Mια αρχαία φυσική κοιλάδα που περικλείεται από απόκρημνους βράχους ύψους 400 μέτρων και τα τιρκουάζ νερά του Κόλπου της Άκαμπα, γίνεται όαση πολυτέλειας.
Στο πρότζεκτ Leyja, στον γραφικό κόλπο της Άκαμπα στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να σχεδιάσουν τρία “luxury high-end boutique ξενοδοχεία”. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν αποκαλύπτουν μια αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε ταινία sci-fi, σαν σκηνικό από το Dune.
O Chris van Duijn του φημισμένου αρχιτεκτονικού γραφείου OMA παρουσίασε το Αdventure, ένα ξενοδοχείο για τους λάτρεις του βουνού, έναν κόμβο για αναρριχητές και ορειβάτες, με spa, sky lounge και sky pool. Το κτίσμα μοιάζει με σκάλα στην άκρη του γκρεμού, με την κατακόρυφη δομή του να σκαρφαλώνει ασύμμετρα στους βράχους, δημιουργώντας βεράντες με πρόβολο που φιλοξενούν πισίνες.
Οasis ονομάζεται το δεύτερο ξενοδοχείο του Leyja, βρίσκεται στην καρδιά της κοιλάδας και θα διαθέτει μια σκάλα που θα οδηγεί στο φαράγγι, εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση στους επισκέπτες που θέλουν να εξερευνήσουν το φουτουριστικό περιβάλλον. Πρόκειται για έναν γεωμετρικό πύργο με πέντε κορυφές που αναδύεται από τους βράχους και υπόσχεται πανοραμική θέα στο wadi, σχεδιασμένος από το γραφείο Mario Cucinella Architects. Θα διαθέτει κήπο ορυκτών, παρατηρητήριο θέας, κρεμαστούς κήπους καθώς και πισίνα στον τελευταίο όροφο.
Την τριάδα συμπληρώνει το Wellness, ένα καταφύγιο με δύο κατακόρυφους όγκους με πρόσοψη από high-tech καθρέπτες που αντανακλούν το επιβλητικό φυσικό τοπίο, έργο του Killa Design που εδρεύει στο Ντουμπάι. Ένας ολόκληρος όροφος θα είναι αφιερωμένος στην ευεξία, ενώ πισίνες θα στολίζουν τις κορυφές των κτιρίων. «Δημιουργείται αυτός ο αντικατοπτρισμός, δεν καταλαβαίνεις που είναι το κτίριο και που είναι το βουνό. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η δημιουργία όμορφων κτιρίων που αλλάζουν τα συναισθήματα, που είναι διαχρονικά και βιώσιμα» » σχολιάζει ο Shaun Killa, ιδρυτής του Κilla Design.
Μόλις αναπτυχθεί, το Leyja θα προσφέρει μια εκτενή επιλογή εκλεπτυσμένων εμπειριών και δραστηριοτήτων: Eστιατόρια fine dining με την υπογραφή σεφ παγκοσμίου φήμης, spa και infinity πισίνες, εκτενείς πεζοπορίες με ξεναγό σε συναρπαστικά μονοπάτια, mountain bike και αναρρίχηση για όσους αναζητούν περιπέτεια. Επιπλέον, ένα μονοπάτι πεζοπορίας μήκους 73 χιλιομέτρων θα συνδέει τα τρία ξενοδοχεία με το χιονοδρομικό κέντρο Trojena, το οποίο αποτελεί επίσης τμήμα του Neom.
Το αναπτυξιακό έργο Neom (από το ελληνικό “neon” και το αραβικό “mustaqbal” που σημαίνει “μέλλον”) αποτελεί όραμα του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στο πλαίσιο του προγράμματος Vision 2030, το οποίο έχει στόχο τον μετασχηματισμό της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας και την απεξάρτησή της από το πετρέλαιο.
To Leyja συστήνεται ως προορισμός για «πολυτελή οικοτουρισμό» και όπως και στα προηγούμενα project του Νeom, έχουν γίνει πολλές ανακοινώσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του έργου και τη δέσμευση του για ουδετερότητα άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Το Neom βασίζεται σε μια πολύ βιώσιμη προσέγγιση. Ο κόσμος πρέπει να δει πώς μπορούμε να αναπτύξουμε θετικές λύσεις για να ζήσουμε. Κάθε κτίριο θα σχεδιαστεί με σεβασμό και σε ισορροπία με τη φύση και το τοπίο» δηλώνει ο αρχιτέκτονας van Duijn σε ένα βίντεο παρουσίασης του Leyja.
Να σημειωθεί ότι το Neom έχει επικριθεί έντονα για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης ΑLQST με τίτλο «Η Σκοτεινή Πλευρά του Νeom» αναφέρεται στην απαλλοτρίωση και τον διωγμό της φυλής Huwaitat που κατοικεί στην περιοχή -εκτιμάται ότι περίπου 20.000 μέλη της φυλής θα εκδιωχθούν για την πραγματοποίηση του έργου, ενώ τρεις άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο μετά από βίαια έξωση. Τέλος, σύμφωνα με τους οργανισμούς υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve και ESOHR, οι εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί υπό την ηγεσία του πρίγκιπα διάδοχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.