Το πώς περνάμε την πρώτη ώρα της ημέρας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεση, την ψυχική ενέργεια και την υγεία μας.

Για πολλούς από εμάς, το πρωί μεταμορφώνεται γρήγορα σε μια έκρηξη σκέψεων που τροφοδοτείται από την καφεΐνη και το άγχος για τις υποχρεώσεις που ακολουθούν. Αυτό που κάνουμε την πρώτη ώρα μόλις ξυπνάμε μάς καθορίζει για το υπόλοιπο της ημέρας μας -είναι σαν τα σταθερά θεμέλια πάνω στα οποία χτίζουμε το 24ωρό μας.
Ας επιλέξουμε σοφά και με σύνεση τι θα κάνουμε αυτήν την πρώτη ώρα. Με μερικά απλά βήματα, ο καθένας μπορεί να μετατρέψει αυτή την πολύτιμη ώρα σε όχημα για καθημερινές μικρές επιτυχίες.

Πώς να κάνετε την πρώτη ώρα της ημέρας να μετράει

Ας αποσυνδεθούμε -κι ας συνδεθούμε- με τον εαυτό μας
Σήμερα, τα smartphone μάς κρατούν δέσμιους στα e-mail, στο LinkedIn, το Facebook, το WhatsApp και στα μηνύματα, σχεδόν όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Αυτός ο εθισμός, να ανοίγουμε το κινητό αμέσως μόλις ξυπνήσουμε, μας διοχετεύει άγχος σε μια ώρα της ημέρας που θα μπορούσε να εστιάσει στην ηρεμία και χαλάρωση. Ας αποσυνδεθούμε από όλα αυτά και ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και να ξεκινήσουμε τη μέρα με πιο καθαρό μυαλό.

Ας βάλουμε τον εαυτό μας στην κορυφή της λίστας των υποχρεώσεων
Πρώτα απ ‘όλα, να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τον χρόνο και το πρόγραμμά μας. Η κατάλληλη ώρα πριν αρχίσουμε να δίνουμε την ενέργειά μας, την εστίασή μας και την προσοχή μας σε όλα τα υπόλοιπα, είναι η πρώτη ώρα μόλις ξυπνήσουμε. Οφείλουμε στον εαυτό μας να αφιερώσουμε χρόνο για να σκεφτούμε τα πλάνα μας, τις επιθυμίες μας και να οργανώσουμε μερικές στιγμές αυτοφροντίδας μέσα στη μέρα. Το να ξεκινάς από τον εαυτό σου δεν είναι εγωιστικό, είναι απαραίτητο.

Πέντε ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε το πρωί στον εαυτό μας
-Τι ενέργεια θέλεις να έχεις σήμερα;
-Ποιος μπορεί να σε βοηθήσει;
-Τι μπορείς να κάνεις για να φέρεις τον εαυτό σου πιο κοντά στο σημείο που θέλει να είναι σε ένα χρόνο από τώρα;
-Τι περιμένεις περισσότερο για αυτή τη μέρα;
-Για τι είσαι περισσότερο ευγνώμων σήμερα;
Μπορούμε να προσαρμόσουμε τις ερωτήσεις ανάλογα με τα δικά μας, προσωπικά θέλω. Μερικές φορές, αν δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε, οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να δώσουν κάποια κατεύθυνση στους στόχους μας.

Φάε πρώτα τον βάτραχο
Υπάρχει ένα παλιό ρητό, που συχνά λανθασμένα αποδίδεται στον Μαρκ Τουέιν: «Αν φας ένα ζωντανό βάτραχο πρώτο πράγμα το πρωί, τίποτα χειρότερο δεν θα σου συμβεί την υπόλοιπη μέρα». Με άλλα λόγια, είναι καλή ιδέα να ξεμπερδέψουμε από νωρίς με τις δύσκολες εκκρεμότητες.

Ήπια άσκηση και διατάσεις
Οι διατάσεις βελτιώνουν την κυκλοφορία, ανακουφίζουν από την ένταση και αυξάνουν την ευλυγισία που χρειάζεται το σώμα το πρωί πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα. Ο ύπνος στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί στο σώμα ακαμψία, επομένως πρέπει να «ζεσταθεί» πριν ξεκινήσουμε τις απότομες κινήσεις. Οι διατάσεις κάνουν το αίμα να κινείται πιο γρήγορα και φέρνουν την κυκλοφορία στα άκρα. Ας δοκιμάσουμε να κάνουμε μερικές διατάσεις για 30 δευτερόλεπτα καθημερινά για να ανακουφίσουμε οποιοδήποτε πιασμένο σημείο ή άρθρωση που χρειάζεται λίγο ζέσταμα.

Ας στρώσουμε το κρεβάτι μας
Είναι μία μηχανική κίνηση που μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσουμε το μυαλό μας. Η τακτοποίηση, η οργάνωση, η ετοιμασία του καφέ, η προετοιμασία του μεσημεριανού γεύματος, είναι μερικές ακόμα δραστηριότητες με τον ίδιο σκοπό. Επίσης, όταν επιστρέψουμε στο σπίτι θα βρούμε ένα τακτοποιημένο περιβάλλον μετά από μια απαιτητική μέρα.

Είναι η κατάλληλη ώρα να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε την ημέρα μας
Υπάρχει μία κρυφή δύναμη στην οπτικοποίηση. Όταν φανταζόμαστε τον εαυτό μας να κάνει κάτι, έχουμε τη θέληση να προχωρήσουμε και να το υλοποιήσουμε. Ας σκεφτούμε τους στόχους που έχουμε θέσει και θέλουμε να πετύχουμε. Ας σχεδιάσουμε πώς θα τα καταφέρουμε και ας προσθέσουμε μερικά πράγματα στον ημερήσιο προγραμματισμό ή στη λίστα εργασιών μας που θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ουσιαστικά, μ’ αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε το άγχος, ότι ένας στόχος μας μένει ημιτελής, ή το στρες, ότι υπάρχει κάτι που περιμένει να το ολοκληρώσουμε. Αν έχουμε το μυαλό μας καθαρό την πρώτη ώρα της ημέρας, θα αυξήσουμε τη συνολική παραγωγικότητά μας για όλο το υπόλοιπό της.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image