταλαντούχοι bartenders εισάγουν νέα αποστάγματα και αρωματικές πινελιές στις δημιουργίες τους συνεπαίρνει τους θαμώνες των μπαρ που δεν ακολουθούν την πεπατημένη και, τελευταία όλο και περισσότερο, τους προκαλεί να μαγέψουν με τις δημιουργίες τους το δυσκολότερο ίσως κοινό –όσους δεν πίνουν καν αλκοόλ. Oλο και περισσότεροι θέλουν να δοκιμάσουν αυτές τις περίτεχνες δημιουργίες, ανάμεσά τους και οι λάτρεις του αλκοόλ οι οποίοι έχουν αρχίσει να “υιοθετούν” αυτό το trend.
Η αυξανόμενη ζήτηση για μη αλκοολούχα κοκτέιλ διαφαίνεται και από το γεγονός ότι σήμερα πλέον όλα τα bars, είτε στεγάζονται σε κάποιο διάσημο ξενοδοχείο είτε σε κάποιο πολυσύχναστο προορισμό διασκέδασης, περιλαμβάνουν στον κατάλογό τους τουλάχιστον ένα mocktail για το οποίο δηλώνουν περήφανοι. Συχνά μάλιστα το στοιχείο που θα προσελκύσει τον πελάτη και θα τραβήξει το βλέμμα του στο μενού, είναι κάποιο ασυνήθιστο συστατικό που αποτελεί και το μυστικό το οποίο απογειώνει τη γεύση. Κι αν όλα ξεκίνησαν με το να προστίθενται εξωτικές ποικιλίες λάιμ σε μια Virgin Margarita, σήμερα συναντούμε όλο και περισσότερες δημιουργίες εμπνευσμένων bartenders που θα «κρύψουν» εκρηκτικές σταγόνες αποστάγματος λουίζας σε ένα Mai Tai, ή bitters καβουρδισμένου αμυγδάλου σε ένα -κάθε άλλο παρά- Οld fashioned. Τo «Mojito» αντί για ρούμι συνδυάζει χυμούς από φρούτα, η Pina Colada μπορεί να αντικαταστήσει το αλκοόλ με κρέμα καρύδας, ενώ το “θηλυκό” Cosmopolitan μετατρέπεται σε Virgin Cosmopolitan με χυμό πορτοκαλιού, κράνμπερι, λάιμ και σόδα.
Τσιμπημένα; Ισως. O κυριότερος λόγος για τις υψηλές τιμές των μη αλκοολούχων κοκτέιλ είναι το υψηλό κόστος των συστατικών τους, καθώς τις περισσότερες φορές αποτελούνται από ευφάνταστα αποστάγματα, σιρόπια και bitters, που μάλιστα χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν απουσιάζει το αλκοόλ ώστε να ενισχυθεί η γεύση. Είναι δε τόσο πρωτότυπα που πολλοί επιλέγουν κάποιο από τα mocktails που θα βρουν στα διάφορα μενού όχι επειδή απεχθάνονται το αλκοόλ, αλλά επειδή εντυπωσιάζονται από τη σύνθεσή τους. Κάτι ακόμα που κάνει όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες μπαρ να θέλουν να επεκτείνουν τον κατάλογό τους με μη αλκοολούχες επιλογές είναι πως αποτελούν για κάποιους όλο και συχνότερα το «δεύτερο ποτήρι» έπειτα από ένα κλασικό κοκτέιλ.
Ομως είναι η δημιουργία των ίδιων των spirits αυτή που αποτελεί αναμφίβολα τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους mixologists. Οι ελαφρότερες, αρωματικές και φρουτώδεις επιλογές, καταλήγουν οι ειδικοί, είναι ευκολότερο να πετύχουν σε σχέση με ένα alcohol free Mahattan ή ένα old-fashioned, αφού είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί μια πιο πλούσια, χειμωνιάτικη γεύση. Κάτι τέτοιο όμως κάθε άλλο παρά τροχοπέδη αποτελεί αφού η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται, καθώς διευρύνεται και το φάσμα γεύσεων και υλικών με τα οποία πειραματίζονται οι mixologists και στα μενού των «ψαγμένων» μπαρ ξεφυτρώνουν συνεχώς νέες προτάσεις. Ειδικά στη χώρα μας οι ταλαντούχοι νέοι bartenders υπόσχονται θαύματα, κρύβοντας στη φαρέτρα τους bitters λεβάντας και δεντρολίβανου, αποστάγματα κυκλαδίτικων εσπεριδοειδών και τόσα ακόμη υλικά που υμνούν την ελληνική φύση.