H κόρη του Sir James Paul McCartney των Beatles είναι η βασίλισσα της βρετανικής βιομηχανίας της Μόδας.

Ορκισμένη χορτοφάγος, φανατική αντικαπνίστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, η δημοφιλής Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας, με την πλούσια ακτιβιστική δράση -όπως άλλωστε και η μητέρα της- έχει καταφέρει να κάνει αναγνωρίσιμα στα διεθνή defile μόδας το moto της «όχι στις φυσικές γούνες και στα δέρματα ζώων», κερδίζοντας με αυτή τη στάση ζωής και επιχειρηματικής παρουσίας χιλιάδες φανς, μεταξύ αυτών και τις διάσημες φίλες της, από τη Madonna, την Taylor Swift και τη Liv Tyler έως τη Gwyneth Paltrow και την Kate Moss.

Ηταν μόλις 16 ετών όταν ξεκινούσε την καριέρα της στη βιομηχανία της μόδας, κάνοντας πρακτική στον διάσημο οίκο Christian Lacroix. Παράλληλα σπούδαζε στο Ravensbourne College of Design and Communication, ενώ λίγα χρόνια αργότερα τη συναντάμε στα θρανία του φημισμένου Central Saint Martins College of Art and Design.

Πώς η Stella McCartney κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους μεγάλους οίκους Μόδας
Ο Paul και η Linda McCartney με τα παιδιά τους James, Mary και τη μικρή Stella στην αγκαλιά της μητέρας της.

Η αποφοίτησή της, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, αφήνει κυριολεκτικά εποχή. Παρουσιάζει ένα άκρως εντυπωσιακό running show, χρησιμοποιώντας για τις δημιουργίες της τα πλέον ακριβοθώρητα για την εποχή, μοντέλα, Naomi Campbell και Kate Moss. Από εκεί και πέρα η φήμη της παίρνει σταδιακά την ανιούσα και το όνομά της εδραιώνεται μεταξύ των διεθνών κύκλων μόδας, «σπάζοντας» τα στενά όρια των βρετανικών συνόρων.

Το 1997 κερδίζει τη θέση της creative director στον παριζιάνικο οίκο μόδας Chloe, διαγράφοντας μία εκπληκτική πορεία, τόσο για την ίδια όσο και για τον οίκο, σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο. Σύντομα ξεκινά το δικό της brand name, παρουσιάζοντας το 2001 την πρώτη προσωπική της συλλογή στο Παρίσι. Δύο χρόνια μετά κυκλοφορεί το πρώτο της άρωμα, με την επωνυμία -φυσικά- Stella, ενώ λίγο αργότερα λανσάρει και μια σειρά βιολογικών προϊόντων περιποίησης δέρματος, αλλά και την πρώτη της συλλογή παιδικών ενδυμάτων για το κατάστημα λιανικής Gap Inc.

Πώς η Stella McCartney κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους μεγάλους οίκους Μόδας
Kate Moss και Stella McCartney για τον οίκο Chloe, 1998

Ωστόσο, σημείο σταθμός στην καριέρα της, ήταν ο Σεπτέμβριος του 2010, όταν η Αdidas τη διορίζει ως creative director της Team GB για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 – η πρώτη φορά στην ιστορία των Aγώνων που κορυφαίος fashion designer σχεδιάζει ρούχα για τους συμμετέχοντες μιας χώρας, σε όλα μάλιστα τα αγωνίσματα. Μία τετραετία αργότερα επιστρέφει στην ίδια θέση, σχεδιάζοντας τα ρούχα των Βρετανών αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Το 2018, η Meghan Markle επιλέγει για τη δεξίωση του γάμου της με τον πρίγκιπα Harry, ένα εντυπωσιακό φόρεμα με λαιμόκοψη με την υπογραφή της Stella McCartney, κερδίζοντας τις θετικές κριτικές του βρετανικού Τύπου και αποφέροντας έξτρα πόντους αναγνωρισιμότητας στην εκκεντρική σχεδιάστρια.

Όπως και η μητέρα της, είναι πιστή χορτοφάγος και οι δημιουργίες της το αντανακλούν. Απουσιάζει η χρήση γούνας και δέρματος στις συλλογές που υπογράφει και χαρακτηρίζει ως “άκαρδους” όσους χρησιμοποιούν ζωικά προϊόντα. “Είμαστε αυτό που τρώμε, είμαστε αυτό που φοράμε. Aν θέλουμε να αλλάξουμε την ιστορία και να σώσουμε τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές, πρέπει να αναλάβουμε δράση – από το να σταματήσουμε να τρώμε κρέας, μέχρι να σταματήσουμε τους άσκοπους θανάτους ζώων για τη μόδα”.
Σήμερα, το brand περιλαμβάνει γυναικεία ready to wear, παιδικά ρούχα, αξεσουάρ, μαγιό, εσώρουχα, προϊόντα ομορφιάς και διαθέτει 51 ανεξάρτητα καταστήματα με την επωνυμία Stella McCartney, από το Manhattan και το Λονδίνο μέχρι το L.A. και το Τόκιο. Παράλληλα, οι συλλογές της διανέμονται σε περισσότερες από 77 χώρες και σε πάνω από 800 καταστήματα λιανικής μόδας.

Πώς η Stella McCartney κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους μεγάλους οίκους Μόδας
Η Falabella της Stella McCartney είναι μία από τις πιο δημοφιλείς it-bags από την εμφάνισή της το 2010. Κατασκευασμένη αποκλειστικά από φυτικό δέρμα αποδεικνύει ότι η μόδα και ο σεβασμός προς τη φύση και τα ζώα μπορούν να συνυπάρχουν.
Πώς η Stella McCartney κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους μεγάλους οίκους Μόδας
23 Old Bond Street στο Λονδίνο

Ο ευτυχισμένος γάμος, τα τέσσερα παιδιά και το beef με τη Victoria Beckham
Η 52χρονη, σήμερα, σχεδιάστρια είναι παντρεμένη με τον πρώην εκδότη του Wallpaper και νυν creative director της Adidas, Alasdhair Willis. Μαζί έχουν τέσσερα παιδιά, δύο κόρες και δύο γιους. Οι δυο τους γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ραντεβού, όταν η McCartney έπαιρνε συνέντευξη από τον Willis για τη θέση του συμβούλου της εταιρείας της. «Ηταν έρωτας από την πρώτη ματιά» παραδέχεται η ίδια, χρόνια αργότερα, σε συνέντευξή της στη Vogue, ενώ ποζάρει με τα παιδιά της για το εξώφυλλο του Ιανουαρίου του 2020, μπροστά στον φακό της Annie Leibovitz.

Πώς η Stella McCartney κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους μεγάλους οίκους Μόδας
Με τον σύζυγό της Alasdhair Willis σε αγώνα τένις στο Wimbledon
Πώς η Stella McCartney κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους μεγάλους οίκους Μόδας
Η σχεδιάστρια αποφεύγει να ανεβάζει φωτογραφίες με τα πρόσωπα των τεσσάρων παιδιών της στα social θέλοντας να τα προστατεύσει. Η συγκεκριμένη είναι από τη γιορτή της μητέρας, με λεζάντα “σας ευχαριστώ που με επιλέξατε για μαμά σας”. Instagram: @stellamccartney
Πώς η Stella McCartney κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους μεγάλους οίκους Μόδας
Mε τον διάσημο μπαμπά Sir Paul, στην έκθεση “Paul McCartney Photographs 1963-64: Eyes of the Storm” στη National Portrait Gallery του Λονδίνου, 2023. Credit: Getty Images / Ideal Image

Το 2005, Willis και McCartney, υποδέχτηκαν το πρώτο τους παιδί, τον γιο τους Miller και το 2010 το τελευταίο, την κόρη τους Reiley. Μάλιστα, η Reiley, άθελά της είχε σταθεί αφορμή στο να χαλάσει η φιλία μεταξύ της μητέρας της, Stella και της Victoria Beckham, όταν το 2017 βρέθηκε καλεσμένη στο πάρτι για τα 6α γενέθλια της κόρης των Beckham, Harper στο παλάτι του Buckingham. Τότε ο μπαμπάς της Harper, David Beckham δημοσίευσε στους λογαριασμούς του στα social media, ένα στιγμιότυπο στο οποίο Harper και Reiley, πόζαραν σε μία ομαδική φωτογραφία, παρέα με την πριγκίπισσα Ευγενία.

Η Stella ανέβασε τότε ένα video μέσα από το οποίο εξέφραζε έντονα τον θυμό της γι’ αυτή την παραβίαση της προσωπικής ζωής της κόρης της, την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά ανέκαθεν προσπαθούσε να προστατεύσει! Ομως δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος που οι δύο φίλες απομακρύνθηκαν. Εναν χρόνο αργότερα, το 2018, η Victoria «έκλεψε» την νταντά των παιδιών της Stella, προσφέροντάς της καλύτερη αμοιβή. Και αυτή η κίνηση ήταν κάτι που εξόργισε τη Βρετανή σχεδιάστρια μόδας ώστε να κόψει κάθε δεσμό με την πρώην αχώριστη φίλη της.
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image