Ο σομελιέ του εστιατορίου Vezene, Γιώργος Καραμπουζούκης, περιγράφει τη σύνθεση μενού και κρασιών σε ένα αξέχαστο γιορτινό τραπέζι.
Ξεκίνημα
“H βελουτέ κολοκύθας είναι πάντα μια γιορτινή επιλογή και συνδυαστικά με ένα Βιδιανό από την Κρήτη ή ένα Viognier από το Ροδανό αποτελεί την αφετηρία για ένα τραπέζι γεμάτο υποσχέσεις. Η γλυκιά γεύση και η λιπαρή υφή της κολοκυθόσουπας θα ταιριάξει εξαιρετικά με το έντονο πυρινόκαρπο φρούτο και τον βελούδινο χαρακτήρα αυτών τών κρασιών. Το Enstikto της Silva Δασκαλάκη από την ποικιλία Βιδιανό και το Condrieu του Francois Villard από Viognier είναι δυο εξαιρετικές επιλογές.
Πράσινη σαλάτα με ρόδι, σταφίδες και καρύδια δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι. Φρέσκια και γεμάτη χρώμα την καθιστά εξαιρετική για ένα ροζέ με υψηλή ένταση αρωμάτων από κόκκινα φρούτα και αναζωογονητική οξύτητα όπως το Ξινόμαυρο του Καρανίκα ή μια Προβηγκία, όπως το Chateau Romassan από το Domaine Ott.
Στην μέση του τραπέζιου μπαίνουν χειροποίητες πίτες συνήθως με εποχιακά χόρτα και μυρωδικά. Γήινες γεύσεις καθιστούν εξαιρετικό ταίρι την δικιά μας Μαλαγουζιά από την Βόρεια Ελλάδα και ένα Sauvignon Blanc από το Sancerre της Γαλλίας. Η Μαλαγουζιά του Αποστολίδη από την Καβάλα και το Sancerre από το Domaine Vacheron θα ταιριάξουν υπέροχα.
Η ώρα του κυρίως
Γαλοπούλα γεμιστή στο φούρνο με κουκουνάρι και σταφίδες και αγριογούρουνο στην γάστρα με δαμασκηνά, είναι δυο επιλογές σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Διαφορετικού style, η πληθωρική γαλοπούλα ζητά ένα βουτυράτο Chardonnay από την Βουργουνδία της Γαλλίας, όπως το Saint Romain του David Moret. Από την άλλη το αγριογούρουνο με το πιο rustic αρωματικό προφίλ και γευστικό χαρακτήρα σε συνδυασμό με την γλύκα που δίνουν τα δαμάσκηνα, “φωνάζει” για παλαιωμένο ερυθρό όπως το Barbatus του 2014 από την Κρήτη και τον Στραταριδάκη ή την Nemea Old Vines του 2017 από τον Μιτραβέλα. Από τον διεθνή αμπελώνα ένα Brunello di Montalcino του Castello Romitorio και της καταπληκτικής χρονιάς του 2016 από την Τοσκάνη με το αυστηρό και ντελικάτο προφίλ, θα προσθέσουν μια μοναδική πινελιά στο τραπέζι.
Βασιλόπιτα.
Εδώ δεν μας ενδιαφέρει ο συνδυασμός αλλά η γιορτινή διάθεση που υπάρχει. Μεγάλη οικογενειακή στιγμή, τι καλύτερο για να ανοιχτεί μια σαμπάνια; Μια ανάλαφρη με εκρηκτική φρεσκάδα και κομψή φυσαλίδα, ή μια πιο “μπριοσένια” Philipponnat θα απογειώσουν την στιγμή”.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image