Οι κορυφαίες εταιρείες κατασκευής πολυτελών ρολογιών συνδέουν διαχρονικά το όνομά τους με τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στην υφήλιο.

Η λεπτομέρεια είναι τόσο μικρή που τις περισσότερες φορές δεν την προσέχουμε: Κάθε φορά που ένας δρομέας ή ένας κολυμβητής τερματίζει πρώτος σε μια κούρσα Ολυμπιακών Αγώνων, στο κάτω μέρος του τηλεοπτικού πλάνου (που περιέχει και τον χρόνο που έκανε) εμφανίζεται ένα μικρό κόκκινο παραλληλόγραμμο με λευκή γραμματοσειρά. Μετά από μόλις πέντε δευτερόλεπτα εξαφανίζεται. Γι’ αυτά τα πέντε δευτερόλεπτα στο τέλος κάθε κούρσας ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Οχι μόνο στη διαφήμιση, αλλά και στην έρευνα και την τεχνολογία.

Το παρασκήνιο πίσω από τους επίσημους χρονομέτρες των μεγάλων αγώνων
Η Omega είναι επίσημος χρονομέτρης των Ολυμπιακών Αγώνων. Eδώ, η Αμερικανίδα χρυσή Ολυμπιονίκης Sydney McLaughlin μπροστά στον πίνακα αποτελεσμάτων στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Οfficial timekeeper
Η Omega, μια από τις πιο φημισμένες εταιρείες κατασκευής ρολογιών στον κόσμο, αναφέρει με υπερηφάνεια στην ιστοσελίδα της ότι είναι επίσημος χρονομέτρης των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1932. Σ’ αυτόν τον σχεδόν ένα αιώνα που πορεύεται μαζί με το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, έχει δώσει πολλά, αλλά έχει πάρει και πολλά. Η αφοσίωση αυτή της Omega, που ιδρύθηκε το μακρινό 1848 και ανήκει στο κολοσσιαίο The Swatch Group από το 1983, δείχνει πόσο σημαντική θεωρούν οι κορυφαίες εταιρείες ωρολογοποιίας τη σύνδεσή τους με τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Προφανώς δεν είναι μόνο θέμα διαφήμισης, αλλά και πρεστίζ. Μιας αίσθησης υπεροχής, η οποία τις βοηθάει να προωθούν καλύτερα τα προϊόντα τους, σε μια αγορά που γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική.
Για να υπογραμμίσει καλύτερα την κυρίαρχη παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Omega δημιούργησε ένα διαφημιστικό, το οποίο ήδη θεωρείται από τα ωραιότερα promo video όλων των εποχών. Το βίντεο, διάρκειας ενός λεπτού, ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια views στις πρώτες δύο εβδομάδες παρουσίας του στο Youtube.

Υψηλή τεχνολογία και ακρίβεια χιλιοστού
Στο πέρασμα αυτών των δεκαετιών η ακριβής χρονομέτρηση των αθλητικών γεγονότων γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Γι’ αυτό οι εταιρείες προκειμένου να διατηρήσουν την προνομιακή τους θέση αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις. Το photo-finish, η διαδικασία φωτογραφικής καταγραφής του τέλους μιας κούρσας (για να αποτυπωθεί και ο πραγματικός χρόνος με ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου) θα φτάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού σε 1.000 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο!
Στην κολύμβηση η τοποθέτηση αδιάβροχου ηλεκτρονικού ταμπλό που ακουμπούν οι αθλητές και οι αθλήτριες κάθε φορά που ολοκληρώνουν μια διαδρομή στην πισίνα είναι πια δεδομένη. Αυτά που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια έχουν να κάνουν με τη διαφορά του ενός κολυμβητή από τον άλλο κατά τη διάρκεια της κούρσας, την ταχύτητά του (μέτρα που διανύει κάθε δευτερόλεπτο) και τη διαφορά από την κούρσα του παγκόσμιου ρεκόρ στη συγκεκριμένη απόσταση, για να γνωρίζει ο τηλεθεατής πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από μια ιστορική αθλητική στιγμή. Μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις κάθε εταιρείας που αναλαμβάνει επίσημος χρονομέτρης μιας αθλητικής διοργάνωσης είναι η πλήρης ενεργειακή αυτονομία της. Το μόνο σίγουρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ότι θα έχουμε χρονομέτρηση, ακόμα κι αν πάθει γενικό μπλακ-άουτ όλο το Παρίσι. Η Omega έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει ακριβή αποτελέσματα, γι’ αυτό πάντα χρησιμοποιεί και χρονομέτρες χειρός σε όλες τις κούρσες, ως τον απόλυτο εναλλακτικό τόπο, αν όλα πάνε στραβά.

Το παρασκήνιο πίσω από τους επίσημους χρονομέτρες των μεγάλων αγώνων
Η SEIKO συμπορεύεται με την World Athletics από το 1985 στις τοπ διοργανώσεις. Εδώ, ο Bρετανός Κόλιν Τζάκσον μόλις έχει πετύχει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον τελικό των 110μ. με εμπόδια με στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Στουτγάρδη το 1993.
Το παρασκήνιο πίσω από τους επίσημους χρονομέτρες των μεγάλων αγώνων
Ο Τεντόγλου κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Βουδαπέστη το 2023.

Μεγάφωνο πίσω από τον βατήρα
Στη SEIKO οφείλεται η τεχνολογία της «ταυτόχρονης αρχής». Αν παρατηρήσετε, πίσω από κάθε βατήρα εκκίνησης υπάρχει ένα μικρό μεγάφωνο. Κι αυτό, για να ακούει ο κάθε αθλητής ή αθλήτρια με την ίδια ένταση τις εντολές του αφέτη και την πιστολιά εκκίνησης και να μην έχει (έστω και ελάχιστο) μειονέκτημα αυτός που έχει τοποθετηθεί στον πιο μακρινό διάδρομο. Η λέξη SEIKO, άλλωστε, στα ιαπωνικά σημαίνει και «τελειότητα» και «επιτυχία».
Το ποδόσφαιρο έχει εμπιστευθεί την Ελβετία τα τελευταία 15 χρόνια. Η Hublot ήταν αυτή που έκλεισε συμφωνία με την FIFA ως επίσημος χρονομέτρης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 κι έκτοτε κρατάει τα ηνία στο παγκόσμια, αλλά και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η εταιρεία έχει μεν έδρα στην Ελβετία, όμως είναι θυγατρική της πολυεθνικής LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Η οποία, όπως μπορείτε να καταλάβετε από τα ονόματα, ειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων πολυτελείας παντός είδους.

Η Tissot, επίσης μέλος του The Swatch Group και επί δεκαετίες στην ίδια επιχειρηματική στέγη με την Omega, έχει αποδείξει την προσπάθειά της να συνδεθεί με αθλητικά γεγονότα. Αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες συμφωνίες που τρέχει είναι με την FIBA (Διεθνής Ομοσπονδία Μπάσκετ) για όλες τις διοργανώσεις της, αλλά και το NBA και το WNBA, τα επαγγελματικά πρωταθλήματα μπάσκετ ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ, με εκατοντάδες εκατομμυρίων φίλους σε όλο τον κόσμο. Ηταν από τις πρώτες που «άνοιξαν» την κινεζική αγορά στο μπάσκετ με τη συμφωνία τους με τη CBA, την επαγγελματική λίγκα της Κίνας.
Εξαιρετική προβολή παίρνει η εταιρεία και από τη συμφωνία της ως επίσημος χρονομέτρης του Moto GP (της ετήσιας σειράς γκραν πρι μοτοσυκλετών), αλλά και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χόκεϊ επί Πάγου (International Ice Hockey Federation) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (UCI), η οποία διοργανώνει ανάμεσα στα άλλα τις εξαιρετικά δημοφιλείς Tour de France (Γαλλία), Vuelta d’ Espana (Ισπανία) και Giro d’Italia (Ιταλία).

Το παρασκήνιο πίσω από τους επίσημους χρονομέτρες των μεγάλων αγώνων
H ιστορική Longines ως official timekeeper στο τουρνουά του Roland Garros στο Παρίσι το 2016. Photo: commons.wikimedia.org
Το παρασκήνιο πίσω από τους επίσημους χρονομέτρες των μεγάλων αγώνων
Το ποδόσφαιρο έχει εμπιστευθεί την Hublot τα τελευταία 15 χρόνια.
Το παρασκήνιο πίσω από τους επίσημους χρονομέτρες των μεγάλων αγώνων
H Tissot έχει συμφωνία με το NBA.
Το παρασκήνιο πίσω από τους επίσημους χρονομέτρες των μεγάλων αγώνων
Επίσημος χρονομέτρης της F1 από το 2012 και μετά είναι η πασίγνωστη Rolex.

Ποδόσφαιρο και Φόρμουλα 1
Μια άλλη θυγατρική της LVMH, η TAG Heuer, έχει επενδύσει στην παρουσία της στο ποδόσφαιρο. Εχει κλείσει συμφωνίες με τις τέσσερις από τις πέντε δυνατότερες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές λίγκες (ισπανική La Liga, ιταλική Serie A, γερμανική Bundesliga, γαλλική Ligue 1) και επίσης τρέχουν συμφωνίες της με την ιαπωνική J1 League και την αμερικανική Major League Soccer. Στο παρελθόν η εταιρεία είχε υπάρξει επίσημος χρονομέτρης και των Ολυμπιακών Αγώνων (πριν το 1932), αλλά και των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Σκι, μιας εξαιρετικά δημοφιλούς διοργάνωσης στην οικονομικά ανεπτυγμένη δυτική και βόρεια Ευρώπη.
H ιστορική Longines, η παλαιότερη από τις εταιρείες αυτές που κατασκευάζουν πολυτελή ρολόγια (ιδρύθηκε το 1832) μπορεί να είναι κι αυτή μέρος του The Swatch Group, ωστόσο μένει στην πρώτη γραμμή δημοσιότητας χάρη στις στενές σχέσεις που έχει χτίσει επί δεκαετίες με οργανισμούς και διεθνείς ομοσπονδίες. Εμφανίζεται ως επίσημος χρονομέτρης στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Games), το δεύτερο μεγαλύτερο πολυαθλητικό γεγονός παγκοσμίως, το δημοφιλές τουρνουά τένις Roland Garros στο Παρίσι, μέχρι και σπορ που δεν σχετίζονται άμεσα με τη χρονομέτρηση, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Τοξοβολίας και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής.

Ο χώρος, πάντως, που δέχεται τις περισσότερες χορηγίες από εταιρείες κατασκευής ρολογιών είναι η Φόρμουλα 1. Επίσημος χρονομέτρης όλων των Γκραν Πρι από το 2012 και μετά είναι η πασίγνωστη Rolex και είναι χαρακτηριστικό ότι το οικονομικό ύψος του συμβολαίου για τη συμφωνία δεν έχει ανακοινωθεί και ούτε πρόκειται να ανακοινωθεί. Η Rolex, έχει επίσης επίσημες συμφωνίες με άλλα σπορ που απευθύνονται κυρίως σε οικονομικά ευκατάστατους, όπως το τένις και το γκολφ, αν και στα δύο αυτά αθλήματα ο χρόνος είναι κάτι δευτερεύον και δεν εξαρτάται το αποτέλεσμα απ’ αυτόν.
Η FIA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου) έχει επιτρέψει στις ομάδες που συμμετέχουν στους αγώνες Φόρμουλα 1 να έχουν τις δικές τους συμφωνίες χρονομέτρησης και πολλοί έσπευσαν να επωφεληθούν. Η Richard Mille είχε κατά καιρούς συμφωνίες με αρκετές ομάδες και ο ομώνυμος συνιδρυτής της είναι μέχρι σήμερα μέλος της «Επιτροπής Αντοχής» της Ομοσπονδίας, που εξετάζει τα μονοθέσια. Η διοικητική… προτίμηση στα μηχανοκίνητα σπορ είναι φανερή, αφού η εταιρεία έχει την επίσημη χρονομέτρηση και στις 24 Ωρες του ΛεΜαν, έναν από τους πιο επίπονους αγώνες αυτοκινήτων στην υφήλιο. Επιμέρους συμφωνίες με ομάδες τρέχουν, επίσης, η CASIO και η TAG Heuer.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image