Κοσμήματα με πολύτιμους ή ημιπολύτιμους λίθους όπως το σπινέλιο και οι τουρμαλίνες Paraiba στέκονται επάξια απέναντι στους παραδοσιακούς και πανάκριβους πολύτιμους λίθους όπως τα διαμάντια, τα ζαφείρια, τα σμαράγδια.

Οι περισσότεροι από εμάς ίσως δεν έχουμε ακούσει ποτέ τα παράξενα ονόματα spinel (σπινέλιο) και τουρμαλίνες Paraiba. Ωστόσο, στον λαμπερό μικρόκοσμο που περιστρέφεται γύρω από το εμπόριο πολύτιμων λίθων και τις επενδύσεις σ’ αυτούς, οι δύο αυτοί λίθοι είναι γνωστοί εδώ και χρόνια. Η διαφορά είναι ότι η αξία τους αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο.
Με τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, τα σπίνελ και τα Paraiba αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να ξεχωρίσουν και να έχουν κάτι φυσικό αλλά και μοναδικό -μάλιστα κάποιοι επίδοξοι γαμπροί αντί για δαχτυλίδια με διαμάντια να προτιμούν αυτά με τουρμαλίνες αλλάζοντας την παράδοση.

Πολύτιμοι λίθοι: Το σπινέλιο και οι τουρμαλίνες είναι παντοτινά και πολύ πιο οικονομικά
Η ποιότητα και η λάμψη των σπίνελ είναι τέτοια ώστε να θεωρούνται πολύτιμοι λίθοι και δεν είναι λίγες οι φορές που τα κόκκινα σπίνελ τα έχουν μπερδέψει με τα ρουμπίνια.

Αντίστοιχα, οι συλλέκτες ψάχνουν πλέον πέρα από τα λεγόμενα «big 4» -τα ακριβά και σπάνια διαμάντια, ρουμπίνια, σμαράγδια και ζαφείρια-, για να εμπλουτίσουν τη γκάμα τους. Ενδεικτικό της αναγνώρισης των σπίνελ είναι ότι ένα δαχτυλίδι φτιαγμένο με τον λίθο αυτό το οποίο πουλήθηκε 7.700 δολάρια πέρυσι, φέτος πληρώθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία στον πελάτη για να αντικατασταθεί με 38.400 δολάρια, ενώ υπάρχουν κοσμήματα με spinels που έχουν πουληθεί από τον οίκο Christie’s για 3 εκατομμύρια ευρώ.

Το «Ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκιπα» που ήταν τελικά το μεγαλύτερο άκοπο σπίνελ του κόσμου
Οι διαυγείς κρύσταλλοι σπίνελ είναι ένα είδος ορυκτού που οφείλει τα πανέμορφα χρώματά του στο χρώμιο, όπως άλλωστε συμβαίνει με τα ρουμπίνια και τα σμαράγδια. Έχουν σκληρότητα 8 στην κλίμακα Mohs (το διαμάντι έχει 10), πολλά χρώματα, όπως ροζ, κόκκινο, λεβάντα, βιολετί, έντονο μπλε, πράσινο, καφέ, μαύρο και εξορύσσονται κυρίως στο Αφγανιστάν, στη Βιρμανία, στο Τατζικιστάν, στη Σρι Λάνκα και σε κάποιες αφρικανικές χώρες. Στην Ελλάδα, κρύσταλλοι σπινελίου έχουν ανακαλυφθεί στα παλιά σμυριδορυχεία της Νάξου και στη μικρή Λάκκα της Σάμου.

Πολύτιμοι λίθοι: Το σπινέλιο και οι τουρμαλίνες είναι παντοτινά και πολύ πιο οικονομικά
Δακτυλίδι του 19ου αιώνα από σπινέλιο προέλευσης Τατζικιστάν και διαμάντια. Photo: www.bonhams.com
Πολύτιμοι λίθοι: Το σπινέλιο και οι τουρμαλίνες είναι παντοτινά και πολύ πιο οικονομικά
Το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα -Imperial State Crown- κοσμεί το περίφημο 170 καρατίων «Ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκιπα», που αποδείχθηκε ότι είναι το μεγαλύτερο άκοπο σπινέλιο στον κόσμο. Photo: Wikipedia

Η ποιότητα και η λάμψη τους είναι τέτοια ώστε να θεωρούνται πολύτιμοι λίθοι και δεν είναι λίγες οι φορές που στη διάρκεια της ιστορίας τα κόκκινα σπίνελ τα έχουν μπερδέψει με τα ρουμπίνια. Γι’ αυτό και στολίζουν σήμερα κοσμήματα του βρετανικού στέμματος, με πιο διάσημο το περίφημο 170 καρατίων «Ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκιπα», που αποδείχθηκε ότι είναι το μεγαλύτερο άκοπο σπινέλιο στον κόσμο, καθώς και το «Ρουμπίνι του Τιμούρ». Σπίνελ στολίζει και το αυτοκρατορικό στέμμα της Ρωσίας που κόσμησε το κεφάλι της Μεγάλης Αικατερίνης.

Οι τουρμαλίνες Paraibas ως εναλλακτική στους παραδοσιακούς πολύτιμους λίθους
Οι τουρμαλίνες (tourmanlines) είναι ορυκτά με μεγάλη διαφάνεια και σκληρότητα, με διάφορα χρώματα και πολλές παραλλαγές (σορλίτη, δραβίτη, ρουβελίτη κ.ά.) που ήρθαν στην Ευρώπη από την Κεϋλάνη και την Ινδία στις αρχές του 18ου αιώνα, χάρη στους Ολλανδούς.
Οι τουρμαλίνες Paraiba ανακαλύφθηκαν μόλις το 1989, στην ομώνυμη πολιτεία της Βραζιλίας από την οποία βαφτίστηκαν επισήμως, και θεωρήθηκαν από τους πιο σπουδαίους πολύτιμους λίθους στον κόσμο. Μάλιστα, στην πρώτη τους παρουσίαση σε έκθεση στις ΗΠΑ πήραν την υψηλότερη βαθμολογία από τους ειδικούς και κοστολογήθηκαν τότε στις 2.000 δολάρια ανά καράτι. Σήμερα έχουν φτάσει τις 20.0000 ανά καράτι. Τουρμαλίνες, λιγότερο καλής ποιότητας, έχουν βρεθεί στη Νιγηρία και στη Μοζαμβίκη.

Πολύτιμοι λίθοι: Το σπινέλιο και οι τουρμαλίνες είναι παντοτινά και πολύ πιο οικονομικά
Οι τουρμαλίνες Paraibas έχουν έντονο μπλε χρώμα ή τιρκουάζ,
Πολύτιμοι λίθοι: Το σπινέλιο και οι τουρμαλίνες είναι παντοτινά και πολύ πιο οικονομικά

Όπως λένε οι ειδικοί του χώρου, καθώς η ζήτηση για τους πολύτιμους λίθους Paraiba αυξάνεται και η προσφορά μειώνεται, έχουν γίνει τώρα ιδιαίτερα περιζήτητοι και θεωρούνται από τους πολυτιμότερους της αγοράς -περιγράφουν, δε, τη λάμψη τους ως «εκλεκτή, αναζωογονητική και εναλλακτική σε πιο παραδοσιακούς». Δηλώνουν επίσης αποφασισμένοι να εκπαιδεύσουν τους πελάτες τους ώστε να επενδύσουν στους Paraiba.

Πράγματι, χαρακτηριστικό τους είναι πως μοιάζουν σαν να εκπέμπουν λάμψη από το εσωτερικό τους. Έχουν το έντονο μπλε χρώμα του «νέον», ή και τιρκουάζ, καθώς στη σύνθεσή τους υπάρχει χαλκός, μαγγάνιο και μαγνήσιο. Τα δαχτυλίδια, τα μενταγιόν και τα κολιέ με τουρμαλίνες Paraiba θεωρούνται από τα ωραιότερα στον κόσμο, ενώ δεν λείπουν εκείνοι που λένε ότι, λόγω της λάμψης τους, έχουν ευεργετικές ιδιότητες για όποιον τα φοράει: καθαρίζουν την αύρα, βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και την υγεία και παίζουν ρόλο φυλαχτού.
Εισαγωγική φωτογραφία: Facebook.com/LuxeGems.net