Τί σημαίνει πρακτικά και πώς μπορεί να καρποφορήσει η ιδέα ενός αμπελώνα πάνω από τα 1100 μέτρα υψόμετρο;
Όταν γίνεται λόγος για μεγάλο υψόμετρο στην Ευρώπη σε ότι αφορά σε αμπελώνες, η βορειοδυτική Ιταλία και η Ελβετία είναι οι χώρες που κρατούν μέχρι τώρα τα πρωτεία, φτάνοντας έως τα 1.200 περίπου μέτρα. Πρόσφατα στην Δράμα φυτεύτηκε ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, στα 1.100 μέτρα, ο οποίος βάσει των καταγεγραμμένων στοιχείων αποτελεί και τον υψηλότερο στην Ελλάδα. Το Κτήμα Τέχνη Οίνου είναι ένας από τους σημαντικότερους οινοπαραγωγούς στην Ελλάδα, διαθέτοντας αμπελώνες και οινοποιείο στην περιοχή της Δράμας. Παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οινοπαραγωγική δραστηριότητα, προχώρησαν σε μετρήσεις στήνοντας μετεωρολογικούς σταθμούς σε κάποια υψηλότερα σημεία της περιοχής. Η διαφορά που παρατήρησαν στις θερμοκρασίες κατά την περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών ήταν τεράστια, φτάνοντας στους 9ο C.
Ο Άκης Παπαδόπουλος, οινολόγος του Κτήματος Τέχνη Οίνου εξηγεί: «Η διαφορά των 9ο C είναι ουσιαστικά σαν να μιλάμε για καλλιέργεια σε μια άλλη χώρα, ή σε μια άλλη εποχή. Οι θερμοκρασίες που παρατηρήσαμε στα σημεία που επιλέξαμε τελικά να φυτεύσουμε είναι αυτές που επικρατούσαν πριν από δεκαετίες στην περιοχή μας (ή και χαμηλότερες), πριν να έχουμε τα έντονα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που ήδη παρατηρούμε. Στον νέο αμπελώνα το κλίμα είναι πιο ψυχρό από εκείνο της Βουργουνδίας. Πρόκειται για ένα μεγάλο ρίσκο αλλά εφόσον πετύχει, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά στο κρασί μας». Από τον συγκεκριμένο αμπελώνα με το ιδιαίτερο terroir και στον οποίο έχει φυτευτεί αρχικά η ποικιλία Sauvignon Blanc, αναμένονται εξαιρετικά σταφύλια με πλούσιο αρωματικό δυναμικό, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει ανάλογες φυτεύσεις στην περιοχή της λίμνης Λευκογείων σε υψόμετρο 650 μέτρων.
To Κτήμα «Τέχνη Οίνου» από το 2021 έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει τις πρακτικές της βιολογικής καλλιέργειας με προσήλωση στην ποιοτική έκφραση της πρώτης ύλης, για να διαφυλαχτεί το οικοσύστημα, να διατηρηθεί το έδαφος υγιές όπως και ο υδροφόρος ορίζοντας. «Θέλουμε κάθε μας βήμα να είναι πολύ μελετημένο και ο στόχος μας είναι πάντα να εξελισσόμαστε υπεύθυνα. Στην καλλιέργεια και την παραγωγή του κρασιού απαιτείται χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα και να κρίνουμε αν η κάθε απόφαση ήταν σωστή. Συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε προσπαθώντας να μειώσουμε -στο μέτρο που μπορούμε-το αποτύπωμά μας. Πλέον, οι επιλογές μας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτό» τονίζει ο Άκης Παπαδόπουλος.
Δεν είναι πολλά χρόνια πριν – δύο δεκαετίες μόνο – που ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Παπαδόπουλος και ο αρχιτέκτονας Γιάννης Καλαϊτζίδης, αναβίωσαν ένα μικρό αμπελώνα στα περίχωρα της Δράμας. Οι δύο φίλοι θέλησαν τότε να κάνουν το χόμπι τους, δημιουργώντας με ενθουσιασμό το δικό τους κρασί για την δική τους απόλαυση και των φίλων τους. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι ο ενθουσιασμός και το πάθος τους για το κρασί. Με τον Άκη Παπαδόπουλο σήμερα στα ηνία της εταιρείας, οινολόγο και γιό του Γιάννη Παπαδόπουλου, το Κτήμα «Τέχνη Οίνου» διαθέτει ένα από τα πιο εμβληματικά επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής της Δράμας και συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάδειξη της περιοχής ως μιας από τις πιο αξιόλογες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Στους αμπελώνες του κτήματος καλλιεργούνται ελληνικές και ξένες ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Λημνιώνα, Μαυροδάφνη, Ξινόμαυρο οι γαλλικές Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, οι ιταλικές Sangiovese, Nebbiolo και η πορτογαλέζικη Touriga Nacional.
Τα χρόνια της πανδημίας παρατηρήθηκε μεγάλη κινητικότητα στην εξαγωγική δραστηριότητα του Κτήματος «Τέχνη Οίνου», παρόλες τις δυσκολίες που είχαν προκύψει στις μεταφορές και γενικότερα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι αγορές της Αμερικής και του Καναδά δυνάμωσαν ιδιαίτερα, καλύπτοντας ακόμα περισσότερες πολιτείες και επαρχίες αντίστοιχα, ενώ νέες αγορές όπως η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, η Νορβηγία και το Ισραήλ «άνοιξαν τις πόρτες τους» στα κρασιά του Κτήματος. Παράλληλα, ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές όπως αυτή της Γερμανίας της Ολλανδίας και του Βελγίου ενισχύθηκαν σημαντικά και σε κάποιες περιπτώσεις απορρόφησαν για ορισμένες ετικέτες μεγάλο ποσοστό της ετήσιας παραγωγής τους.
Στην γκάμα των κρασιών του Κτήματος περιλαμβάνονται ετικέτες που θεωρούνται πλέον κλασσικές αφού κυκλοφορούν αδιάλειπτα από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του οινοποιείου όπως η σειρά Τέχνη Αλυπίας (λευκό, ροζέ και ερυθρό) και εμβληματικές σειρές όπως το Ήδυσμα Δρυός, που αφορά μονοποικιλιακά κρασιά τα οποία έχουν περάσει από βαρέλι (Chardonnay, Merlot, Ασύρτικο και το πιο πρόσφατο Xi από ξινόμαυρο). Η σειρά Πλάνο περιλαμβάνει δυο μονοποικιλιακούς οίνους δεξαμενής από γηγενείς ποικιλίες (Ασύρτικο, Μαλαγουζιά), ενώ η πιο πρόσφατη προσθήκη είναι η Anafora από την ποικιλία Λημνιώνα. Το Pink Bang είναι ένα ιδιαίτερο ανοιχτόχρωμο ροζέ από την ποικιλία Touriga Nacional απο την οποία το Κτήμα επίσης παραγει και μια premium ερυθρή ετικέτα σε πολύ περιορισμένο αριθμό φιαλών και μόνο σε εξαιρετικές χρονιές, concept αντίστοιχο με εκείνο του Nebbio το οποίο παράγεται από την Ιταλική ποικιλία Nebbiolo.