O Steve Blame έγινε διάσημος σε όλη την Ευρώπη ως παρουσιαστής του MTV Europe.
Σαν παρουσιαστής του MTV πήρε συνέντευξη και από πολιτικές προσωπικότητες όπως τον Μάικλ Γκορμπατσέφ, τον Ζακ Ντελόρ ή και θρησκευτικές όπως τον Δαλάι Λάμα. Στη Μαντόνα, τον Μικ Τζάγκερ και την Τζάνετ Τζάκσον τους φέρονταν με μια φιλική άνεση αφού το μουσικό κανάλι στο οποίο εργαζόταν ήταν πολύ σημαντικό για τη μουσική βιομηχανία ως πρόγονος του youtube και του spotify. Οπως περιγράφει στο βιβλίο του «Getting Lost Is A Part Of The Journey: MTV, Deutschland und Ich» όλη αυτή η δημοσιότητα περιελάμβανε από τρελά πάρτι μέχρι ακραίες καταχρήσεις. Μέχρι που μπούχτησε από όλα αυτά και εγκατέλειψε το MTV και τη Μεγάλη Βρετανία για να εγκατασταθεί στη Γερμανία. Εκεί σπούδασε μετά από κάποια χρόνια δουλειάς σε τοπικά κανάλια σεναριογραφία και άρχισε να γράφει formats για τηλεοπτικές εκπομπές όπως το “Where is the money”. Στην Ελλάδα συναντηθήκαμε ένα μεσημέρι στο “Chelsea hotel” στο Παγκράτι.
Ο ίδιος περιέγραψε το ξεκίνημα του στο MTV: “Ένας φίλος μου είπε πως το MTV -για το οποίο δεν είχα ξανακούσει- πρόκειται να ξεκινήσει στην Ευρώπη και έτσι έστειλα το αίτημα μου για δουλειά. Με κάλεσαν για συνέντευξη για το ρόλο του ρεπόρτερ αλλά μου έκαναν και ένα τεστ για το πώς θα “γράφω” στην οθόνη. Θυμάμαι φεύγοντας, είδα έναν Αμερικάνο που με κοίταζε όπως θα κοιτούσε περίεργα ένα Λονδρέζο και μου είπε «μου φαίνεσαι παράξενος, πράγμα που είναι πολύ καλό για τη δουλειά». Έτσι πήρα τη δουλειά. Τρεις μήνες αργότερα, με κάλεσαν και με έβαλαν μπροστά στην κάμερα…” Αυτό που τον γοήτευε τότε στη δουλειά του ήταν ότι ενώ ζούσε και εργαζόταν στο Λονδίνο το MTV δεν ήταν τόσο γνωστό στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο στην Ολλανδία, Γερμανία, στις Σκανδιναβικές χώρες και φυσικά στην Ελλάδα. Και του δόθηκε η ευκαιρία να έρθει στην Ελλάδα και να κάνει ρεπορτάζ.
Τι σας έκανε να έρθετε στην Ελλάδα και να αρχίσετε να μαθαίνετε ελληνικά;
Τον περασμένο Νοέμβριο βρέθηκα εδώ για 29η φορά, μετά από 27 χρόνια απουσίας. Η Ελλάδα είχε πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Στο MTV τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, όταν κάτι προέκυπτε που είχε σχέση με την Ελλάδα, φρόντιζα να με περιλαμβάνει. Συνέντευξη με τους Στέρεο Νόβα, τον Vangelis, ένα αφιέρωμα για την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ακόμα και παρουσίαση της Tina Turner στη σκηνή. Έκανα φίλους εδώ, πήρα τρίμηνη άδεια από το MTV, γιόρτασα με τεράστια πάρτι τα 33α και 34α γενέθλιά μου, με τη βοήθεια της ομάδας Magna (Μάνος και Ηλίας). Τον Νοέμβριο, επανασυνδέθηκα με φίλους σαν να μην είχαν περάσει τα χρόνια στο μεταξύ. Τα μαθήματα ελληνικών ξεκίνησαν ξανά -τα είχα κάνει 6 μήνες πριν από 30 χρόνια. Και ξέρω από την εμπειρία μου να ζω στη Γερμανία, ότι μπορείς να καταλάβεις και να γίνεις μέρος μιας κοινωνίας μόνο όταν κατέχεις τη γλώσσα.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας εδώ στην Αθήνα;
Το αρχικό μου σχέδιο ήταν να ενημερώσω τη βιογραφία μου, να τελειώσω ένα σενάριο και να συνεχίσω το podcast μου με τις μουσικές συνεντεύξεις. Όμως η παρουσία μου εδώ, μου έδωσε την ευκαιρία να πάρω συνεντεύξεις από ένα σωρό επιτυχημένους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό -η Kid Moxie και ο Alexx Antaeus οι δύο πρώτοι. Και αρχίζω να βάζω στη σειρά νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, σχεδιαστές, σκηνοθέτες που ζουν επίσης εδώ για μελλοντικά επεισόδια. Ψάχνω επίσης ενεργά για άλλες ευκαιρίες, έχω πλούσια μουσική ιστορία, ήμουν γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής με έμφυτη ικανότητα να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και είμαι επίσης συγγραφέας και σεναριογράφος. Δεν έχω τίποτα να χάσω, καθώς οι εμπειρίες, όπως κι αν εξελιχθούν, είναι αυτό που έχει σημασία στη ζωή.
Τι είναι τόσο ενδιαφέρον στην Αθήνα; Ζούσατε στο Λονδίνο και τη Γερμανία.
Κυρίως οι άνθρωποι. Είναι φτιαγμένοι από τη γαλανόλευκη σημαία – τη θάλασσα, τον ουρανό, το λευκό του αφρού στα κύματα και τα σύννεφα. Απλότητα, που όταν προστεθεί στην πολυπλοκότητα της ελληνικής ψυχής, δημιουργεί ένα συναρπαστικό μείγμα. Εχω μια αίσθηση, ότι ανήκω εδώ που δεν την έχω αλλού. Η Βρετανία ήταν η χώρα όπου μεγάλωσα, αλλά η Γερμανία ήταν η χώρα που με έκανε να καταλάβω πραγματικά ποιος είμαι. Τώρα όμως ήρθε η ώρα για την επόμενη περιπέτεια στη ζωή μου. Αυτήν που προορίζεται για την καρδιά και την ψυχή μου.
Πείτε μας για τη συνάντηση με έναν Έλληνα θρύλο όπως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου…
Είχα την τύχη να πάρω συνεντεύξεις από σχεδόν όλα τα είδωλα της γενιάς μου, από τη Madonna μέχρι τον McCartney, τον Elton, την Tina, τον Zappa, τον Cobain, ακόμα και τον Δαλάι Λάμα και τον Gorbachev και μέχρι περίπου 1.000 άλλους. Οι μεγαλύτερες εμπειρίες είναι πάντα όταν ένας μουσικός ήρωας και θρύλος παίζει για σένα, είτε πρόκειται για ποπ μουσική – ο Morten Harket πήρε μια κιθάρα στο σπίτι του και έπαιξε ένα medley από τις επιτυχίες των A-ha, ο Al Green μου έκανε καντάδα στην Tabernacle Church του στο Μέμφις, και εδώ στο σπίτι του στην Πλάκα, ο Βαγγέλης καθόταν πίσω από τα συνθεσάιζερ. Μου έπαιξε, συνθέτοντας ελεύθερα, καθώς και τα κλασικά του κομμάτια. Ήταν μια απίστευτη και αξέχαστη τιμή.
Ποιο ήταν το πρόσωπο από το οποίο πήρατε συνέντευξη και σημάδεψε τη μνήμη σας;
Ο Δαλάι Λάμα με επηρέασε περισσότερο. Το 1994, η Αγιότητα του μου είπε ότι “η ικανότητα να σέβεσαι και να φροντίζεις τον εαυτό σου και τους άλλους είναι αυτή που θα σε γεμίσει”. Μου πήρε χρόνια για να κατανοήσω πραγματικά αυτή τη δήλωση, αλλά τελικά μου έγινε κατανοητή αφού έγινα ο άνθρωπος που φρόντιζε τη μητέρα μου για τρία χρόνια μέχρι το θάνατό της. Η αγάπη και ο σεβασμός είναι αυτά που έχουν σημασία, αρχές με τις οποίες πρέπει να ζουν τα άτομα και οι χώρες, και γι’ αυτό, όπως και εγώ τα τελευταία 30 χρόνια, πάντα πίστευα ότι αν η Μεγάλη Βρετανία ζούσε πραγματικά σύμφωνα με τις αρχές της, όπως θα έπρεπε να κάνουν όλες οι άλλες χώρες, τότε θα έπρεπε να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα.