Με ιστορία και στυλ αντάξιο της Ρώμης, οι κήποι του πολυτελούς ξενοδοχείου De Russie μας υποδέχονται στο ειδυλλιακό περιβάλλον τους.

Σαν αυθεντική diva, η Ρώμη γοητεύει τους πάντες χαρίζοντας απλόχερα εικόνες κι εντυπώσεις μεγαλοπρέπειας, πηγαίας κομψότητας κι επιδεικτικού ιταλικού glamour. Ταυτόχρονα όμως, κρατά καλά φυλαγμένα μυστικά για όσους αναζητούν την πεμπτουσία της Αιώνιας Πόλης, πέρα από τα προφανή κλισέ της dolce vita και του dolce far niente. Μυστικά σαν αυτό που κρύβεται πίσω από τη ραφινάτη πρόσοψη του κοσμοπολίτικου, ιστορικού ξενοδοχείου De Russie το οποίο, σύμφωνο με το μοναδικό χαρακτήρα της ίδιας της Ρώμης και της θεαματικής Piazza del Popolo δίπλα στην οποία βρίσκεται, ανάγει το ευ ζην σε αληθινή τέχνη αλλά και καθημερινή συνθήκη.

Για τους conneseurs της ευζωίας, για όσους αναζητούν ένα ξενοδοχείο εξίσου μυθικό κι εκθαμβωτικό όσο και η ιταλική πρωτεύουσα, το De Russie με τη ξεχωριστή ιστορία του -συνδεδεμένη με ονόματα θρύλους του κόσμου των τεχνών- με το εστιατόριο Le Jardin de Russie των εκλεπτυσμένων μεσογειακών γεύσεων, με το διάσημο Stravinskij Bar του signature aperitivo, των al fresco cocktails και του άψογου στιλ, αποτελεί αυτονόητη επιλογή. Κι όσοι έχουν βρεθεί στο πραγματικά μαγευτικό περιβάλλον των καλοφροντισμένων κήπων του, ανακαλύπτουν μια ονειρεμένη όαση που συνδυάζει αγαστά τη γαλήνη, την αριστοκρατική ατμόσφαιρα και τον αέρα μεγαλοπρέπειας που ρέει αβίαστα στους λαμπερούς χώρους του De Russie.

Ο πιο κοσμοπολίτικος κήπος στην Ευρώπη

Ο κήπος που συναγωνίζεται τα διάσημα ρωμαϊκά πάρκα
Εντυπωσιακούς κήπους διαθέτουν αρκετά ξενοδοχεία, από την πρώτη όμως στιγμή που περιδιαβαίνει κάποιος το ονειρεμένο πράσινο περιβάλλον του Giardino Segredo, αντιλαμβάνεται ότι επάξια συναγωνίζεται τους κήπους του γειτονικού λόφου Pincio και του κοντινού πάρκου Villa Borghese. Και όντως, εκεί που άλλα ξενοδοχεία διαθέτουν μια έκταση με γκαζόν, λουλούδια και δέντρα ή απλά ένα roof garden με θέα, το De Russie φιλοξενεί ένα από τα ωραιότερα μικρά πάρκα της πόλης. Τοπόσημο πλέον της Ρώμης και καταπράσινο καταφύγιο ηρεμίας, ο επονομαζόμενος «Μυστικός Κήπος», αποτελεί το αναμφισβήτητο ατού του ξενοδοχείου, καθιερωμένο ως μια πολυτελής, εκλεκτική όαση στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Ρώμης.

Το ανέλπιστο για τόσο κεντρικό σημείο θέαμα των περίφημων μυστικών κήπων είναι μάλιστα σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Giuseppe Valadier, τον Ιταλό αρχιτέκτονα που στις αρχές του 19ου αιώνα άλλαξε δραματικά την όψη της Piazza del Popolo, προσδίδοντάς της οβάλ σχήμα και διαμορφώνοντάς τη σε ένα αξιοθαύμαστο σύνολο νεοκλασικού, αναγεννησιακού και μπαρόκ ρυθμού. Κατά τη διαμόρφωση του σχεδίου των κήπων του Hotel de Russie ο σπουδαίος αρχιτέκτονας είχε την ευκαιρία να πειραματιστεί σε μικρότερη κλίμακα πάνω στο σκηνικό το οποίο αργότερα θα αποτελούσε το θαυμάσιο αστικό πάρκο που καλύπτει τις απαλές πλαγιές του λόφου Pincio -αγαπημένη passeggiata ντόπιων και τουριστών- που κατηφορίζουν στην εντυπωσιακή Piazza del Popolo.

Ο πιο κοσμοπολίτικος κήπος στην Ευρώπη
Ο πιο κοσμοπολίτικος κήπος στην Ευρώπη
Ο πιο κοσμοπολίτικος κήπος στην Ευρώπη
Ο πιο κοσμοπολίτικος κήπος στην Ευρώπη
Ο πιο κοσμοπολίτικος κήπος στην Ευρώπη

Μόνο που στην περίπτωση του ιδιωτικού Giardino Segredo, μιλάμε για ένα σκηνικό απόλυτης θεατρικότητας, που μεταφέρει τον επισκέπτη στο επίκεντρο ενός μυστικού καταφύγιου με δέντρα που είχε επιλέξει ο ίδιος ο αρχιτέκτονας, φοίνικες, τάξους, κυπαρίσσια, πεύκα και πανέμορφα παρτέρια με τριανταφυλλιές, που μαζί με τις άφθονες πορτοκαλιές κάνουν τον αέρα να μοσχοβολά, δίνοντας την αίσθηση ενός μεσογειακού κήπου της Εδέμ. H πλούσια βοτανική κληρονομιά αυτής της θαυμαστής «φυσικής σκηνής», της οποίας η προοπτική φέρνει στο επίκεντρο τον κεντρικό άξονα της δομής του ξενοδοχείου, συμπληρώνεται από στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής: βεράντες, κιγκλιδώματα, σπηλιές, σιντριβάνια, αγάλματα, κίονες και τρία νυμφαία τα οποία στολίζουν ένα καταρράκτη, είναι κατανεμημένα σε διαφορετικά επίπεδα στα οποία οδηγούν σειρές από φαρδιά σκαλοπάτια. Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό της κλιμακωτής διάρθρωσης προσφέρει από κάθε επίπεδο μια διαφορετική οπτική που συναρπάζει.
Ολα γύρω μοιάζουν να λικνίζονται με χορευτικές κινήσεις σε τέλεια αρμονία μεταξύ τους, υπό τους ήχους των νερών που αναβλύζουν από την πέτρινη σπηλιά, απλώνοντας τη μαγική τους αύρα από άκρη σε άκρη και εγείροντας στους επισκέπτες τα ίδια συναισθήματα που ενέπνευσαν αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, διάσημους σκηνοθέτες και ιστορικές προσωπικότητες.

Πράγματι, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Pablo Picasso ή τον Jean Cocteau να ατενίζουν απ΄ το παράθυρο των σουιτών τους τις ευωδιαστές πορτοκαλιές -ο Γάλλος ποιητής μάλιστα το 1917 είχε αποκαλέσει το De Russie «επίγειο παράδεισο»- ο οποίος στη σύγχρονη εποχή γοήτευσε mega stars σαν τη Madonna και τον Bruce Springsteen. Οι τελευταίοι μάλιστα έχουν δει τους κήπους λουσμένους σ΄ ένα διαφορετικό φως, αφού πρόσφατα μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων installations τροποποίησαν τον φωτισμό του κήπου, κάνοντάς τον πιο απαλό, ενισχύοντας την ομορφιά των σπάνιων φυτών κι αναδεικνύοντας τη μαγική ατμόσφαιρα τις νυχτερινές ώρες.

Η ομάδα των αφοσιωμένων φροντιστών
Τα μεθυστικά αρώματα των λουλουδιών, το ύψος και τα χρώματα των φυτών, καθένα ειδικά επιλεγμένο ώστε να αναδεικνύει τα μνημεία δίπλα στα οποία βρίσκεται, κάνουν σαφές ότι δεν πρόκειται για έναν απλό κήπο, αλλά για έναν αρχιτεκτονικά μελετημένο ανοιχτό χώρο, όπου νοιώθεις την ευδαιμονία που χαρίζει η φύση, μαζί βέβαια με την ασύγκριτη αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Ρώμης. Εναν χώρο που διατηρείται και φροντίζεται στο πέρασμα των χρόνων με τέτοια επιμέλεια, ώστε δικαίως το 1981 χαρακτηρίστηκε από τo Καταστατικό Ιστορικών Κήπων ως «έργο τέχνης, πολιτιστικό κεφάλαιο, αρχιτεκτονικός και περιβαλλοντικός πόρος» για ολόκληρη την Ιταλία.

Ο Sir Rocco Forte, πρόεδρος των εκθαμβωτικών Rocco Forte Hotels, αισθάνεται δικαιωμένος για την προσπάθεια ανάδειξης ακόμη περισσότερο της ομορφιάς των κήπων, αφότου ο όμιλος ανέλαβε το De Russie, θεωρώντας προνόμιο και για όσους εργάζονται και για όσους επισκέπτονται τη γαλήνια αυτή όαση, το να απολαμβάνουν τη μαγευτική της ατμόσφαιρα οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας. Το ίδιο περήφανη αισθάνεται και η ομάδα επαγγελματιών που είναι αφοσιωμένη στη φροντίδα του Giardino Segredo. Αποτελούμενη κυρίως από γυναίκες, είναι αυτή που επιβλέπει τα ημιτροπικά «Jacaranda mimosifolia» με τις πανέμορφες μωβ ταξιανθίες, τα προερχόμενα από την Ασία, αειθαλή «Cocculus laurifolius» με τα μακριά, γυαλιστερά φύλλα και τα αρωματικά άνθη, τα ενδημικά της Κίνας «Podocarpus macrophyllus», τις ροδιές που θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ στους μεσογειακούς κήπους και βέβαια τις θρυλικές μανταρινιές που παρατεταγμένες σε σειρές σχηματίζουν την περίφημη «Λεωφόρο των εσπεριδοειδών», ακριβώς όπως απεικονίζεται στο σχέδιο του 19ου αιώνα.

Επικεφαλής κηπουρός η Loretana, που μαζί με τις Francesca και Amalia και με τη συνδρομή κάποιες φορές μερικών επιπλέον ανδρών κηπουρών, φροντίζουν βάση εβδομαδιαίου προγράμματος για τα πάντα: από το κλάδεμα μέχρι τις ανάγκες κάθε φυτού ξεχωριστά. Από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο εφαρμόζουν προληπτικές και ενισχυτικές πρακτικές, ενώ μια φορά τον μήνα ασχολούνται ειδικά με τους φοίνικες. Η Loretana που έχει περάσει 18 χρόνια περιποιούμενη τον κήπο σχολιάζει: «Είναι σαν να φροντίζω με όλη μου την καρδιά ένα παιδί απ΄ το πρωί μέχρι το βράδυ και οι συνάδελφοί μου κάνουν ακριβώς το ίδιο. Ερωτεύτηκα αυτό το μαγικό μέρος και την εκπληκτική του τοποθεσία από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα σ’ αυτό, συναίσθημα το οποίο πιστεύω ότι βιώνει όποιος μπαίνει στον κήπο είτε για δουλειά είτε για επίσκεψη».

Ο πιο κοσμοπολίτικος κήπος στην Ευρώπη
Stravinskij Bar
Ο πιο κοσμοπολίτικος κήπος στην Ευρώπη

Η ολοκλήρωση της εμπειρίας με τον πιο απολαυστικό τρόπο
Με ιδιαίτερη αγάπη ασχολείται η ομάδα κηπουρών με το πιο συμβολικό δέντρο του Giardino Segreto, τον ηλικίας άνω των 800 ετών, τεράστιο λιβανέζικο κέδρο, που φύεται δίπλα στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου Le Jardin de Russie. Το al fresco γεύμα ή δείπνο κάτω απ΄τα αστέρια του ρωμαϊκού ουρανού αναβαθμίζεται σε συναρπαστική εμπειρία, όταν η θεσπέσια μεσογειακή κουζίνα του εστιατορίου Le Jardin de Russie συνδυάζεται με την παραμυθένια ατμόσφαιρα του Μυστικού Κήπου. Είναι η απολαυστική έκπληξη που επιφυλάσσει η πράσινη όαση του De Russie, με τα υποδειγματικά μεσογειακά και τοπικά πιάτα του A la carte μενού που επιμελείται ο chef Fulvio Pierangelini και το κομψό, μετρημένα πολυτελές περιβάλλον, να βρίσκονται σε πλήρη χρωματική αρμονία με τον κήπο που περιβάλλει τα άψογα στρωμένα τραπέζια.

Το εντυπωσιακό θέαμα της πλούσια βλάστησης, με τα ιστορικά δέντρα να δημιουργούν το φυσικό κάδρο ενός ζωντανού καμβά και την αδιάκοπη ροή του νερού να συμπληρώνει τη σκηνή μιας αληθινής συμφωνίας της φύσης, απολαμβάνουν κι όσοι επιλέγουν το στιλάτο Stravinskij Bar, διάσημο για το aperitivo και τα  11 signature cocktails του, που βρίσκεται ακριβώς στη βάση του κήπου. Το όνομά του τιμά τον σπουδαίο συνθέτη Igor Stravinskij, που κι αυτός στις αρχές του 20ού αιώνα εμπνεύστηκε από τα χρώματα, τις ευωδιές και τους ήχους του μυθικού κήπου, ενώ το ξεχωριστό περιβάλλον του αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ωραίων, λαμπερών και διάσημων της Ρώμης. Καινούργια και κορυφαία εμπειρία που κάνει τον επισκέπτη να αισθάνεται ότι ο μνημειώδης κήπος τού ανήκει, το «Secret Garden Table», που αποτελεί τον πιο εξατομικευμένο τρόπο να βιώσει κανείς το θεαματικό καταπράσινο περιβάλλον του De Russie. To bespoke μενού που θα απολαύσετε εσείς και τρία ακόμη άτομα, επιμελείται και πάλι ο Fulvio Pierangelini, το απομονωμένο τραπέζι σας θα στολίζουν ανθοσυνθέσεις της προτίμησής σας από το studio Sebastian Flowers, ενώ και η επιλογή της μουσικής που θα δίνει ακόμη πιο μαγική διάσταση στο δείπνο ανάμεσα στα λουλούδια, τις σπηλιές και τα νυμφαία του ιστορικού κήπου, θα είναι δική σας. Ενα μπουκάλι σαμπάνιας ως ένδειξη αβροφροσύνης και φιλοξενίας θα ολοκληρώσει το ρομαντικό αυτό ταξίδι των αισθήσεων, που για ένα βράδυ θα παραδοθούν στη μαγεία ενός από τα πιο ειδυλλιακά σημεία της Αιώνιας Πόλης.

www.roccofortehotels.com/it/hotels-and-resorts/hotel-de-russie/